Mačke zlyhávajú obličky a nechce jesť

3. feb 2023

Ahojte, viete mi poradit?
Bohužiaľ štádium v ktom je moja mačka je posledné, a tak počítam s tým že tu už s nami dlho nebude. Avšak doktor povedal, že dokým bude jesť tak je dobre. No moja mačka nechce jesť svoje dietne krmivo, jedla kuracie mäsko do ktoreho som jej dávala aspoň prášok na zníženie fosforu. No dnes ani to nie, jedine čo jej chutí je saláma a syry, čo bohužiaľ nemôže. A som bezradná, neviem či jej spríjemniť ten krátky čas tým že bude jesť to čo chce, alebo ju udržiavať a krímiť ju na silu niečim čo nechce. Už som si zaostarala aj striekačku. Čo by ste mi odporúčali?

syslik81
3. feb 2023

s liekmi jej aky cas dava doktor na zivot? ak nic moc davala by som jej jedlo co ma rada a nenechala ju trapit ..az by uz bola na tom zle dala by som ju uspat ..ale ak ma este cas pred sebou bola by na diete .. hold bude hladna naje sa ..macky su hrozne co sa jedla tyka ale zvyknu si ak ine nemaju

mikitilik29
3. feb 2023

Dajte ju utratiť nech sa chudinka netrápi v bolestiach

autor
3. feb 2023

@mikitilik29 nemá bolesti

autor
3. feb 2023

@syslik81 jedine čo nám povedal, že v jej stave tak infuzie ale aj to je len kolotoč. Ja som jej kúpila doplny aminavast na obličky to jej dávam dvakrát denne. Neviem prečo nám on nič nedal, asi to je už zbytočne netúšim.Boli sme doplniť len tekutiny a vitamíny. Vidím že to čo má rada ako ten syr alebo saláma tak za tým ide, aj keď iba spí alebo leží, ale svoje čo má to vôbec.

pribinak
3. feb 2023

Netrapit, daj humánne utratiť

stanulienkat
3. feb 2023

Prečo si naučila mačku na takú nezdravú stravu? Salam by nemal ani človek jesť a mačke dávať tučné syry. 🙄Tak sa nečuduj, že jej odišli obličky.

janagem
3. feb 2023

Ešte rozmixovať a na striekačku do pusy - ale je mi veľmi ľúto, keď mačička prestane jesť tak to je2x taký problém pre obličky.

Ešte môžeš skúsiť inú značku, našim oblickovy royal Canin veľmi nešiel ale katovit im chutil viac

autor
3. feb 2023

@stanulienkat ty vole. ona to nejedla, raz za čas to zabrala z taniera inak jedla mačacie jedlo, tak nepíš blbosti. 😠 Toto som iba skúšala či reaguje na jedlo preto píšem že za tým ide.

autor
3. feb 2023

@janagem tak skúsim lebo moja má akurát royal canin a nič ale druhej to chutí.

stanulienkat
3. feb 2023

Tak sorry, ale z tvojho príspevku som vyčítala, že je to jej bežné jedlo. Obsahuje totiž to veľmi veľa soli a tukov. To je to najhoršie pre obličky.

janagem
3. feb 2023

Jo ono záleží od mačky. Určite skús.

janagem
3. feb 2023

Ešte tak ti poviem - nám minulý rok na obličky odišli dve mačičky. Ku koncu some ale lutovala, že som im nedala papat aj normálne kapsicky co im chutili, lebo tam bol spád za 5 dni

compra
3. feb 2023

Dala by som jej jest, co chce. Zlyhanie obliciek uz nezvratis. Ked prestane jest, porozmyslat nad uspanim. Mam cerstvu skusenost. Len so psom.

tina5959
3. feb 2023

Daj jej, čo má rada. Nech aspoň nie je hladná. Kým papá, tak ešte nie je až tak zle.

snehulak77
3. feb 2023

Náš psík mal zlyhanie obliciek. Veterinár odporúčal utratiť, hoci sme ju milovali. Vraj ma silné bolesti, preto ani nechce papať, potom už aj vracala. Vraj na infuziach max týždeň by ju ešte udržali.

heln
3. feb 2023

skus jej dat na to zradlo kusok salamy alebo syra, mozno sa rozje.

simca06022011
3. feb 2023

a dostava granule alebo masko? lebo moj pes ked ma truc, neje granule, dostava kapsicky... alebo oklamat macacou salamou :DD Ale asi by som ju nenutila jest, ona sama vie co jej treba a kedy. A ked nechce, asi uz nechce...

sense
3. feb 2023

Ak je to posledné štádium a na zlepšenie nie je šanca dala by som jej co jej chuti. A ak by. Trpela "nechala by som ju už odísť" a netrapit

ketrin
3. feb 2023

nám tiež tvrdili, že posledné štádium, odídu obličky a pod. vysoké hodnoty všetkého... ale nedali sme sa a mačku sme kŕmili stravou jej prospešnou aj cez striekačku, keď bolo treba a aj vodou, ony vtedy nepociťujú smäd, to je najhoršie... a div sa svete, rozchodila to a bola s nami ešte dva roky. Potom to už chudiatko nezvládla, stav sa zhoršil až tak, že nechcela jesť, tak potom sme ju uspali, aby sa netrápila, ale áno, nemala bolesti, začala byť skôr maximálne dezorientovaná

