Mačiatko v zime

zaba22
16. okt 2023

Dobrý deň. Prosím o radu.
Zobrali sme si mačiatko, ktoré malo byť pôvodne túto zimu v byte. Ale stalo sa to, čo nikto nečakal, mačiatko prišlo a počas svojho týždňového pobytu v byte, sme jej vybrali 200 kliešťov z kozusteka. Boli sme u viacerých veterinárov,nikto nechápe, ako je možné, že jej to stále pribúda, keď je len v byte, odporučili nám dať ju preč z bytu a byt deratizovat 🙄 jediné miesto,kam sme ju mohli dať, je záhradný domček (s oknami, má 2 miestnosti),ktorý však nie je vykurovany. Prosím,poraďte, ako jej to tam zariadiť, aby neprechladla? Spinká pod strechou na takej vyvysenej drevenej "posteli", ma tam koberec, kúpila som jej tam takú softshellovu kukanu s malým otvorom, dovnútra jej plánujem dať ovciu podložku. Dávať jej tam termofor alebo ju mám obliecť do nejakého svetrika? Bojím sa, aby neprechladla.
Prosím,nepiste mi odsudzovacie komentáre, mne je to nekonečné ľúto, urobili sme, čo sme mohli, ale ja už nemôžem držať ju v klietke,presúvať ju z miestnosti do miestnosti, všetko striekať, 2xdenne vysávať, všetko dezinfikovať, prať, atď.aby som minimalizovala rizíko,že aj my, náš pes či hoci aj mala cica, tie kliešte budeme opakovane chytať. Navyše nemôže byť v miestnosti,ktorú som vystriekala,lebo je to pre ňu jed. Takže je to naozaj veľmi náročné. Mala má 11 týždňov. Ďakujem

anjelicek26
16. okt 2023

To su fakt klieste? Ved to by ste mali aj vy a hlavne aj pes...znie to skor ako blchy, ale tak veterinar snad vie, co robi... kazdopadne - fogger na hmyz (je to sprej, ktory pustis v izbe vystrieka sam) - na 20m2 je myslilm jeden, musis paralelne vsade , 4h musite prec, potom vyvetrat potom vsetko povysavat, pomenit postelne pradlo, umyt dlazku a ste safe... take malicke nemozes dat von...ten den ako toto budes robit obe zvierata doma do vane a sampon na parazity a mali by ste to mat zvladnute.

0silvia0
16. okt 2023

@zaba22 počas pobytu v byte mača nemá odkiaľ dostať kliešte, to som v živote nepočula. To si bola u akého veterinára? Mne sa toto nezdá, máme doma mačky, chodia aj von a 200 kliešťov nemali za celý život obidve.
Treba odblšiť, dať nejaký šetrný prípravok pre mačatá a normálne ju daj do bytu. A prosím ťa, navštív nejakého normálneho veterinára.

pribinak
16. okt 2023

Veterinár to maca aj videl? Nechce sa mimverit že sú to kliešte. Tiež si myslím že skôr blchy

zaba22
autor
16. okt 2023

@0silvia0
@pribinak
@anjelicek26
na milión percent sú to kliešte. Niektoré sú biele,iné čierne. Ale určite kliešte, je to normálne prisate,musím to.vytahovat pinzetou, aj veterinári jej to vyťahovali,lebo mi v telefóne neverili,že sú to kliešte a tiež skonštatovali aha, fakt.je to kliest.
Má to.velke bruško,.vpredu nožičky. Boli sme u 2 veterinárov, z toho jeden z nich sa špecializuje na mačky a má OZ zachraňujúcej poulicky.
Mačiatko u nálezcov bývalo vonku, je možné,že si to donieslo od nich, vraj je tu možnosť, že na to mačiatko nakládla samička vajíčka a oni sa postupne množia. Alebo sa vraj mohlo stať, že tie kliešte boli v kupenskej podstielke a zavliekli sme si to do bytu takto. Keď som to zistila, maciakto sme držali už len v 1 miestnosti, v detskej a deti aj pes tam mali zákaz vstupu. Hlavne som to tam celé vysavala 2x za deň.
Ja som ju nedala von ako von, je v záhradnom domčeku s oknami, s 2 miestnosťami..
Mňa to naozaj hrozne mrzí, ale nemôžem už viac ohrozovať tými kliešťami nás a hlavne nie deti. Ja už mám také psychické stavy z tých kliešťov, že to sa nedá ani opísať. Všade už vidím bodky, aj tam,kde nie sú. A hlavne už som aj na pokraji svojich fyzických síl, starostlivosť o deti,domácnosť, mačiatko a denne všetko prať, dezinfikovať, vysávať, je to už neúnosné. Preto potrebujem radu, ako mu zabezpečiť v domčeku dostatočne teplo

