Ja viem že to sem nepatrí ale potrebujem sa opýtať mám za mesiac 14 rokov a teraz som dostala prvú menštruáciu a meriam len 156 cm podľa vás ešte narastiem lebo som chcela byt aspoň ako moja mama ktorá má 164cm a môj oco má 175 cm .
...no ja som nasla toto,ak Ti to pomoze...
Posledným obdobím rastu je dospievanie, je to fáza zrýchleného rastu – pubertálne rastové urýchlenie. Puberta trvá 4 až 5 rokov a človek počas tohto obdobia získa asi 20 percent svojej budúcej dospelej výšky. Okrem výživy a rastového hormónu je pre správny rast potrebný aj účinok pohlavných hormónov. Hovoríme, že dieťa sa v puberte vyšvihlo (rastový špurt). Rastový výšvih v puberte je vyvolaný predovšetkým pohlavnými hormónmi, ktoré produkujú dozrievajúce pohlavné žľazy ako aj zvyšujúcim sa vyplavovaním rastového hormónu. U nás na Slovensku začína puberta u dievčat okolo 10,5 roka a hneď od začiatku puberty začnú dievčatá rýchlo rásť. V roku s najrýchlejším rastom je to asi 8 - 9cm za rok. Rast sa výrazne spomalí, keď dievča dostane menštruáciu (mesiačiky, menses). Potom narastie už len 3 – 6 cm a rast sa ukončí.
A tu som nasla podobnu otazku
https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/narastiem-este/
@miriam_milanova no podla výšky tvojich rodičov myslím že tvoja výška bude max 160cm,môžeš to ovplyvniť športom,kedy sa ti telo natiahne,vyrovná a podrastie
ja som čítala. že dievča rastie ešte rok od začatí prvého menzesu... Ja som podrástla asi 10 cm, tak potom neviem či je to tak ako tu písala jedna maminka že narastieš 2-3 cm...
@deti95060810 ja som narastla tolko od prveho mens. v 14tich 🙂 tie 2-3cm. Za to som napisala,ze podrastie,len tazko povedat,ze kolko 😀
Ty si 10,ja 3 😁😊
no ja som rástla až do 18-tich, každý rok 3-4cm, a nakoniec mám 178cm, ale moji rodičia sú dosť vysoké. MS som mala prvý krát v 14-tich no do tých 16-tich žiadna periodicita v tom nebolo
@miriam_milanova ja som dostala prvu ms este pred 11.r.a teda som skoncila pri vyske 155cm,moja segra dostala tusim v 12r.a ma 158cm.. Mama ma cca tych 164cm.. V rodine mame aj malych (obe moje babky mali nase vysky),aj dvojmetrovych..
Ci narasties? Nieco urcite,ale pocitaj,ze moze to byt len par centimetrov..tych 160 by si ale mat mohla..
@miriam_milanova Hlavne sa zdravo stravuj, nie že začneš držať rôzne diéty, ako to zvyknú dievčatá v tomto veku, lebo okrem iného aj zdravé stravovanie prispieva k správnemu vývinu organizmu a teda aj k rastu do výšky.
@tereniz aha ďakujem
@dominika6 aha a akým športom ?
@deti95060810 aha to ak by bol aj môj prípad by som bola rada
@siska53 aha no aspoň toľko
@miriam_milanova akýkoľvek šport,kludne sa daj na volejbal,plávanie,tanec..
@dominika6 plávam celé leto ale začnem chodiť aj častejšie
máš len 14 takže myslím, že ešte narastieš ale ak máš nízkych rodičov tak nemôžeš čakať, že budeš mať 170 cm 🙂
@miriam_milanova máš nízkych rodičov, takže tvoja maximálna výška bude niekde medzi ich výškami 😉 ale aj u nás v tvojom veku sa niesla informácia, že po prvej MS už ženy nevyrastú... figu borovú, neviem kde a kedy to vzniklo, ale kravina 😀 jedna išlaaj o 10cm hore, jedna nevyrástla už od 12 doteraz, ďalšie pár cm od ich prvej MS, každý individuálne...
@miriam_milanova Moja dcéra dostala prvú MS v 13 rokoch a rast sa jej ustálil až okolo 16-17. Do toho veku ma dokonca o cca 5cm prerástla, teraz má 170 cm. Takže si myslím, že sa ešte trošku vytiahneš 😉
@miriam_milanova tvoja predpokladana vyska sa da vypocitat.je na to vzorec. U dievcat (vyska matky+vyska otca)-13:2. Cize teoreticky by si mohla mat 163cm. Tolko z teorie.realne uvidis.ale par cm ti ti isto este pribudne. Inak ja mam 156cm
@maruski99 nie tak ja som som myslela ze budem mat aspon tak 164
@miriam_milanova ahoj,ja som narastla trochu 🙂 od 14tky do 18tky,ale tak par cm,3-4cm. Akurat som nabrala do tych zenskych partii. Myslim,ze co to urcite podrasties 🙂