Mačka do bytu

sosanna88
24. aug 2016

aHOJTE
UVAZUJEM NAD KUPOU MACKY...BYVAME ALE V BYTE A MAM Z TOHO TYM PADOM AJ OBAVY.
CHCEM SA PRETO OPYTAT PAR OTAZOK TYCH, KTORE MACKU V BYTE MATE:
- KOLKO ASI TRVA KYM SA NAUCI KAM MA CHODIT NA POTREBU
- NESMRDI TEN ,,ZACHOD,, ?
- JE TO VELKA STAROST CO SA TYKA HYGIENY MACKY, HYGIENY ZACHODA, UPRATOVANIE CHLPOV ATD...

MAME SKORO 4ROCNU DCERU, TAKZE AJ SKRZ CHOROB ATD BY MA ZAUJIMALO AKO S OCKOVANIM...

CELKOVO POPROSIM TAKY NAZVIME TO DENNY REZIM S MACKOU, VYDAVKY-JEDLO, NEJAKE HRACKY, SKRABATKA A PROSTE VESKERE STAROSTI OHLADOM MACKY. NEVIEM SI TO VSETKO TAK DOBRE PREDSTAVIT A NERADA BY SOM SA ZBRKLO ROZHODLA.
JEDINE CO VIEM, ZE MACKY SOM VZDY MILOVALA A MILUJEM, MALA TIEZ ALE MAVALI SME LEN TIE ,,DOMOVE,, KDE STAROST NEBOLA ZIADNA, OKREM PODANIA STRAVY...

BUDEM MOC RADA AK SA CO NAJVIAC ROZPISETE.

lucialau
24. aug 2016

Tak ja mam 2 mačky doma.😊 Mačka je čistotne zviera. Mačku nemusíš učiť chodiť do záchoda. Ona to vie sama. Jednoducho pud. Záchod nesmrdi, pokiaľ ho pravidelne čistíš a dala si vykastrovat. Podľa mňa to nie je veľká starosť. Ale to je individuálne. Mačka A choroby je moja "obľúbená" téma. Pokiaľ je mačka len V byte A nedávaš jej surové mäso( keď áno len 48 hodín zamrazene) je očkovana, odcervena a dodržiavaš hygienu, nie je šanca sa nakaziť. Každá mačička musí mať skrabadlo, misky, záchod, hračky...atď. oni sú V podstate samotarky a keď sa chcú pohrať sami prídu za tebou. Tak napr. moje: jedna spí asi 60% dňa, druhá 80% 😃 ale každá mačka má svoj charakter. Nikto ti nepovie aká bude, pokiaľ nebudeš mať s PP (papiermi pôvodu). Ak sa chceš niečo spýtať napíš mi správu. Na čokoľvek ti odpoviem 😊

muska251
24. aug 2016

@sosanna88 ahoj,ja mam doma mačku aj kocura.Co sa týka mačacích návykov na toaletu toho sa obávať nemusíš.Macka tam chodí od malička ,bez akéhokoľvek učenia.Zachodik musi mať na mieste kde bude mať k nemu neobmedzený prístup a súkromie.Je dobre ho čistiť aspon 2-3x denne,alebo po každej potrebe.Zachodik smrdí ,len ak ho necistis pravidelne.Smrdi to len keď sa cerstvo vykaka.Priprav sa nato,ze chlpy budes mat úplne všade,ani vysávanie ti nepomôže.Co sa týka stravy a ceny.To záleží aké drahé krmivo jej budes kupovat,ak to bude z tych lacnejších tak do tých 25-30€ mesačné sa zmestis.Podstielka do záchoda tiež podľa toho pre akú sa rozhodnes,cca do 10€ mesačné.skrabadlo zozenies na nete za pár eur ak nechceš velke,hracky -lopticka,myska,...pár centove záležitosti.ceny očkovaní neviem,nakolko moje nedávam očkovať.Momentalne ma už nič viac nenapada

gita17
24. aug 2016

stlac CapsLk na lavo na klavesnici

anatalia77
24. aug 2016

Mne sa páči tá tigrovanana mačka čo tu bola nedávno v blogu. No tak tú by som brala aj zajtra. Ale inak asi nie-vadili by mi chlpy a čistenie záchoda..

