V dobe kedy hrozí klimaticka kríza, globálne znečistenie prírody, vody, ovzdušia, tak ženy riešia farbu kočíka aby bolo naj pre jej dieťa (nový, bazarovy je fuj a nesedel by tak dokonale) , XY nepotebnosti na vianoce, Mikuláša, sviatm, dovolenky a iné spotrebné zbytočnosti ktoré k zivotu až tak nepotrebujú a tým zas zbytočnou nad spotrebou predstavujú zas záťaž pre našu planétu? Zamysleli ste sa nad tým akú budúcnosť týmto konzumnym správaním v dobro svojich detí a seba, deťom pripravujete? Pozrieme si scenáre vývoja klimatickej krízy a s ňou spojenú migracnu krízu,, pozrite sa okolo na znečistenie planéty, prírody.. toto chcete pre svoje deti a ich deti?
čo je zlé na príspevku pani ktorá sa pýtala na farbu kočíka...
prečo by si mala kupovať z bazára - možno bude mať ten daný kočík nie pre jedno bábo, ale pre dve, alebo 3 - ako sme mali my. to že bol tmavomodrý bola už iná vec...😉
Tak sa zamyslaj a ries samu seba, nie inych... ty nakupuj v sekacoch, kde mas veci len "vdaka" tomu, ze ich niekto kupil za plnu sumu... necestuj, neoslavuj sviatky, nekur, neper, nesviet, nejedz.
Vacsina z nas chodi do prace, maka, kupi si tym padom kocik, oblecenie, doplnky, oslavuje sviatky, a zije... To neznamena plytvat, to neznamena spravat sa brutal neekologicky. Ale zit v ramci moznosti a bezneho standardu. Odopierat si bezne vymozenosti dnesnej doby, pritom vsetci vieme, ktore ekonomiky sveta robia tieto problemy, je scestne... u nas v DE je uz tolko CO2 dani a odvodov, poplatkov, zakazov toho hentakeho kurenia a podobnych chobotin, ze pomaly uz aj dychat nam zakazu... uz to fakt nemozem v poslednej dobe pocuvat.
A moje deti? Ekologicke problemy v Cine, USA, Indii ci Juznej Koreii nevyriesia... aj na hlavu sa tu mozeme stavat.
A ty si dnes co urobila pre planetu? Napisala status zo svojho smartfonu, ktory vyrobili v Cine?
@anjelicek26 hlavne ze tie krajiny vyrábajú pre EU, USA a pod aby si si to mohla kúpiť a tým pádom by ta ekostopa mala by na tvojich, mojich pleciach
@anjelicek26 plus tvoj príspevok ako každoročne pecies len pre tu aktivtu a potom vyhadzuje je anti ekologicky a antilogicky
@beata_k ty vieš nič o tom co ja robím. Asi keby nič nerobím tak tu tento status nepíšem
Ta krajina, ktora tieto produkty vyraba, dava standardy pre vyrobcov, normy a predpisy a emisne kvoty, ktore urcuju, ako budu dane veci vyrabane. Takze ak India predpisom neobmedzi svojho vyrobcu, ja si to ekologicky inak nekupim ;)
Prosim zamysli sa trochu dalej ako konci tvoj tanier, bolo by to fajn... A ten prispevok o peceni si tiez pochopila vyborne, skus este raz. Ono je ideal ist rychlo preklikat profil a nieco vytiahnut, ako skusit hladat argumenty pre svoje tvrdenia. Ale tak co cakat od anonyma.
Neviem. Ved preto sa pytam. Co si dnes urobila pre planetu ty?
Ako prepac, ale riesit to, ze sa mamicka opyta na farbu kocika, ako vrchol konzumu... ehm. Ty musis byt troll, lebo neverim, ze niekoho normalneho moze toto nasrat.
