Mám problém s matematikou

6. jan 2025

ahojte. mám 40 rokov a už aj na základnej škole som nebola dobrá v matematike. nemala som z nej dobré známky a vždy som bola pomalá v počítaní. súvisí to aj tak trochu s prácou. celý život som sa vyhýbala práci pri pokladni lebo sa bojím pracovať s peniazmi, i keď by som si túto prácu rada vyskúšala. no bojim sa, že zle vydám alebo že budem vydávať pomaly a aj pri tom potrebujem matematiku a rozmýšľať pretože tam je istý spôsob ako sa ma vydávať však? vždy sa začína od najmenšej hodnoty. niežeby som nevedela počítať peniaze no stale je tam ten strach že budem pomalá alebo zle vydám. je to len mojím sebavedomím alebo vážne by som do toho nemala ísť?

michaachim
6. jan 2025

Tak to sme dve. Tiež sa bojím takejto práce a mám strach pracovať s peniazmi. Ja osobne by som do toho nešla.

janai1
6. jan 2025

ak nechceš pracovať v nejakom dedinskom mini obchodíku tak všetky kasy (tesco, lidl, kauf, Billa) ti ukážu koľko máš vydať

lonely66
6. jan 2025

@janai1 len aby nemala dyskalkuliu 😀 lebo ak blbo zadá "prijaté" peniaze, tak jej kasa blbo vyhodí vydané peniaze 😀
autorka a ty teraz nikde nepracuješ?

lindous
6. jan 2025

Ja som z matiky maturovala, mala ju aj na VŠ a napriek tomu, keď mám pracovať s peniazmi, mám z toho stres 😂 či by si mala alebo nemala do toho ísť, záleží asi od toho čo robíš teraz a aké sú tvoje iné možnosti... ale verím, že by si na to nabehla

01zuzka01
6. jan 2025

Tiež mám paniku z toho celý život. A nikto ma nechápe v tomto tak som rada že niesom sama 😀

autor
6. jan 2025

@lonely66 pracujem vo výrobe no hľadám si niečo iné a napadla ma práca v pri pokladni. dlhé roky sa na to odhodlávam

autor
6. jan 2025

@lonely66 nemyslím si že mám dyskalkuliu. na strednej som mala z matematiky lepšie známky než na základnej, lebo na strednej vedela učiteľka učivo poriadne vysvetliť. keď som pochopila mala som 1tky 2ky. ide o to že som v počítaní pomalšia. mám brata ktorý ma presne túto poruchu učenia čiže viem aké to je a nemyslím že som na tom tak isto.

marianarem
6. jan 2025

Dnes ti uz kasa ukaze, kolko mas vydat, alebo mozes mat pri sebe kalkulacku. Mozno zo zaciatku budes pomalsia, ale dostanes sa do tempa. Ked sa clovek v niecom trenuje, vzdy sa niekam posunie.

lonely66
6. jan 2025

tak ja tomu už nerozumiem. autorka prepáč, ale ak ti šla matematika na SŠ, neexistuje, aby si nevedela správne vydať. učivo cca 4.-5. ročníka ZŠ.

mandzula
6. jan 2025

@lonely66 existuje, bohuzial, ide o rychlost a blok zo stresu, ze sa clovej pomyli. Zvladla som gymplacku matiku, aj tu na VS, no s rychlym pocitanim mam problem, preto sa cely zivot venujem praci so slovom, nie cislami.

autor
6. jan 2025

@lonely66 ani ja samej si nerozumiem haha. asi to naozaj bude len tým strachom a nízkym sebavedomím...

01zuzka01
6. jan 2025

@lonely66 ja by som nevedela ani z pokladne vytiahnuť tie peniaze , dlho by mi to trvalo :D a ešte nedaj bože keby som nemala z čoho vydať tak to je iná panika

babydesire
7. jan 2025

Ja mam ten isty problem,, hlavne dopocitavanie..pri pokladni som robila viackrat a vyhovuje mi pravidlo "nebrat peniaze potom co uz mam otvorenu kasu", lebo ak zakaznik plati 64,25eur a da mi 70,00eur a ja to zadam na pokladni tak vidim vydavok a vydam, ale ak zahlasi ze mi da radsej stovku,,alebo ze mi da 65,00eur tak ma chyti nepokoj,panika, stres a zrazu neviem spocitat ani dva plus dva.. 😳🤦

babydesire
7. jan 2025

@lonely66 ale ide..tiez som mala cely zivot 1 a 2 z matiky,,logicke veci ja mam v malicku aj mnohe mat.pravidla ale toto primitivne dopocitavanie penazi pri vydavku,,horor,,vzdy sa zato hanbim ale viem uz ze je to bezne medzi ludmi

marhulka13
7. jan 2025

Mne zase matika nikdy moc nesla a robím na pokladni kde okrem klasických blokov riešim objednávky, klasické faktúry, exportove faktúry a kopa peňazí mi prejde cez ruky. Hlavne nebyť v strese, byť odolná voči nervoznym zakaznikom

lonely66
7. jan 2025

@babydesire akože sranda. lebo je to úplne smiešna triviálna vec 🙂 použijem tvoj príklad:
platia 65,25. dajú ti 70. a ideš. berieš 5 centovku do 30 (centov), potom vezmeš 20 centovku do 50 (centov), potom 50 centovku do 66 (eur) a potom 4 eurá do 70 (eur) 😀 😀 čiže vydáš 4,75.
mimochodom, videla som v pokladni (malé potraviny, malé mesto a pokladňa "bez udávania výdavkov) a pokladnička ak si nebola istá, použila kalkulačku... vôbec mi to nevadilo. predavačka je predavačkou preto, že sa stará o tovary, o čistotu predajne, o záruky, o "čerstvý chlieb". čiže pochopím ja osobne, ak si taká osoba nie je istá výdavkom a ak má možnosť (žiadne rady, menšie mesto, trpezliví ľudia), že si to radšej hodí do kalkulačky. takže
autorka - žiaden strach. treba to skúsiť. alebo sa zahraj s deťmi, ak máš deti, kúp papierové peniaze a skúšaj doma 😀 také tie detské peniažky. také sú napríklad aj v dostihoch alebo monopoloch 😀 ono je to o zvyku. ak ti šla matematika, neexistuje, že ak potrénuješ chvíľku, že to nepochopíš tak, aby ti to šlo "automaticky" 🙂

larinka552
7. jan 2025

Ja ta potesim 😃 matematika nikdy nebola moja najsilnejsia stranka, vzdy som sa musela poctivo ucit a an tak som to vytiahla iba na 2 😁 Ked som mala 16 chcela som ist brigadovat do Tesca za pokladnu, no rodicia mi ani nedali sancu to skusit, ze nebudu za mna platit manko 😠
Hadaj kde robim teraz? Ano, za pokladnou. Nie su to ziadne potraviny, bezny obchod, ani benzinka ale som prakticky cely den za pokladnou a okrem penazi musim davat pozor este na dalsie veci. Je to narocne zo zaciatku ale da sa na to zvyknut ako na vsetko. A potom uz ides ako robot, je to rutina. A hlavne sa nie je coho bat, kedze pokladna ti vypise kolko mas vydat.

petteri
7. jan 2025

Kašli na prácu pri pokladni, samoobslužné pokladne budú neustále pribúdať a práca pokladnikov postupne ubúdať.