Ahojte dievčatá, prosím vás potrebujem poradiť. Dva týždne máme hotovú na dome novú fasádu, a dnes si lastovičky porobili 20 bodiek z blata, rovno vpredu .ide ma porazit, s cim to vycistit lebo zo starej to vôbec neslo dole a teraz na tej novej no hruuuza. Čo máme urobiť aby tam tie lastovičky nešli robiť hniezda? Ďakujem za každú radu 😶
@chrobacik41 a klasika, igelit?
Nam si urobili hniezdo beloritky v okne pred 2 tyzdnami a velmi sa z toho s detmi tesime a kazdy den ich pozorujeme. Pod hniezdo sme dali taky podnos aby radsej kakali nan a robili tam neporiadok. Takto si to tento rok spravili prvykrat.
@halci no naše majú zboku domu 9 hniezd , túto bocnú stranu ešte nemáme urobenu a začali dnes bodkovat vpredu na novu fasadu, z boku to im chceme nechať ale vpredu od ulice to by som tam nechcela mať veru 😒
@marysa21 hmm novú fasádu vystriekat? To bude z hora ztekat to blato no neviem či je to dobrý nápad.
@chrobacik41 vystriekas celu fasadu postupne zhora dolu. Inak to nejde. A vraj pomaha,ked je stablon strechy tmavsi ako steny. My ideme tak spravit,tak som zvedava,ci pomoze.
@marca12 my to tiež tak máme pod strechou je tmavé a spredu dom farba aku sme chceli a dnes si to vybodkovali na tom svetlom pod strechou po šírke nie že do rohu ale veď šírku 20 bodiek
Ahoj, aj my máme novú fasádu a našli sme si prekvapko. Nešťastná som bola z toho ale 🙂
Chytili sme vapku a krásne to zišlo dole.
A nastriekali sme takým sprejom proti lastovičkam, nájde ti to v googli keď takto zadas 🙂 zatial super
@chrobacik41 sú také ostne, čo si na cinzakove balkóny ľudia šróbujú, skús pogooglit. Ale inak...vraj tam je láska kde sa lastovičkám páči 😅
Ahoj.Nam ten drahy sprej na lastovicky vobec nezabral,veselo si stavali hniezdo dalej.V zufalstve muz vystriekal ten najlacnejsi antiperspirant a od vtedy mame pokoj.
@chrobacik41 z vlastnej skusenosti - ak si raz zaumienia postavit hniezdo, nepomoze skoro nic. Ci uz igelut, CD, maketa dravca, spreje, prudy vody, univerzalne ostne proti vtakom .... Jedine, co pomohlo nam, su specialne ostne proti lastovickam. Zo zasady stavali hniezdo tam, kde som ich nechcela. Jednu stranu domu som im na stavanie hniezda nechala, ale tam hniezdo nechcu, tu len bodkuju.... Ale bodkovanie mi nevadi. V podstate kazdy sused ma tak bodkovany dom. Na co to bodkuju, netusim 🤷♀️
Dôležitá info: lastovička, belorítka sú zákonom chránené, poškodzovať hniezdo je trestné. Mimo zakona, lastovicky chytia neskutocne vela much, ktore neskoncia v izbe a pozorovat ich stavitelske umenie a ich neskutocne velku pracu, ktoru niekto zmari, lebo mu jednoducho vadia a ma tu silu,.. Normalne som ostala smutna z tejto diskusie mile maminy. Radsej supnut kyble vody, igelity, spreje, ostne...Neviem, ja ked toto vidim u nas na bytovkach, tak mam pocit, ze ludstvo fakt hlupne a o dotycnom to tiez vela napovie. Na nasom dome sme dali pod ich hniezda listy aby nespinili. Vynosia 2x mlade za sezonu. Pre nas je to dar a som rada, ze tento miznuci druh k nam kazdy rok zavita.
@zuzudrnda my máme na dome už 12hniezd,
Stavajú dalsie, sme v okolí asi jedini, kto.im to dovoli..
lastovičkyy, belorítky mám každý rok na dome v naozaj hojnom počte, máme ich radi a pozorujeme ich.. ale naozaj som im nedovolila urobiť si hniezdo nad vchodom (hniezdo si začali robiť cca v 2m výške a vždy keď som vyšla z dverí, začali splatené lietať a upozorňovať, ako by asi reagovali ak by tam mali hniezdo s malými), alebo na terase, kde pijeme kávu, deti sa tam váľajú na dekach - pretože lastovičky veľmi spinia pod hniezdami a to mi naozaj nie je príjemné na miestach kde mám nabytok..
Áno, zničiť hniezdo je trestne a nikdy som žiadne nezničila.. ale akonáhle som zistila že si niekde začínajú bodkovat kde to nie je vhodné, tak sme dali páskou prilepené kúsky stužky, to ich odlakalo a našli si vhodnejšie miesto..