Och, dýchať môžeme, aby sme ,,neublížili,, planéte? Rovno sa zahrabme všetci niekam, načo nám je život bez oblečenia, hračiek, Mikuláša, dovolenky a radosti...Veď kúp starý kočiar z bazára, deťom daj pod stromček vlastnoručne nakreslený bio obrázok a obleč im 3x zrecyklované ožmolkované šaty a...nestaraj sa do ľudí, čo chcú normálne žiť 😃
Mne je jedno aký kočík si kúpi, len tak som sa zamyslela kto môže riešiť tak prízemný problém ale iné problémy ho netrapia
@danyelia dik, ved ja ta ani nemám ako reálne ovplyvniť keď to sama nevidíš a nechceš riešiť, len za XY rokov budú rovnako trpieť moje deti a aj tvoje a aj tie africké ešte viac a pritom oni o to kam svet speje neprispeli nejakou významnou castou
Preco si si robila deti? Take ako ty povazuju deti za konzum.
Si len dalsia Greta, co vykrikuje do tmy, ale realne riesenia nema.
Troška preháňaš. Kupovanie kočíka nijak neovplyvní klimatickú krízu. Pre mňa za mňa ži v súlade s prírodou v zemljanke a objedaj korienky a nás ostatných nechaj žiť. Počula si už o zlatej strednej ceste?
Autorka - citis sa ako lepsia osoba, ked si zhodnotila, ze zena, kt. riesi farbou kocika je povrchna, zije konzumnym sposobom zivota a a nezalezi jej na osude ludstva tak ako tebe?
Mozno zije udrzatelnejsim sposobom zivota ako ty...
Ano, mnoho ludi zije konzumne, ale taketo vykriky do tmy v zmysle, aha som naj, ja sa nad tym zamyslam a vy ostatni ste fuj.. nicomu nepomozu, Skor Len poukazuju na to, akym si ty clovekom.
Lebo da sa zamyslat aj bez narazky na konkretny prispevok..
Mas pravdu, ale na druhej strane treba riesit aj bezne veci, ktore zivot prináša. Chapem, ze je prizemne riesit, co navarim na veceru... Ale je to fakt potrebne. A tiez uzivat si drobnych radosti. Ako je Mikulas, darceky. Ako mame riesit velke globalne problemy? Ti hore, to riesoa tak, ze zvolaju samit, kde kazdy pride sukromnym lietadlom. Len tato cesta tam a späť za echa viac uhlikovej stopy, ako ja za zivot. Dalej elektroauta, super vec, az na to, ze bateria z takehoto auta sa ako zrecykluje? A ako casto ich treba menit?
A kopec inych veci..... Spolocnost by bolo treba zmenit uplne od zakladov, to vsak ti, co z toho maju najvacsi prospech nepustia ani za svet.
Uvidime, co sa stane, ale zmenu by mal robit kazdy za seba... To, co moze.
Ďalšia, ktora nemá nič iné na starosti, len sa starať do druhých 🙈 nerieš iných kto co robi, kupuje a neviem este, ale rieš len a len seba. Keby sa každý staral len o seba, tak hneď by bol svet krajší.
A ako ja tento celosvetový problém vyriešim? 🤔 Že tento rok poviem svojim 4 deťom, že nedostanú žiadne darčeky, lebo musíme zachrániť svet? Alebo budú chodiť v ošumelých starých šatách, v živote nepôjdeme na dovolenku, vyhodíme všetky spotrebiče a presťahujeme sa žiť do lesa do zrubu? Tak taký bio-eko-natural terorizmus nepodporujem, na prvom mieste je moja rodina, deti, ich šťastie, normálnosť a áno, v rámci možností aj tá ochrana planéty (recyklovanie fliaš...a pod.) Ale nie tento extrém, o ktorom píšeš Ty...
Len tak mimochodom, klimaticka kriza nehrozi, zopar rokov ju uz mame...
@danyelia super priority. Leteckú dovolenku alebo dovolenku XY km od teba ako reálne potrebuješ k životu? XY darčekov keď už všetci majú skoro všetko?
@rebrambora anok, pravda, ale bude viac a viac ovplyvňovať životy aj nás
Ja robim pre planetu, chodim peso do prace alebo mhd. Nechodim na letecke dovolenky, moze byt?
