LGBT, rôzne gender

pe_mi
22. jan 2024

V mnohých programoch (napr.teraz nákupné maniačky), je chlapec,ktorý je oblečený ako dievča, rúž na perách a podobne, chlapci s kabelkami a šperkami.
Čím to je,že je zrazu toľko tých ľudí tak vidieť?je to dobou,že sa dosť pretláča lgbt a podobne aj v médiách?bolo týchto ľudí,čo riešia gender toľko aj predtym?
Príde mi,že už každý druhý chlapec je zšenšteny,ani nie že gay,ale že pozeráš a nevieš ,či je to chlapec alebo dievča?
Schovávali sa predtým alebo chcú zaujať?
Poznáte osobne niekoho ,kto prešiel zmenou pohlavia, tranziciou?

drake122
22. jan 2024

To je len aktuálna móda a 'hit'. Daj tomu pár rokov a príde zase niečo nové. Veľa ľudí s týmto asi aj chce vyniknúť zo šedej reality, ale cítiť vo svete, že je to dosť forsírované.

jaga18
22. jan 2024

Poznám ľudí z LGBT komunity. Nie všetci sa radi pretrcaju a predvadzaju. O väčšine z nich to ani ich blízke okolie nevie. Takýto ľudia tu vždy boli aj budú. Teraz je doba, že sa nemusia skrývať a dostanú priestor predvádzať sa tak isto ako všetci ostatní ľudia, lebo na to majú také isté právo.

lenka_vi1
22. jan 2024

@pe_mi je to pre to aby to natlačili do podvedomia aj najmladších divákov ako normalitu. Všetko je to úmysel.

ziarifka
22. jan 2024

@pe_mi pred cca 20 rokmi som poznala 2 dievčatá, vtedy mali tak 13-15 rokov, ktoré sa obliekli ako chlapci, nosili chlapčenský účes. Neznášali, že majú menzes, prsia, že sú ženy. Jedna z nich žiadala od svojho okolia, aby ju oslovovali chlapčenským menom (už 15 rokov som ju nevidela, neviem ako žije teraz). Tá druhá je sama, žije ako asociál (pivo, les, znížená hygiena), papierovo je žena, výzorovo muž, pracuje v sklade.

Čiže také osoby, ktoré sa nestotožňujú so svojím pohlavím, boli aj skôr. Ale videla som to len u žien.

liusa82
22. jan 2024

toto je doména hlavne pubertiakov toto pretrčanie.Ale väčšina naozaj lgbt ludí nemá potrebu sa ukazovať a ani nijako na seba upozorňovať.Chcú mať hlavne svätý pokoj ako väčšina hetero ludí

barbora0308
22. jan 2024

@pe_mi Osobne si myslim, ze na jednej strane je skvele, ze ludia inak orientovani sa uz tak nesnazia zatajit svoje skutocne ja, ale na druhej strane si myslim, ze v ramci tejto komunity je mnoho jedincov, ktori vzhladom na svoje psychicke problemy nasli utechu prave v tejto komunite. Prednedavnom vysla tusim prva Svedska studia o dlhodobejsom sledovani ludi, ktori sa rozhodli pre zmenu svojho pohlavia...zial drviva vacsina sledovanych ludi mala psychicke problemy, ako depresie, uzkosti a nedostatok sebavedomia aj po zmene pohlavia 😏.

pe_mi
autor
22. jan 2024

Zaujímam sa o túto tému lgbt queer , neviem,či som to správne napísala,nebinarni ľudia a ľudia ,čo prešli,prechádzajú tranziciou.
Vyrastala som na dedine, keď to porovnám, napr.v troch dedinách sa našiel jeden gay.
Dnes ,keď prídeš na strednú školu, deciek ,čo sú nie hetero,riešia gender, sú nebinarni a podobne..je zo 100 deti na strednej škole asi 50 deti.že fakt mi to príde ,že to ani neni realne.

bosorkabb
22. jan 2024

Ja mám v práci takého kolegu. Krásne sa oblieka, farbí si vlasy, má umelé nechty a teda má cez 20 rokov. Chce zmenu pohlavia ako ďaleko je neviem.
Druhý kolega je tiež gay a ten ma cez 35 rokov.
Mala som aj kolegyne lesbičky mladé aj staršie.
A každý z týchto ľudí je iný. Inak sa správa, inak sa oblieka a vekom to nie je. Tak ako iný kolegovia ktorý sú heterosexuali.

