Prečo sa to v Rakúsku dá inak? Síce majú zatvorené obchody od 19.00...vonku sú bez rúška všetci, aj keď je všetko momentálne zmrazené na 10 dni!!!! "Len" Rakúska vláda dáva 4 fondy tým,ktorí nemôžu mať otvorené prevádzky vo výške ich platu už od marca!!! Všetky rakúske deti dostali 650€ na zakúpenie Pc... aby mohli študovať.!!!! A u nás čo? my môžme skapať
Z dôvodu rastúcich čísel Rakúsko plánuje sprísniť opatrenia!!!
Odkiaľ ste nabrali tých 10 dní? Čiastočné obmedzenia mali trvať 4 týždne - do konca novembra. Vyzerá to však tak, že od ďalšieho týždňa budú ešte prísnejšie, ako sú teraz.
Zatvorené sú kultúrne a zábavné zariadenia, hotely, reštiky (povolené je len vziať si jedlo so sebou), vrcholový šport bez publika, obchod, školy, služby sú otvorené za určitých podmienok. Pokiaľ viem, tak otvorené sú len škôlky a základné školy (základná škola je v Rakúsku a Nemecku len do 4 ročníka!). Ostatné školy - dištančné štúdium (toto som si nie na 100% istá, možno nejaká mamička z AT potvrdí alebo vyvráti).
A poprosím zdroj, kde je uvedené, že "Všetky rakúske deti dostali 650€ na zakúpenie Pc... aby mohli študovať.!!!!" Pravdepodobne nejaký hoax z FB, však? Odkiaľ by na to vláda vzala penize?🙈. Vláda rozmýšľala nad príspevkom na PC a tablety pre deti do škôl - od 5 ročníka vyššie (25% by mali hradiť rodičia), deti by ich však mali využívať primárne v škole a v čase zavretia škôl alebo cez prázdniny aj doma. To je teda echt rozdiel.
Prosím, aby ste nezavádzali vymyslenými výrokmi ostatné matky na Slovensku.
@sovica mam taky zvlastny pocit, ze ten zdroj autorka neuvedie
😊
Ja len k tym ruskam, synovec vo Viedni studuje a vratil sa pred par dnami domov, lebo vyucovanie preslo komplet na online formu, na intraku zavreli fitko aj spolocenske miestnosti, tak aby nebol iba na izbe. A on vzdy hovoril, ze vo Viedni sa ruska nosia velmi poctivo... i ked urcie zavisi aj prostredia, v akom sa clovek pohybuje.
Rakusky pravnik na jar dal zalobu za ruska a vyhral. To je uplne iny svet ako u nas,to sa neda porovnať. Hlavne ludom nezakazali zdravotné prechadzky na vzduchu a ziadne delenie podla pofidernych testov. Pokial viem, vzduch neni otraveny, asi iba na Slovensku.
Prosim ta netrep blbosti. Bola som tam 2dni pred lockdownom, vonku malo ruska asi 90% obyvatelstva, obchody ludoprazdne, v restike sme boli sami/ inak byvala plna/ obsluhovali nas v gumenych rukavicach, prisla som si ako v sci fi.
Uz maju restiky zavrete, v noci rozdavaju pokuty ak sa porusi zakaz vychadzania. Mam tam priatel9v, jeden pracuje ako psycholog a vravi ze mu rapidne stupol pocet pacientov, ludia sa boja plus financna neistota.
Plus ten atak bo Viedni, maju prazdne mesto, ludia sa boja.
V com su teraz prosim ta lepsi???
Skus si precitat prosim rakuske noviny popripade massnahmen gegen korona pred tym nez nieco vypustis.
Tak sa tam prestahuj. Naco primitivnymi komentami viris ovzdusie?
Rýchlo daj zdroj, nech viem, kde mi vyplatia tých 1300 euro (mam dve deti) a plný plat za zavretu prevádzku. Zatiaľ som nič také nedostala a nepoznám nikoho, kto by dostal. Akurát tie ruska na ulici nie sú povinné. A Kurz tliacha ako keby bol Matovicov rodný brat. Akurát sa pri tom tvári úradnejsie. Lockdown bude minimálne do konca novembra, ale čakám skôr, že až do nového roku. Lebo medveď. Žiaden podstatný rozdiel medzi AT a Sk nevidím.
Hm asi nastala niekde chyba moje deti ziadne € na pocitace nedostali idem sa stazovat Kurzovi🤣🤣boze zenska sa spamataj z toho sna a pozri si dnes o 17tej tlacovku aky lockdown nam pripravili.Ale ano na kkt Matovica sa nastastie Kurz nechyta
@vroni ja som zaznamenala jeden rozdiel v pristupe k studentom VS. V SR student za intrak neplati, ci iba nejake minimum, ak tam kvoli korone nebyva (presun vyucovania online, odporucenue ist domov). V Rakusku platime plnu sumu ci tam je akebo nie..... na jar 4 mesiace, a teraz za november uz tiez platim nemalu sumu za prazdnu izbu 🤷♀️
Ty žiješ v AT???Odkiaľ máš tieto informácie prosím Ťa?????
@simsalabim, áno, predpokladám, že majú nájomné zmluvy a tie platia jednoducho naďalej 🤷♀️ Aj ja musím platiť nájomné v zavretej prevádzke, každému (a štátu zvlášť) ju úplne u prdele, či mám otvorené ci zavreté. Aj keď mi to zatvorenie dal štát príkazom.
