Mám 6 mesačnú dcérku, ktorá vôbec nepriberá

klaudiakaja
11. jún 2020

Už keď som vás upútala nadpisom...

Ahojte maminky, mám pol ročnú dcéru ktorá mi vôbec nepriberá, pôrodná váha 3100g a dodnes sme sa vyšplhali na 5800g čo je veľmi málo.. veľmi ma to trápi že je taký malý štipček, aj dr. sa to nepáči zato už nakázala od 4.m prikrmovať aj keď kojím. No ja rozmýšľam nad tým že ju odstavím a bude na UM, myslíte že by potom pribrala? Už skúšam naozaj kadečo😕

pribinak
11. jún 2020

Nie som maniacka, ale určite ju nedostavuj.
Nikde nie je napísané, že z UM priberie kilo mesačne. Navyše niekedy veľmi dlho trvá kým sa nájde to správne um. Z jedno dieťa má hnačku, z iného má zápchy, ....
nie všetky deti musia mat v roku cez 10kg.
Ako inak prospieva?

pininka1
11. jún 2020

Kašli na lekárku, aj moja priberala veľmi málo, za mesiac tak 200, 250g ale naša doktorka mala tiež takú dcéru, tak to neriešila. Len vravela že priberá malo. A dodnes takto priberá a pritom je veľa. Kamoška začala dokrmovat a skončili s kojenim

sasesoe
11. jún 2020

@klaudiakaja ahoj, odporucam poradit sa s LP = laktacnou poradkynou. Ja som kojila tandem a starsia 2r mi za 3 mesiace pribrala 3kg, co sa zacala kojit o preteky s mladsim. Potom sa to samozrejme ustalilo a zacala aj normalne jest, len som z toho bola dost prekvapena, lebo predtym vyse roka si drzala hmotnost. Takze za mna je mamkine mliecko to naj a dala by som si skontrolovat prisatie, uzdicku, dojcila castejsie skin to skin (napr v satke), nepouzivala ziaden cumlik, flasu, naustok a pod. Jasne, ze teraz popri prikrmoch trosku vodicky dat je ok, ale po lyzickach alebo z poharika a fakt len malicko staci. No a este dolezute je si uvedomit, ze hmotnost je len jeden ukazovatel, je potrebne pozerat sa na babo ako celok - ako celkovo prospieva, sprava sa, napreduje. Tiez ake su geneticke predispozicie zo strany rodicov, starych rodicov. Kolko pocikanych plienok ma za den. Ty mas z neho ake pocity? Kebyze nemas moznost radit sa s lekarkou ani nikym, mala by si aj tak obavy alebo by si bola spokojna? Tazko radit na dialku, malo informacii, fakt skus nejaku laktacnu ja mam s nimi velmi dobre skusenosti.

ckatka
11. jún 2020

Prosím ťa...synovec ma 4 roky...A 12 kíl. Je to proste taky typ.postavy, drobný chuducky...A môže zjesť aj slona. Co sa ich doktorka.nanadavala ze je podvyziveny... Je to.rozumny šikovný skolkar....úplne zdravý. Pokiaľ nemá zle výsledky...je to okej. Váha nie je všetko.

pribinak
11. jún 2020

Krvný obraz jej doktorka robila? Či nie je anemicka?

dadka36
11. jún 2020

@klaudiakaja prečo si myslíš, ze odstaviť a zacat dávať UM je lepšia varianta, ako to, čo doporučil pediater?

mondolina
11. jún 2020

@klaudiakaja
Ja som mala to isté, pôrodná váha 3000 a v pol roku mal 6000.
Normálne som kojila, od pol roka pŕkrmy. Zdravé dieťa.