pe_mi
autor
22. jan 2024

Na margo na YouTube je kanál V tranzu, rada to sledujem.

jaga18
22. jan 2024

@barbora0308 napríklad máme pestunskeho syna. Je z mnohopočetnej rodiny a 3 z jeho starších súrodencov majú partnera rovnakého pohlavia a dvaja reálne uvažujú / uvažovali nad zmenou pohlavia. Všetci si v detstve prešli "peklom" takže rozumiem tomu, že takýchto prípadov je zrejmé viac a neverím, že zmenou pohlavia tie traumy a depresie len tak pominú.

ivangeline
22. jan 2024

Je to in. ;)

barbora0308
22. jan 2024

@jaga18 Ano plne chapem na co narazas a s tymto urcite aj suhlasim, ale studia poukazuju aj na to, ze velka vacsina osob dokonca olutovala, ze podstupila zmenu pohlavia. Zial nikde nenachadzam dany clanok o tejto studii, publikoval to tusim Dennik N alebo Hospodarske noviny. Ale napr. je valmi zaujimava aj knizka, ktora ani nie tak davno vysla v CZ vydani: Když se z Harryho stala Sally. Podporujem rozhodnutie ludi, byt tym kym chcu, je to ale naozaj diskutabilne a osobne si myslim, ze mnoho ludi so psychickymi problemami cisto danu vec ani nevidia a rozhoduje za nich iba chora mysel...

ziarifka
22. jan 2024

@barbora0308 mne je tých ľudí dosť ľúto, tá chorá myseľ je mnohokrát len smútok a nešťastie. A aktuálne všade vyskakuje, že zmena pohlavia je cesta ku spokojnosti, tak sa do toho vrhnú po hlave. Berú to ako zázračnú pilulku na svoje problémy.

Počúvala som minule zaujímavý podcast, že ženy zmenené na mužov sa nevedia uchytiť vo vedúcich pozíciách. A že vo veľkých firmách, kde šéfovali muži, šéfujú muži preoperovaní na ženy. Psychika a osobnosť sa proste nezmení.

jaga18
22. jan 2024

@barbora0308 myslím, že som ten článok čítala. A na základe tejto štúdie aj odporučili zvýšiť vekovú hranicu na tranz operácii a taktiež aj zákaz predpisovania hormónov pre deti do 18.
Inak čítala som aj článok, už síce veľmi dávno, bol v angličtine a psychiatricka tam písala o svojej práci s tranz. ľuďmi, vlastne ľuďmi ešte pred samotnou operáciou a tiež prišla k záveru, že väčšina týchto jej pacientov mala zazitu traumu z detstva a väčšina tých, ktorí sa dokázali vysporiadať s traumami, nakoniec operáciu na zmenu pohlavia nepostúpili.

barbora0308
22. jan 2024

@ziarifka
@jaga18
Jednoznacne by ludia, ktori maju zaujem podstupit zmenu pohlavia mali mat k dispozicii kvalitnu psychologicku podporu. Velakrat, (co som sa tiez docitala), vsak odbornici zlihavaju, zjednodusuju danu problematiku a velmi lahko podporia a odobria zmenu pohlavia, ktoru hlavne mladi ludia zial casom olutuju...

barbora0308
22. jan 2024

@barbora0308 *zlyhavaju

domak2
22. jan 2024

Podľa mňa je faktorov viac, ale najmä psychické problémy, traumy, tuzba po pozornosti. Nechápem čo ma vlastne znamenať "cítiť sa ako zena/muz" . Ženu predsa nerobia prsia, opätky a umelé nechty. Niektoré ženy pôsobia ako kanadskí drevorubači, pritom sú stale ženy. Aj jemne pôsobiaci chlap je stale muž. Asi si myslia, že sa tým nejak vyriešia všetky ich problémy ale dlhodobo skutočne nie, tých majú obe pohlavia plno. Dcéra má v skole ziacku co sa cíti byť mačka🤷‍♀️

pe_mi
autor
22. jan 2024

moja známa , čakala tretie dieťa a narodilo sa ako obojpohlavné (hermafroditizmus).malo znaky genitálie oboch pohlaví.presne neviem ako to vyzerá a čo to presne znamená.hovorilo sa,že možno v dospelosti zmení pohlavie,že ťažko povedať.
To vtedy v dedine bolo haló.smaozrejme to nemá nič spoločné so psych.problemami, chcieť zaujať a podobne.dieta sa tak narodilo.
Lekári urobili dieťaťu testy a podla nich vyšlo,že je viac chlapec.(hovorím to lajcky)
Dnes má okolo 14rokov a má problém s prejedaním sa a má psychické problémy.ale či to je kvôli tomu,že netrafili gender alebo samo sa necíti na niečo okolo svojho pohlavia..ťažko povedať .a možno by malo problémy tak či tak..

