Myslite si že ženy to majú v zivote ľahšie? Jeden kamarat stale vravi že skoda že sa nenarodil ako zena, že život by bol lahsi. Ja si skor myslim, že ženy to majú prave naopak ťažšie. Su zkrachovalec v práci (menší plat, menej ponúk, častokrát nás nevezmú kvôli deťom), nátlak od spoločnosti byt zienkou domácou, mat deti atd. Myslim že v tomto muži nemaju taky nátlak. Aky je vás názor?
tiež si nemyslím že to máme ľahšie...
Ako kto. Ja si myslím že ja ako žena to mám ľahšie. Lenže mám muža na ktorého sa viem spoľahnúť. Ak by som nemala, tak by som si myslela že ako žena to mám ťažšie ja. Takže si myslím že je to individuálne
A nie je to jedno kto to má ľahšie? Myslím si, že v tom rolu nezohrava pohlavie.
Nikdy som nechápala toto porovnávanie, od puberty sa toto okolo mňa riešilo furt.. keby šlo o pohlavie ako má človek "ťažký/ľahký" život tak by to bolo celkom čiernobiele, nie? Na svete je ,7miliard ľudí, každý z nich má úplne iný život, tak ako sa to môže zovšeobecniť na pohlavie?
Dám príklad - je jedna fiktívna žena, ktorá má od malička všetko super, zdravých a živých rodicov, super pracu, super zdravie, veľký dom, milujúceho zdravého muža a zdravé deti a je jeden fiktívny muž, čo má ženu s rakovinou, vysokú hypotéku, rodičov po smrti, každý deň pendluje medzi pracou a domácnosťou aby sa postaral o ženu a deti.. fakt sa to dá ťažkosť života rozlíšiť na základe toho aké pohlavie človek má? Až má rozčuľuje keď vidím ako ľudia dokážu zovšeobecňovať zivot ako taký..
tak ak pominieme ze vo velmi vela krajinach zeny nemaju prava a vzdelanie tak aj tak to stale maju zeny tazsie. vo vseobecnosti. samozrejme su aj vynimky. ale uz len fyzicka konstrukcia. ked to berieme vseobecne zena versus muz a ich fyzicka sila ak pride k napadnutiu. pokial zena nie je vyslovene trenovana nema sancu. tehotenstvo a porody aj ked by sla hned do prace stale na nejaku dobu musi vypadnut ak chce dieta a to je vacsinou v kariere pritaz a spomaluje to a zena musi vyvinut omnoho vacsie usilie dostat sa tam kde je chlap v pracovnom svete. aj ked ma podporu muza (znovu sme pri tom ze musi mat podporu muza aby sa musela realizovat kdezto chlap ziandnu podporu nepotrebuje tym myslim s detmi pretoze pri zene sa vseobecne predpoklada ze ocerky a ine veci zabezpeci ona. platy to iste. nasa spolocnost stale plati viac muzom ako zenam. cest vynimkam. vacsie tlaky na to ako by mala zena vyzerat. bez sedin, vrasok, vyspotovana s dobrou postavou, nastajlovana, u chlapov zeny vyzaduju menej alebo teda ine hodnoty. mozeme sa hrat ze nie ale muzi su vizualne typy takze skratka vacsina z nich skratka chce zenu co najkrajsiu.
ani ja osobne nemam pocit ze to mam tazsie ale to preto lebo mam normalneho chlapa doma. ale v okoli vidim ze fakt samo o sebe to maju zeny narocnejsie.
nemyslím si.
Zena na rozdiel od muzov ma menstruaciu, je tehotna, rodi, koji = co mi nepride nieco ako vyhrat v loterii. Sucasne pracovno-pravne vztahy pozeraju na zenu/matku ktora vychovava dieta ako na menejcennu. Pozri na tie nizke prispevky na matersku. Zeny maju problem sa dostat do prace po materskej - ked je dieta chore skoro stale doma zeny. Ked sa rozvadza par tak polovica deti muzovi ale muzi casto schovavaju majetky pokial to je mozne a pokial nie je blby papier tak majetky nemusia zene ziadne. No neviem kto to ma lahsie.
Tvoj kamarát asi chce byť zlatokopka, alebo také niečo však?
