Mám pocit, že v ničom nie som dosť dobrá

12. aug 2022

Už dlhšie mám taký pocit, že mi nič nejde dobre. Snažím sa robiť všetko, čo ma baví, čo najlepšie. Chvíľu si myslím, že je to dobré, ale potom príde ten pocit, že to je na nič. Pozerám sa, že ako to ide iným ľuďom a neustále sa musím s nimi porovnávať. "Nikdy to nebudeš vedieť tak, ako oni, lebo nie si na to dosť šikovná/múdra." ,,Nikdy nebudeš taká, ako ostatní, lebo si sproste iná." Tieto vety mi behajú hlavou často, keď som smutná. :( Možno je to aj tým, že som si zažila šikanu, slová ako ,,Si nikto." ,,Si na nič." Som počúvala často, možno mali tí ľudia pravdu... Prepáčte za tento výlev, ale cítim sa z toho fakt zle. Nech akokoľvek skúšam tie veci robiť, tak stále to nie je dosť dobré, ako som si to predstavovala. A mám všade taký pocit, že je každý lepší, ako som ja. Už buď v škole, doma, na brigáde,... Robí mi problém aj začleniť sa medzi ľudí. Veľmi dlhú dobu som nemala žiadnych kamarátov, teraz ich pár mám, ale mám pocit, že ani medzi nich veľmi nezapadám. Oni sú ten typ, čo chodia po žúrkach a opijajú atď. Extroverti. Ja taká nie som... A ak si myslíte, že som taký ten typ, že sa aj pred nimi sťažujem, ako tu teraz, tak nie. Nehovorím ím o takýchto mojich pocitoch, ani doma...

autor
12. aug 2022

Môj brat má dokonca veľmi podobné koníčky, ako mám ja, ale keď sa pozriem na neho a na seba, tak je proste vo všetkom oveľa lepší, dokonca ide na moju vysnívanú školu na ktorú som ja kvôli zdravotným dôvodom nemohla ísť. Je taký, ako keby mi čítal myšlienky. Ako keby bol ja, iba oveľa lepšia verzia. Všetko, čo by som ja chcela vedieť a snažím sa to robiť, tak on vie.
Dávajú mi to aj pocítiť. Keď je reč o nás dvoch, tak chvália hlavne jeho a o mne ledva padne reč. Už sa ledva s ním aj rozprávam, lebo viem, že sa začne chváliť tým všetkým. Minule mi povedal aj to, že sa do tej školy absolútne neteší. Popritom môj najväčší sen by bol tam chodiť... :( Achjaj, prepáčte. Nikoho nezaujímajú moje problémy, ale toto som teraz bohužiaľ musela...

bosorka2302
12. aug 2022

vzdy bude niekto lepsi ako ty, preto sa netreba porovnavat. Konicky maju tebe priniest radost, zamestnat mysel, nie centrom superenia.

marianarem
12. aug 2022

Neskusala si psychoterapiu? Je to skoda, ak ta pri vsetkom sprevadzaju tieto myslienky, da sa to korigovat. Mne sa paci taka myslienka, ze clovek sa nema porovnavat s inymi, ale so svojim vcerajsim ja. Teda treba sa pozerat, ci ides dopredu, ci sa ucis, zlepsujes....a ak ano, tak to si na sebe vazit.

autor
12. aug 2022

@marianarem
Chodím ku psychológičke... Aj to jediná z nás súrodencov. 😔

marianarem
12. aug 2022

A to je nejaka hanba, ked to tak smutne hovoris? Ja mam za sebou roky terapii, v roznych zivotnych obdobiach som na nejaky cas potrebovala. A nevnimam to ako hanbu a zlyhanie, ale som rada, ze som sa pokusila veci zobrat do svojich ruk a zmenit, co mi kazilo zivot. A podarilo sa, hoci nieco trvalo aj viac rokov. Nebolo to ani lahke, no prave preto si na sebe cenim, ze som tym poctivo presla a niektore problemy som uplne eliminovala.

veltraud
13. aug 2022

Ak si myslis, ze si v niecom dobra, zarucene existuje 12 rocny aziat, ktory je ooovela lepsi 🙂
Ale vazne, co znamena dost dobra? Pokial ti to robi radost, si v tom dost dobra. Navyse, trening robi majstra. A naucit sa da ozaj vsetko, do nejakej miery, a mozes na tom dalej pracovat. Ja som sa napr dala na tanec. Uplne tanecne drevo. Moc mi to nejde 🙂 ale robim to velmi rada. Ostatni v skupine su ovela lepsi pohybovo, ja lepsie pocujem rytmus. Alebo na joge, kde su tiez vsetci "lepsi". A potom pride pozicia, ktoru "ti lepsi" nevedia a mne je prirodzena. Nikdy mi vsak nenapadlo sa s nimi porovnavat...kazdy sme iny, kazdemu ide nieco viac, nieco menej. Som presvedcena, ze aj ty mas oblasti, v ktorych vynikas. Staci ich len objavit 🙂