zdena12345
25. aug 2016

pre macku je prirodzene spinit do piesku, takze je predpoklad ze to bude robit sama. je take pravidlo, ze by malo byt tolko zachodov kolko je maciek +1 (cize jedna macka 2 zachody, 2macky 3 zachody...) ked si nahodou jeden zaspini a nechce uz do neho ist aby mala druhy v rezerve. kopa ludi to tak nema a funguju aj bez toho, ale odporucam. vybrat dobbry obsorber do zachoda- odskusany mam zverlit. neoplati sa setrit. urobi to hrcku, vyhodis... z casu na cas vyhodis vsetko ocistiss wc a das novy.
vacsina ochoreni maciek je neprenosna na ludi s normalnou imunitou. ani toxoplazmu nemusis riesit ak nie si tehotna. a ked uz budes mat doma macku niekolko mesiacov bez kontaktu s inymi mackami, a ak ani nechodi von nema sa od koho nakazit🙂 odcervenie sem tam treba urobit, vyvojove stadia niektorych parazitov su i v hmyze, k comu sa dostane i izbova macka...
chlpy hold su...ale aj macka sa vie naucit, ze na niektore miesta alebo miestnosti jednoducho nemoze, takze nemusis mat postel plnu chlpov... je to o majiteloch, co dovolia
zaclony a zavesy neodporucam, tiez kvety... naviac su vacsinou jedovate. takze vsetko prestahovat napr do tej spalne alebo dat uplne prec.
jedlo- vyber si kvalitnejsiu znacku (ja mam dobre skusenosti s josera) hlavna zlozka musi byt maso!!! ak budete davat kvalitne granule, macka nepotrebuje nic ine (kapsicky, mlsky...- zbytocne vyhodene peniaze) zozerie malo, moc to nestoji i ked su granule drahe. neprekrmovat nech nepribera, kedze v byte je predsa len menej moznosti pohybu.
ohladom ockovania a krmiva poradi veterinar, nebudem to viac rozpisovat
macky si rady brusia pazure a preto treba skrabadla, no su aj take, co sa na skrabadlo vy.... a robia to na sedacke alebo inom nabytku....
vykastrovat, ci je to kocur (smrdi, znackuje) alebo macka (bude sa chcet stale parit) hned za mladi!!!
este casto si ludia urobia z domacich mazlikov princov a princezne, vsetko maju po voly.... nerobte to. macka vas zacne terorizovat. berte to vzdy tak, ze vy ste ten hlavny vo svorke a musi byt po vasom. macka nesmie byt v hierarchii nad nikym z vas (ani nad dcerou)

bosorkabb
25. aug 2016

Ja mam tiez macku. Na zachod zacala chodit sama a hned, do zachoda pouzivam silikonovy granulat stoji cca do 10 eur a menim cca raz za mesiac. Skrabadlo som si vyrobila sama, stacilo si zobrat stary konar zo zberneho dvora, olupala som ho, zasadrovala do kvetinaca, omotala sisalovym spagatom a dorobila policky. Granule pouzivam kvalitne 10 kg stoji cca 50 eur ale vydrzi dlho, mam nato taky box. Misky na zradlo stali zopar drobnych a pod nimi mam podlozku gumenu. Mame aj fontanku na vodu ale tu nutne nepotrebujes. Nasa sa hra jedine z gumenimi malymi loptickami a zboznuje snurky a spagaty. Je velmi cistotna, sama sa cisti, chlpy velmi nepusta. Pelech som jej vyrobila so stareho pruteneho kosika a vystlala flisom.

sosanna88
autor
25. aug 2016

waw, dakujem, som necakala tolko odpovedi 🙂
jedine co ma mrzi, ze pusta chlpy. ako jasne, nie som naivna, viem, ze macka plzne ale dufala som, ze ma utesite, ze nie az tak 🙂
alebo mozno je viacero druhov maciek, niektora plzne menej, ina viac ako pes....ci?stale naivna?
totizto, nemam cas behat s vysavacom a mopom kazdy den....ale pri macke by som asik musela...ach jo, tazko sa mi rozhoduje. strasne by som ju chcela no bojim sa, ze si pridam len starosti a to by som nerada...myslim brat potom macku ako starost.