Clovek sa moze ako jedinec snazit k zlepseniu situacie, ja to inak nerobim, ALE aj keby sme vsetcia separovali, setrili energiou, surovinami, potravinami, kupovali v sekacoch a pod. ani tak by sa NIC nezmenilo, kedze by to nebolo postacujuce. Pre naozajstnu zmenu by bolo potrebne zaviest celoplosne velke a radikalne opatrenia v tomto smere a nie zmeny v zmysle vymenime umelohmotne slamky za papierove. 🤷 Je to sice super, ale nic to skoro nespravi... Takze ak ma nejaka mamicka zaujem o kocik v konkretnej farbe, nech ho ma. Pokial budu velke tovarne fungovat tak, ako funguju a niektore krajiny uplne ignorovat tento problem, tak mi ako jedinci snaziaci sa zit ekologicky NIC nezmenime! Uprimne sama separujem vsetko, ale ked si pozriem smetiaky pred nasou, ci akolkolvek bytovkou, tak s tym mam chut aj prestat...hlavne ked sa obcas stane, ze pride iba jedno smetiarske auto, ktore to vsetko narve spolu do komunalneho, kedze v separovanych kontajneroch je vsetko, len nie to, co by tam malo byt....🤬.
Ano momentalne riesim co kupim na Vianoce, planujem dovolenky na buduci rok, zajtra mame vianocnu party, v nedelu mam posedenie z prace. Tam si som kupila uplne novy outfit. Vcera som nakupila plnu tasku oblecenia synovi lebo uz vyrastol. Predvcerom som nam komplet vymenila postelne pradlo, a uteraky. Znovu nakupene nove. A vies co? Ja sa nebudem stresovat nad nejakou klimatickou zmenou, lebo zajtra tu uz nemusim byt. Zijem pre pritomnost. Pracujem dost nato aby som si zivot uzila a nie riesila klimaticku zmenu kt. ja sama neovplyvnim. A ano potrebujem k zivotu ist 5x za rok lietadlom na dovolenku 😉
@barbora0308 radikálne zmeny zo strán politikov by zas u ľudí vyvolali brutálne protest y
@mclissa máš len šťastie ze si sa narodila na severnej pologuli v tej bohatej časti sveta aby si si toto vsetko mohla dovoliť na ukor iných,ktori budú klimaticku krízu pociťovať najviac len preto ze ty to všetko potrebuješ k životu 👏👏👏
a pises svoje zamyslenie z telefonu ktory brutalne zatazuje ekologiu nehovoriac o tom ze materiály ktoré sa pouzivaju pri vyrobe baterii do telefonu z ktoreho tuto staznost pises ako napriklad cin, tantal, karbid alebo volfram tazia najma chudobni a casto nedobrovolni pracovnici, medzi ktorymi su aj deti.
okrem toho ze su na tuto pracu zneuzivane deti vsetko sa tazi prevazne v Konzskej republike odkial sa to musi transportovat do inych krajin kde sa z toho vyrabaju suciastky. tento transport brutalne zatazuje prirodu a cerpa zdroje. no a potom je tu este likvidacia nepotrebneho smartfonu pretoze su stavane tak ze vydrzia len urcitu dobu a potom aj ked nechces musis kupit novy. videla si niekedy deti v indii ako na skladkach palia a rozoberaju tieto "hracky"?
ano mas v istom slova zmysle pravdu. ale su to odrobinky na ktore sa upriamuje pozornost ale skutocny problem sa neriesi.
smartfon ktory mas prave v ruke bol len malickym prikladom. tiez dorobinkou. takze treba zacat od seba.
Ano mam stastie. A preto som vdacna a vazim si za to co mam.
@mclissa nezda sa mi ze si vážiš veci co máš
Ľudia nebudú ochotný spolupracovať aby zmenili svoj prístup k prírode, spôsoby využívania zdrojov, zmeniť stravovanie a neplytvať potravinami a nenaháňať sa za materiálnymi vecami.
Ale k radikálnej zmene dôjde, aby ľudia žili v súlade s prírodou.
Viem ze ma tu väčšina zhejti od čiernu zem, ale keď vidím tu tie príspevky tak je to na zaplakanie kam sme sa ako spoločnosť dostali. A možno sa zamysli jedna, dve a aspoň tie zas prispejú svojou troškou tak ako ja