h2
16. okt 2023

K tým kliešťom sa nevyjadrím, na to nemám slov. Ale v tom záhradnom domčeku jej bude určite dobre. Je to suchý uzavretý priestor a ak tam má ešte aj svoj domček, bude jej tam dostatočne teplo aj bez kúrenia.

0silvia0
16. okt 2023

@zaba22 ale veď kliešť musí zdochnúť po aplikácii antiparazitárneho prípravku, určite sú aj prípravky pre malé mačatá. Je to čudné. Tak ho nechaj pár dní v tom domčeku, ešte dorieš tie kliešte, nech zdochnú a potom mača môžeš zobrať späť do bytu.

candii
16. okt 2023

Mačky bežne bývajú von za každého počasia myslím že v záhradnom domčeku jej nič nebude chýbať

anjelicek26
16. okt 2023

Nechapem, ako je potom mozne, ze na rovnakych metroch 2 pes nema nic... ano macky su sice vonkajsie tvory, ale nie ani 2,5 mesacne maciatko a same... prosim skus postup ako som pisala vyssie, oprat pelech, vycistit skrabadlo, cely dom "vydymit" foggerom, oprat, povysavat, vytriet, paralelne sampon na parazity na psa a aj na macku, neexist, ze by nieco prezilo...

zorkahorka
16. okt 2023

Je to macka ako kazda ina. Ony maju organizmus na to usposobeny, aby prezili von aj v zime. My nasu nechavame v kotolni len pri nizkych minusovych teplotach.
Ake stare je maciatko?

irusa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nika523
16. okt 2023

Mača ti von prechladne, je ešte malé vezmi ho dnu, treba dať pipetu na vonkajšie aj vnútorné parazity samozrejme u veterinára podľa veku a všetky kliešte zahynú na nej

majkakvet
16. okt 2023

@zaba22 pozrite na netd macacie budky z polistyrenu- cca 35-40 euro. Date dnu drevitu vlnu ci slamu a maca to zvladne.

nika523
16. okt 2023

@majkakvet toľko nestojí dá sa kúpiť aj za 10e

aandrea9
28. okt 2023

@zaba22 taký drobec. Kúp polystyrénovú krabicu 50 litrovú, vyrežte v nej otvor...stačí malý, ktorý časom zvačšíte. Dnu obyčajnú slamu, drží teplo a odpudzuje vlhkosť. Ona si tam spraví peliešok. Pripadne krabicu obaľ obyčajnou termofoliou z autolekarničky.

aandrea9
28. okt 2023

@zaba22 takto nejako🙂 len ten otvor zatiaľ menší. Svetrík určite nie, bude nervózna z toho.

zaba22
autor
28. okt 2023

@aandrea9 ďakujem, áno,presne takto sme to urobili 😊

cicuca
28. okt 2023

@zaba22 o mačiatko sa neboj, keď bude mať teplu stravu, suchý domček na spinkanie, určite neprechladne. Vonku zatial nemrzne a má svoj kožúšok 🙂 určite mu nebude zima

nika523
29. okt 2023

@zaba22 a to ešte stále má tie kliešte? A čítam že bývate v byte a ten záhradný domček je kde?