Ahojte, mame doma 7tyzdnove mačiatko. Boli sme s ňou u zverolekárky, dala jej za krk pipetu na vonkajšie červy a odvtedy sa viac skrabe. Vraj jej netreba čistiť uši, že sú v poriadku, ale aj tam sa skrabe a ma tam čiernu spinu. Ja teda neviem. Svrbia ju umierajúceho parazity, ak je to vôbec možné? A ze ani umývať netreba pretoze nie je dlhosrstá. Na nete som už naša nejaké videa, že oni sa čistia samé, ale keď ma krk zagabany od mlsky? Alebo zadoček, niekto tvrdí nečistit, potom zase čistiť. Ako to robíte vy s vašimi?
hádam ju nechceš ešte aj okúpať....😉 - srandujem, prepáč.
riaď sa pokynmi zverolekárky... mačka sa očistí sama - keby mala pri sebe starú mačku - matku - tá by to spravila aj za malé mačiatko...
nezobrali ste skoro od mačky - matky? čo viem tak sa berie omnoho neskôr...
@deti95060810 brali sme pretoze ju nechceli, mali doma 5 mačiatok a chcú si nechať len jedno, ostatných sa chcú zbaviť tak rýchlo ako sa dá... A to svrbenie po pepite je v poriadku?
My sme macata bezne kupali (jasne neponarali hlavu) dodnes im to nevadi.. Par krat to proste bolo bez debaty nutne a aj cistime usi (sprej od zverolekarky) a len utriem.. 7 tyzdnove je prilis Male na samostatnu 100 percentnu hygienu (aj ked sa snazi), prave toto jeden z dovodov,preco ostat u maminy do tych 12-14tyzdnov...
niektore macky maju alergiu na pipetu ..aleo im je to neprijemne... pockaj den dva a ak to neprejde zajdi nazad nech skontroluju ... a nekup ju nechaj posobit pipetu ,, ja mam dlhosrstu a nekupem ju ..teda kupala som asi len 2 x ked dosla jak k..a domov a smerdela ..takzew ak vyslovene nieje spinava tak neries
Ja nechápem ľudí, že dajú 7týždňové mačiatko preč od matky. Ak sa ich chcú rýchlo zbaviť, mali zabrániť tomu všetkému sterilizáciou. Mačiatka majú byť 12 týždňov pri matke, samozrejme Ty za to nemôžeš .
No, mačaťu treba pomôcť. Na uši je tento sprej. Kvapneš do uška, preklopíš ušnicu cez zvukovod a pomädlíš. Ak sú dnu nečistoty, ono si to potom vytrasie von. To čierne utri mäkkou handričkou. A sleduj, ak by nemizlo, dokop veterinárku, nech pozrie pod mikroskopom, či tam niečo nemá (napr. ušný svrab). A veru ja som tomuto nášmu najdúchovi umývala riťku, kým sa to sám nenaučil. Predsa nebude behať so špinavou. Rovnako aj ksichtík, lebo mal noštek s očkami vždy ráno akoby zasoplené. Ale to sme súbežne aj liečili. Zvyšok si postupne vyčistil sám, ako rástol, naučil sa. Zo šmudloška je kocúrik s krásnou ryšavo - bielou srsťou.
Chuda, este je male na to aby bolo od mamy. Take male sa mackam neberu, aby sa naucili vsetkemu co treba, aj ociste.
Umyt samozrejme mozete, ked je zabryzgane. Oci, nos, aj zadok, ked je treba. Celu macku by som nemacala, ked to nie je treba.
A je dobre ju ucit tomu, ze sa jej budete dotykat aj tam kde to nrmaju radi - takze aj na brusku hladkat, aj labky prezerat, pazuriky, uska, aby sa nebalo a neskor bolo zvyknute.
Krk by som neumyvala, aby ste nezmyli ten pripravok - preto sa aj dava za krk, kde sa macka sama nedokaze pooblizovat 🙂
Usi cistit len zvonku, ale tiez netreba prilis - tmavy maz je v poriadku, pokial sa fakt ze neskriabe alebo nema tie usi hnusne. Ak ste na pochybach, vzdy ist za vetom, ukazat.
Ako pisu hore, namocte a vyzmychajte makku handricku a maciatko docistite, podobne, ako ho cisti velka macka, ono to odkuka a nauci sa. Pipetu necistite, ked tak po 3-4 dnoch docistite, ak by zostalo mastne na zatylku.
Minulého roku tiež mali mačiatka a myslím, že ich utopili. Teraz im ešte jedna mačka porodí... takže aj keď je to smutné, tak takto je to vlastne ešte celkom fajn. Čistí sa samo, olizuje sa často, ale včera sa mi zdalo ze by som jej mala dopomôcť aj keď veterinárka vravela, že ona to zvládne sama. Ďakujem za komentáre, ukludnilo ma to. ešte som mača nemala tak stresujem. Ak bude treba pomôžem jej s čistením
@lukino2000 na susedov?
@lukino2000 preplo ta z horúčav? Moji susedia to nie sú a nervakovi by som teda na nikoho kontakt nedávala. Na nervy je vraj dobre magnézium 😃
macka sa umyva sama