Cawte. Mam 14 rokov. Som skoro stale nervozna. Stale mi nieco vadi(mlaskanie, grganie, a vsetky tie nechutnost a este plno inych veci) stale ma nieco rozdrazdi a potom som nervozna. Aj ked niekedy nieco poviem alebo kricim potom ma to stale mrzi ale to uz nepoviem ze ma to mrzi. Neviete mi poradit? Alebo nieste niekto na tom rovnako??
Vopred dakujem.
@lolipop111 puberta, puberta a tvoje vzburene hormony. Ty a cely svet. Je fajn, ze to vnimas. Mozes sa naucit pokojne reagovat a pokojne mozes inych upozornit, ze mlaskat a grgat sa v spolocnosti nepatri. Pokojne, nie nervozne...
Víkend už končí už by si sa mala pripravovať do školy 😉
@lolipop111 v tvojom veku su to jednoznacne hormony. Nie som si vsak ista, ci sa v tvojom veku daju nejako "krotit". Podla toto mozu byt schopne robit zrele dospele osoby (v niektorých pripadoch ani tie nie), ale v tvojom veku neviem... Ak to vnimas a vadi ti to, nauc sa to "mrzi ma to" povedat, ked to tak ozaj citis. Najdi si osobu, s ktorou mozes o tvojich pocitoch otvorene rozpravat a zdoverit sa. Moze to byt mama, alebo nejaka dobra kamaratka. Btw nemas to len ty, tento pocit ma aj kopec dospelých ludi, ja osobne to volam samonasieraci mechanizmus 😀
ahoj, študujem psychologiu, a mám s takýmto úzkostným správaním skúsenosti aj sama. odporučila by som ti úrpimne sedenie s psychológom, ktorý ti vie reálne pomôcť a poradiť, ako zvládať záťažové situácie. môžu to síce byť hormóny, ale neviem, nakoľko je takéto správanie nimi ovplyvniteľné. sama úzkosť zažívam a nie je to
nič príjemné - preto je toto kratšia a jednoduchšia cesta. 🙂
@fridaybabe jasne 14-ke vadí grgnutie, prdnutie a pošlime ju hneď na psychotherapiu...sak je to úplne normálne jasne že jej tieto prasacie prejavy vadia. v tom veku je nechutné všetko. som si istá že z toho proste vyrastieš. keď ti to prekáža dvihni sa a odíď aby si nikomu nenadávala, viac asi spraviť nemôžeš
@klarissa25 naozaj je potrebné takto mudrovať a rypkať? čo 14 ročné dievčatá riešia len školu a nič iné? slečna sa tu slušne spýtala a viditeľne chce osobnostne rásť a zlepšovať svoje správanie.. a namiesto nejakej rady ju poslať pripravovať sa do školy? od dospelých žien,.. matiek.. by som teda ja očakávala niečo iné 😕
ale k téme.. ja osobne by som to pripisovala hormónom, ktoré máš v tomto veku ako na húpačke, ale to majú ženy častokrát aj v dospelosti 🙂 kľúčové vidím 4 veci - 1. odsledovať si, či to nie je niečím konkrétne zapríčené - nie si takáto keď si hladná? unavená?.. ak už menštruuješ nie si takáto v určitom období cyklu? (tzv.predmenštruačný syndróm).. 2. naučiť sa trošku to ovládať - povedať si v hlave "sú to len hormóny" "len som príliš hladná", atď.. napočítať v hlave do 10 a skúsiť to predýchať.. príp. odísť z tej situácie a byť chvíľku osamote kým sa upokojíš 3. celkovo v živote si nájsť niečo čo ťa vie upokojiť, zrelaxovať.. meditačná hudba každý deň? cvičenie? kreslenie? tanec?... 4. naučiť sa hovoriť "prepáč, mrzí ma to".. určite by sa ti aspoň trochu uľavilo ak by si sa vedela ospravedlniť.
Držím palce 🙂
@drobcek53 podľa mňa nepíšem nič co by posobilo ako rypanie ale keď myslíš...
