Malo by sa viac rozprávať o domácom sexuálnom zneužívaní detí

13. júl 2024

Ženy dajte si pozor nie len na dcéry aj na synov.

Chcela by som len povedať rodičom, dávajte si pozor na svoje deti. Táto doba sa tak neskutočne posunula dopredu a nikto nás na to nepripravil. Ja samozrejme vidím nástrahy už všade. Je toho čoraz viac. Rozprávajte sa so svojimi deťmi viac a viac. Viem, že doba je zlá. Každý potrebujeme peniaze a do práce musíme chodiť, ale pozrite sa, ako som ja doplatila na to, že som potrebovala zabezpečiť rodinu. Pol roka zneužíval vlastný bratranec svoju 5-ročnú sesternicu bez toho, žeby na to niekto prišiel. Veď koho by to napadlo? Že je toho schopný? Nie nemyslela som si, že by zašiel až do takýchto extrémov,”

https://www.cas.sk/clanok/2945959/plavecki-inst...

ktochytavzite
13. júl 2024

Och to mi je ľúto,viem táto téma u nás sa vôbec nerieši,pritom v Nemecku je každé 7 dieta zneužívané rodinným príslušníkom!

ktochytavzite
13. júl 2024

Ešte mas tam zlý link,poslala si niečo o plaveckých inštruktorov.

autor
13. júl 2024

@ktochytavzite minule som čítala že dokonca aj vlastnými otcami! Deti sú ticho, nič z nich nedostaneš a potom náhodne zistíš že tvoje dieťa je roky zneužívané. Ten hajzlík to potom predával.

annm81
13. júl 2024

Mnohé matky majú hrôzu z toho, aby pustili 6ročné dieťa samé do školy alebo do obchodu, aby ich niekto neuniesol, zakazujú škôlke fotiť ich dieťa na karnevale, lebo vraj nad fotkou dieťaťa v kostýme labkovej patroly na webe škôlky budú onanovať pedofilovia. Ďalšie strašne protestujú proti údajne zvrátenej sexuálnej výchove v škôlkach a školách.

A pritom väčšina zneužívania sa deje v rodinnom prostredí, alebo v prostredí rodine blízkom - rodičia, strýko, tréner, opatrovateľ v škôlke ... Matky, myslite na to, a od najmenšieho veku učte dieťa základy sexuálnej výchovy - aké dotyky nie sú v poriadku, ako sa brániť, kedy a koho bezodkladne informovať, keď sa dieťaťa niekto nevhodne dotýka.

Ešte dodám- autorka, ak je to príbeh tvojej rodiny, veľa síl a ďakujem, že sa snažíš šíriť osvetu.

enmery
13. júl 2024

Ale to nie je žiadna novinka. Kristína Kövešová má o tom podcast. Reálne príbehy, príbehy ľudí, ktorých zneužívali, ktorí pracujú u polície a venujú sa tomuto. Čo čakáš od spoločnosti, kde človek s depresiou je psychopat a takéto zneužívanie existuje len v Amerike podľa "hej Slovákov"?Treba najprv zmeniť zákony-absolútne tu neobstojí argument, že sa to nedá ľahko-pri finančnej kriminalite to vedeli politici zmeniť hneď/lebo ide o ich život/.

petrao2
13. júl 2024

Znama si zobrala do pestunskej surodencov
12 a 8
Po viac ako roku zistila ze brat zneuziva sestru
Tiez nebol trestne zodpovedny
Ale!
Vsetko sa dialo za asistencie deda a mlady panko potom pokračoval
Svet je strasne miesto
Ludia su hovada fakt

autor
13. júl 2024

Ďakujem mamine že dokázala rozprávať o tomto ich nešťastí, ktoré sa žiaľ deje príliš často a nehovorí sa o tom vôbec. Niekedy takto detstvo skončí príliš skoro. Najhoršie že tie deti to držia v sebe 💔😪, aby rodič vedel zasiahnúť.