klaudiakaja
autor
11. jún 2020

@pribinak z výsledkov máme papať železo - to berieme 2m, boli sme aj na kardio či nepriberá z toho že má šelest na srdiečku - aj to je v poriadku... je pravda že môže mať gény po otcovi ten je ako špageta doteraz
Ono to je už nepríjemné z každej strany.. ježiši aká je chudunká je zdravá, bože moja je mladšia a je bacula oproti tvojej
Ináč papať mi papá len nám dlhšie trvalo sa do toho dostať, silná je aj drží krásne hlavu, už mi aj pomaly lozí po zemi otáča sa akurát je veľmi plačlivá, možno zúbky a možno neviem potrebuje pri sebe niekoho 😕

klaudiakaja
autor
11. jún 2020

@dadka36 len sme sa pomimo tak bavili s dr. že možno keby papala UM by to išlo vyššie ale povedala mi že mám ostať pri kojení.. No a teraz mi to tak vŕta v hlave

pribinak
11. jún 2020

@klaudiakaja no keď má nižšie železo, tak aj menej papa a v kombinacii zo zúbkami je to niekedy fakt zaujímavé
Ale tu hra svoju rolu asi genetika, je po tatovi 🤣
Inak môj syn mal v roku ani nie 8,500g. Už dávno chodil. Len bol taký chudý. Teraz má 10 a zožerie všetko, snáď aj svetlo z chladničky

terezia323
11. jún 2020

@klaudiakaja my sme boli so synom na tom veľmi podobne. Pôrodná váha 4200 gramov. Za prvý mesiac pribral necelých 100 gramov. Prvé kilo pribral až v 4 mesiacoch. Kojila som ho a začala som prikrmovať od 4 mesiacov ale kojila ďalej. On rástol hlavne do dĺžky a tú váhu nevedel dobehnúť, ale bol čulý, veselý, neplakal tak nás dr vôbec nestresovala. Teraz v roku má 10 kg.

luba41
11. jún 2020

normálna váha..absolutne by som nestresovala..moja najmladšia mala v polroku ešte menej - zdravá..a jedla úplne normálne primerane..v 1 roku 7,70 ..a v tomto veku dieta priberá tak cca 300g mesačne. ani skoré príkrmy nič nevyriešia, bolo zbytočné začínat tak skoro s nimi..
@klaudiakaja

mogaa
11. jún 2020

@klaudiakaja veď si písala že od 4mesiaca ju už prikrmuješ.....papáva príkrmy? po 2 mesiacoch ti už ako tak musí papať aj zeleninku aj mäsko aj ovocie....naša mesiac odkedy bola na príkrmoch spráskala už celú presnídavku....do ručičky už nesolenú kukuričnú chrumku, sem tam kludne pribináčik-termix,jogurt - veď to nemá na dennej báze....skôr by som sa zamerala okrem kojenia na príkrmy ako ma UM....lebo ak by si mala aj "slabé mlieko"vie to malinká dohnať na príkrmoch.....treba skúšať - sú deti ktoré chcú papať len domáce príkrmy a aj také ktoré spapajú len kupované(aj tam sú v tých flaškách z dojčenskej výživy napr.zemiačiky s mäskom a zeleninkou.....môžeš vyskúšať aj tie kašičky, naša to nikdy nechcela - tá papala hlavne kupované detské výživy(za tými sa išla odtrhnúť) a normálnu varenú stravu, vždy pred dovarením som jej odobrala a dochucovala som až po odobraní, takže veľa jedál jedla to čo my len neduchutené....akákoľvek polievočka (okrem strukovinových) - len naložíš s vidličkou popučíš a skús dať papkať....naša v pol roku už papala aj "guláš"😉(pučené zemiačiky so šťavou z mäsaa na drobno nakrájané mäso)- samozrejme sa jej dávalo neochutené....ale ak dáš aj trošku ochutené, nič sa nestane....

catherine1989
11. jún 2020

@klaudiakaja ahoj, ja som mala rovnaký problém so synom, aj mňa to veci trápilo, cítila som sa ako taká krkavcia mater, že mu nedávam jesť, alebo čo... Do 4.mesiaca som aj ja iba kojila, potom som dokrmovala UM, našťastie mu hneď prvé sadlo a vlastne mi to UM zachránilo kojenie - nezačal prsník odmietať, normálne sa napil aj odtiaľ, aj z fľaše. Najprv som to striedala, potom sa.mi aj tvorba mlieka zasa rozbehla a UM mal pred doobednym spánkom a potom ako vyšlo, buď pred nočným spánkom, alebo keď sa v noci zobudil. A aj tak nepriberal ako by som si predstavovala. Teraz má skoro 2,5roka a stále nemá 11kg, ale už to neriešim. Proste je taký, aký je, stravu má.pestru, nemám ani pocit, že by zjedol nejako málo (keď sme začali s prikrmami bol to horor, nechcel skoro nič, okolo jedného roka mal aj obdobie, že bol na mojom mlieku a jednej fľaši celý deň, to bolo o držku) ak ti môžem poradiť, neodstavuj od svojho mliečka, je to to najlepšie, čo môžeš dcérke dať, pokojne dokrmuj, ak ti to aj lekárka poradila, a už môžeš začať aj s prikrmami. Buď sa rozpapa, alebo skrátka bude taká chuducka. Ak máš ešte nejaké otázky, pokojne mi napíš IP 😁 držím tebe aj dcérke palce 👍

