Mala som nutkanie navštíviť kostol

12. dec 2024

Ahojte ani neviem ako začať...
Neviem ako a ani prečo... no dnes som mala nutkanie navštíviť kostol, hlavne teraz keď budú Vianoce, pri tejto myšlienke... som cítila pokoj, kľud také ani sama neviem ... ako keď sa započuješ do krásnej hudby, zavreš oči a nevnímaš ...
Nebola som v kostole nikdy (ak nerátam nejaké tie krúžky, ktoré ako pre deti robievali) verím v Boha (niečo silnejšie ako my) no nepotrebujem na to kostol a ľudí na to, modliť sa viem, často krát aj keď len pre seba alebo po svojom... som pokrstená, no to asi je všetko k tomu na úvod🙂

Môžem prísť do kostola keď bude otvorený, alebo ? Viem že cez Vianoce mavajú omše, čo sa robí, čo sa nerobí, čo malé deti? Prísť alebo nie snimi? Keď budem cítiť, že už sa cítim "dobre" a že som v pohode môžem odísť alebo musím počkať kým to všetko skončí? 😊

Mám veľa myšlienok a taktiež bolesti na 🩷 aj keď život mám so svojou rodinou a deťmi krásny, niekedy nás vedia v takéto dní bolieť slová a činy iných ludi... horšie ak to je blízka osoba 🙂

Takže naozaj ak nemáte čo k tomuto, naozaj čo mi poradí a odpovie na moje odpovede, tak nepíšte a nechajte ľudí, ktorý vedia o tom niečo, odpovedať mi 🙏

viestta
12. dec 2024

Do kostola mozes chodit ked je otvoreny, posediet, porozjimat. Hlavne netreba vyrusovat ostatnych

autor
12. dec 2024

@viestta a vieš ako to je na tých vianočných omšiach? 🙂 vo všeobecnosti?

frflos_nespokojny
12. dec 2024

ako pise viesta. vo velkych mestach mas aj turistov ktory sa chodia zo zvedavosti pozerat.
ja navstevujem kostoly v cechach, polsku rozne vierovyznania.
nebol som v mesite ani synagoge,

jaja1979
12. dec 2024

Keď je kostol otvorený, môžeš prísť hocikedy... Cez omšu a sviatky takisto, aj počas obradov môžeš prísť a odísť kedy chces, akurát aby to nikoho nevyrusovalo.... Netreba nič siliť, je to fajn, ako to cítiš, treba si možno len niekedy v tichu usporiadať myšlienky a prostredie kostola môže byť pre teba správnym miestom🥰

mikadooo
12. dec 2024

Omše chodia aj v telke. Zapni si nejaké stv v nedeľu a pozri si to "nanečisto" a uvidíš ako to tam chodí 🤷. Či pardon rtvrs či ako sa to teraz už volá.

joesvk
12. dec 2024

Aj počas omše môžeš odísť kedykoľvek.
Deti zobrať môžeš, ale tiež sa snaž, aby nevyrušovali.
Zober si do vrecka aspoň jednu mincu,že ak by počas omše zbierali milodary, len preto aby si sa náhodou necítila neprijemne, že nemáš.

januska12323
12. dec 2024

Môžeš prísť kedy chceš, môžeš odísť kedy chceš, stačí to robiť potichu. Deti sú tiež vítané. Ja som ateista a viem o kostole asi viac jak ty, nie je to smutné? Prečo ťa krstili ale neviedli k viere? Nemusíš odpovedať len ma to zaujíma.

autor
12. dec 2024

@jaja1979 ďakujem🙂

autor
12. dec 2024

@joesvk ďakujem🙂

autor
12. dec 2024

@januska12323 lebo som nechcela 🙂 videla som veľa starých ľudí ktorý sa tvárili pred Bohom že sú neviniatka a vyšli za bránu a stara totka začala ohovárať nejakú ktorá bola v kostole ... vtedy som si povedala, že do kostola nevkročím🙂 že veriť a modliť sa a byť dobrým človekom môžem aj bez kostola 🙂 ... zamerala som sa celé detstvo knihám a štúdiu a iné som neriešila no keďže každý z nás zmenil priateľov, nestretáva sa s blízkymi, stratil blízkych... veľa sa deje keď človek dospeje... hlavne rýchlo🙂 chlapa mám ani neviem čo to za druh je 🙂 srdce má na rozdávanie, verí vo vyššiu moc, no do kostola sa nechystá vkročiť, nemodlí sa (možno len pre seba keď mu je tažko), mal to v živote tiež zložité a náročné a preto nechodí do kostola a nemyslí si že je potrebné byť v kostole aby ho Boh alebo vyššia moc počúvala 🙂 (len na ozrejmenie ako to máme a prečo som nechodila, a prečo nechodíme a prečo vlastne mám pocit že potrebujem) (a nesudte jeho cestu prosím, naozaj neviete čo všetko je za tým, keďže to tu nebudem rozpisovať, ale povedzme že zažil bolesť a veľkú) ja cítim bolesť teraz ... myšlienky ani neviem kde všade🙂 ... taký pokoj mi pomáhalo návšteva cintorína ( nikto nesudi, nikto neublíži, len sa vyrozpravaš a uľaví sa ti) ... no odkedy sa veľa veci v rodine stalo a aj zo širšej rodine kde som o blízkych prišla... tak mi to srdce nedovolí sa vyrozprávať z bolesti 🙂 a viem že by som len plakala... čo nieje iste aj keby prídem do kostola či by som nezačala 😖 (uvoľnenie napätia) ale ďakujem pekne píšem to vám aby som to nemusela vysvetľovať ešte raz a snáď si všetci prečítajú🙂 a možno nie len som chcela napísať moje dôvody