bosorkabb
25. aug 2016

@sosanna88 tak ja bezne vysavam a zmyvam raz za tyzden. A to mi macka bezne beha po kuchynskej linke. Ale zase to som jej dovolila ja. Ak budes davat kvalitne krmivo tak nebude tolko plznut. Bude mat lepsiu srst.

lucialau
25. aug 2016

@sosanna88 kvôli mačkám som sa vzdala pár vecí ako sú kvety, A oblečenie bez chlpov 😂 ale som to nikdy neolutovala. Neviem si predstaviť môj deň/noc bez nich. Sú to také moje opice. Urobia ti viac radosti ako starostí.☺ ale dobre všetko zváž. Lebo V útulkoch je dosť mačičiek. Mne sa osvedčili drahšie krmivá. Toľko neplznu. Ja im väčšinou dávam väčšinou purina pro plan a čerstvé zmrazené mäsko. A aj moje opice bývajú na kuchynskej doske. ☺ a vôbec mi to nevadí. Ved nech si sedia. Vždy ju pred "použitím" prejdem dezinfekciou a je to 🙂

candii
25. aug 2016

Tak po prve zalezi od povahy macky .. nie kazda je taka ista .. je zname ze Britske modre su kludnejsej povahy .. maju vsetko na haku. Macka je cistotny tvor velmi rychlo ju priucis hygiene. Zachod treba cistit kazdy den. Umyvat asoon 2x do tyzdna. Ked neumyjes jasne ze smrdi. Ked nechces aby macka nieco robila nikdy jej to nesmies dovolit a ani nijaky clen z rodiny. Ono to je inteligentne stvorenie a prefikane vsak zbadas 😉 ockovanie raz rocne cca 20e .. odcervovanie tiez raz rocne to par eur stoji tableta ak bude cica sem tam chodit von treba dat tabletu castejsie. Co potrebuje: zachod, skrabadlo, pelech ( aj ked bude spat vsade inde len nie tam 😀).. krmivo by som kupovala kvalitnejsie naor royal canin a pod v zverinci a nie v obchodoch. Poviem ti pravdu o chlpoch .. katastrofa 😁😁 chumace. Treba si zvyknut. Macka nie je narocny tvor vela hraciek nepotrebuje aj tak sa s nimi hrat nebude ale so vsetkym ostatnym ako listok, obal z niecoho. A aj celodenna starotlivost spociva len dat jest a vycistit zachod 😁 .. napr moj sa ani nechce muckat 😁

aandrea9
25. aug 2016

@sosanna88 ahoj. my sme si priniesli domov 2 mesačné mačiatko, ako prvé bolo, že sme ju rovno nasáčkovali do jej záchodíka, aby vedela kam ísť na potrebu 😀 síce z neho hneď vyšla, ale zapamatala si cestu navždy 🙂 mačací záchodík nesmrdí, ak sa oň riadne staráš. používame žlto-zelený zverlit (10kg/cca eur- vydrží cca na 2 mesiace), hrudky po cikaní odstraňujeme vždy ráno. na veľkú chodí 2x denne, samozrejme nevonia to po fialkách. ale mačky pudovo výkaly zakrývajú zverlitom, takže zasmradený byt nehrozí. naša to vačšinou stihne ráno, kým je niekto doma a večer, ked je zase niekto doma. ale ak ma výtvor čaká od rána do poobedia v toaletke, zakrytý nie je cítiť. každé dva týždne zverlit dopĺňame a pri tom vyčistím celý záchodík domestosom. záchodík má v kúpeľni, kde je kľud a má tam súkromie 😀 čo sa stravy týka, má neobmedzený prístup ku granulkám (royal canin sa osvedčil- 2kg/cca 20 eur- tiež cca na 2 mesiace) a vode. surovým kuracím nepohrdne a chutí jej aj felix (masko v želé), ale to dostáva tretinu sáčku denne, lebo línia 😀 najvačší výdavok zdravotný je sterilizácia či kastrácia- cca 100 eur. každý rok očkovanie a vakcinácia -cca 20 eur. a potom prípravky na odčervenie...naša von nechodí, ale na topánkach môžeme všeličo priniesť domov, takže raz ročne aj to...cca 10 eur. škrabalo určite, lebo inak sa vyzúri na nábytku 😀 a hračky...mačka sa zahrá aj obyčajným vrchnákom z pet fľaše či guličkou z alobalu, podstatné je, že sa to kotúľa a dá naháňať 🙂 ale má aj také klasické pierka na paličke. máme mačací strom od podlahy po plafón, najradšej spí na najvrchnejšej poličke, ale nepohrdne ani obyčajnou krabicou na zemi či krabicou na radiátore. mačka zaspí tam, kde sa jej práve chce 😀 . mačacie chlpy...z vlastnej skúsenosti hovorím, že sú všade. máme britskú modrú, tá má kožúšok s podsadou (jemnulilinké sivé chĺpky), ktoré na jar zhadzuje, ale nebehám s mopom a vysávačom denne, iba týždenne a to nemáme v byte žiadny koberec. v zime a na jeseň je to v pohode. britky sú vo všeobecnosti nemojkavé, je to mačka , ktorá sa mojká iba keď ona chce a nie je to príliš často. ale keď prídeme po celom dni domov, dá najavo radosť a pradie ako motorová píla 🙂 nedrezúrovali sme ju príkazmi kam môže či nemôže ísť, mačka je slobodomyseľný a čistotný tvor. takže áno...behá nám aj po kuchynskej linke aj po posteli. keby som chcela drezúrovať, kúpim si cvičenú opicu 😀 denný režim s mačkou je asi taký, že či je pracovný týždeň alebo víkend, všíma si nás keď to uzná za vhodné 😀 mačka aj tak prespí tretinu dňa, takže na extra pozornosť si nepotrpí, ale je dobré a vhodné venovať sa jej aspoň trocha každý deň a pohrať sa s ňou. starostí s mačkou nie je v podstate veľa a časom jej odpustíš aj to pĺznutie, ver mi 🙂

