Prosím vás žienky ktora6ma doma kvet lopatkovec prosím vás potrebujem poradiť keď odkvitnú kvety na tom liste čo ďalej treba ten list odstrihnuť?? A ak áno tak pokiaľ úplne ku kureňu?? Lebo hľadala som aj na internete tam som sa nič poriadne nedočitala ďakujem veľmi pekne za radu..
@mirage len neviem či sa to ma strihať len pod tým kvetom ako vyrastal alebo celé to mam ten list od spodu zostrihnuť lebo toto neviem a nechcem nič urobiť zle
no ja nestriham, ked mi odkvitne kvet, on ako keby uschol, ja vlastne iba ten kvet odlomim/odstrihnem-co najnižšie nech mi to tam netrčí. List nie.
@cicka22312 stačí keď kvet odstrihneš v čase kedy začne hnednúť aj stonka, cvakni ho na stonke v mieste kde sa stretáva s listom.
@darina1952 ďakujem veľmi krásne
@cicka22312 keď chceš aby ti častejšie kvitol, tak ho nechaj zvädnúť a polievaj cca 1x za 7 dní, potom nahodí kvety.
@darina1952 presne ako pises polievam 1x za tyzden v lete zvedne uz za 4 dni tak ho polejem 2x za tyzden kvitne kazdu chvilu ...zisiel by sa uz presadit....lebo je velky....kedy najlepsie?
@sally001 teraz na jar kľudne presaď a môžeš rozdeliť rastlinky na viac kvetináčov.
Baby ja obdivujem každú, ktorej kvitne. Ja ho mám doma 3r a ešte nekvitol, polievame 1x do týždňa, prihnojujem,je v polotieni 🤔. Máte šťastie 🙂
@martinals možno máš zlú zeminu. Ja som zo svojho lopatkovca oddelila mame pred rokom a je to taký chudáčik u nej. Kúpila zlú zeminu a všetky kvety čo vtedy presadila su take nijaké, skapate. Kup novu zeminu a presad ho🙂.
@darina1952
Už som ho presadila a skúsim sa oň nestarať. Beťár jeden asi je veľmi rozmaznaný a ja ho mám tak rada 😉, ďakujem za tipy.
@darina1952 prosím vás ako rozdelím rastliny na viac kvetináčov?? Lebo už je dosť hustý a viac a viac rastu listy a všimla som si také čierne stonky od spodu tak že čo je problém nemá priame slnko len svetlo a polievam ho raz za týždeň a striekam každý druhý deň vodu na nehu rozprašovačom.. Budem rada ak poradíte
@cicka22312 striekať ho netreba, stačí polievanie, priame slnko nepotrebuje. Tu bol zrejme premokrený kvet a táto stonka odišla. Kvet treba vybrať z kvetináča, oklepať hlinu až na koreň a rastliny rozdeliť primerane do nových kvetináčov a zasadiť. Môžu byť aj 2-3 menšie rastliny v 1 kvetináči, pekne sa potom zahustí.
@darina1952 a čo mám urobiť so stonkou?? Mam ju nechať?? Alebo??? Lebo hore je zelená len dole je čierna
@cicka22312 odstrihnúť
@cicka22312 odstrihnúť
len to odstrihni
@cicka22312 odstrihnúť
@darina1952 to naozaj ju mam celu odstrihnuť?? Od spodu celú áno??
@cicka22312 áno, celú stonku čo vstrede ohnedla odstrihni dole pri rastline.
P.S.: predošlú odpoveď som zadávala v čase technického výpadku MK kedy nezobrazovalo pridané komentáre v diskusiách 😉
@darina1952 prosím ťa úplne dole to mam strihnuť áno??? Lebo nechcem niečo zlé urobiť 🙊
@cicka22312 áno, cvakni tu stonku dole. Neboj nič nepokazíš🙂
@cicka22312 aj ja mám lopatkovca, som čítala že je odolný tak som si jedného kúpila, keď odkvitne odstrihnem len kvet a stonku toho kvetu 🙂)
@cicka22312 už je odstrihnuta?:D
@chrumka120 ahoj áno už je bohužiaľ muselo to preč bolo to čierne
kde odstrihnes, tam odstrihnes, toto je nezmar.