Má 20 ročná mamička nárok na dávky v hmotnej núdzi?

14hviezdicka12
9. júl 2017

Ahojte žienky. Nejdem sa s ničím sťažovat idem sa spytat. Predstavte si mamička v 20 rokoch nestuduje nepracuje je vedena na urade prace. Ma narok na davku hmotnej núdzi ? Mam kamosku a rodicia ju nutia ze aby isla na rizikove len koli tomu zebude dostavat 60€ alebo tak nejak co si o tom myslite ?? Moj nazor na to je ze je to somarina :D naco by sa mala davat na rizikove ked rizikove nema a to len preto aby mala 60€. Dakujem za odpovde 🙂 :D

14hviezdicka12
autor
9. júl 2017

@14hviezdicka12 podotykam buduca mamicka v 5 mesiacj tehu 🙂

fokuska
9. júl 2017

@14hviezdicka12 Narok na davku v hmotnej nudzi sa posudzuje podla viacerych kriterii.
Kde a s kym byva? Pracovala niekedy? Neviem co by s tym malo rizikove tehotenstvo - nepravuje, tak aka PN?

14hviezdicka12
autor
9. júl 2017

@fokuska byva zatial s rodicmi nepracovala ak sa teda nerataju brigady a pred par mesiacmi ukoncila skolu koli tehotenstvu. Neviem ani ja .. proste rodicia ju nutia aby isla na gyndu nech ju da na rizikove len preto aby dostavala ten prispevok.

pribinak
9. júl 2017

O mamičku by sa mal starať otec dietata. Urcite su obaja velmi zodpovední, tehotenstvo v 20tke plánovali, su zabezpečení, .... tak preco by ju mal živiť stat?

sense
9. júl 2017

@14hviezdicka12 ak byva s rodicmi a ti pracuju tak to nedostane aj tak aj keby sla na rixikove, okrem toho ak nepracovala al si neplatila nemocenske aj tak marodku nedostane

fokuska
9. júl 2017

@14hviezdicka12 Ak byva s rodicmi v spolocnej domacnosti a rodicia pracuju, tak narok na davku v hmotnej nudzi nema.
PN dostavat nebude, pretoze nepracovala, tak nevidim zmysel ist na rizikove - bude sediet doma a mat obmedzene vychadzky

14hviezdicka12
autor
9. júl 2017

@fokuska presne tak ja som jej to vravela .. s partnerom sa idu o mesiac brat ale o tom taktiez rodicia nevedia lebo sa k nej spravaju strasne .. priatel zariaduje spolocne byvanie takze este musi ostat u rodicov 🙂 ale dakujem za odpovede 🙂

fokuska
9. júl 2017

@14hviezdicka12 Po sobasi bude mat manzel voci nej a dietatu vyzivovaciu povinnost. Po porode bude dostavat rodicovsky prispevok, pridavky na dieta a po doziti 28 dni, ak chodila k lekarovi na prehliadky pocas tehotenstva, tak aj tzv. kocikovne.

14hviezdicka12
autor
9. júl 2017

@fokuska tak ja som jej to to presne vravela ale dakujem za vaš nazor

evittam
9. júl 2017

@14hviezdicka12 Pozor, neviem ako dlho pracovala na "brigady" ale ak to boli dohody na pravidelny prijem (nie študentské) tak ma narok aj na PN a podla dlzky poistenia možno aj MD, dokonca mozno by v urcitom pripade a okolnostiach stihla si zariadiť aj max.MD. Podavas malo info.

14hviezdicka12
autor
9. júl 2017

Brigady mala pori skole nemala ani jednu na pravidelny prijem .. niekedy nebola na brigade aj mesiac co nestihala koli skole a praxi .. na urade jej povedali ze nech ide do socialne poistovne sa na to spytat a ked tam bola tak sa tam max len strapnila pretoze nemala ziadnu taku robotu .. mala len brigady a tiez na ne chodila len ako sa jej dalo. A brigad vystriedala viac.

14hviezdicka12
autor
9. júl 2017

@evittam zabudla som ta ore oznacit ..

evittam
9. júl 2017

@14hviezdicka12 Tak plati co napisali uz vyssie.