Ahojte, prosim o radu, ak sa niekto vyznate, na co ma pravo majitelka prenajateho bytu, v ktorom zijeme.
Ak sa pridu odpisovat stavy vody, menit vodomery atd. ziada od nas aby sme si to riesili my a brali teda dovolenku my.
Vytopili nas susedia, majitelka bytu, z ktoreho nas vytopili je ochotna “nas” byt vymalovat. Majitelka bytu, v ktorom byvame od nas opat chce aby sme jej pomerali vsetky steny + aby sme boli doma ked sa bude malovat, nehovoriac o tom, ze nebudeme mat ani kde spat ked to bude schnut… viete mi prosim povedat ci ma narok toto od nas ziadat a ci by si to nahodou nemala riesit sama? Vdaka
Ja si myslim, ze ano. Tie vodomery su pre vas dolezite. Budu sa menit, niekto pri tom musi stat. Chcete mat vymalovane, pomozte premeraním stien a vypratanim izieb atp. Ona plati to co vy potrebujete, vy sa zucastnite na pracach fyzicky.
No a vam by nevadilo, zeby chodila po vasom byte ked tam vy nie ste? 🤔
My to tiez “ziadame”od svojich podnajomnikov… ked treba nieco vybavit riesia to podnajomnici je to jednoduchsie ako keby to malo ist cez tri strany.. naklady idu potom na nas.. napr trebalo novu mycku podnajomnicka isla a kupila si novu, vytopilo mojich podnajomnikov boli tam kym sa ten kusok stropu vymaloval.. zatial s tym nemal nikto problem.. ale my zijeme v zahranici takze kvoli kazdej prkotine cestovat na svk je nemozne
@ropucha6 u nas fotky zial nechcu, mame byt fyzicky doma, chcu si to pozriet samy… dakujem velmi pekne za nazor
Ahoj 🙂 Počas VŠ som za 5 rokov bývala ako nájomníčka vo viacerých bytoch, boli aj horšie aj lepšie chvíle, no jedna vec je fakt - o veci ohľadom správy bytu sa stará majiteľ/ka bytu. Tomu meraniu stien nerozumiem. Načo? Maliarovi stačí povedať cca akých rozmerov je miestnosť (to snáď vie) a on si vypočíta potrebné množstvo farby. Ďalej - ak bude nemožné v byte spať, počas maľovania (ak nebudú maľovať celý byt, tak by to nemal byť podľa mňa problém), tak tam nie ste povinní zostať. A zajtra vám zavolá, že máte asi aj byt na to maľovanie pripraviť 🧐🙂
@prasiatko30 nie nevadilo, nie sme milionari, oblecenie mi snad nezoberie a po najomne si chodi kazdy mesiac tiez dnu do bytu. Neviě no, pride mi to na hlavu, ze ozaj vsetko jej mame riesit my.
@roja01 vypratat samozrejme pomozeme, len led vypraceme nemame kde cely ten vikend existovat, nakolko zapraceme druhu izbu, nehovoriac o tom, ze nemame kde ani spat ked na gauc poukladame veci zo skrin, co su vlastne len police a treba vnutroskrin, steny, malovat…
@sapetka jasne je ine ked zijete v zahranici… pani byva par metrov od nas…. U nas sa ide malovat zial vsetko, okrem jednej izby.
@mima172 ahoj 🙂 no lebo pani si to podla metrov vraj da u maliarov nacenit… poziadala o to, tak to “musime” urobit…
Tak ked niekto chce odpocty fyzicky, tak pride aj po pracovnej dobe, toto by som ja urcite si nebrala dovolenku. Normalne asertivne jej povedz, ze pred malovanim pomozete, ale pocas toho nech si to riesi sama.
Ja by som s tým taky problem nemala...mne by prišlo práve divne ze maľujú niekde kde mam svoje veci a nie som pri tom a vodomery to je väčšinou určený nejaký čas od do kedy prídu merať to tam ma stat na chodbe a čakať kedy prídu? Podla.mna s prenájmom sú spojené aj urcite povinnosti
A co by bolo riesenie? Led treba vymalovat tak treba.. to ze vas vytopili nie je jej problem. Keby to neriesila tiez by sa vam nepacilo. Treba to vydrzat alebo chcete radsej byt v mokrom a case v plesnivom?
@ropucha6 naposledy tak bolo, odpocty od 9:00 a ak mame zaujem o iny termin 20€ Poplatok 😀dakujem Ti za nazor, budeme to riesit tak, len som chcela vediet ci to ludia bezne robia/nerobia.
Hmmm, zvláštne. My, keď sme maľovali, tak maliar potreboval vedieť len podlahovú plochu nášho bytu a ešte sa pýtal, či máme bežné stropy alebo nejaké extra vysoké. Práve som sa nato pýtala muža a schuti sa natom, že máte merať steny, zasmial 😁🙂
@sapetka preco musite byt taka neprijemna? Prisla som si sem len po radu. Boze ludia, zabudate byt ludmi…. Ze som vobec nieco pisala a poziadala o radu.
Podľa mna je to všetko o dohode. Keď sme bývali v podnájme a prišla takáto situácia tak bud sme boli doma my s mužom, alebo stav vodomery/plynomeru sme poslali kam bolo treba elektronicky, ale stalo sa že nám menili rozvody v stupackach a nám sa s mužom nedalo tak prišiel majiteľ bytu a bol tam do vtedy kým to neurobili 🤷♀️ Nemal s tým žiadny problém, bolo to v jeho zaujme aby to bolo spravene a my sme vtedy museli byt v práci.
