Má ešte pravo-ľavé delenie politického spektra vôbec zmysel?

eva8
2. sep 2024

Má ešte pravo-ľavé delenie politického spektra vôbec zmysel?

Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/23150051/je-progresi...
V diskusiach na Modrom koniku som sa stretla s tym, ze sa hovori o pravici, lavici, pritom malokomu je jasne, ktora strana kam patri.
Ja stale presadzujem spolupracu, nie delenie spolocnosti. Vo svete vyhrava krajna pravica kvoli straseniu, manipulacii.
Prispevok davam na zamyslenie, trochu kvoli prehladu.

viestta
2. sep 2024

@eva8 na Slovensku to vobec nema vyznam, pretoze tu nemame ani jednu skutocne lavicovu socialno-demokraticku stranu a ani ziadnu skutocnu konzervativnu ani demokraticku pravicu. Ale zato tu mame extremisticke strany, ktoru svoju politiku postavili na strachu. Jedni su pohrobkovia komunistov, dalsi pohrobkovia fasistov.

zic
2. sep 2024

tak podla mna by sa hlavne malo rozlisovat medzi pravicou liberalnou (napriklad SaS) a pravicou konzervativnou (napriklad KDH)... Potom liberalnou lavicou (naprilkad PS) a konzervativnou lavicou (teoreticky komunisti a pod)...
Samozrejme su potom take strany "medzi" a extremisticke... nad tym su "nezaradene" populisticke (nevyznavaju hodnoty a hovorit budu cokolvek, aby sa udrzali pri moci)

ivka225
2. sep 2024

V súčasnosti je skôr podstatné delenie podľa vzťahu politických strán k demokratickým princípom a geopolitickému ukotveniu SR.

annm81
2. sep 2024

Delenie samozrejme má zmysel, keď ho využívame na to, na čo sa má využívať a v správnom kontexte. Samozrejme, ekonomický liberál bude preferovať iné strany ako PS, nie preto, ako sa ktorá strana volá, ale preto, aký má program a je to úplne v poriadku.

Problém je, ak zo škatuľky či pomenovania vyvodime obsah, nie naopak. Lebo Slovensko má svoje špecifiká , napr. aj to delenie na pravicu a ľavicu je u nás dosť odlišné od západu. Dostávame sa tu totiž k takým absurdnostiam, ako keď ma prednedávnom práve tu na koníku jedna diskutujúca presviedčala, že volí Smer, lebo sú jej blízke myšlienky sociálnej demokracie. Pritom v skutočnosti je Smer úplný opak sociálnej demokracie a nijako sa tým netají. Má to len v názve. Rovnako PS má stále v názve progresívne, hoci svojim programom je to dnes štandardná stredoľavá strana. Ďalší príklad, s ktorým sa často stretávam je tvrdenie, ako je PS komunistické, čo je zas nepochopenie kontextu, ktoré vzniklo tým, že stred je v US posunutý omnoho ďalej do prava a to, čo je v Európe stredoľavé, je v US rovno komunistické - ľudia toto bez rozmyslu prijali a papagájujú to.

simsalabim
2. sep 2024

@eva8 ono je problem aj v tom, ze si to delenie pravica/lavica predstavime ako priamku. Ale ono to je kruh. Extremna pravica a extremna lavica maju toho v konecnom dosledku veka spolocneho.

vroni
2. sep 2024

@annm81, áno, s tým sa dá do istej miery súhlasiť. Slovensko skutočne má svoje specifika. Smer nema nič ani s ľavicou ani s pravicou, ale musíš uznať, že Alibaba a viac než 40 zbojníkov (čo by bolo rozhodne presnejšie pomenovanie) sa ťažko zaradí do politického spektra. PS vsak v niektorých názoroch skutočne ulietava ku krajnej lavici. Isteže komunistická strana je prehnané tvrdenie, ale ich snaha regulovať všetko zákonom.a predpismi niekedy to komunistické spôsoby pripomína. Rovnako ťažko radiť OLANO k strednej pravici (hoci oni sami sa tam vidia), ale Šašovo Panoptikum nie je politicky vhodný názov. Rozmýšľam, či ma aj niektorá iná politický a kultúrne vyspelá krajina takéto špecifiká, ale to by asi potrebovalo pohľad zvnútra (z tej druhej krajiny)...

annm81
2. sep 2024

@vroni Podľa toho, o akom období hovoríš. Tak ako sa Smer posunul za posledné roky do politickeho extrému, PS sa zasa výrazne posunula do stredu.

U nás je to asi spôsobené tým, že nemáme skúsenosti s vládnutim vlastnému štátu a súčasne sme tu mali komunistickú diktatúru, tak predpokladám, že v krajinách s podobnou históriou to môže byť podobné.

vroni
2. sep 2024

@annm81 , nemám pocit, že by sa Smer niekam posúval, oni vždy boli skôr zväzok spolupachatelov než strana. Aspoň ja ich inak nemám v pamäti. Nejaký skutočne sociálny návrh z ich dielne nepamätám. S PS môžeš mať pravdu, snažia sa vystupovať umiernenejšie, len zatiaľ nedostali možnosť skutočne sa prejaviť, kam by smerovali v prevádzke naostro.

annm81
2. sep 2024

@vroni Smer sa posunul dramaticky. Máš pravdu v tom, že sociálny nikdy nebol, resp. tváril sa tak, ale prioritne dotoval oligarchov. Dnes sa ale posunuli do extrému a zásadne sa zmenil ich program, o vyjadreniach ani nehovoriac. Sociálna demokracia je liberálna, zatiaľ čo títo sa dnes hlásia k extrémnemu antiliberalizmu a myslím, že ich je možné pokojne nazvať fašistami.