Všetko možné sa dá aj kúpiť sj našetriť aj požičať…, ale škody na deťoch sú nezvratné.

autor
13. júl 2024

@petrao2 ľudia sú svine naprieč všetkými vrstvami od hora dole a niekedy čím výššie, tým väčšia špina.

annm81
13. júl 2024

@enmery vrcholní politickí predstavitelia chodia pravidelne zneužívať neplnoleté v starostlivosti štátu. Aký dôvod by už len mala táto vláda riešiť sprísnenie trestov za sexuálne násilie? Ešte aj to ich údajne zrovnanie trestov so zvyškom EÚ bolo drzé klamstvo - ministerstvo zverejnilo tabuľku, kde porovnávali základné sadzby a čírou náhodou zabudli spomenúť, že definície znásilnenia sú inde omnoho prísnejšie. U nás je nutná súlož a prejavený nesúhlas, inde na základnú sadzbu stačí už len obchytkávanie bez súhlasu.

minenkak
13. júl 2024

Väčšina týrania a zneužívania je v rodinách,vie sa o tom už dlhé roky

sevrin
13. júl 2024

Zmlátil by som ho aj s materou až by boli obaja čierni.

enmery
13. júl 2024

@annm81 Ale ja Ťa úplne chápem. Mňa to strašne frustruje, ale neviem to zmeniť-to vedia len politici. Čo môžem ako občan robiť okrem toho, ze si budem "otvárať papuľu" a poukazovať na tieto prešľapy?

autor
13. júl 2024

@sevrin ak sa mu matka nevenovala je to jej vina. Celkovo msla strážiť neterku ona a nie dať ju 13 ročnému pubertuakovi delikventovi aj tu sa ukázala nedbanlivosť matky a babky.

majlo1234
13. júl 2024

@annm81 a ako to spravne robit? Synovi hovorim, ze pisulaka mu nesmie chytat nikto iny, len on sam. Ale to je asi tak vsetko, co mi tomto ohlade napada. 🤗

annm81
13. júl 2024

@majlo1234 Podľa mňa (tiež som len matka, nie odborník v danej téme), je to, že intímne miesta si môže vo vhodnej chvíli chytať len on sám, s výnimkou rodiča a lekára v prítomnosti rodiča, úplny základ. K tomu pridať informáciu, že ak sa ho niekto bude dotýkať, vyzliekať ho, alebo sa pred ním niekto obnaží, musí povedať, že si to nepraje a najmä VŽDY to oznámiť rodičovi hneď, ako to bude možné. Keďže človek, čo zneužije dieťa, ním bude manipulovať, dieťa by tiež malo vedieť, že ti môže absolútne dôverovať a ak mu ktokoľvek bude robiť čokoľvek nepríjemné, musíš sa o tom dozvedieť - aj ak páchateľ povie, že je to ich malé tajomstvo, aj keď mu sľúbi akúkoľvek odmenu, aj keď sa bude vyhrážať a aj vtedy, keď páchateľ bude klamať dieťa, že ak sa to dozvieš, určite sa budeš hnevať na dieťa a potrestáš ho.

majlo1234
13. júl 2024

@annm81 prave to neviem, ako spravne dosiahnut. Ja mam este mini deti, ale bola by som rada, aby sa mi nebali hocico povedat.
Sama som ako decko bola svedkom sexualneho nasilia, stalo sa to kamaratke, a ona ma s placom prosila, aby som to nikomu nehovorila. Ja som dosla domov a rovno som to povedala mame, ta jej rodicom a velmi razne sa to riesilo. Aj preto mam z toho strach, dufam ze mi moje deti budu doverovat, ale vela asi zavazi aj povaha.

autor
13. júl 2024

@majlo1234 väčšina deti zamrzne keď sa im to deje. Zároveň je to pre ne tak veľmi ťaživá a ťažká téma, že sa boja o tom rozprávať. Ak ich zneužíva rodič, je to o to horšie pretože sú závislé od opatery rodiča a dokonca majú zmiešané pocity. Z jednej strany chránia rodiča ktorý im to robí lebo ho nenávidia zároveň majú rady, potom ako som písala sa boja, lebo sú zastrašované, manipulované že ak niekomu niečo povedia napr. tak rodič pôjde do väzenia, alebo zomrie a podobné veci. Nechcela by som byť v koži takého dieťaťa, chúďatko.

