Ahojte žienky 🙂 neviete či má víno záruku ? na obale som ju nikde nenašla...mám asi 3 ročné vínko , bolo v chlade ( v špajzi) myslíte,že je ešte dobré ?
@denisa12345 predsa čím starsie tým lepsie a hlavne drahsie.Nikdy si sa nestretla s tým,že sa otvaraju staré rocníky,hlavne na sviatocne obrady?
@denisa12345 ja mam doma 9rocne vínko a nehodlam ho len tak skoro otvorit
No, je sice pravda, ze cim starsie, tym lepsie, ale to neplati pre flaskove nearchivne vina, tie su po dvoch rokoch pouzitelne spravidla len do varenia alebo ako ocot...
@denisa12345 napis konkretnu znacku a rok.Biele suche vina su dobre co najmladsie, t.j. teraz mame rok 2016, takze 2015....2014 je uz na hrane, starsie je uz podradne/ nahnednute.
Pri cervenom zalezi od vyrobcu/ typu hrozna+ uskladnenie/zrenie.....ja sa dost vyznam v spanielskych vinach, slovenske len asi podla chuti.
Biele hned spoznas podla roka a farby.....no a cervene otvoris, nechas pol hodiny dychat a ochutnas....
Mam uskladnene aj 30 rokov stare vina. A co som si otvoril povedzme 15 rokov stare - tak zalezi - maloktore bolo zle. Pamatam si 2 flase ze boli zle (biele), ostatne dobre. Cervene vsetky dobre. Ked sa sfarbi biele vino na zlto-oranzovo tak bude octove, pitne ale nechutne.
@denisa12345 Ak bolo dobre skladované, čo špajza asi spĺňa, tak bude ok. Otvor, ochutnaj 🙂 Na zdravie 🙂