A pani nepozna dispoziciu vlastneho bytu? To sa da vypocitat bez toho aby tam vkrocila, preboha
Merace sa vzdy daju dohodnut zo spravcom-voprad vypisu presny cas kedy pridu - ak nevyhovuje da sa dohodnut iny den alebo poprosit suseda atd
My sme sa čerstvo osamostatnili do podnájmu, takže ešte sme nič takéto neriešili, ale rátam s tým, že to bude na nás, príde mi to úplne prirodzené sa na takýchto veciach podieľať, určite viac ako to že by majiteľka mala u nás sedieť celú tú dobu od kedy do kedy môžu prísť odpisovať 🙂
a nechces ist do ineho podnajmu mam pocit ze uz ti na tejto majitelke vadi vsetko podla mna je to vec normalnej dohody ale nemyslim ze prenajimatelka postupuje zle horsie by bolo ak by neriesila malovanie a pod
Nemá vám zaplatiť hotel keď sa bude maľovať?
Vsetkym velmi pekne dakujem za nazory, najma tym, ktory pochopili na co sa pytam a nemaju potrebu dedukovat co mi vadi/nevadi.
My sme byvali v podnajme asi 7 rokov. A teda my sme taketo veci nemali problem vybavit. Dokonca majitelja bytu, nechodila ani na kontrolu. Prvy mesiac prisla a ked videla, ze vsetko ok, chodila uz potom len pre postu do schranky, co sme ani nevedeli kedy. Ja som bola rada, ze nam tam nechodi kazdu chvilu. Boli sme zodpovedni.... raz zatekal dolnemu susedovi balkon od nas, tak normalne sme to s nim poriesili a majitelju len informovali. Odpisy sme si tiez my riesili. Doknca my sme mali v zmluve, ze ak riadne platime a nie su problemy, ze by sa susedia stazovali na nas, tak majitelka nemohla do toho byty bez nasej pritomnosti ani vstupit. Kluce mala v zapecatenej obalke. A ze nebudete mat kde spat, no tak zial, treba to nejako prezit, ved nechcete mat plesne z vlhka ak sa to neopravi a ak by ste mali svoj byt, tiez by ste to museli riesit za plnej prevadzky.
Takto to funguje v zahranici:
Ak pridu merat vodu, ja ako majitel bytu sa musim opytat najomnika na dobu, ktora mu bude vyhovovat a podla toho dohodnut stretnutie s vodarom. Nemozem ziadat od najomnika aby si bral dovolenku na nieco co sa robi pre moj dom, ale ak mam ustretoveho najomnika, on ponukne ze dobehne domov pocas obeda alebo nejake ine riesenie a ja to beriem.
Ak sa v byte robia rekonstrukcie a byt je koli tomu neobyvatelny, musim najomnikom zabezpecit nahradne ubytovanie. Vacsinou v hoteli alebo iny prenajom ak je na dlho.
No takto..bývala som kedysi v podnájme, momentálne prenajimam môj byt..keď som bola v podnájme, chovala som sa v podstate ako majiteľ a momentálne to isté očakávam od najomkyne. Uvedomuješ si, že majiteľka bytu má určite aj svoje bývanie, kde musí riešiť rovnaké problémy a ak by mala riešiť to isté ešte aj v byte, kde reálne bývate vy, tak potrebuje ešte raz toľko voľna? Nevravím, ak treba niečo akútne (vytopenie a pod)tak je v jej záujme sa podieľať na riešení, ale tým, že vy ste v podnájme, beriete na seba aj isté povinnosti spojené s bývaním, napríklad postarať sa o jeho bežné fungovanie, a k tomu teda taká výmena vodomerov či ich odpisy rozhodne patrí
U nás sa síce nič nechodí merať do bytu, ale keď testujú požiarne alarmy, tak musia byť podnájomníci doma. Vymalovanie, vytepovanie, opravy stien riešime, keď sa ľudia odsťahujú, kto si chce tepovať sám, tak si môže, maľovať nie. Ak sa niečo pokazí, môj muž ide opraviť, to isté, keď treba kúpiť novú myčku, pračku, sušičku a pod. kupujeme my, nájomníci si nemôžu určovať, čo sa kúpi. Do bytu zasadne nezasahujeme, keď tam niekto býva, ak by sme potrebovali niečo premerať, tak samozrejme za prítomnosti nájomcu. Základ je mať všetko v zmluve ošetrené a z mojej strany - vybrať si normálneho nájomcu, potom odpadajú problémy s doťahovaním sa, kto, kedy, čo ako.
To nebolo myslene zle. Ked treba nieco urobit treba a je to aj vo vasom zaujme sa starat o byt v ktorom chcete byvat. To je predsa normalne
Ved to su Vase energie, ja ako podnajomnicka by som teda chcela byt pritomna pri odpise tychto energii. Dnes sa to vsetko riesi fotkou a ta sa zasiela aj kvoli vyuctovaniu firmam, co robia vyuctovanie.
Tak stav vody atd, ved to sa vsetko da v dnesnej dobe odfotit a poslat, nikdy som si na take veci nebrala dovolenku. Co sa tyka malovania, ja by som jej to pomerala, ale urcite by som sa doma nezdrziavala pocas toho, to je cisto jej vec.