Mačička z ulice

simsalabim
1. nov 2016

Asi pred rokom k nam zacala do zahrady chodit macka - videli sme ju vzdy len z dialky, vzdy utekala, ale chodila denne. V zahrade urobila poriadok s krtkami, manzelova kolna je po prvy krat bez mysi. Kupili sme jej misku a zacali sme jej sem tam (1-2x za tyzden) davat jest - zvysne masko z kuchne, par platkov obschnutej sunky, niekedy som kupila konzervu pre macky. Macka k nam nadalej chodi, v lete sa zacala "chvalit" tym, ze niekedy priniesla ku schodom terasy chytenu mys alebo vrabca, ale drzala sa od nas dalej. Zacala prespavat u nas na terase, opat iba s vizualnym kontaktom, ak sme na terasu vysli, ked tam bola, najprv rychlo utiekla, neskor, po niekolkych tyzdnoch iba lezernym krokom z nohy na nohu odisla obdalec. Vcera vsak stala pri terasovych dverach a zalostne mnaukala, kym som jej neodniesla do jej misky v zahrade jedlo. Cely cas sa mi oddane obtierala o nohy a ked som bola v zahrade, sem tam aj pribehla blizsie. Zda sa, ze sa uz osmelila a ze si nas adoptovala 🙂 Moja otazka je - ak sa uz bude drzat pri nas - ako sa chranit pred blchami a chorobami? S mackami nemam vobec skusenost. Staci pre zaciatok kupit obojok proti blcham? (ak sa mi ma pravidlene obtierat o nohy, nerada by som nejaku blsku priniesla domov). A ked sa uz necha chytit - potom k zverolekarovi? Odcervit? ALebo co sa vlastne s takou poulicnou mackou robi?

guinevre
1. nov 2016

@simsalabim Zoberte ju k veterinarovi na preventivnu prehliadku, a ockovanie, to nie je draha zalezitost (osobne by som ju dala aj vykastrovat, ale je to na vas, mozno uz aj je vykastrovana). Da sa kupit sprej proti blcham, staci jej to dat raz za 3-4 mesiace ak je teda stale vonku, alebo sa da kupit aj obojok proti blcham a kliestom, pripadne kvapky na jedno pouzitie. My sme tiez jednu "zachranili" z ulice uz mala 2-3 roky, a je to strasne mila, cista macicka a neskutocne dobry lovec 🙂

jajka257
1. nov 2016

@simsalabim este chvilu ju nechaj, nech sa udomacni a zacne uplne verit. Potom ockovanie, odcervenie. Taketo macicky zvyknu byt velmi vdacne, ze ma iste jedlo a patri niekam. Kastraciu by som tiez zvazila. Aby vam tam nebehalo 5 maciatok, s ktorymi nebudete vediet, co dalej. Obojok proti kliestom neschvalujem, susedovej macke tak vyzral krk, ze ju musel zachranovat zverolekar. Skor nejaky spray protiblcham. Ved uvidis.

simsalabim
autor
2. nov 2016

@guinevre
@jajka257 dakujem za rady. Urcite s veterinarom pockam, kym sa viac osmeli. Vcera si trufla ostat lezat na slniecku na terase, kym som ja hrabala listie a sadila cibulky tulipanov. Tie potom isla preskumat, aj zacala hrabat, ale ked som ju - jemne - oslovila, ze to nesmie, hned prestala a odbehla na opacny koniec zahrady. Asi som ju vyplasila. Neviem, ci jej jedlo davat denne - celkom sa mi paci, aky poriadok urobila s mysami, vrabcami aj krtkami. Je fascinujuce ju pozorovat pri love - je velmi sikovna. Ten instinkt lovca asi nepotlacim, aj ked ju budem krmit denne....

zdena12345
2. nov 2016

ak vam pride k noham tak sa urcite da chytit. je to len vec praxe 😉 sice to nebude ruzove ale pojde to. kupte si prpravku pre macky. macku chytte ked za vami pride a rychlo sup do prepravky. alebo ju naucte ze jej tam davate krmivo a potom len zavret dvierka. urcite k veterinarovi,
odblsit podla potreby ale uvodom asi ano
odcervit kazde 3 mesiace
zaockat aspon proti besnote ale odporucam aj infekcne macacie ochorenia
krmivo jej kupte nejake kvalitnejsie granule. nehovorim ze najsam najdrahsie, ale nejake kvalitnejsie (aj veterinar poradi), kapsicky vychadzaju na draho a ked jej nedavate pravidelne a nie je kontrola ze ked nezozerie sa krmivo odstrani, je lepsie krmit granule. a zarven vychadzaju lacnejsie nez kapsick a konzervy. macka je masozravec, tak jej prosim nekupujte krmiva, kde je takmer len obilie. nici jej to organy.

guinevre
2. nov 2016

@simsalabim Urcite ten instinkt nepotlacis, nasa nesie mysy, potkany, aj hady! Macky ktore su odmalicka interierove vacsinou lovia len muchy 🙂

jajka257
2. nov 2016

@simsalabim ten instinkt je dany prirodou. Krmit ju mozes denne, nasa si dava stale. Mame ju sice v byte, ale je to lovec😀😀😀ulovi aj mna😀😀😀. Co sa tyka tej prepravky, nachystaj, ale do nej, az ked bude macka pritulna. To trva dlhsie. Ak to budes robit ze rychlo rychlo , zlakne sa a uz nebude verit. Viem o com hovorim. Nasa sa po poslednej navsteve veterinara s nami nebavila 3 dni. Lebo ju to bolelo a bola vystrasena. Ak mozete, po ockovani jej nachystajte nejaku deku v suchu a v teple, v kolni, v stodole alebo v niecom podobnom a k tomu misku vody a jedlo. Nasa po ickovani haluzila😀😀😀.

