Mám 19 rokov a mojím snom je naučiť sa hrať na husle

26. júl 2023

Ahojte dievčatá,
Mám 19 rokov a veľmi by som sa chcela naučiť hrať na husliach a chcem sa spýtať či je to možné aj doma pomocou videí a rôznych online kurzov. Aké husle by ste odporučili si kúpiť.
Vždy to bol môj sen hrať na husle a ten sen si chcem splniť.
Ďakujem za odpovede.

zmrzlinka2021
26. júl 2023

Urcite je to mozne ale odporucam si zaplatit ucitelku hry na husle. A popritom skusat aj veci z netu.
Treba si plnit sny

miricka77
26. júl 2023

Sama sa to nenaučíš.Treba učiteľa,aby si vedela správne držať husle aj slacik.A musíš pochopiť prstoklad.Toto ti učiteľ vysvetlí.
Husle ti bude treba cele,na začiatok stačia obyčajne,fabrické.Potom uvidíš,či ta to chytí.

akvi
26. júl 2023

Začala som sa učiť hrať v dospelosti. Odporúčam určite učiteľa, tiež som si myslela, že zvládnem aj sama, ako som zvládla gitaru, akordeón, klavír, flautu, samozrejme, nič profi na ziadnom nástroji, ale vždy mi to stačilo. Husle sú ale iné, ťažšie, ľahko chytis zlozvyky, ktoré ja napríklad doteraz niektoré odbúravam. Učiteľ na začiatok je pri husliach fakt dosť podstatný. Je to drina, neporovnateľné s ostatnými nástrojmi. Ale stojí to zato. A husle na začiatok stačia fabricke, ja doteraz iné nemám, veľa robia aj dobré struny, treba si nechať poradiť od skúsenejších a neskôr aj podľa toho, či chceš hrať viac klasiku alebo ľudovku. Držím palce, choď do toho určite.

anjelicek26
26. júl 2023

Vela samozrejme vies natrenovat doma, ale chytis zlozvyky co sa tyka drzania tela, nastroja... husle su fakt tazke, dceru vzali len kvoli-vdaka 100% sluchu a aj tak to bol neskutocny boj na zaciatku...

hladamematku
26. júl 2023

spln si ho, fandim ti, husle neporadim, ale samouk mozes byt

27dianka
26. júl 2023

To je krásne, že o niečom takomto snívaš a chceš si to splniť. Podľa mňa by však bolo lepšie nájsť si nejakého učiteľa. Nemusíš začať chodiť do umeleckej školy s malými deťmi alebo čo, ale kľudne si nájsť nejakého súkromného, zaplatiť si pár lekcií. Lepšie ti to vysvetlí a ukáže ako keby si pozeráš len videá.

celka12
26. júl 2023

Na ZUŠ môžu študovať aj dospelí, sú im poskytované individuálne hodiny, pozistuj si, či je táto možnosť u vás v ZUŠ, ja mám info, že je to možné aj v menších mestách

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
guudy
26. júl 2023

@hladamematku samouk isto nie…

guudy
26. júl 2023

Tiez odporucam SPD (studium pre dospelych) na ZUS. Technika je dolezita pri kazdom nastroji, to sa z videi sama proste nenaucis.
Moja mama ucila klavir, ja som chcela ist na konzervatorium, ale rozmyslela som si to v poslednej chvili (tiez klavir). Takze by sa dalo povedat, ze co to o hre na klavir viem. Ale vlastne deti som ani len na chvilu nezvazovala, ze by som ucila cokolvek sama. Chodili do ZUS a bolo to spravne rozhodnutie. Doma som akurat zvladla odkontrolovat, ci cvicia spravne ;)

hladamematku
26. júl 2023

@guudy isto ano 🙂 ale mas pravo na svoj nazor

guudy
26. júl 2023

@hladamematku ako povies…🙂
Ja v tom vidim podobny rozdiel ako ked niekto povie, ze vie plavat. Niekto si pod tym predstavi tzv jazerne prsia a udrzanie sa nad hladinou cca 5 m a iny si predstavi spravnu techniku plaveckych stylov a dlzku preplavania 1 kilometer. Takze ano, ak ti staci 5 m jazernych prs, tak pokojne samouk🤭