@vroni ano, ma najomnu zmluvu. Ale to maju aj studenti v SR. A tu je “socialnejsi pristup”, ako v tom - podla anonymnej zadavatelky - tak skvelom Rakusku, v ktorom “to ide” 🤷♀️ 😉
@simsalabim, problém bude skôr v tom, že na SK intraky spravuje štát, ktorý si svoju sociálnost zinkasuje na inom mieste. V AT sú intraky väčšinou v súkromných rukách a také sociálne rozhodnutie by dotyčný musel platiť z vlastného vrecka. Čím nechcem povedať, že je jedna ci druhá krajina lepšia, len niektoré veci fungujú inak. A niektoré nefungujú vôbec. Ani v jednej z nich 🤔
@vroni ano, to bude asi tym, i ked neviem, mam pocit, ze intraky si v SR spravuje univerzita , nie stat... no ale to je jedno. Kazdy stat to ma nastavene inak. No to zadavatelka nevidi, orientuje sa podla “zarucene overenych informacii”. Tato situacia je tazka skoro pre vsetkych, v kazdej krajine sveta a zufali ludia potom reaguju s hnevom 🤷♀️Presne ako zadavatelka.
@simsalabim jejda, to fakt. Ja som v at studovala a byvala tam na intraku a platilo sa 18rokov dozadu 250eur mesacne. No piclo by ma.
@lianka123 no uz to je samozreme viac... co sa da robit 🤷♀️ Aspon usetrime za jedlo, vyjde to menej, ked sa stravuje doma.
@simsalabim, univerzita nie je firma, ktorá musí tvoriť zisk ale predĺžená ruka štátu. Ale človeka to vytoci. Pokiaľ nemajú doslova zákaz sa na intrakoch zdržiavať, asi sa s tým veľa urobiť nedá.
@vroni no ved to, ze nemaju... ani na jar nemali, hoci im odporucili ist domov. Keby aspon symbolicky odpocitali cenu za nespotrebovane energie... Tak ale nezostava nam nic ine, len to akceptovat. Ak to nahodou uz nebudeme financne zvladat, este vzdy moze prestupit na nasu univerzitu. No ale ja som toto nechcela tu vobec riesit, len tej anonymke ukazat, ako to je v tom uzasnom Rakusku a u nas.
@slobodnamama777 Poprosím zdroj.
@simsalabim
@lianka123
@vroni
My sme v DE. V polovici septembra, keď som zháňala pre dcéru do školy celé plavky, tak sme sa uchýlili ísť aj na Königsstraße do Stuttgartu. Rúška povinné von neboli (len vo vnútorných priestoroch), napriek tomu, minimálne polovica ľudí ich mala nasadené aj von. Áno, zdalo sa mi to logické, lebo hustota ľudí je na tejto frekventovanej ulici značná. Od cca polovice októbra platí povinnosť nosiť rúško aj von na frekventovaných miestach ako sú obchodné ulice, pešie zóny, trhy a proste všade tam, kde sa nedá dodržať určitá bezpečná vzdialenosť. Je smutné, že mnoho ľudí na SK si myslí, že len u nás sú obmedzenia také strašné. Aj keď pripúšťam, že na SK je to trošku prísnejšie.
Žijeme v menšom meste. Včera som išla po ulici, po ktorej často nechodím (bez rúška). Ako som sa blížila viac do centra, stretala som ľudí s rúškom. Až mi bolo blbé, že ja ho nasadené nemám. Hneď som ho vyberala z kabelky🙊 A keď som prišla do centra, nestretla som von človeka bez rúška.
Takéto tabuľky sú u nás po uliciach - prikladám foto.
A pre autorku diskusie, nech sa páči, takéto obmedzenia máme v DE - Baden-Württemberg:
https://www.baden-wuerttemberg.de/de/service/ak...
Podakuj sa Smeru,ze si vytunelovali stat,zabezpecili si dalsie generacie a nam obcanom neostalo ani na dostojny zivot. A za dalsie dovzdelavaj sa z historie. Ako mozes porovnavat rakusko a mladucky stat slovensko? A za dalsie to aky hoax si citala,ze kazdy dostal 650€ na pc?
Nedostali vsetky deti 650€ na comp. To mate odkial?
@gabrielkaa predpokladam,ze nejaky nacko siri hoaxy na facebooku
@sovica vo väčšine máte pravdu. Zatiaľ sú otvorene ZŠ (1-4) a prvý stupeň Gymnázií alebo Mittelschule. Teda vek od 10-14. Druhý stupeň je dištančné vzdelávanie. Na počítače mala vláda prispieť, ale zatiaľ sa tak nestalo.
@marca12 no oni to spomínali, že tak spravia, ale zatiaľ sa tak nestalo. Možno sociálne slabšie rodiny, ale to to tiež neviem isto
Nuž, ja nie som svedok ruskovy, neverím teóriam, ako nás ruska spasia. Takze si rusko nasadzujem skutočne len tam, kde musím. Ci už podľa predpisu alebo zo spoločenskej nutnosti. Chodiť po ulici v rusku mi pripadá prastene. A za vrchol idiocie považujem ľudí vo vlastných autách bez spolujazdcov s ruskom na papuli. Našťastie do tohto štádia ešte Rakusania nedospeli. Ale uvidíme, či doňho nedospeju tlačovku o 16:30 Lebo co tam po tom, že tieto opatrenia sú totálne neúčinné, hlavne, že môžeme pobuzerovat plebs a oni nám ešte budú vďační, ako sa staráme....
u nas si premier ulial 14 milionov eur za testy