Majiteľka bytu nás oklamala

ladyka8
26. máj 2013

Dobrý večer mamky! Obraciam sa na vás so svojim problémom, rada by som vedela váš názor, alebo čo by ste robili na mojom mieste. Takže začala by som tým, že v októbri sme si kúpili byt. (EX)Majiteľka je mladá (cca 29 rokov), zdala sa byť sympatická a dokonca pristúpila na to, že byt nám predá spolu so zariadením, s tým že ku kúpnej cene pridá toľko, koľko ona uzná za vhodné. Ale... odkedy tu bývame, máme samé neočakávané výdavky kvôli tomu, že nemala za potreby oznámiť nám isté veci, napr. že máme káblovku. V jeden krásny deň k nám zaklopali dvaja páni s tým, že nám idú odpojiť káblovku pretože sme neplatiči. Nechápali sme, pretože majiteľka nám povedala, že ona to dala odpojiť, a že teraz máme klasickú anténu s +- 10 kanálmi, čo nám úplne stačilo. Museli sme zacvakať 90 eur, ináč by nás dali na súd za to že sme neplatiči. Samozrejme zaplatili sme. Nehovorím o problémoch s prepisovaním plynu a elektriky na naše meno... Ešte 3 mesiace sme sa s tým trápili lebo nebola schopná podpísať jeden papier a klamala nás že ona to všetko vybavila. Ale to je už vyriešené, teraz ma trápi niečo iné! V jeden večer som si všimla, že mi lietajú iskry zo zástrčky. Nechcite vedieť ako som sa zľakla, ešte som bola s malou aj sama doma. Hneď na druhý deň prišiel svokor elektrikár ktorý povedal, že nastal skrat, opravil to, čo sa dalo, pretože v niektoré elektrické káble boli už v takom katastrofálnom stave, že sa stým nedalo nič robiť. Poradil nám aby sme komplet vymenili celú elektriku, čo ale nie je zadarmo samozrejme... S MM sme sa dohodli, že to necháme na leto, nebudeme predsa dvakrát maľovať, treba tam vybúrať steny a pod. Takže sme sa zmierili s tým, že v byte sme mali len pár funkčných zástrčiek. Dnes som ale prišla domov z nemocnice, bola som navštíviť maminku, a hádajte čo ma čakalo... Zase nastal asi nejaký skrat a vypálili sa mi zástrčky v obývačke a v kuchyni mi našťastie zostala jedna, chvalabohu kvôli mrazáku a chladničke... Môj osobný názor je, že tento problém nemohol nastať až vtedy keď sme sa sem nasťahovali my, pretože už vtedy niektoré zástrčky nešli, napr. v detskej. Čiže musela o tom vedieť, lenže nemala potrebu nám o tom povedať... Čo mám robiť? Mám jej to vyhodiť na oči? Mám to s ňou riešiť, prípadne pýtať od nej náklady na opravu už len z toho titulu že nás zavádzala? Veď my sme kupovali 100 percentný byt, po kompletnej rekonštrukcii.... Teda aspoň to nám bolo sľúbené, v tomto zmysle sme podpísali kúpnu zmluvu. Čo by ste robili na mojom mieste? ďakujem pekne za rady a želám pekný zvyšok večera 🙂

ladyka8
autor
26. máj 2013

??? ☹

maruska261
26. máj 2013

ahoj velmi do toho nevidim ale obratila by som sa na pravnicku.my sme v juli kupovali byt ale majitelka nas s realnym stavom oboznamila takze sme elektriku menili hned ...

janinah
26. máj 2013

neviem čo by som robila s exmajiteľkou,asi by poradil právnik,ale určite by som tú elektrinu dala opraviť čím skôr,chceš vyhorieť či čo? to nie je sranda...

tykat
26. máj 2013

Co na to napisat....Pred rokom som bola so sestrou obzerat byty. Chcela nejaky kupit. Medzi inym sme sa pytali ako je to s rozvodmi el.energie. Plus sme mali asi cca 10 otazok ktore sa treba pytat pri kupe bytu. Najdes bezne dostupne na internete. Vy ste sa vopred nezaujimali co vsetko zahrna rekonstrukcia? Taka slovenska klasika... Plavajuca podlaha, sadrokartonove stropy, fialova stena s nalepkami a dalsie kozmeticke upravy nie je komplet rekonstrukcia. Pozri do zmluvy ci sa z nej dozvies za co vsetko ste vlastne zaplatili.

ladyka8
autor
26. máj 2013

@janinah jasné, že nechceme vyhorieť čo si? lenže poviem ti úprimne, že popri materskej a hypotéke nemám toľko peniažkov, aby som z ľavého vačka vytasila pár stovák na opravu. a svokor opravil čo sa dalo. Ja viem, že sa ľahko hovorí, mne to nie je jedno ale za toto by sa mala obviňovať bývala majiteľka.
@tykat u mňa znamená kompletná rekonštrukcia to, že byt je v stopercentnom stave, čiže v ňom netreba nič dorábať. My sme sa jej pýtali, či treba ešte dačo dorobiť, ona povedala že nie je čo, pretože bolo pred rokom všetko menené. čiže nás oklamala. A hádam keď niekto ide kuknúť byt, tak neskúša zástrčky, či? 🙂 Ona proste potrebovala predať byt a tým to pre ňu haslo, toto usudzujem z jej chovania, ako sa všetkému vyhýbala, prepis energií na naše meno, dostavenie sa do banky a pod.