Ja na PS veľmi oceňujem ich posun - nie len vo vyhláseniach, ale aj v programe a nových ľuďoch. V zásade majú možnosť stať sa druhou SDKÚ, keďže už dnes spájajú umiernenych konzervatívcov a umiernených liberálov. Je možné, že jediná šanca pre Slovensko je tá, že sa rovnako do stredu posunie aj KDH (zatiaľ to tak bohužiaľ nevyzerá, rada by som na ich čele videla niekoho ako Mikloško).

ivka225
2. sep 2024

@annm81 Pokiaľ ide o Smer, povedala by som, že obsah je už dlho viacmenej rovnaký, ale forma sa zmenila príšerne.

vroni
2. sep 2024

@annm81, oni vždy boli extremni. Skôr im situácia s coronou pomohla a stratili aj posledné zábrany. Ale časť národa má rada, keď si politik neberie servítku a vie povedať veci priamo. V preklade, arogantný hulvát je ich krvná skupina. To LenOn vždy vedel. Zmena nastala snáď len v tom, že už občas v rausi nedokáže rozlíšiť, kto je priateľ a kto nie a na koho byť arogantný hulvát nie je to práve orechove. KDH sa mi postupne javi čoraz viac zakryté vo svojej špecifickej agende, ta tam sú časy, keď na jeho čele stáli inteligentní ľudia a nie katolícki fansticki pokrytci. Skôr dávam šance SASke bez Sulika, ak ju zostavsi nepošlú ku dnu

annm81
2. sep 2024

@vroni @ivka225 s tým nesúhlasím. Nikdy som nebola volič Smeru, ale kedysi to bolo štandardná strana. Áno, hrala sa na sociálnych. Áno, boli to zlodeji, dokonca megazlodeji. Áno, boli to populisti. Áno, nemali v láske novinárov. Ale v minulosti nemali tak radikálne vyjadrenia - to nie sú len vulgarizmy k úradu prezidenta, to sú útoky na civilné osoby, ako novinári alebo lekári, to sú aj vyjadrenia o tom, ako EÚ chce vyvraždiť Slovanov, to je otvorené schvaľovanie diktátorského režimu. V minulosti bolo nemysliteľné, aby čelný predstavitelia vyslovovali to, čo dnes mladý Kaliňák, Blaha alebo aj Fico sám. Vyjadreniami sú jednoznačne fašistickou stranou. V praxi im ešte chýba nanajvýš jedna črta typická pre fašistov a aj to je sporné - používanie násilia, ale asi ani k tomu nie sme ďaleko.

Áno, snažili sa v minulosti zneužívať Ústavný súd, ale nebolo to otvorené neustavné prijímanie zákonov - to, čo predviedli so skráteným legislatívnym konaním a obchádzanim prezidentky pri trestnom zákonníku nemá v minulosti Smeru žiadnu obdobu.

Áno, snažili sa čo najviac očierniť opozíciu, ale bolo to vyťahovanie korupčných či rodinkárskych káuz, čo je plne akceptovateľný spôsob. Ale nebola to snaha úplne odstániť opozíciu. Áno, tlačili si nejaké svoje noviny a mali svojich poplatných novinárov, ale nebola to cielená likvidácia všetkých nevládnych novín. Smer 10 rokov dozadu a Smer dnes je úplne iná strana.

annm81
2. sep 2024

@vroni SaS má bez Sulíka oveľa väčšiu šancu dostať sa do vlády (a vydržať v nej). Ale stále je to liberálna strana. Ibaže my tu máme aj veľa konzervatívnych voličov. Tých blízko stredu začalo oslovovať PS práve tým posunom k stredu. Tých viac konzervatívnych ale PS ani SaS neosloví, pre tých by sa žiadala nejaká konzervatívna strana, ktorá ale je schopná robiť kompromisy. V KDH bohužiaľ nepochopili to, čo pochopili PS - že keď tu máme situáciu akú máme, treba zmierniť, mierne ustúpiť a hľadať v záujme zachovania demokracie nejaké spoločné riešenia

vroni
2. sep 2024

@annm81, do istej miery áno. Ale tak, ako mali vulgárne komentáre smerom k prezidentke, rovnako vulgárne a primitívne komentáre mali svojho času k Radičovej a čítať Blahove statusy je rovnaký "pôžitok" už dlhé roky. Áno, dorastá im nová generácia, ešte hrubokrkejsich, ešte arogantnejsich, ešte primitívnejsich... Lebo zistili, že môžu. A volič im tlieska. Môžme sa hnevať, môžeme nerozumiet, byť šokovaní, ale väčšina tohto národa to chce práve takto. A žiaľ, voliči týchto ľudí tiež dorastajú, takže šanca na zmenu je v podstate nulova. KDH je podľa mňa úplne bez potenciálu, je to škoda, lebo konzervatívnych voličov by inak osloviť mohli, ale kým Maďarov odrovnal Bugár jediným krokom, KDH sa zrejme ešte pár volebných období pozmieta v agonii, než nastane úplný koniec. A stále ostane (sice mala ale pomerne stabilná) základňa pravicovo liberálnych voličov, ktorí nebudú voliť ani konzervatívne KDH ani liberálnoprogresívne PS.