aandrea9
25. aug 2016

@zdena12345 nedá mi nereagovať na vyjadrenie na tému mačka a hierarchia. mačka je odjakživa samotár, nikdy nežila, nežije a žiť nebude vo svorke. preto nemá v genetickej výbave žiadnu skúsenosť s vodcami svorky ani s hierarchiou. nevníma tak ani svojho spolubývajúceho v osobe človeka. mačka od prírody nevie, čo je vodca svorky. preto ani s človekom nesúperí o pozíciu vodcu. nevníma ako vodcu ani svojho majiteľa, preto sa mačka nedá vycvičiť na povel ľahni, sadni, čakaj ako psík. mačke nikdy nerozkazoval žiadny kocúr, tak prečo by mala poslúchať človeka 😀 iné je to u psov, ktoré žijú vo svorke, majú vodcu a tak vnímajú aj svojho pána a z času na čas s pánom o vodcovstvo súperia. mačka je silne teritoriálne zviera, z toho pramení občas problém ak do bytu k mačke pribudne aj druhá mačka. tie ich počiatočné nezhody pramenia z boja o teritórium, nie je to žiadny spor o vodcovstvo. zatiaľ som sa nikde nedočítala o tom, že by majiteľa terorizovala vlastná mačka.

zdena12345
26. aug 2016

@aandrea9 nepovedala som, ze macka je pes a to ste napisali je pravda. ani som nehovorila, ze ma macka na rozkaz sediet a pod...
ale kazda macka vie pochopit, ze su urcite pravidla, ktore musi dodrzovat. koniec koncov tie mame aj my- ludia. su iste veci, ktore musi akceptovat a tolerovat - napr od deti alebo odist. ze nemoze hned pri kazdom"toto sa mi nelubi" zautocit alebo znicit nabytok.
staci si pozistovat nieco o poruchach spravania maciek a macky v byte nimi trpia castejsie ako vonkajsie aspon podla mojich skusenosti.
poznam take, ze macka nedovoli majitelom sadnut si na gauc, lebo si ho ona obsadila...
alebo ze ked ju panicka nepohladka, tak za trest dodriape nabytok...
alebo ze ju panicka pohladkala ked nechcela a zautocila...
a podobnych pripadov poznam dost a chyba bola casto v tom, ze si ju az prilis rozmaznali a vsetko jej dovolili

princdastan2
17. sep 2017

My máme doma takú roztomilú mačičku. Pozrite sa na ňu no nieje zlatá?

https://www.youtube.com/watch?v=r3W3Sc5wgX0
magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mareri
4. júl 2020

skus nejaku brit konzervu s rybim masom