hradnapani
26. máj 2013

@ladyka8 v znaleckom posudku mate co napisane?
Podla mna si teraz uz nepomozete. Mozete sa sudit, ze vam nieco zatajila, ale je to na dlho a stratite pri tom nervy.

ladyka8
autor
26. máj 2013

@hradnapani znalca sme mali cez banku, neboli tam žiadne problémy. viem, že by to stálo kopu peňazí a času. Ale mňa už vážne štve, že toľko peňazí nám odišlo zbytočne, len kvôli tomu že ona odmieta komunikovať a oznámiť zásadné veci! Jak vôbec môže byť taká bezcharakterná?

hradnapani
26. máj 2013

@ladyka8 chapem tvoje rozhorcenie... Ona bude mozno tvrdit, ze to zrekonstruovat dala a mozno aj dala, ale nejakemu diletantovi, aby sa nepovedalo. Lebo tak sa robia rekonstrukcie na predaj, ved ja v tom byvat nebudem...
Mna napriklad v tejto suvislosti minule nastvalo, ked som si precitala taku info a realitnych makleroch ,ze vzhladom na dnesnu legislativu oni nemaju povinnost povedat kupujemu negativa bytu (ani keby sa pytal), lebo oni obhajuju len zaujmy predavajuceho. Takze za cca 2.000 eurovu proviziu ti mozu klamat, resp. mlcat... Ale vraj sa to ma nejako zmenit v buducnosti. Som sice odbocila,ale aj toto je bezcharakternost podla mna.

simsalabim
27. máj 2013

@ladyka8 s elektrinou poradit neviem, ale ta kablovka mi nejde do hlavy. Ved zmluva na kablovku ide na MENO, nie byt. Nedoplatok mal platit ten, na koho meno boli sluzby objednane. Vy ste dostali sek vystaveny na koho meno??? Ja osobne by som to neplatila, ved ty si si ziadne sluzby neobjednala - maju to od vas podpisane? Ja som kedysi prenajimala byt po starych rodicoch. Najomnici si zelali internet aj kablovku. Zriadili si ju sami na vlastne naklady, aj si ju platili. Na rozdiel od plynu ci elektriny tu nie je ziaden problem, nepotrebuju suhlas majitela nehnutelnosti. Ked im najom skoncil, sami si ukoncili vsetky zmluvy.
Prepis elektriny aj plynu je nekonciaci pribeh, spominam si, ze sme to tiez riesili dlhu dobu (prepis zo starych rodicov na mna a ked som po case byt predala, tak prepis z mojho mena na noveho majitela trval snad viac ako 2 mesiace).

ladyka8
autor
27. máj 2013

@simsalabim nedoplatok bol na jej meno, lenže bolo to už v tom čase, keď sme tu už my bývali, za to obdobie. Dnes má prísť k nám, podľa teba ako mám riešiť tú elektriku?

renab
27. máj 2013

s tou káblovkou úplne súhlasím s @simsalabim, nemala si nič platiť, teba by na súd nedali. nemala si s nimi uzavretú zmluvu. bolo treba ich odporučiť na pôvodnú majiteľku.
Čo sa týka neinformovanosti o stave bytu, toto poriešite asi len s právnikom 😒

zeriempizzu
27. máj 2013

To ze ste zaplatili za kablovku je vasa hlupost. Nikto vam nic nemoze ak je servis na meno ineho - v tomto pripade preukazane predchadzajuceho majitela.

S elektrinou je to podobne. Nic nevymozete a nezmozete. Ked kupujete nehnutelnost je na vas zistit skutocny stav. Vy ste uverili "reklame" a tak mate ponaucenie - byt nie je Jugurt ani novy televizor a nekupuje sa na pekne slova.

