Maltezák má epileptické záchvaty

andy1789
2. apr 2021

Zdravím. Neviem čo od tohto očakávam asi sa len musím vyrozprávať, poprípade spoznať niekoho kto to mal tak isto. Už som sem písala asi pred 2 týždňami o našom .psíkovi s epileptickými záchvatmi. Mám 15 rokov a máme 9 ročného maltezáka, prežila som s nim v podstate celý svoj život a veľmi mi prirástol k srdcu. Pred 3 týždňami sa u neho objavili záchvaty, mal ich vtedy 3 za jedeň deň a potom sa 16 dní nič neobjavilo, tento pondelok to zase začalo. Mal záchvat pri, ktorom sa blbo pokotúlal po schodoch. Bola som jediná, ktorá to videla, kedže som v tom čase bola sama doma. Môj otec bol tiež súčasťou prvých 2 záchvatov, ktoré mal pred tými 3 týždňami. No a od tohto pondelka je to deň čo deň horšie a horšie. Psík celý deň leží, veľmi smutne, takmer nechodí len sa napiť a najesť, dosť sa trasie a cítim z neho, že je veľmi zmätený a ubolený. Ako som písala mám 15, takže to zvládam veľmi ťažko, kedže tohto nášho psíka veľmi ľúbim :( Som veľmi v strese, neviem čo mám robiť, nemám chuť do jedla, cítim sa veľmi nešťastne. Neviem si život bez neho predstaviť. Teraz cez sviatky neni moc veterina ptvorená, dnes nebola ale zajtra má byť otvorená. A ja by som tam s ním chcela ísť, mám stále potrebu tam s ním chodiť a asi márne dúfam, že to nejak pomôže. Avšak môj otec nechce aby som tam išla, pretože podľa jeho slov je Leo (náš psík) úplne normálny, že na ňom nevidí žiaden smútok a že je normálne že stále spí. Ale mne to normálne nepríde. Chcem ísť s ním na veterinu (aj keď v poslednom čase som tam bola za posledný mesiac viac ako za celý život, ale asi to je aj útechou pre mňa, že mám pocit, že pre jeho zdravie aspoň niečo robím a vždy ma to ukludní.) ale dnes som totálne v strese, neviem čo už robiť, som úplne mimo z toho, kedže on je veľmi dôležitý pre mňa :( . V jednoduchosti neviem si predstaviť, že ma nebude vítať pri dverách a veľmi sa bojím, že zomrie, čo je dosť pravdepodobné. Neviem ako sa s tým zmeirim. Ževraj by mohol mať nádor na mozgu, čo je neliečiteľné. Mali ste niekto podobný problém?

barcinka13
2. apr 2021

Ak si bola na veterine predpokladam, že máš lieky na epilepsiu pre neho..nepomáhajú?

andy1789
autor
2. apr 2021

@barcinka13 nemám lieky, veterinárka povedala, že ak by sa nasadili hneď a ak by to nebolo isté, že je to spôsobené epilepsiou tak by mu tie lieky len prihoršili. Takže povedala, že ak sa budú objavovavať veľmi často, tak vtedy sa budú môcť nasádzať lieky. Tiež mi to prišlo zvlášne

1xenia1
2. apr 2021

@andy1789 nie nie je to divné že mu hneď nedala lieky tak snáď vie čo robí. Epilepsia je spôsobená poruchou nervovej sústavy a môže to naozaj spôsobiť aj nádor. Odporúčam natočiť jeden z tých záchvatov a potom ukázať lekárovi + rátať koľko ich je za deň aby aj on lepšie vedel ako postupovať a akú liečbu nasadiť.

janula223
2. apr 2021

Prajem ti veľmi aby sa z toho co ho trápi dostal a aby ste boli čo najviac rokov spolu,viem presne ako sa cítiš. Ja som prišla o svojho pred pol rokom a doteraz som sa z toho nedostala a to mam 43r.Mozno pre niekoho smiešne ale pre mňa bol všetkým.Drzim silno palce

andy1789
autor
2. apr 2021

@1xenia1 natáčala som to aj som ukázala veterinárke. Mal ich tri v sobotu asi 3 týždne naspäť a ten čo mal v pondelok, to bol posledný som natočila a ukázala som jej to. Povedala, že to s najväčšou pravdepodobnosťou je epilepsia. Potom ešte povedala, že by to mohol byť aj nádor na mozgu. Avšak aby sa to dalo potvrdiť musel by ísť na nejaké vyšetrenia, ktoré stoja 400€ a to si bohužial v tejto situácii nemôžeme dovoliť.

