Ahojte, co si myslite o novodobom trende life coachov ?
Ze by mi mal niekto hovorit ako mam zit ? O 5 rokov budeme vsetci stastni a spokojni ?
Mate s nim niekto realnu skusenost ?
Ahoj, ja si myslím, že v dnešnej dobe je dobré, ak sa ľudia môžu s niekym o svojom živote porozprávať, vypočuť si aj iný pohľad a názor na ich problém či celkovo na život. Nemyslím si, že cudzí človek môže niekomu celkom zmeniť život, no určite ho dokáže motivovať, naviesť na nejakú cestu, naučí ho pozrieť sa na niečo z úplne iného uhla pohľadu, pozitívne ho naladiť... Ten coach/motivátor má na vec nestranný pohľad, nie je ničím ovplyvnený (ako napr. dlhoročná kamarátka, partner, rodina...) V tejto dobe to určite význam má, hlavne tá vzájomná komunikácia, ktorá sa zo vzťahov akosi vytráca...
Kouč nikomu nehovorí, čo má robiť. Kouč počúva a len otázkami človeka nasmeruje. Či ide o biznis kouča alebo životného. Takže zrejme nie úplne chápeš, čo je kouč. A ďalší aspekt je ten, čo je písané v reakcii vyššie. Niekedy sa ľudia dostanú do situácie, že potrebujú vypočuť a podporiť v tom, ako sa so situáciou vyrovnať a ísť ďalej. Tak prečo nevyužiť pomoc psychológa či kvalitného kouča? Píšem kvalitného, nie 25 ročného chlapca, ktorý vie rozprávať, prečítal 4 knihy a teraz je veľký motivátor. Poznám niekoľko ľudí, ktorým biznis kouč pomohol nakopnúť podnikanie a začali byť konečne úspešní. Poznám niekoľko manažérov z veľkých firiem, ktorí sa vďaka koučovi stali lepšími ľuďmi a lídrami. A mám známu psychologičku, ktorá sa živí ako life kouč a áno, mnohým ľuďom takí ako ona pomôžu k tomu, aby žili spokojnejšie a vyrovnanejšie. A to potom prinesie aj viac šťastia a úspechu v iných oblastiach. Takže kto má na toto otvorenú myseľ, tak pre toho kouč má význam.
keď tak pozerám, akí najrôznejší rýchlokvasení odborníci po trojdenných kurzoch sa pasujú za "životných koučov", tak by som sa v prípade problému obrátila radšej na psychológa. Určite sa nájdu aj kvalitní, len akosi v záplave tých šarlatánov akosi zanikajú...
ked nevies, co s peniazmi, nejakeho skus🙂 ber to tak, ze bezne ide o rychlokurzy, ktore vo velkom produkuju koucov a ti nasledne pytaju vysoke sumy od klientov. nehovorim, ze je to nanic, ale ide o isty moderny trend v tomto uponahlanom svete, za ktory si len platis dalsie peniaze.
Osobne poznam niekolkych.. vsetci su to taky "profesionali", ze by som s nimi nediskutovala ani keby mam dilemu kam na dovolenku... Presny pripad rychlokvasenych "odbornikov..
Takze ja som velmi skepticka...
Urcite sa najde aj par kvalitnych koucov, ale v tej zaplave darmozracov sa uplne stratia..
raz som si náhodou vypočula takúto koučku, kamarádka bola z jej slov nadšená, ja som dodnes nepochopila prečo. Hovorila tam veci, ktoré sú pre mňa samozrejmé a nevedela by som ani inak uvažovať, takže mne prídu títo ľudia úplne zbytoční (pracovne)...
Tu na koníku je denne niekoľko diskusií, kde by autorkám niekto mal ukázať, ako žiť.