akvi
26. júl 2023

@hladamematku súhlasím s @guudy , samouk pri husliach, to nie je príliš dobrý nápad. Viem podľa seba, na každom inom nástroji som sa dokázala pretlct cez začiatky úplne sama, pri husliach som "narazila" hneď v začiatkoch. Postavenie rúk je tu extrémne dôležité, ťahať slák spravne sa učíš doslova roky a ak ťa nemá kto skorigovať, tak si utvrdzujes akurát to zlé postavenie. Žiadne video ti nepovie, či to robíš správne. A potom sa zbaviť toho zle zafixovaneho je extrémne náročné. Ak môžem porovnať napríklad klavír, tak to je ako šoférovať auto, husle sú ako pilotovať lietadlo. Fakt je tam tých "páčok a gombíkov" podstatne viac. A samozrejme, to neznamená, že sa to niekto nenaučí aj bez učiteľa, existujú ľudia, ktorí zvládnu ľavou zadnou a bez učiteľa čokoľvek, aj pilotovať lietadlo aj hrať na husliach. Ale nemyslím si, že to je autorkin prípad, to by sa tu nepotrebovala o tom radiť. 🙂

brendaa
26. júl 2023

Ak môžem mám huslistu syna aj brata, takže si si vybrala jeden z najťažších hudobných nástrojov😅,. Odporúčam navštíviť základnú umeleckú školu, zhodnotiť ako si na tom so sluchom a či je tam aj talent, ak áno, zaplatíš si individuálne štúdium.
Učiteľ ti poradí aj s výberom nástroja, zatiaľ by si mohla mať školské náhradné

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deninka233
26. júl 2023

Začala som sa učiť hrať na husle ako 35 ročná. Nabehla som do ZUŠky, prihlásila som sa na štúdium pre dospelých a bolo. Husle mi požičali zo začiatku, neskôr sme boli s učiteľom u husliara kúpiť repasované starožitné. Na mesiac ma vyučovanie stálo 70€, každý piatok som mala 70minútovú hodinu + hodinu hudobnej teórie. Bolo to super, naučila som sa základy za tie dva roky, no musela som štúdium prerušiť, lebo som nestíhala. Snáď sa k tomu ešte vrátim, zatiaľ cvičím doma sama, ale len si udržujem úroveň…

xsandrax
26. júl 2023

@deninka233 super, tak to ta obdivujem 👍 mozno sa teda aj ja odhodlam 🙂 noty si už poznala alebo si išla úplne od základu?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deninka233
27. júl 2023

@xsandrax poznala, ja som klaviristka od detstva.

pettom19
27. júl 2023

Odporucam informovat sa v miestnej ZUS-ke ohladom individualnej vyucby dospelych. Moja mama je ucitelkou na ZUS a okrem deti uci aj dospelych, dnes je to uz uplne bezne. Samozrejme, dospeli maju vzdy individualny studijny plan, nechodia na teoriu ako deti. Neviem presne, ake su tam poplatky, ale uci ta odbornik, takze rozhodne odporucam ist touto cestou, ak mas taku moznost.

yanni
27. júl 2023

Husle? To ani neskusaj na vlastnu päst. Mam doma huslistku. Ano, cvicit musis doma sama ale vyuku prenechaj ucitelovi a face to face. Husle su jeden z najtazsich hud. nastrojov. Zle navyky su ako casovana bomba, tazko sa ich zbavis (ak vobec) a neskor sa ti vypomstia. Dcera zacala hrat ako 5 rocna a uz len vyucovanie cez skype cez lockdown bol narocny a to nam ucitelka vravela v priamom prenose co a ako. Z youtube videa ti nik, nepovie, co robis nespravne, na co konkretne TY mas dat pozor. Tiez u nas len pri husliach doslova dieta "prefutruju". Vyskusaju motoriku, kognitivne schopnosti (samozrejme primerane veku), sluch. Talent je len male percento, to sa ukaze az pocas vyucby. Tiez husle nie je len tak, kupis a ides. Musis sa casom naucit sama ladit, natiahnut nove struny atd. Aj toto je lepsie dat si vsetko vysvetlit ucitelom. Husle na zaciatok len pozicat.

yanni
27. júl 2023

@anjelicek26 ved si vravela, ze uz nechodi.

anjelicek26
27. júl 2023

@yanni ved ano Uz Rok nechodi... Presla na spev..

yanni
27. júl 2023

@anjelicek26 Tak to ste si do toho ani velmi nebrnkli. mala vydrzat, ten masaker prichadza neskor. A dospele osoby to maju este tazsie.

akvi
27. júl 2023

@yanni ja si nemyslím, že dospelí to majú ťažšie, možno akurát v tom, že nemajú toľko času cvičiť. Ja keď som začala v ZUŠ, tak to úvodné tempo bolo podstatne rýchlejšie, ako idú deti, predsalen to chápanie je na inej úrovni. Ja som napríklad zlyhala práve v tom, že už bolo treba veľa cvičiť a pomerne ťažké veci. Takže ja som sa dlho neposuvala skrz nedostatku času.Po rokoch som sa opäť vrátila k tomu viac intenzívne a ono fakt je to už len o tom čase, ktorý tomu človek venuje.