Mám dezinfikovať použité detské oblečenie?

erika12345
23. sep 2010

Ahojte, dnes som na nete objavila clanok, v kt. bolo, ze pouzite detske oblecenie pre babatka treba dezinfikovat. Doteraz som si myslela, ze staci vsetko len vyprat na vysokej teplote. Zaujima ma preto, ako ste to riesili vy?

maggie2
23. sep 2010

stačí na 60 stupňoch. Nikdy nebol problém. Pokiaľ by si sa bála parazitov ako svrab (lat. scabies) to vlastne ani nehrozí, pretože parazit dokáže bez kontaktu s človekom prežiť samostatne max 6-7 dní (ale obvykle len 2-3 dni). Svrab sa prenáša skôr telesným kontaktom, uterákmi na verejných wc, v zle hygienicky udržovaných hoteloch - nemenenie bielizne a pod.

Čiže vyprať, a prípadne i uzavrieť do igelitového sáčku na pár dní, v prípade veľkých obáv alebo nemožnosti prať isté materiály na 60 stupňoch, môžeš dať aj kúsky oblečenia (resp. plyšákov ktorí sa zle perú a podobne) dať do mrazničky na -18 stupňov, to by malo vyničiť roztoče a podobne.

latvia
23. sep 2010

@erika12345 staci klasicky vyprat a poriadne prezehlit. neviem ktore "organizmy" by mali skodit v obleceni 😅

erika12345
autor
23. sep 2010

Dakujem, myslela som si, ze to pranie by malo stacit, o tom sacku som nevedela.

maggie2
23. sep 2010

@latvia no napríklad blchy, roztoče 🙂 svrab 🙂 ako som už spomenula 😉

latvia
23. sep 2010

@maggie2 😀 so svrabom mas pravdu,ale svrab je zriedkavy, hlavne najcastiejsie v socialne zaostalych domacnostiach a spine , nemyslim ze by bolo treba davat veci preventivne do sacku 😉
a roztoce? co ja viem? dieta lezi na posteli a nachyta ich tak ci tak

maggie2
23. sep 2010

@latvia svrab je zriedkavý, ale je, ja som napríklad raz v roku 1989 chytila svrab po jednom pobyte v BA nemocnici, ktorá už síce neexistuje ale podmienky na to tam vtedy teda boli 😀. Nepríjemné bolo, že mi potom prišli do bytu na kontrolu z hygieny atď., akoby som bola nejaká socka, ale chápem to, mali svoje predpisy.

Roztoče nie sú problém, problém je keď sa premnožia, vtedy na ne ľudia začnú reagovať. Inak nepekne svrab vyzerá a vie sa vyriadiť pokiaĺ sa pustí do človeka so zníženou imunitou (HIV), ale to sa nás netýka.

latvia
23. sep 2010

@maggie2 😕 😅

leishmania
23. sep 2010

😀 😀 😀 😀 😀