catherine1989
11. jún 2020

A ešte napíšem, mne to prišlo strašne nefér, ako niektoré mamy iba kojili a ich deti priberali dobre že nie kilo za týždeň, ako keby ani nemali mlieko, ale rovno tvarohoveho pribinačika 🙈🙈🙈 teraz sa nad tým.iba pousmejem, ale úplne ťa ako matka matku chapem 👍

mogaa
11. jún 2020

@klaudiakaja asi som zle pochopila to prikrmovanie, ja som to pochopia že od skončenho 4mesiaca už si začala s príkrmami....a ty si začala si prikrmovať UM.....no už začni pomaličky aj príkrmami, je veľmi pravdepodobné že ak jej zachutia tak sa rozpapá....

brita7777
11. jún 2020

@klaudiakaja a podla krivky je v norme ? kolko ju prikrmujes ? pomalicky uz mozes zacat s prikrmami ak ti sedi a zaujima sa..mozes jej dat napr. roztlaceny banan rano, uvarit mrkvu vo vode rozmixovat..pri jedeni je ideal odsledovat 3dni to iste po sebe tak zistis, ci nema alergiu. Pozri si nejake tipy ako zacat s prikrmami. Moje deti boli vzdy malicke, ak si ty aj muz chudi, dedukujem, ze nebudete mat velke dieta 🙂
Moje deti mali syn 2,2kg a dcerka 2,8kg ked sa narodili, a vzdy boli pod priemerom ale v norme.

tanicka124
11. jún 2020

@klaudiakaja moja Dorka je podla "tabuliek" na spodnej hranici. Na 16 mesiacov ma 8.4kg. Lekarku ani nenapadlo robit odbery, ponuknut mi UM alebo tio riesit. Neries co vravia ostatni a prosim neprestavaj kojit. Podla veku vidim ze zacinas prikrmovat, je to dalsie obdobie a mozno zacne priberat.

brita7777
11. jún 2020

Este k tomu kojeniu, skus ju kojit min 10-15minut na jednom a ponuknut aj druhe potom..ono mne vzdy vraveli, ze to mlieko hutnejsie je az po 10minutach 🙂 neviem ako dlho ju kojis, ale tomu by som venovala pozornost a hlavne v klude nech sa napapa..plus tie prikrmy, mozes zacat uz dnes, miesto olovrantu jej das banan

mogaa
11. jún 2020

@klaudiakaja inak čo sa týka príkrmov začína sa zeleninkou, takže postupne striedaš a môžeš dať aj kombináciu, ideál je dať 3dni 1druh napr.začneš mrkvičkou, po troh dňoch môžeš dať zemiačik s mrkvičkou......a zo začiatku ti spapá možno 1-2malé lyžičky, možno ani toľko nie...ale ak zachutí ako našej tá výživa -tú spráskala na prvý krát celú a ešte chcela😉

tanicka124
11. jún 2020

@brita7777 nechcem sa hadat, ja len ze "hustejsie mlieko, predne, zadne mlieko" a pod. su este stare famy nasich mamiciek a babiciek a nie je to pravda. Striedat prsniky ma zmysel, lebo vzdy ked sa zbavis mliecka, tvori sa dalsie. Kvoli nicomu inemu. 🙂 peknh den

brita7777
11. jún 2020

@tanicka124 mne to bolo povedane nie na Slovensku, ale vo Svedsku, fakt je ten, ze malicke babo ma byt kojene a byt na prsniku dlhsie