annm81
13. júl 2024

@majlo1234 Chápem, že dosiahnuť absolútnu dôveru nie je ľahké. Na začiatok podľa mňa veľmi pomôže to, ak dieťa pozná tieto možné triky - teda priamo mu povedať, že sa môže dostať do situácie, keď sa mu niekto bude vyhrážať čímkoľvek, vrátane tvojho hnevu.
Toto robím pri trojročnej. Sedemročný syn sa už bežne pohybuje sám po ulici, ten už pozná aj také situácie (našťastie len teoreticky), že ak ho niekto schmatne na ulici, má predovšetkým kričať a brániť sa akokoľvek, vrátane hryzenia a kopania, čo je inak samozrejme neakceptovateľné.

stanulienkat
13. júl 2024

Je to hrozne. Normalne mam zimomriavky. Nechutne. Len vysvetlite hejslovakom, ze nie nabozenstvo treba na skolach, ale sexualnu vychovu. "Tradicna" rodina a aj cirkev sa tvaria, akokeby ludia nesulozili a neohrozovali sexualne aj deti. Jednoznacne treba osveta. V aj v skolach. A nie trepat, ze liberali chcu prznit deti a podobne hluposti.

ktochytavzite
13. júl 2024

@annm81 ma l tomu aj nejaký link?Mohol by to byt aj dôvod prečo majú pedofili také nízke tresty.

ktochytavzite
14. júl 2024

@annm81 no ale veľakrát sú deti zneužívané rodičmi,podľa mňa sexuálne náuk na ZŠ toto by mala tiež spomenut.

letfenixa
14. júl 2024

@autorka ale to nie je, že dieťa je naviazané opaterou na rodiča, keď s tým rodič začne v útlom veku dieťaťa, ono si myslí, že je to normálne. Preto treba osvetu aj v školách, nielen doma.
@annm81 ani s tým lekárom v prítomnosti rodiča to nie je vždy istota. Bol tréner amerických gymnastiek, keď ich vyšetroval, ležali na lôžku na boku tvárou k rodičom, tak ich prstoval. Keď ležali chrbtom k rodičovi, chytal im prsia. Tým sa poistil, že keďže to bolo v prítomnosti rodiča, je to v poriadku. Robil to desiatky rokov a zneužil desiatky dievčat.

annm81
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ktochytavzite
14. júl 2024

@letfenixa súhlasím,tam treba tlačiť na školu a hlavne mal by byt v škole pracovník kt sa tie deti môžu zverit,lebo častokrát tie deti nemajú z kým ísť a veľakrát im niktov škole alebo ani vlastná mama nechce verit.A veľakrát sú muži kt si hľadajú mamy s deťmi idú s nimi do takého vzťahu a potom zneužívajú deti partneriek a partnerky to si nevšimnú a ak sa to diéta aj zveri neveria mu,sú na strane partnera-pedofila.Cite aj ženy s deťmi by si mali dať pozor na potenciálneho partnera.

annm81
14. júl 2024

@ktochytavzite Link ku ktorému bodu máš na mysli?
Áno, toto boli rady pre rodičov. Samozrejme, ak rodič dieťa zneužíva, nebude ho tieto veci učiť. A ako píšeš, práve tymto deťom by pomohla správne vedená sexuálna výchova v školách/škôlkach.

@letfenixa Nepoznám ten prípad. Neviem si celkom dobre predstaviť, že by som si ako rodič nič také nevšimla. Veľká časť rodičov určite videla, že niečo nie je v poriadku, ale čušali. Lekár sám o sebe je mnohokrát vnímaný ako autorita, ktorej sa neodporuje a navyše ešte športové prostredie, kde sa všetko podriaďuje trénerovi ako ďalšej autorite. Práve preto o tom treba hovoriť- aby keď sa niekto ocitne v podobnej situácii, nepochyboval už v tej chvíli, že to naozaj nie je v poriadku.

ktochytavzite
14. júl 2024

@annm81 čo si spomenula že veľa politikov je pedofilnych(čomu osobne verím)

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annm81
14. júl 2024

@ktochytavzite Že ich je veľa, to som nenapísala. Nemám ani odhad, koľko je takých politikov. Len vieme, že na Slovensku sme mali napr. Richtera s jeho kauzou Čistý deň.