linda20111
27. máj 2013

@ladyka8 suhlasim s nazorom, ze za kablovku ste platit nemali, neviem ci s tym teraz uz nieco spravite, ale asi uz nie. preco ste preboha platili ked to bolo na jej meno? ved co najhorsie by mohli spravit?? odpojit ju?? aj tak hovoris ze ste nevedeli ze to tam je. je to problem tej predchadzajucej majitelky ze to nestihla dat odpojit v tom case ked predavala byt. resp. podla mna asi aj to zrusila, ale tam bola 3mesacna doba, ktoru este bolo treba platit a kedze uz ste tam byvali vy tak ona sa na to vykaslala. a vy ste boli srasne hlupi ze ste to zaplatili za nu. keby odomna prisli pytat peniaze za nieco co som si neobjednala a nepodpisala tak ich poslem do riti, zavriem dvere a dovi dopo. a co sa tyka elektriky, ak nemate v zmluve napisane (co asi nemate lebo sa to nezvykne) ze konkretne bola urobena vymena elektrickych rozvodov tak tiez nic nezmozete. ak sa kupuje nieco pouzivane, (byt, auto, spotrebice, oblecenie) tak treba ratat aj so skrytymi vadami, co vo vasom pripade bola ta elektrika. ja viem, mne sa to lahko pise ale aj my sme mali problem pri kupe domu, ked nam bolo povedane ze v celom dome je betonova podlaha a pri rekonstrukcii sme zistili ze v jednej izbe je len hlina naspodku..nastastie moj manzel je sikovny a problem poriesil za jeden den. riesit problem s byvalou majitelkou sme nemohli kedze medzitym zomrela, ale aj tak to v nasom pripade bola len malickost kedze sme prerabali komplet cely dom.

gubcikova
27. máj 2013

my sme zase mali problém že majiteľ sa nechcel odhlásiť s elektriky pokial byt nebude už prepísaný na nás.my sme pred prepisom tam bývali 3mes.volali sme mu každý týždeň či sa odhlásil a on že nie.potom už sa odhlásil a zrazu po 4mes.nám došla sms že mu máme dať 30€ za elektriku.nedali sme mu.mal sa odhlásiť tak ako sme chceli a nie ako on chcel.

linda20111
27. máj 2013

@gubcikova podla mna nieze sa on nechcel odhlasit z elektriky, ale prepis sa neda urobit bez dokladu o kupe, pripadne bez zmluvy medzi najomcom a bytovym druzstvom. a to viem na 100percent, kedze teraz sme prave toto riesili, ked sa svokra rozviedla a svokor sa odstahoval, tak nechcu prepisat elektriku na jej meno, pokial nedonesie z bytoveho druzstva novu najomnu zmluvu. ktoru vsak nedonesie, lebo bytove druzstvo novu neurobi len kvoli tomu ze oni su rozvedeni.. takze elektrika zostava na svokrove meno. sprosta byrokracia

gubcikova
27. máj 2013

@linda20111 tak my sme sa sťahovali xy rázy a vždy trebalo len aby sa majiteľ odhlásil.nikdy nepotrebovali papier.ved sa to rieši cez telefon

dada1212
27. máj 2013

@ladyka8 napríklad s tou elektrinou, myslím že ju človek nemusí ani použiť, aby videl v byte či je zrekonštruovaná. už len podľa toho, že na starej je málo zástrčiek, sú staršie zástrčky, sú dávané skôr do stredu steny atd.
zatiaľ čo na novšej sú novšie zásuvky, je ich viac pokope, kedže v dnešnej dobe človek požíva viac spotrebičov, sú skôr blízko podlahy atd.
preto nechápem že čo ste si mysleli? nevideli ste to? prípadne ste si mysleli, že ešte niečo vydrží?
lebo nechápem, ako by vás v tomto mohla inak oklamať.
okrem toho píšeš, že máš svokra elektrikára, prečo ste si mu to preboha nedali skontrolovať?
ja nechcem na teba útočiť, nezávidím ti takú situáciu, hlavne v dnešnej dobe ked človek počíta každý cent a má problém výjsť s peniazmi, ale príde mi to aj trocha ako vaša chyba, že možno že bol byt za dobrú cenu, preto ste pri kúpe nepoužili rozum a nepreverili si všetko a riadne nepozreli, ale konali ste s horúcou hlavou pod vplyvom emocii, že ste niečo našli podľa predstáv za takú cenu ako chcete.
a súd, no neviem, to by bolo asi na dlhé lakte s neistým výsledkom, v takýchto sporoch kde jedna strana tvrdí jedno a druhá druhé a nie sú jednoznačné dôkazy je výsledok vždy neistý. iba ak by ste mali nejaký dôkaz že napríklad tá elektrina mala byť prerobená, že by to bolo v kúpnej zmluva alebo v inzeráte na ten byt.

simsalabim
27. máj 2013

@ladyka8 obavam sa, ze pokial v popise stavu bytu nemate napisane, ze boli zrekonstruovane obvody a tak, tak nemate nic, cim by ste ju pravne mohli napadnut 😒 Lebo to, ze byt je po "celkovej rekonstrukcii" moze mat mnozstvo interpretacii. A to, ze ste zaplatili sek na CUDZIE MENO - no tak tomu vobec nerozumiem, ako vas to mohlo vobec napadnut...nuz ale clovek sa uci na vlastnych chybach. Mozno sa s nou bude dat dohodnut, ale pochybujem, ved naco by vam nieco platila, ked ste to pekne zaplatili za nu....
@gubcikova aj ja som odhlasovanie/prihlasovanie elektriny a plynu riesila cez telefon, len to straaasne dlho trvalo. A vzdy posielali aj papiere na podpis a dalej postupovali, az ked to dostali naspat.

gubcikova
28. máj 2013

@simsalabim ved tak.nikdy nebolo treba kúpne zmluvy,ani nájomné.