jajka257
2. nov 2016

@simsalabim a este k jedlu, ja granule neuznavam, bohvie, co tam napchaju. Ak vam zvysi maso, ryba alebo sunka, sup jej to. Nasa miluje kuracie maso. Ryby neznasa. Ale da si aj sunku, konzervu, hovadzie a vlastne akokelvek, ktore nam zvysi.

zdena12345
3. nov 2016

skoro vsetky macky veterinara nemusia a vela z nich robi potom formu prave tie spominane 3 dni aj ked su pritulne. Je to jedno. Skratka sa len pripravte na to, ze bude potom trucovat. Pokial nie je chora alebo nema reakciu na ockovanie (este som u macky anafilakticku reakciu nezazila a to som ich videla ozaj hodne zaockovanych) tak nie je dovod aby ste sa k nej spravali inak nez v hociktory iny bezny den. praveze tym, ze sa k nej budete spravat inak (urobite jej pelech inde...) ju vystresujete este viac, lebo nebude chapat co sa robi. zvlast ked na to nie je zvyknuta a nie je na vas poriadne naucena.
v ziadnom pripade sa macky nekrmia ludskou stravou a rozhodne nie sunkou a vsetkym co je solene, korenene... nici im to oblicky. nepridete na to hned, ale za par rokov ked bude mat macka 6-9 sa necudujte ked ju budete musiet dat utratit alebo uhynie na zlyhanie obliciek- viem o com hovorim. vyberte si kvalitne macacie granule. alebo teda ked nie granule tak konzervy. nie tie bezne v tesku alebo jednote alebo kde kupitelne. maju maly podiel masa. macka je masozravec. citajte si na kazdom krmive zlozenie. musi obsahovat vela masa resp bielkovin zivocisneho povodu. bielkoviny z obilia su na nic

simsalabim
autor
3. nov 2016

@zdena12345
@jajka257
@guinevre vdaka za rady....myslim, ze na nu bude treba ist pomaly a ze to potrva, kym sa mi ju podari odchytit a zaviest k veterinarovi. Pelech si urobila ona sama na velkom bean bagu - chcela som ho na zimu z terasy dat prec, ale neviem, ci to robit...ci jej kupit nejaky macaci pelech alebo nie. Ten bean bag maju radi deti na vyvalovanie v lete, nebola by som rada, kebyze sa onho delili oni a macka z ulice (predsa len, nie je to cistucky domaci maznacik). Takze na jar ho budem musiet vycistit, ale neviem, ako jej zabranim nanho opat chodit.

Chytit sa zatial rozhodne neda, pride blizsie, ale ked natiahnem ruku, ze ju pohladkam, tak odbehne kusok dalej, ale ked si ju nevsimam, pripletie sa mi pod nohy. Jedlo som jej zatial davala zvysky z kuchyne - viem, ze macka je masozravec a ze obilninove nahradky pre nu nie su dobre. Granule som zatial nekupovala, zda sa mi to take...suche. Ale mozno vyskusam. Inak ako som sa tak na na tu macku vcera zblizka pozerala, zda sa mi, ze to asi bude kocur 🙂 Ale musim to este preskumat. 😎

jajka257
3. nov 2016

@zdena12345 ja jej peciem maso bez soli a korenia. Len jej osobitne. Sunku si vyzobre a to dostane kolecko, dve. Len ona je nasa domaca maznacka. Takze ma svoje jedlo. Dokonca aj hovadzinu a ine jej robim zvlast. Zvysky som myslela tak,ze nakrajam a zvysilo, tak to je jej. Bud jej to uvarim alebo udusim, upeciem. Ale bez soli a korenin.

jajka257
3. nov 2016

@simsalabim no neviem, co povie na pelech. Za zasmejes, nasa ma krabicu z korcul😀😀😀😀kupili sme viac pelechov, ani jeden nechcela a potom sme kupili malej korcule. A nasa Sasa sa tam okamzite nastahovala. Tak mame super macaci pelech-krabica od korcul. Skuste krabicu a do nej nejaku makku, teplu latku, staru deku alebo nieco ine.

zdena12345
3. nov 2016

na margo kocka a pelech:
kocka si vzdy vyberie sama kde chce byt, nase mohli mat aj 100pelechov a miesta kde lezat ale vzdy si vybrali sami kde im je najlepsie- vid obrazok 😀

jajka257
3. nov 2016

@zdena12345 jeeeej. Tokolko ich mas? Tie su krasne. Hned by som ich brala.....len my mame byt a dohada je, ze ked bude dom, mozem mat aj 20 maciek😀😀😀😀do bytu by sa nezmestili😀😀😀😀

zdena12345
4. nov 2016

@jajka257 bohuzial, z týchto už ani jedna nežije. Je to fotka cez 10r stará. Inak ja mám v RD 2. A k mozem doporucit, macka je tvor teritorialny a treba si uvedomit ake velke teritorium chces tym 20 mackam rozdelit. Ak mas k dispozicii 2ha, nie je problem. Ak 7arov a susedia maju tiez macky, budu sa ti tlct. Podla mna staci 1-2 macky do priemerneho dvora a ak maju susedia tak aj jedna je dost. 😉

jajka257
4. nov 2016

@zdena12345 ja viem, len ked mne je vzdy luto, ked vidim opustene maciatko. Je mi z toho smutno, tak mi mm slubil, ze ked bude dom, mozem si ich zobrat domov.

romanadam1626
6. máj 2024

@simsalabim nie inštinkt lovca nepotlačis
Kľudne ju kŕmte denne