andy1789
autor
2. apr 2021

@janula223 ďakujeme krásne. Ale nuž neviem ako to dopadne, cítim, že mu nezostáva veľa času. Je to veľká bolesť? Stále si v hlave hovorím, že to bude v poriadku, že ak zomrie tak aspoň sa budem cítiť lepšie, nebudem sa o neho strachovať a snažím sa upokojiť, že sú aj horšie veci v živote ale vždy keď vidím jeho smutný bezmocný pohlad, tak sa mi chce plakať a celá sa rozochvejem z tej bezmoci. Keby som dospelá a viem si zarobiť peniaze, tak by som s ním behala po celom Slovensku a kludne aj ďalej. Ak je to niečo z mozgom, nádor, tak to bohužial nikto nevyrieši. Veľmi sa ale bojím, že ak má nádor, že ako to bude ďalej? Začne mať výpadky pamäte? Ochrnie, nebude môcť chodiť? Viem, že tu nemôže zostať navždy, ale aj tak to podľa mňa prišlo veľmi priskoro :( Vždy bol veselý, rozradostnil každý môj deň, keď som bola smutná utešil ma, každý deň ma vítal, keď som prišla domov, neviem aké to bude bez neho. On nikdy nebol chorí, a teraz prišlo to nečakane z dňa na deň. Asi budem mať navždy v pamäti ako som bola sama doma, sedela som na gauči a začula som zvláštne zvuky, obzrela som sa a zbadala som ho v kŕčoch na zemi, zrútil sa mi celý život. Mám pocit, že nikdy nebudem šťastná a čím ďalej tým viac si uvedomujem, ako som sa mala predtým dobre. Vždy som si sťažovala aký mám hrozný život, ale až teraz som pochopila, že môj život bol najlepší 🥺 Potrebujem sa tu z toho asi len vyrozprávať

bundle
2. apr 2021

@andy1789 Ahoj, ja som v tej istej situácii s mojim Rikinkom. Je to papillón a má 11 rokov. Záchvaty má asi 3 roky. Veterinár nás okrem iného povedal, že kým nestráca vedomie, tak je to ešte v poriadku a netrpí bolesťami. Vyšetrenia nepodstupujeme, lebo v prípade nádoru, by mal malú nádej na vyliečenie. Triašky vraj môže spôsobiť veľa rôznych problémov a neznamená to, že sa nedožije ďalšie 3 roky.

andy1789
autor
2. apr 2021

@bundle u nás je to práve tak, že keď mal pred troma týždnami prvé tri záchvaty v jeden deň tak potom bol dva týždne úplne v poriadku, šťastný, vyzeral akoby už žiadne ďalšie záchvaty nemali prísť a potom po dvoch týždnoch v pondelok prišiel záchvat. A odvtedy je to len horšie. Záchvat od pondelka nemal, ale už to nie je ten veselý psík. Od stredy celé dni len leží, vstane len ak sa chce napiť či najesť, dnes ráno sa začal triasť, včera som u neho zaregistrovala akoby tyky. Že proste z ničoho nič sa celý tak zatrasie ako keď výjde zo sprchy a chce zo seba zotriasť vodu. Taktiež mám pocit, že je trochu agresívny. Bojím sa, že už to bude len horšie a teraz je to už zlé, nechcem ani vedieť, že ak sa to bude takto zhoršovať, kam sa dostaneme o taký týždeň? Teraz neviem či zajtra ráno skočiť s ním na tu veterinu a ohlásiť veterinárke tieto jeho nové veci čo sa s ním dejú alebo čakať čo bude ďalej.

andy1789
autor
2. apr 2021

@bundle a to sa naozaj už tri roky drží bez liekov? Lebo náš to má cca 3 týždne a už teraz mám pocit, že je len pár dní od smrti :(

diaalex
2. apr 2021

@andy1789 babka má síce yorka, ale začal brať lieky najprv 1/2 ráno a večer a teraz berie 1 ráno a večer ... záchvaty má menej, ale podľa veterinára do už bude mať do konca života 🙁

andy1789
autor
2. apr 2021

@diaalex To som počula, že záchvaty sa dajú ukludniť, ale nedajú da úplne vyliečiť. Čož ma tiež dosť znepokojuje. Problémom tiež je, že lieky čo sa na to berú majú vedlajšie účinky, napríklad zlý dopad na pečeň a iné orgány.

bundle
2. apr 2021

@andy1789 áno, drží sa 🙂

bundle
2. apr 2021

@andy1789 ohľadom liekom nám náš veterinár povedal, že lepšie pre neho bude keď ich nebude brať. Ešte som chcela dodať, že nás upozornil na to, že tie vyšetrenia za cca 500€ sú často zbytočné, lebo chemoterapiu veľa psíkov v tomto veku nezvládne.
Odporúčal nám, že lepšie pre neho bude nechať ho dožiť ako ho vystavovať bolestivej liečbe. Ak bude Rikinko strácať vedomie, tak to bude znamenie, že koniec sa blíži a už má bolesti...

slniecko_12
3. apr 2021

Tak v prvom rade by som ti radila okamzite zmenit veterinara. Zavolaj si na pomoc nejaku kamaratku, sesternicu, babku alebo kohokolvel, kto a tebou pojde. Maltezaci sa castokrat dozivaju aj viac ako 16 rokov. 9 rocny psik este ani zdaleka nie je stary. Pokial ma zachvaty, musi dostavat lieky!! Je pravdepodobne ze po liekoch sa mu polepsi. Zober si taxik a chod k inemu veterinarovi!! Ten pes trpi chapes? Chces ho nechat umriet? Nema pravo este zit?? Aj keby vysetrenie stalo 400 eur..mas 15..pozicaj si od rodiny a potom im to vratis, ved zarobit si na brigade mozes. A ak aj to odmietas alebo tvoji rodicia, tak ho dajte utratit..my sme na psika dali pri jeho liecbe urcite okolo 2500 eur a to sme sa vsetci skladali. Ale to by mal s tym kazdy pocitat, ked si zadovazi psa 😠

andy1789
autor
7. apr 2021

Tak dneska nám doktorka nasadila nejaké lieky, tak snaď mu to pomôže

slniecko_12
8. apr 2021

@andy1789 Drzim ti palce 😊 potom aa ozvi, ako sa ma.