Nikdy som mužom nebola, takže si netrúfam porovnať či by som to ja mala ľahšie v živote ako muž (keby všetko ostatné ako rodinné zázemie napr. zostalo rovnaké).. Ale nemyslím si... myslím že by som bola na tom istom, lebo (klop klop) som sa nikdy nestretla s diskrimináciou kvôli pohlaviu, zarábam rovnako ako muži na mojej pozícii a nikto na mňa netlačí, aby som bola žienka domáca (alebo na seba nenechám tlačiť?), občas mi to možno aj zahralo do kariet (napr. špeciálne štipendiá/ocenenia pre ženy vo vede) .. Viem však, že sú to reálne problémy, ktoré existujú a ženy to asi vo všeobecnosti majú v istých smeroch náročnejšie, ale aj na mužov spoločnosť tlačí ako na tých čo majú byť silní, neplakať a živiť rodinu.. Tiež by mi to nebolo príjemné
Ani jedno pohlavie to nema lahsie. Kazde ma nejake svoje vyhody a nevyhody. Napriklad byt dnesnym muzom na Ukrajine nie je ziadna sranda.
Ja som bola pred niekolkymi rokmi v Pezinku na psychosomatickej klinike, kde boli ludia s depresiami, uzkostami, poruchami prijmu potravy, OCD a podobne. Zeny a muzi tam boli zhruba rovnym dielom. Myslim, ze to hovori za vsetko.
Je to individuálne a nezávisí to od pohlavia. Ale určite ťažšie to majú "ufňukanci" čo sa vyhovárajú... Tým nechcem kamaráta uraziť 🙂
Tak toto je zaujimava otazka... nejdem priamo odpovedat... len napisem ako to zijem ja...
S manzelom mame rovnaku vysku, rovnaky odbor...skratka sme spoluziaci, takze rovnaka startovacia ciara pre zaciatok...na začiatku som mala vyšší plat ako on, ked som v 30 rokoch chcela zmenit pracu- dobrovolne, tak na pohovore mi bolo povedane, ze som super adept ale uz mam 30 a za chvilku im odidem na matersku...takze pre nich by to bolo zla volba...priamo do oci...mi to povedal riaditel firmy... (ziadne hranie sa na to, co sa ma a nema na pohovore 😅). Dobre - pracu som nezmenila, ostala som do 32 kym som odisla naozaj na matersku...on mal vestecku gulu uz vtedy...
Moj muz za celu dobu pracoval, siel hore. Ja som rada a velmi som ho podporovala, sme spolu 18 rokov ( to aby ste si nemysleli , ze mu zavidim), zivy nas a je naozaj super tato. Ked sa rozhodol pred rokom menit pracu...lebo prisla ponuka co " sa neodmieta" , na pohovore sa ho priamo riaditel opytal ci ma rodinu...ked odpovedal, ze ano a ma dve deti....samotny ten chlap ho pochvalil, ze je zodpovedny a spravny mlady muz.... ked mi toto doma povedal, skoro ma rozdrapilo od jedu....naozaj.
Ja si hladam teraz pracu... nemusim, ale chcem, uz som doma 6 rokov a chcem sa vratit k tomu co som vyštudovala, bola som na 4 pohovoroch za mesiac, moj zivotopis si nasli firmy a oslovili ma, ja som si ho este neposlala nikde... a na kazdom pohovore sme sa zasekli na tom, ze mam 2 deti ( ano nemaju sa to pytat ...a predsa je to tam vzdy, ked idem ja na pohovor ) a riesenie Ocr. Takze som doma... a aj teraz su moje deti chore, na druhej strane som rada, ze nemusim nahanat papiere po vsetkych certoch kazdy mesiac pre sople.
Takze muz s rodinou je wau...zena je minus... ok chapem, ja sama uz som to niekde napisala, by som velmi zvazovala zamestnat matku s detmi ak by som bola zamestnavatel.
Obe pohlavia maju pre a proti a to som sa zamerala len na pracu v tomto komente ...lebo to aktualne zijem a riesim ... 🙂
@kittykat22 a keď ide o rodinu, žena je vo výhode po rozvode väčšinou vždy. Ked žena muza muža obviní zo znásilnenia alebo čohokoľvek, tak sa verejná mienka pozera na muža ako na vinneho. Žena muža môže v pohode udrieť na ulici. Ak je muž doma tyrany nic sa s tým nerobí, lebo sa na neho pozerajú ako na podpapucnika. Tak neviem ci to muži majú ľahšie.
@777januska777 práveže nič z toho neplatí.
@777januska777 nie kazda zena je debil a obvinuje svojho muza zo znasilnenia. Neviem kde beries tieto fantasmagorie. Navyse to, co pises je trestne - niekoho obvinit zo znasilnenia, to niesu len take reci, to sa presetruje a v CR za to matka dostala normalne trest odnatia slobody a odobratie deti.
