Librela - injekcie pre psíka

loly15
29. dec 2023

Zdravím, máte niekto skúsenosť s injekčnou liečbou značky LIBRELA? zameraná na liečbu bolesti kĺbov,chrbtice a pod. u yorkshirov. Zaujíma ma hlavne priama skúsenosť s užívaním,nejaké prípadné reakcie na liečbu atď. Vďaka 🙂

colsami
29. dec 2023

Je vyborna, mame na nej mnozstvo pacientov a davala som to dlho vlastnemu psovi. Nikdy som nevidela ziadnu reakciu.
A nie je primarne urcena na jorksire. Je vyborna na ortopedicke problemy a pre polymorbidne psy. Jedine jej negativum je cena (pochopitelna, vzhladom na zlozenie a dobu ucinku).

gabinkomisko
29. dec 2023

@loly15 náš pes dostáva. Ma 13 rokov a zlé kĺby už .. injekcia mu pomôže tak na 2-3 týždne, keď sme mu ich začali pichať tak aj vyše mesiaca. Len tá cena no ... a to kupujeme tie, ktoré sú čisto len proti bolesti. Vtlrqj existujú aj také co majú aj nejakú liečivú zložku.. tak tie ani netuším co stoja.

mmonika
29. dec 2023

jedina nevyhoda je okrem vysokje ceny je aj ta že pes si na ne rychlo zvykne a po kratkom čase uz nezaberaju ako by mali ..

gabinkomisko
29. dec 2023

@colsami keď dobre chápem, si od fachu.. môžem sa ta opýtať na tvoj názor, ako zistiť, kedy je čas nechať starého psa ísť? Nás to v najbližšej dobe čaká, neviem ci sa jedná o mesiace l, možno rok. Nemám s tým skúsenosť. Trochu sa spolieham na to, že to proste budem vedieť až to príde. Len mam z okolia prípad, keď podla mňa nechávali psa príliš dlho sa trápiť.. pchali doňho všetko možné, ale ta kvalita života už podľa mňa nebola.. Bojím sa toho času, až to príde...

colsami
29. dec 2023

Ano je to problem mnohych majitelov, ktorym uz akokolvek aj my veterinari narovinu hovorime ze pes sa trapi a nenechaju si to vyhovorit.
Hovori sa stare zname "kym zerie tak ho nechat", co je tiez absurdita lebo k nam chodia pripady co tahaju za sebou nohy, neovladaju mocenie ani vylucovanie stolice a majitel sa ohana tym ze "ved mu este chuti". Ale ze pes spi v moci permanentne uz mesiace nikomu neprekaza, ani ze mu tam uz muchy kladu vajicka a pod...

Takze laska a zodpovednost za zviera nie je donekonecna ho udrziavat na liekoch a obiehavat veteriny, ale prijat fakt ze niektore veci suvisiace s vekom a diagnozou proste budu len horsie a niet pomoci. A ked sa to zhorsi rapidne napriek liecbe, vtedy treba psika uspinkat.

Moj najstarsi bol posledny cca rok na Librele (a i) a tiez som vedela ze je to len docasu. Akonahle som videla ze stav sa zacal zhorsovat napriek tomu ze boli lieky atd, proste ked vidim ze psik "nefunguje" a je mu pri zivote uz velmi tazko, netreba ho nechat sa trapit.

colsami
29. dec 2023

@mmonika
A nevidela som este psa si zvykat na Librelu, ani jeden raz. Ucinok slabne preto, ze pes starne a vsetky diagnozy a problemy sa zhorsuju - co je evidentne najma u starych psoch, kde sa Librela pouziva v 90% pripadoch.

Takze ak dam 13rocnemu seniorovi librelu, mozem cakat ze v 14 aj tak odide a zhorsi sa a "librela uz nefunguje", lebo je to uz proste vysoky vek, nema to nic s navykom, ale naopak vsetky problemy uz su tak vyrazne ze psovi to proste nestaci a odchadza.

Mimochodom prave opacny problem ma Librela, ze zo zaciatku nemusi byt ucinok vyrazny, dokonca sam vyrobca udava ze je urcite percento psov, ktorym zaberie az druha davka, prva nie. Osobne som sa stretla vzdy s reakciou uz aj na prvu davku.