autor
3. feb 2023

@ketrin a koľko mala rôčkov? Lebo tá moja má už 15 a to je naozaj vysoký vek.. 😔

moni106
3. feb 2023

U nas to bolo podobne.ked sme na to prisli nasadili sme dietu.velmi to nechcela papat a casom to prestala jest tak sme jej naspat dali oblubene granulky ale uz aj tie odmietala.a nakoniec nam odisla .nepomohlo uz nic.ani specialitky.drzim palce.ja by som robila mix na vasom mieste.do dietnych zamiesala tie co ma rada

colsami
3. feb 2023

Ak vasej macke zlyhavaju oblicky, ze ma extremne vysoke hodnote Crea a Urea (niekedy az nemeratelne), tak by som ju trapit nenechala, neviem ci veterinar ju chce vyhladovat?
Akonahle je v krvi sama mocovina, macka jest nebude. Vzhladom na vek je to zial bezne. 60% starych maciek na tie oblicky odchadzaju. Ten organ starne a proste vypovie funkciu, pride to prirodzene s vekom...
U zvierat nie je moznost dialyzy ani transplantacie.. Jedina moznost pri oblickovom zlyhavani je intenzivna infuzna terapia 2-3 dni. Ak je neuspesna a hodnoty sa po 3 dnoch po premerani biochemie nezlepsia, nema vyznam trapit zviera. Zachvilu zacne mat zvukove prejavy, mravcanie az zavyjanir, "halucinacie". Vyzera to ako by mala velke bolesti. Nie je to pekny koniec. A potom uz kazdy nahana pohotovosti i v noci. A pritom stacilo vediet, kedy dost... Vidam tieto situacie casto.
Dost je vtedy, akonahle mame zlyhanie obliciek a nedokazeme pomoct lebo macka sa nechyti ani po infuzkach. Zbytocne do nej budete tlacit jedla ci pasty. Je vela dobrych pripravkov a diet. Ale tie pomozu len pri zvierati kde ta prognoza nie je tak zla...
Je mi to luto... Nepoznam presne vysledky ani klinicky stav macky, ale z Vasich informacii mi to pride ako ze sa macicka bude zbytocne trapit...

cina1
3. feb 2023

netrap ju. my sme mali nasho kocurika 18 rocneho pol roka na infuzkach, kt. sme mu davali, uz by som to neurobila...nezlepsi sa to, bude ti odchadzat pred ocami...

cina1
3. feb 2023

a ku koncu uz dostaval zachvaty...az ked to zazil manzel na vlastne oci, tak som zacala radikalne konat a objednala ho posledny krat na veterinu....ano bolelo to neskutocne...

colsami
3. feb 2023

Ako hovori o zachavtoch cina, macka je pri oblickovom zlyhavani podstate "otravena" tou mocovinou v krvi (to su tie vysoke hodnoty) . Vzdy sa to snazime majitelom vysvetlit aby pochopili co sa tam naozaj odohrava, a ze nie je dobre to nechat zajst daleko, ale vediet kedy zvieratko netrapit...

ketrin
4. feb 2023

mala 13 keď to rozchodila a 15 keď už nie... a čo povedal veterinár presne?

autor
4. feb 2023

@ketrin povedal, že v jej stave sa mačky dožívaju tak 30 dní. A že dokým bude jesť to ju bude držať. No mám pocit že už od včera ani o jedlo nemá záujem, na záchod zájde raz denne a to sa aj napije inak keď ju dáme my tak hneď sa vyciká a keď jej dám aj misku s vodou tak sa napije. Všimla som si kúsok krvičky z jej pusy a neviem či nemá náhodou aj vriedky, alebo popukané dasno, má trochu vyplazený jazyk. Stále vyhľadáva miesta kde sapred nami skryje, keĎ ju chcem zobrať a urobiť jej pohodli na inom mieste tak zúri.. Neveim čo ďalej, bolí ma ju tak vidieť, už to nie je ona. Najhoršie že tento stav sa prejavil z dňa na deň bola to aktívna mačka...

ketrin
4. feb 2023

Veľmi ma to mrzí. Takto, ja som ten typ, že keď mi aj veterinár povie, že sa už nedá, ja chcem skúsiť... Vtedy, keď nám to rozbehala, mala presne, ako tu vyššie písala colsami, už nemerateľné hodnoty a tiež mi povedali, že uspať... Ale vravím, že ešte skúsim, lebo mi povedali, že ju to nebolí, a tak sme ju chovali striekačkou, aj napájali... Trikrát denne, inak sme ju nechali napokoji, nech si sedí kde chce a robí čo chce. Stres bol dosť to striekačkovanie. A vtedy to pomohlo... Žila úplne aktívne ešte dva roky. No druhýkrát to už nedala... Keď už ostala chudiatko úplne taká nijaké, bez života a nechcela už nič ani cez striekačku zjesť, zobrali sme ju uspať...

autor
4. feb 2023

@ketrin rada by som sa aj ja o to pokúsila, ale vidím na nej že ona už nema o nič záujem, už to vzdáva. Len to že prespí celé dni trvá to už týždeň, že sama od seba nepríde len tak niekde, len večer keď ide cikať alebo sa napiť, prípadne zmení miesto aby sme ju nenašli, ako dnes ráno nebola na svojom hľadali sme ju a chudinka ona v skinke medzi vecami, kde ju vidno nebolo.

petedea
4. feb 2023

Chces predlzovat jej trapenie, aj napriek tomu, ze velmi dobre vies, ze ziadnu sancu nema???
Jedine spravne riesenie v takomto pripade je, nechat ju utratit.
Nebud sebecka a nechaj ju proste odist, ked nema ziadnu nadej.