Ako davate lojove gulicky vtacikom? Prosim inspiracie co vieme doma zrealizovat. Nemame tu klietku ani budku a deti su chore, tak sa nedostanem ani kupit. Dakujem
@h2 tieto sietky by sa nemali davat, pretoze sa im do toho zadrapnu pazuriky a potom sa z toho nevedia dostat... Ja len rozmrvím tu lojovu gulicku a dám na misku. Tak aby to nenavlhlo
Na stomy vesiame v drotenych klietkach, tam kde nemoze nasnezit a naprsat (pod strechu alebo na balkon) davame na misku. Zo sietok ich vyberame. Ked robim domace gule, tak rozpustenu zmes nalejem do stareho kvetinaca, ktory ma cez dierky prevlecny spagat na vesanie a zavesim to dnom hore.
Presne, tie umele sietky im nedavajte, hlavne mensie vtaciky v tom obcas ostanu visiet a zomru tam.
Kusky semiacok s tukom im mozes daj aj volne. Alebo len semiacka samotne, maju v sebe dost tuku same o sebe pre vtaciky.
Nasyp semiacka niekam vyssie, kde sa vtaciky dostanu a nebudu priamo na rane mackam, a staci. Pravidelne dosypavaj.
@hannulik7488
@veselo_neveselo 😦 To som nevedela, vďaka.
Rozpustiť loj a nechať ním nasiaknuť ovsené vločky. Dať do kŕmitka. Alebo naliať a nechať stuhnúť v hlinenom kvetináči spolu so semienkami, zavesiť hore dnom.
@nwnw Loj, alebo tvrdú slaninu nakrájať na pásiky, dať na háčiky. 🙂
@nwnw u nás sa nedá zohnať loj, každý rok obehom mäsiarstva a nikde nemajú. Takže gulky nerobíme, sypeme slnečnicu.
@lenkakravcova slanina sa vtákom nesmie dávať kvôli vysokému obsahu soli.
@nwnw mozes kupit aj toto
https://www.mojalekaren.sk/zolux-spiralo-krmidl...
ma striesku a aj tvarr taky, ze vtaky sa vzdy k potrave dostanu
@scila dá sa kúpiť aj nesolená.
@nwnw krmitko vieš urobiť raz dva - zober z mlieka tetra pak, urob diéty. Daj motúz a máš. 😄
@viestta asi to tak aj skonci, len deti od vcera poobede otravuju ze musime dat vtacikom jest. Teplotuju obaja, tak sa mi nechce nikam trepat snimi. Zatial sme dali iba na tanierik slnecnicove semienka a cez tyzden kupime.
Bolo tusim v Hura do zahrady navod, len ja som to moc nepozerala.
@nwnw ked chces vyrabat gule, tak rozpustis tuk v hrnci, nasypes tam zmes pre vonkajsie vtacstvo, premiesas, das stuhnut. Mozes aj ovsene vlocky nechat nasiaknut v teplom oleji a tie vysypat na misku, polozit misku na parapet. Ked nemas tazku keramicku misku, kludne ju zataz kamenom aby ju vietor nevzal.
Ciste vlocky nie, lebo navlhnu a mozu skodit, ale nasiaknute tukom su v pohode. Na vlocky zacnu chodit aj ine vtaky ako sykorky. Hlavne vrabce ich oblubuju. Pre drozdy je dobre prekrojene jablko.
Sieťky určite nie je to pre nich nebezpečné,, ja mam pre nich mech slnečnice, hov.loj a kokosové plnené orechy
U nas byvaju okolo rieky rozvesane take z plastovych flias - rozvesavaju ich z nejakeho ochranarskeho spolku, je to sice nie tak esteticke ako nejake buky, ale ako rychle riesenie ok. Obrazok je z internetu, ale tak nejako to yzera - ze vystrihnu do flase dieru, daju tam semiacka a este aj bidielko z palicky cez flasu prestrcia... Potom na jar to aj zbieraju, aby to tam nespatilo.
@nwnw Ak máš doma napríklad citróny, alebo cibuľu v takej plastovej sieťke, tak môžeš tú lojovú guľu dať do tej sieťky, stiahnuť, zaviazať špagátom a tak zavesiť na strom, či niekam, kam je z okna dobre vidieť.