gabinkomisko
29. dec 2023

@colsami náš je ešte dosť mobilný , akurát to vstavanie, sadanie, lahanie je vidno ze ho to veľmi bolí, aktuálne aj napriek tomu ze dostal pred troma týždňami librelu. Co sa aktuálne u neho zhoršuje ze ma stolicu v podstate hocikde a hoci sme ho pri tom ešte nepristihli , myslím, že aj po leziacky. Na druhej strane ako píšeš, jest mu chutí a mam pocit ze ešte má radosť zo života. Keď teda nemusí robiť nič co ho bolí

mmonika
29. dec 2023

@colsami no mne to potvrdili u nas 3 lekari ze ano u niektorych druhov sa moze stat ze u toho po case ta injekcia uz nema taky ucinok.. no a to bol aj nas pripad.. najprv to bolo super hura konecne sme mu vedeli pomocť od bolesti vedel fungovat a po cca tro štvrte roku sme videli ze jednoducho ucinok injekcie bol velmi slaby alebo skoro ziadny ..

colsami
29. dec 2023

OK tiez nazor, a aky stary bol Tvoj pes ked mu nefunguje a co ste mu zacali davat, ze mu funguje?

loly15
autor
6. jan 2024

@colsami ďakujem za názor 🙂 je to vhodné aj pre päť ročného psíka? Nie je to skoro riešiť to touto cestou? Boli sme už aj u veterinára zameraného na tieto ortopedické problémy a ten nám zatiaľ nič viac neodporúčal. Berie zatiaľ ARTHRONIS a po prvom užívaní mu zabrali hneď, krásne bolo vidno, že ho to menej boli atď a teraz po mesačnej pauze ich berie znova a teraz vôbec nevidno rozdiel, tak sme znova konzultovali s našim veterinárom a ten navrhol Librelu , ale zatiaľ uvažujeme. Diagnóza vlastne je, tak laicky povedané, má pri sebe blízko stavce na chrbtici, ktoré tlačia na platničku a to mu spôsobuje bolesti, krivanie a pod. Len mi to príde skoro u päť ročného psíka a trápi ma ho takto vidieť a nemôct mu nijak inak pomôcť len liekmi proti bolesti :(

Ďakujem 🙂

colsami
6. jan 2024

@loly15 predpokladam ze je to pes maleho plemena?
Tie maju velmi casto takto nasekane stavce pri sebe, tlacia, a sposobuju bolesti, ano.

Je jedno ci ma pes 5 ci 15 rokov, otazka je, ci je pouzitie Librely opodstatne na jeho stav. Ja osobne davam Librelu vtedy, ked ine pripravky uz nezaberaju, - alebo len tazko.
Pises ze psik nic ine neberie - takze niecim zacat.
Tiez pises ze pes bol u ortopeda - riadte sa jeho odporucaniami, ci je uz Librela na jeho nalez aj klinicky stav momentalne najlepsia volba, alebo by najprv isiel inym smerom.
Drzim palce.

colsami
6. jan 2024

Mimochodom ano, ak ma takuto dg, nepomozes mu inak ako liekmi ktore tlmia zapal a bolest.
Je to zial velmi casty nalez, ako hovorim, najma u malych psikov, jorksire, civavy, maltezaky, buldocky katastrofa.... tie chrbtice najma v krcno-hrudnej oblasti u malych psikov byvaju fakt zle (no a samozrejme zial u 99% psikov su to psiky bez papierov, tym nechcem rozprudit ziadnu debatu, zial, je to proste anatomicka degeneracia).

loly15
autor
21. jan 2024

@colsami ďakujem krásne za odpoveď 🙂 áno ide o yorkshira;)

lb1984
1. apr 2024

@colsami chcem sa spýtať nikde som sa nedocitala priemer doby do ktorej je účinná. My ju berieme od septembra už po prvej dávke to bol zázrak nás sa začal znova pohybovať ako predtým ❤ žiaľ teraz po 7 dávke ako by ju ani nedostal. Poslednú dávku mal 12.2 všímam si ze sa mu klepe noha, viac polihava a včera keď si ľahol tak zaskucal, viac ma vyhľadáva a moc odomna nechce prec- je tam možnosť ze znova zaberie alebo to už je konečná? Rovnako ako prestaneme s monoklonalnymi môžeme prejsť na tbl proti bolesti tie co sa dávajú raz mesačne alebo to už neskusat a zmieriť sa s tým? Dg ma ze ma výrastky na kostiach a tie mu tlacia na nervy. Pri dg nám bolo povedané ze očakávali ze to bude horšie ale ze na rtg nevidno ci nieje v okolí nerv a ak je nerv tak tie bolesti sú aj pri malom náleze. Mame malamuta 60kg, 9 rokov v juni bude mať 10. Idem v stredu k veterinarovi tak chcem byť pripravená. Ono keď sme to začali riešiť bolo mi povedané ze psy s takou váhou sa dožívajú 8-9 rokov max ze už nadsluhuje a musím sa s tým zmieriť no viem ja..... zasa ho nechcem trápiť a keď ho takto vidím mi trhá srdce......