karmen118
11. jún 2020

Ahoj, môj malý je tiež taký štúplik, má 15 mesiacov a váži cca 8800g a to sa sám včera postavil na váhu oblečený, mal plienku a bol po jedle, takže reálne váži ešte o niečo menej. Môj je čisto na UM od začiatku 3 mesiaca, nemala som mlieka dosť. Tiež sa to dr nepozdáva a ani mne popravde, ale mal pôrodnú váhu len o kúsok väčšiu ako mala tvoja. Proste niektoré deti sú drobné, môj sa celkom ľúbi najesť a vidíš, aj tak je drobný. Plus od 7 mesiaca sa začal stavať a od 10 mesiacov mi behá, takže tým, že je taký akčný, tak priberá minimálne. Neodstavuj ju zbytočne, kým sama nechceš, nechaj tomu voľný priebeh, možno jej zachutia príkrmy a začne viac priberať 🙂

asia83
11. jún 2020

@klaudiakaja Určite umelé mlieko. Môžete popritom aj dojčiť, ak sa bude dať.

lenka2710
11. jún 2020

@klaudiakaja ahojik, moja mala v roku 8 a pol kg, teraz bude mať onedlho šesť rokov a za toho pána nemôžme prekročiť 17kg 😂😂 pokazde 16,5/16,8/16,6kg! Ale ona mala porodnu váhu 2650g,doteraz je to drobné dievčatko! Odbery všetky ok, je zdravá, cula, šikovná, takže neriešim a okrem toho môj muž bol do 27 rokov ako špagát, potom sa oženil a začal priberať 😂😂😂 a ja som tiež drobnejsia, takže niekedy genetika nepusti a môžeš sa aj urvat 😉

simuskaaa123
11. jún 2020

Ja ráno kojím, potom ovocie, zelenina a 3x sunar alebo 2x sunar a mliečna alebo nemliecna kaša. Moja má 8 mesiacov, pôrodná váha 3690g a dnes na poradni mala 6500g takže kľud. Tiez ma to trápilo, ale aj Dr že ak je spokojná tak sa nič nedeje..

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yanni
11. jún 2020

Ja mam ome baby take. Neriesime. A jedia ak za troch. Starsia bude mat 5 rokov a ma ledva 17 kg ale je aj dost vysoka, takže skade ruka skade noha. Porodna vaha 2790g. Mladsia ma 17 mesiacov, akurat 9 kg ale takmer 90 cm, tak si viete predstavit ako asi vyzera. Sama kost. Porodna vaha 3050 g. Obe v 6tih mesiacoch ledva 6 kg. Dr. neriesi lebo obe sa vyvijaju vo vsetkych smeroch napriemerne, nic im nechyba, jedia super a vsetko, mala je este kojena. Obe boli vylucne kojene. Starsia dokonca v jej prvom mesiaci pribrala len necelych 300 g.

siska53
11. jún 2020

@klaudiakaja moja mladšia bola taka ista. Moja dr.mi dokonca zakazala davat um, ze pribera malo, ale pribera. To je podstatne.
Ma uz 8 a stale je to u nej tak, ze raz je lepsie, raz horsie, priberanie nenastalo ani po zacati prikrmoch ci ked uz pila aj UM (od 2rokov). Resp..priberat priberala, ale nikdy nie podla tabuliek a patri stale k tym stihlejsim detom. Co uz, ked my obaja s muzom sme chudi? Zato starsi syn, ten sa vedel vzdy najest.. vzdy pevný, nie tucny, taky akurat, svalnaty sportovec.. a ona je pri nom take tintitko.

klaudiakaja
autor
11. jún 2020

No maminky už prikrmujem mesiac a pol nie dokrmujem UM....už papá zeleninu, mäso, ryžu, ovocie už skúšam aj večer kaše.. naozaj sa snažím po trošku zaviesť všetko a ona stále nepriberá takže toto bola len taká úvaha že by som vyskúšala to UM a ja odstavím ale ako vidím asi je to blbosť.... asi mi len ostáva aby som sa jednoducho zmierila s tým že bude taká 🥰 mám srdce na mieste, ako tu jedna maminka napísala že som sa cítila ako krkavcia mater že jej jesť nedávam