Malá dodávka ako rodinné auto

babatkoling
14. máj 2015

Ahojte,
mate niekto malu dodavku ako rodinne auto? Za malu dodavku povazujem Citroen Berlingo, VW Caddy atd.
Ake mate skusenosti - kupili by ste este raz?
Ide mi najma o hmotnost, ktoru odvezu ( 750 - 1000kg? ) a aka je spotreba - cize ci je to ekonomicke vozidlo?
Pripadne ine pre a proti, na ktore by ste ma radi upozornili?
Zvazujeme kupu, cenovo si budeme moct dovolit iba starsie, + / - 5 rocne vozidlo.
Mojim favoritom je VW Caddy Max Life - ta trosku dlhsia verzia, kde je stale velky kufor aj ked je vsetkych 7 sedadiel na mieste. Cena je ale veeelmi vysoka, tak hladame alternativu.
NIE MPV (7-seater) ako Zafitra, Alhambra, Touran, Sharan, Espace a pod.
Dakujem.

sednaja
14. máj 2015

@babatkoling Moja mamka začala pracovať ako profesionálny rodič, tak pre potreby viac miest na sedenie si pred asi 5 rokmi kúpili 7-miestny Citroen C4 Picaso Grand. Sú veľmi spokojní, neviem koľko žerie, ale nesťažujú si. Oni chceli nové auto a vtedy mal citroen narodeninovú akciu cca 500 000 sk. Má klímu, elektrické okná earbagy, automatickú ručnú brzdu...takže to bola viac ako základná výbava - ak aj nie plná.
Ak však nepotrebuješ toľko miesta na sedenie, príp. prevážať psa, veľké náklady, tak podľa mňa je to zbytočne veľké auto.

babatkoling
autor
14. máj 2015

@sednaja dakujem, no praveze potrebujem dost miesta...
Zatial je nas len 5, takze veelike kombicko by mozno stacilo, ale nejako by som rada skombinovala 7 miestne auto a velky kufor. Jazdime hore-dolu po Europe niekolkokrat za rok, preto idealne nieco, co je ekonomicke mimo mesta (vacsina naftovych motorov je v tomto smere v pohode).
Ale zaroven potrebujem auto, ktore naozaj nebude mat problem s tymi 500+ kilami nakladu, pouzivat sa bude aj pre business.

sednaja
14. máj 2015

@babatkoling Tak to určite väčšie. Naši majú to auto na benzín, neviem koľko žerie, ale vzhľadom k tomu, že naši si vážia peniaze, tak určite je to v norme. Nie je to tereňák, ale na bežné cesty v pohode - a dupľom, keď je nové.

edko22
14. máj 2015

@babatkoling
Spotreba docela rastie ak mas nizky objem motora a zvysujes vahu. Pri motore s vacsim objemom zmena zatazenia nema taky dopad na narast spotreby.

Teda pri rovnakej "dodavke" s benzinom 1.4 a 77kW ti vyjde spotreba pri plnom obsadeni 8.5L a pri diesly 2.0 s 77kW mas spotrebu 6.5L a dost viac krutiaceho momentu (zrychlenie pri predbiehani).

lucik194
15. máj 2015

ahoj my sme toto riesili minuly rok na jesen, kupovali sme auto, jazdene a muz mal preferenciu tiez vw caddy ten predlzeny, aj ked caddy uz teraz naozaj vyzera ako auto pre rodinu treba brat do uvahy ze stale je to prerobeny uzitkovy voz ..... vsade mu vycitaju tvrdsiu napravu (hlavne ked jazdis s prazdnym autom) a vacsie naklananie zadnej casti....
preco nechcete nejake 7 mieste auto MPV? vsak zadne 2 sedacky vyhodis a mas pri vacsine aut 700-800 litrov priestoru
plus napr. vies si predstavit mat na streche nosice? tak sa hned priprav ze na vyssie auta nedociahnes na strechu a budes nosit malu stolicku....

babatkoling
autor
15. máj 2015

@lucik194 jej, vy ho mate? Tu predlzenu Caddy?
Ja som prave preto chcela 'malu dodavku' aby som na strechu dociahla, chodime na kajaky a na vyssie auto dvojmiestny laminatovy kajak jednoducho nezdvihneme...
Pozerala som aj MPV ale tie nemaju tu nosnost, priestranne su ale 1/2 alebo 3/4 tony do nich nedas ☹
Len ten vyber je limitovany ☹
Co konkretne znamena 'tvrdsia naprava'? Viem, ze je dost hlucne v kabine, lebo to tam rezonuje, na to som pocula staznosti.
Mame teraz Ford Focus combi (2002), kufor ako svet, ale nam nestaci, ani ked dame velky stresny box ☹ Najma pre ten tazsi naklad, nechcem ho znicit... Moju Lagunu som tak znicila, taha zadok skoro po zemi, Oprava by bola draha na to, ze je to 16-rocne auto - sice je v super stave, malicko najazdene a ja som sa on velmi dobre starala.

lucik194
16. máj 2015

no nakoniec sme ho nekupili, myslim caddyho, presne kvoli hlucnosti a kvoli tomu ze ked je prazdny tak ten zadok proste nadskakuje .....
mali sme nakoniec poziadavku na alhambru - galaxy - sharan , nechali sme si doviezt z nemecka jednym chalaniskom, nemali sme preferenciu znacky ale zato preferenciu na vybavu, vsetky tri sa v minulosti (z tych rokov ktore sme hladali) vyrabali v jednej fabrike v portugalsku takze viac menej ta ista vybava za tu istu cenu, bol nam pozriet 4 auta, nakoniec nam doniesol galaxy,
presne ako pises, my zase davame hore bicykle, tiez tam nedociahnem....
nosnost neviem ako je, to sme neriesili, nemalo to pre nas vyznam, kajaky nenosime, bicykle su v pohode....