Ahoj 👋 mamicky , nemamicky. ;)
Prosím o nestranný názor.
Ide o to ze mame doma rôzne stroje na party, ako je napr stroj na výrobu bublin [väčší], ďalej stroj na výrobu cukrovej vaty, stroj na pukance , mam stojan na balóniky aj fotostenu , prenietacku ..sú to veci ktoré využívame len my na oslavy proste sme si ich kúpili pre seba ...
Jedna známa sa ma spýtala ze ci to nechceme prenajímať popravde najskôr ma to ani len nenapadlo avšak teraz nad tým premýšľam. Len neviem ako to funguje.. nechcela by som to ponúkať na čierno ale aká je na potrebná zivnot ak chcem takéto veci prenajímať za poplatok .potom k tomu treba aj pokladnicu alebo sa to rieši iným spôsobom? Absolútne netuším 😂 ďakujem vopred za radu tie ktoré sa vyznate 🙂
Ja by som nepožičala. Nepovie že príklad požičiaš na párty známym a ideš tam aj TY že vidíš čo robia ale takto cudzím nie. Pokazia a potom čo súčiastky drahé alebo aj nevrátia a čo urobíš.
Podla mna to vobec nie je zly napad. Platili by to za pozicanie + depozit. Ak by stroj poskodili, tak depozit by si nevratila. A zivnost by si urcite potrebovala.
Ahojte baby ďakujem vám za názory🙂 samozrejme mozno som sa úplne jasné nevyjadrila ale určite by som to mala všetko podchytene právne, teda aj prípadné škody, depozit a podobne veci ...
Len skôr ma zaujíma ze ci to ma zmysel ci nemá niekto s tým skúsenosť ze sa mu to napr aj oplatí...
Ale viem ze to záleží aj od miesta kde žijem a podobne ... skúsim si to ešte premyslieť, zmapovať okolie a podobne veci. 🙂
Živnosť alebo s.r.o. Potrebuješ ku každému stroju poskytnúť zaškolenie, reklamačný poriadok, prevádzkový poriadok ku každému stroju. Potrebuješ mať zmluvy na výpožičky, doklady k prijímaniu zálohy. Fyzickú pokladnicu nepotrebuješ, ak ti budú platiť na faktúru. Samozrejme náklady na dovoz a odvoz stroja. V termíne, ktorý chce zákazník, bez ohľadu na tvoj čas. Samozrejme si musíš byť vedomá toho, že nie každá závada je chyba zákazníka, ale môže to byť proste opotrebenia stroja či technická porucha, ktorú musíš znášať ty. Čiže ak by to zákazník vrátil pokazený stroj, musíš mu dokázať, že ho pokazil on, pravdepodobne cez servis alebo znalca. Plus platená propagácia na sieťach, aby ľudia o tom vedeli. Takže toto všetko si zváž, prepočítaj si energiu a náklady versus zárobok a vyhodnoť si návratnosť.
Skor by som to najprv vyskusala na bazos alebo tu v ramci skupiny mesta, nemyslim si ze to bude mat az taky odbyt, aby si si kvoli tomu otvarala podnikanie. Ak sa ti bude darit a uvidis v tom zmysel, tak potom az chod do podnikania.
@simkids keď predávaš veci po deťoch alebo po sebe, to môžeš, to nie je podnikanie. Ale prenajímať stroje len tak už nemôžeš. Ak nemáš dostatočný prehľad o podmienkach a kedy je alebo nie je niečo podnikaním a podlieha nejakým zákonným normám, nedávaj rady, ktorými radíš porušovať zákony. Aspoň nie takto verejne.
@melanta ďakujem 🙂 super zhrnuté ..všetko to musím najskôr premyslieť az potom zvážim ci vôbec to dám🙂 skúsim si prejsť krok za krokom dám to na papier co všetko k tomu treba a uvidime
Ahoj, no prenajimaj iba v pripade ze sa vies odosobnit od toho, v akom Ti to pride stave. Ludia naozaj vela znicia, poskodia, a najma ked to nie je ich. A este sa budu tvarit ukrivdene, "Ved take ste nam to dali, uz to bolo pokazene/poskodene".
Zn. Vlastne bohate skusenosti...