colsami
1. apr 2024

Ahoj, Librela ucinkuje jeden mesiac. Su psy u ktorych ucinkuje aj roky. Bohuzial u vas hra rolu prave to, ze mate 60kg psa velkeho plemena, u ktoreho je naozaj 8-10 rokov priemerna doba dozivania. Takze bez ohladu na to ci Librelu alebo neskor nejake NSAID brat bude alebo nie, ten stav sa bude iba zhorsovat (vekom a diagnozou) az naozaj mu lieky zaberat nebudu. Hocijake, nie len Librela. Je to proste degenerativne ochorenie ktore ma urcite obmedzenia, takze od urciteho casu nastanu zmeny, ktore ziadnymi injekciami ani tabetami nevyriesite, zial...

lb1984
2. apr 2024

@colsami davkovacia schéma je mi jasná keďže s ním chodíme skôr ma zaujímalo kedy vo všeobecnosti je možné predpokladať ze tie injekcie prestanú zaberať napr po 8, 9 dávke? Ci je to silne individuálne? Keď Librela prestane účinkovať je bežné ísť do NSAID alebo to už vzdať lebo sa dostaneme do začarovaneho kruhu a stav mu zhorsi skrz NU NSAID? A je možné ak nám Librela teraz po 7 dávke nezabrala ze zaberie pri ďalšej? On je ok resp vyzerá OK ale vidím ze tie bolesti musí mať. To ako sa otáča keď leží, tým ze už len polihava atď bojím sa proste ze tým ze ešte niesom pripravená o neho prísť ze ho nechám sa zbytočne trápiť a na druhej strane zasa sa bojím ze to vzdam príliš skoro 😒 pri takej rakovine človek už má predstavu ale tieto ortopedické veci... veterinarka mi povedala tiež mala veľké plemeno ze už toho svojho s rovnakým problémom akým ma nás už bola párkrát pripravená utratiť ale ze sa mu to par krát zlepšilo kým k tomu došlo. Ze to rozoznam keď to príde..... ja neviem 😒 minule len smutné pozeral už ... a o 10 min naskočil do kufra suv bez bolesti..... ja som bola rozhodnutá a dohodnutá s veterinarkov ze ak mu už injekcie prestanú účinkovať bude to naša konečná ale ja neviem ..... nechcem ho dat uspať ak napr vďaka NSAID namiesto Librely bude opäť OK ale ak mu to ma "odpalit" pečeň, či zaludok tak to radšej vzdam....

colsami
2. apr 2024

Tie injekcie vobec nemusia prestat zaberat, pocula som o tom na internete ale v praxi som nevidela psa ktoremu prestali "len tak" zaberat. Vacsinou uz islo o zmeny a stavy kde by naozaj nezabralo nic.

Nevidela som realne ani psa kde by normalne NSAID odpalili zaludok ci pecen. Zas, dole vodou isli len ti, co boli na tom velmi velmi zle a ta pecen by pravdepodobne odisla rovnako rychlo ci by pes NSAID bral alebo nie.
Kazdopadne tam si to vies celkom lahko overit ked pojdes do 24hodinovych nsaid na zaciatok a hned vies, ci to psovi pomoze alebo nie.

atka2
27. júl 2024

Nepomer cien Librely u nas a v Cesku. Zial. https://plusvet.cz/sluzby-a-ceny/veterinar-domu...

colsami
28. júl 2024

@atka2 kolko platis za Librelu?
To je nejake zvlastne vyjadrenie. 🙃

Na nasom pracovisku stoji napr 10mg Librela presne 52e (u tejto co si postla 1300 kc, 51,23 eura). A to mame uplne normalne ceny obdobne aj inym pracoviskam. A to sme teda vyssie pracovisko. Jedine ze by si chodila na nejake drahsie pracovisko...? Tak ano mozu mat drahsie ceny.
To je akoby si sa pytala preco v stanku vo fastfoode stoji polievka do kelimku menej ako v standardnej restauracii. Darmo ci je rovnako dobra (co skor nie, ako ano).

Nemozes zobrat stranku jednej ceskej vyjazdovej (!) veterinarky, ktora robi sama na seba, nema ziadne pracovisko a naklady a porovnavat to s klinikou kde je vybavenie personal a je to uplne nieco ine. Bud kludna, kamoska ktora ma kliniku v Cesku mi povedala sumy za Librelu ze sa mi panenky zatocili, schvalne som sa jej vcera pytala.

PS: tejto okrem toho platis za kazdy kazducky vyjazd v Brne domov 1450kc, cize 58 euro k tomu 😁 u nas na sk zaplatis tak par euro za kontrolku alebo aplikaciu.

lb1984
11. aug 2024

@atka2 my sme z PO cena 30mg ktorú dávame je 88€, u iného veterinára 100€ vysvetlili mi ze to závisí jednak od distributorov a tiež koľko si na to veterinár nahodi ...