domak2
22. jan 2024

@pe_mi no toto je samozrejme iná situácia, ale tipujem ze z ľudí čo sa cítia ako iné pohlavie, tak 0.5%

pe_mi
autor
22. jan 2024

@domak2 danému pohlaviu je nepríjemné ,ak ho oslovuješ rodom,s ktorým sa nestotožňuje.narodil sa v nesprávnom tele.gender neprináleží pohlaviu pri narodení.tak si to ja vysvetľujem.
Asi tak ako by nás ženy oslovovali mužským rodom.
Asi tak sa cítia.
Ja to tak chápem.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domak2
22. jan 2024

@pe_mi mne je neprijemne, že im je to nepríjemné, ale prispôsobím sa pokiaľ sa dá.

pe_mi
autor
22. jan 2024

@domak2 no tieto extrémy ,že zvieratá a veci...že sa tak ľudia cítia.toto ide úplne mimo môjho chápania.
A tiež ,vo mi ju úplne vzdialené sú nebinarni ľudia,ľudia čo menia rody,v pondelok sa cítia tak, v utorok tak ..taktiež ,keď niekto chce ,aby sa mu onikalo..stredny rod,aj oni sami sa tak oslovujú.uplne nechápem
Ale aj tak celkovo má táto téma zaujíma,sama neviem prečo

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pe_mi
autor
22. jan 2024

@wolf_ hej,hej .presne viem.mne bolo trápne aj za nich.to sa nedala ani pointa rozhovoru sledovať.stale som dávala pozor na to, kto z nich moderátorka,hosť sa skôr v oslovení pomýli.
Veľmi rada to pozerám

barbora0308
22. jan 2024

@pe_mi Pokial by mi napr. raz moj syn povedal, ze sa citi byt zenou, tak by som ho brala uplne vazne a vobec nezlahcovala jeho slova, ALE ja ako rodic by som pristupila iba v tom pripade, ak by mi viacero kvalitnych odbornikov danej problematiky (pravdepodobne, by som bola ochotna vycestovat kvoli tomu aj do zahranicia) potvrdilo, ze si je vedomi toho, co chce a je to naozaj pre jeho stastie potrebne. Viedla by som ho k odbornym literaturam a k odbornym prednaskam v ramci tejto tematiky, hlavne aby si bol naozaj na 100% vedomi toho, ze potom uz niet cesty spat. Nuz a ak by mi ako skoro dospely clovek po tomto vsetkom vedel podat racionalny dovod preco ano, tak by som ho plne podporila, ak by to mala byt jedina cesta k jeho stastiu.

mimka1402
22. jan 2024

@pe_mi Vždy to bolo, napríklad z kinematografie je o tom aj Dánske dievča, ak si nevidela pozri. 🙂
Moja babka vždy vravela, že takíto ľudia boli aj za jej mladosti len sa viac skrývali a to bola z dediny, na konci sveta.😀 Teraz ale sú ľudia ktori túžia po pozornosti a je jedno akú majú orientáciu, teda ich viac vidieť lebo stačí málo a televízie či sociálne siete ich bizarnost zhltnú.
Takže je jedno či sú hetero alebo z lgbt komunity.

bosorkabb
22. jan 2024

Neviem koľko takých ľudí poznáte ale ja mám jedného denne dosť blízko. A verte že ak by mohol tak by najradšej neriešil tak ako hetero.
Je chlap ale len pohlavným orgánom. Cíti sa ako žena, premýšľa tak. To nie je o oblečený ale o pocitoch. A rieši to od malička. Kedysi o jeho pocitoch vedelo málo ľudí. Aj to hovoril. Že závidí hetero ľuďom ich bezstarostný život.
To si nikto dobrovoľne nevyberie, hlavne na Slovensku je to strašné trápenie.

egonsk
22. jan 2024

@pe_mi ano je to modny trend a zapadom pretlacana ideologia, kyora sa uz dost uchytila, takze nas to uz valcuje z kazdej strany.

n820p
Autor odpoveď zmazal
Zobraz