@kittykat22 to isté by sa dalo povedať napríklad o.tom, že nie každý muž je debil a schováva svoje majetky.. proste neprávosti, ťažkosti, problémy sa globalne na pohlavie nedajú zhodiť, jedine na jednotlivcov.. áno, spoločnosť má rozlisne vnímanie problémov pri konkrétnych pohlaviach, ale to nevypovedá nič o "ťažkosti života" žien alebo mužov..
No kym nie je vojna a chlapi nemusia vziat zbran do ruky a mrznut v blatiskych zakopoch a riskovat zivot a zranenie... tak to maju zeny tazsie.
Riesilo sa to na reddite.. ci je spolocnost k muzom nespravodliva:
"Nespravodlivá? Ku komu nie je spoločnosť nespravodlivá? Vždy sa niečonájde pre obe pohlavia.
Skôr by som povedal, že sa o mňa a o ostatných chlapov jednoducho nezaujíma. Sme iba obyčajné vymeniteľné a nepodstatné čísla. Ak má žena dáky problém, vždy sa niekto nájde na pomoc z oboch pohlaví. Ak má však
problém chlap, je mu do očí povedané nak sa pochlapí a nak si to rieši sám, a nikto to d'alej nerieši a nikoho to nezaujíma. Keď je deň žien alebo matiek, svet
sa ide zblázniť. Keď je deň mužov alebo otcov, tak o tom nikto ani nepípne, ba ešte sa aj ľudia pýtajú (tí čo teda aj vôbec vedia že takéto dni existujú) že či je
to vôbec potrebné a že prečo to nezrušia.
Je dôvod prečo sú muži najviac početný čo sa týka samovrážd. Život je jednoducho ťažký, a na pomoc nemáme nikoho, sme na to proste sami. Je to
nespravodlivé? Určite. Ale nemáme s tým čo veľmi robiť a ochota zmeniť to je samozrejme nulová"
Občas mám pocit,že tie ,,blbsie" ženy to majú ľahšie ako ktokoľvek ini
@catch22a sa musím zasmiať nad časťou ak má žena nejaký problém, vždy sa nájde niekto na pomoc.
Hlavne ak sa to týka deti. Preto zrejme ako už písala baba vyššie ako prvé zisťujú na pohovoroch či sa chce vydávať, kedy deti a kto s nimi bude. Muža sa nikto toto nepýta.
Neviem už nájsť, ale svojho času som citala veľmi výstižný článok Keby som mala manželku...
A krízové centrá sú poväčšine plné žien.
Za mňa preto aj muži skôr spachaju samovraždu lebo žena má pocit zodpovednosti a máloktorá tie deti tu chce nechať samé. Nie preto, že to majú ľahšie.
Vid nedávno medializovany prípad kedy muž týral ženu, potom ju zavraždil a on spáchal samovraždu. Ostalo 7 detí.
Ja by som to skôr zhodnotila, že ženy viac vydržia preto maju menej samovrážd. Nie že to majú ľahšie.
No pozor...dlhodobo štatisticky viac pokusov o samovraždu je u zien,u mužov je však viac dokonanych samovrazd,keďže volia drsnejšie a fatalnejsie spôsoby.
To je taka diskusia typu ze Romovia su diskriminovani, chudobne rodiny to maju tazsie atd. Ano, v niektorych situaciach to maju zeny tazsie, niekde muzi, niekde Romovia, niekde socialne slabsi... ale to sa neda takto v jednom komente vyhodnotit, ze kto to ma ako a kde... existuje vela extremne uspesnych a inteligentnych zien... a potom aj takych, co vela nedosiahnu, a to iste aj u muzov. Muzi len obvykle kladu pracu vyssie na rebricku priorit, viac ich naplna,nebrzdi ich materstvo
@catch22a a ani s tým dňom otcov nesúhlasím u nás v rodine už my sme deti svojmu otcovi dávali darčeky na deň otcov pred "100" rokmi.
A tento rok sme nášmu ešte aj medzinárodný deň mužov kúpili čokoládku.
Iste sú aj tyrany muži, ale v opačnom garde je to omnoho početnejšie. Muž sa proste nie je ochotný mnohé veci znášať a rodinu v pohode opustí a založí pripadne novú.
Ženy viac zvažujú rozpad rodiny. A miera rozvodovosti oproti predchádzajúcim 50 rokom stúpa za mňa práve preto, že ženy už nie sú ochotné znášať to čo v minulosti.
A samozrejme sú viac ekonomický nezávislé. Viac vzdelané.
No toto je ako ked pridu dati po pisomke zo skoly a tvrdia, ze druha skupina mala lahsie otazky. Kazde pohlavie ma to svoje co ma tazsie/lahsie ako to druhe.
Vôbec si nemyslím, že ženy to majú ľahšie. Podľa mňa skôr muži.