autor
12. dec 2024

@mikadooo ďakujem za radu 🙂 no myslím si, že ten kostol, je to čo potrebujem, milujem tú atmosféru a tú krásu v nich 🙂 (bola som v Košiciach- nato som aj zabudla spomenúť, tam bol aj môj chlap a naozaj sme to tam obdivovali) lebo je to umenie a naozaj krásne🙂 ale hlavne tá atmosféra, ten pokoj, myšlienky vymkneš a hlava zostane čistá 🙂 ale ešte raz ďakujem

svetlonos
12. dec 2024

Kludne chod, ja som tam chodievalq meditovať s Bohom ked bol prazdy, žiadna omša, žiadni ľudia. Bozke ticho, slnko v tých oknách s farebnými sklami - nádhera!
Raz som tiez mala po rokoch také nutkanie, vošla som dovnútra a farár riesil politiku, akurát ma vytočil a po 10 minut jeho taranin som odisla.

autor
12. dec 2024

@svetlonos dobre ďakujem a je asi jedno do akého idem? Lebo ja naozaj ani neviem, aké tu mám na blízku 🙂 známa mi niekedy vravela, že je to katolický kostol no istá niesom 🙂

jaja1979
12. dec 2024

Choď tam, kde sa cítiš dobre...

bloger
12. dec 2024

Pokojne si zájdi aj s deťmi. Tak ako to cítiš. Veľmi ti prajem aby si tam našla pokoj. A hlavne prijatie od veriacich. Nech je to pre teba príjemná skúsenosť. Aby si cítila, že si milovaná, prijatá a rešpektovaná.

autor
12. dec 2024

@bloger ďakujem toto ani neviete ako ste trafili 😊 len to potrebujem od veľmi blízkej osoby, čo sa asi nedočkám 😒

bloger
12. dec 2024

Tak všetko potrebuje svoj čas. Tak ako u teba nečakane prišla túžba navštíviť kostol. Aj tá blízka osoba zrejme potrebuje čas. Aby v nej niečo dozrelo.

autor
12. dec 2024

@bloger veľmi múdre slová to uznávam 🙂 myslím si, že toho sa nedočkám 🙂 neboli sme v kontakte nejakú dobu lebo tá osoba povedala niečo čo tu nebudem rozpisovať keďže si myslím že je to dosť veľký hriech .. a zas prišla na scénu ako keby sa nič nestalo ani odpusť, prepáč len ... potrebujem od teba pomoc 🙄 čo berie celé roky ako nutnosť samozrejmosť a psiu povinnosť 🙂 a stále dookola som bola tá čo som dávala šancu a nechala všetko tak no teraz to veľmi nedokážem 🙄 kvôli tým slovám a chovaniu...takže preto ten kostol lebo sa zas objavila v mojom živote a zas mam len guláš

autor
12. dec 2024

V každom prípade vám každému jednému veľmi pekne ďakujem 🩷 a že ste vlastne aspoň na chvíľku upokojili moju dušu, kostol navštívim a určite vám sem dám ako to dopadlo 🙏🙏
Veľmi pekne ďakujem

frflos_nespokojny
12. dec 2024

doporucujem ti ist do kostola na stedry den.
chod najprv do evanjelickeho kostola. nemaju polnocne omse, ale bohosluzby su poobede-vecer. zalezi na lokalite.
a potom chod do katolickeho. polnocna omsa je vynimocna.
pisem ti to preto aby si si urobila vlastny obraz

autor
12. dec 2024

@frflos_nespokojny super ďakujem mám kamarátku evanjeličku takže sa popýtam 🙂

frflos_nespokojny
12. dec 2024

nepytaj, dohodnite sa a spolu chodte do kostola 😉

zmrzlinka8
12. dec 2024

Choď do takého kostola, v akej viere si bola pokrstená. Ak si pokrstená, nemáš navštevovať cudzie kostoly. Si pokrstená teda si Božie dieťa, On si ťa volá k sebe, ponúka ti svoju pomoc. Väčšinou cez trápenie nájde človek k Nemu cestu.

zmrzlinka8
12. dec 2024

@frflos_nespokojny odkedy sa chodí do kostolov od Šavla do Pavla, raz do evanjelického, potom do katolíckeho? To sa nemá takto robiť.

frflos_nespokojny
12. dec 2024

@zmrzlinka8 ale makovy prd.
nech si sama urobi predstavu a je dospela. krstili ju malu a rozhodovali rodicia

zmrzlinka8
12. dec 2024

@frflos_nespokojny ale pokrstená už je. Nemáš šajnu o tom, ako to funguje a niečo tu radíš.

frflos_nespokojny
12. dec 2024

@zmrzlinka8 nie si nahodou zarita katolicka?
citala si to vobec od zaciatku a pochopila-?
no a co ked je pokrstena.
kolko katolikov konvertovalo do inej viery

bloger
12. dec 2024

Tak ale v evanjelickom sa to úplne ináč slávi. Je to všetko spievané. Tiež si myslím, že by mala lepší katolícky. Pokiaľ je teda takto zvyknutá. Neplietol by som do toho niečo iné.

zmrzlinka8
12. dec 2024

@frflos_nespokojny zarytá nie som, som veriaca katolíčka, k viere som dospela v neskoršom veku sama, aj keď ako dieťa som bola pokrstená. Az daleko po tridsiatke som si dorábala prvé sväté prijímanie aj birmovku z vlastného
presvedčenia. Viem presne, o čom hovorím a viem aj to, že jej radíš zle a nevyznáš sa.

elisebah91
12. dec 2024

Ahoj ak si pokrstená od mala mala by si vyhľadávať katolícke kostoly.