Ahojte žienky. Nejdem sa s ničím sťažovat idem sa spytat. Predstavte si mamička v 20 rokoch nestuduje nepracuje je vedena na urade prace. Ma narok na davku hmotnej núdzi ? Mam kamosku a rodicia ju nutia ze aby isla na rizikove len koli tomu zebude dostavat 60€ alebo tak nejak co si o tom myslite ?? Moj nazor na to je ze je to somarina :D naco by sa mala davat na rizikove ked rizikove nema a to len preto aby mala 60€. Dakujem za odpovde 🙂 :D
@14hviezdicka12 Narok na davku v hmotnej nudzi sa posudzuje podla viacerych kriterii.
Kde a s kym byva? Pracovala niekedy? Neviem co by s tym malo rizikove tehotenstvo - nepravuje, tak aka PN?
@fokuska byva zatial s rodicmi nepracovala ak sa teda nerataju brigady a pred par mesiacmi ukoncila skolu koli tehotenstvu. Neviem ani ja .. proste rodicia ju nutia aby isla na gyndu nech ju da na rizikove len preto aby dostavala ten prispevok.
O mamičku by sa mal starať otec dietata. Urcite su obaja velmi zodpovední, tehotenstvo v 20tke plánovali, su zabezpečení, .... tak preco by ju mal živiť stat?
@14hviezdicka12 ak byva s rodicmi a ti pracuju tak to nedostane aj tak aj keby sla na rixikove, okrem toho ak nepracovala al si neplatila nemocenske aj tak marodku nedostane
@14hviezdicka12 Ak byva s rodicmi v spolocnej domacnosti a rodicia pracuju, tak narok na davku v hmotnej nudzi nema.
PN dostavat nebude, pretoze nepracovala, tak nevidim zmysel ist na rizikove - bude sediet doma a mat obmedzene vychadzky
@fokuska presne tak ja som jej to vravela .. s partnerom sa idu o mesiac brat ale o tom taktiez rodicia nevedia lebo sa k nej spravaju strasne .. priatel zariaduje spolocne byvanie takze este musi ostat u rodicov 🙂 ale dakujem za odpovede 🙂
@14hviezdicka12 Po sobasi bude mat manzel voci nej a dietatu vyzivovaciu povinnost. Po porode bude dostavat rodicovsky prispevok, pridavky na dieta a po doziti 28 dni, ak chodila k lekarovi na prehliadky pocas tehotenstva, tak aj tzv. kocikovne.
@fokuska tak ja som jej to to presne vravela ale dakujem za vaš nazor
@14hviezdicka12 Pozor, neviem ako dlho pracovala na "brigady" ale ak to boli dohody na pravidelny prijem (nie študentské) tak ma narok aj na PN a podla dlzky poistenia možno aj MD, dokonca mozno by v urcitom pripade a okolnostiach stihla si zariadiť aj max.MD. Podavas malo info.
Brigady mala pori skole nemala ani jednu na pravidelny prijem .. niekedy nebola na brigade aj mesiac co nestihala koli skole a praxi .. na urade jej povedali ze nech ide do socialne poistovne sa na to spytat a ked tam bola tak sa tam max len strapnila pretoze nemala ziadnu taku robotu .. mala len brigady a tiez na ne chodila len ako sa jej dalo. A brigad vystriedala viac.
@evittam zabudla som ta ore oznacit ..
@14hviezdicka12 Tak plati co napisali uz vyssie.
@14hviezdicka12 podotykam buduca mamicka v 5 mesiacj tehu 🙂