@klarissa25 ak by za tebou prišla dcéra s takýmto niečím, tak jej povieš "vieš čo, už končí víkend, choď sa pripravovať do školy"? alebo ak by sem napísala dospelá žena tak jej odpíšeš "choď si nachystať veci do práce, už končí víkend 😉 "? mne to normálne nepríde 🙂 ale ak tebe áno proti gustu.....
@lolipop111 kvôli tomuto si trebalo založiť blog na mamičkovskej stránke, super😉
@drobcek53 no nepríde mi normálne kvôli tomuto sa prihlasovať na takéto fórum... Fakt nie
@klarissa25 tak zablúdi sem všelikto, to je pravda.. ale toto mi príde ako jedna z tých normálnejších a najmä slušne položených otázok.. a radšej sa zdržím komentára ako niekoho poslať pripravovať sa do školy 😉
Ahoj. Keď ti vadia zvuky ako - mlaskanie a iné, tak môžeš mať Mizofoniu. Jedná sa o neurologickú poruchu. Oznám to tvojim rodičom a zájdite za lekárom. Mal by ťa odoslať k ušnému. Ozvi sa mi ak sa budeš chcieť o tom porozprávať. Nie si jediná. Trpí tým veľa ľudí.
Mizofónia nie je malý problém.
Kazdemu nieco vadi, treba sa naucit niektore veci neriesit, proste ich prijat 🙂
Asi každému vadí mľaskanie, tak trochu.
V prípade Mizofónie - ak sa tu jedná o Mizofóniu ide o silnú reakciu - hnev, strach, agresia, zhnusenie po vypočutí určitých zvukov (mľaskanie, hlasné dýchanie, funenie, štrnganie príborom..), ktoré mizofonik nedokáže ovládať. Jedná sa o fight/flight reakciu.
Tu je odkaz na vysvetľujúce video
@lolipop111 Misophonia (doslova „nenávisť zvuku“)
je neurologická porucha, pri ktorej špecifické zvuky vyvolávajú abnormálnu reakciu – hnev, odpor, paniku a pod. Typickou odpoveďou na situáciu je tzv. "útok alebo útek" (angl. fight or flight response), teda ide o akútnu stresovú reakciu. Môže ísť o zvuky rôzneho charakteru a hlasitosti.
Misophonia zahŕňa jedinečný súbor symptómov, ktoré sa dajú pripísať neurologickej príčine, nesúvisí však s dysfunkciou sluchového aparátu. Môžeme ju opísať ako bezprostrednú a extrémne negatívnu emocionálnu reakciu na konkrétne sluchové, zrakové a čuchové podnety, ktorá je sprevádzaná automatickým únikovým správaním. Misophonia narúša každodenný život pacienta a môže mať značný negatívny vplyv na sociálne interakcie.
Ľudia trpiaci misophoniou sú často podráždení, nahnevaní alebo až rozzúrení z okolitých zvukov, ktoré vytvárajú ostatní ľudia, ako napr. štikanie nechtov, čistenie zubov, cvakanie perom, chrúmanie, mľaskanie, sŕkanie, povzdychy, zívanie, kýchanie, poťahovanie nosom, kašeľ, žuvanie žuvačky, smiech, chrápanie, ťukanie po klávesnici, klepanie príborom, pukanie hánkami, chôdza, vyslovovanie niektorých hlások, alebo opakujúce sa zvuky a iné. Niektorí sú ovplyvnení tiež vizuálnymi podnetmi, napr. opakované pohyby nôh, rúk alebo mimiky; a to vrátane pohybov, ktoré sú pozorovateľné čo i len kútikom oka. Toto všetko môže viesť k vyvinutiu intenzívnej úzkosti a vyhýbavému správaniu, čo má za následok zníženú socializáciu. Niektorí ľudia cítia nutkanie napodobniť to, čo počuli alebo videli. Napodobňovanie má zmierňujúci účinok, pomáha trpiacemu cítiť sa lepšie.
Kroť svoje hormóny, to je vsetko.