@marca12 asi hej my to tak mame uz 7r a zatial ziadne hniezdo iba vsetky domy okolo su ohniezdovane... Asi na tom nieco bude 😁
@jana_eyre_2 poznam tuto situaciu, mame hniezdo nad dverami. Same sa tam na dalsi rok nevratili. Asi usudili same,ze je nevhodne. Mna vsak sokuje,co vsetko ludom vadi...vysoka trava,nizka trava,lastovicky,stromy,ludia...a cez koronu vsetci hura do prirody a dakovacky Matke Zemi na FB. Ako mame radi prirodu,kym nam neo..ka fasadu.
@zuzudrnda áno to máš pravdu.. 😕
Skús podložiť lopatu alebo suflu na sneh (teda keď dotiahnes) a tak opláchnuť prúdom vody.
@zuzudrnda ja nejdem poškodzovať hniezdo!!! Majú 9 hniezd zboku domu tam sme ešte nerobili fasádu, to keď spravíme chceme tam dať dosticky to zboku vidieť nebude , ale spredu domu to určite nechcem!!!! Neviem či by si ty bola šťastná keď máš novú fasádu dva týždne a nájdeš si tam spredu od ulice vybodkované blato. Každý rok k nám prídu, majú hniezda ale toto ešte neurobili spredu bodkovat
lastovicky nenic a neohrozuj! uz aj tak sa Zem a cela priroda ruti do zahuby, tak, verim, ze mas este kusok zdraveho rozumu, a ze si nezatazis svedomie niecim takym strasnym, a neznicis zive bytosti - matky s mladatami, stenu umyte, ako ti radia, a natiahnite na tu ohrozenu cast steny bud igelit, netkanu textiliu, iny lahky material. my sami to tak robime, a sme stastni, ze sa k nam kazdy rok vratia, hniezda nezhadzujeme, nechavame ich, aj ked odletia!
Mňa by najviac zaujimalo, že ako lastovička z Afriky najde presne ten isty dom, kde bola minuly rok.Ktora sa vyberie do Bratislavy, ktora na dedinu a ktora na vaš dom a hlavne ako ho najde.By som im dala take minikamerky, že ako letia
@halci pozor na vtáčie ploštice, občas pre istotu skontroluj parapetu.
Nebudú to lastovičky, ale skôr beloritky, lastovičky si radšej stávajú hniezda na opustených, hospodárskych budovách atď. My mame tento problém druhý rok 🤦♀️ Hniezdo im zhodiť nemôžeš, je to trestné, čize treba zabrániť tomu aby sa dopracovali až do toho štádia. Treba ich vyhanat keď ich tam uvidíš, u nás zabrala napr metla na parapete 😂 To blato nechaj úplne uschnut, a potom zoskrab a ostatok normálne umyjem vlhkou handrou...ak ale máte bielu fasádu, bude to treba asi aj tak premalovat. Tento rok sme dokonca spalety premalovali z bielej na sivú, trochu pomohlo, im sa tie tmavé odtiene moc nepáčia 🤷♀️ A potom klasika, nalepiť igelit do rohov, aby sa tam to blato neudržalo. Ono je to pekne, áno, vidieť ako nákladu vajcia a potom tie male, ale treba si zistiť koľko chorôb tie vtáky prenášajú, napr také plostice atď 😲 A ten trus všade... 🤦♀️ V neposlednom rade keď hniezdo odpadne, väčšinou so sebou zoberie aj kus farby z fasády ako bonus 🙏 Takže ďakujem neprosím 😂
@erikissima lastovičky si tiež stávajú hniezda na obyvanych domoch ,(máme ich doma oba druhy) ale majú troska rozdielne hniezda - jedny majú len akoby misku, druhé majú zase iba malý otvor..
@erikissima a mimochodom, každý divozijuci tvor prenáša nejaké choroby a baktérie.. aj milý zlatý ježko napríklad.. kto ale má záhradu s týmto faktom by sa mal.zmierit, že na záhrade jednoducho nič sterilné nie je..
@jana_eyre_2 áno, jasne ze aj na obytných domoch, ale vo väčšine prípadov ide o beloritky 🙂
Myslím, že každý kto ma záhradu ani so sterilnostou nepočíta, záhrada je záhrada ...ale dobrovoľne riskovať plostice vnútri je o niečom inom 🤷♀️ No každý nech si robí ako uzná za vhodne 💪 🤷♀️
@erikissima pokiaľ viem, nikto doma vnutri lastovicky, ani belorítky nechova 😅 tak ako prenášajú ploštice lastovicky, tak ich aj prenášajú vrabce, alebo iné vtáky, ktoré bežne spinia na záhrade a tak každý kto chodí von riskuje že si domov nahodou niečo donesie..
@jana_eyre_2 ved keď vám to nevadí kľudne si ich tam nechajte aj chovajte naschvál 😂 Ja vám ich nekazem ani zhadzovať ani im brániť stavať hniezda 🤷♀️ Porovnávať ale vrabca ktorý stavia hniezda poväčšine pod krovom atď s beloritkou, ktorá stavia hniezdo priamo na okne a tie plostice sa v tom hniezde a okolo hniezda hemžia, sa podľa mňa nedá, tam stačí z toho okná vetrať a mate ich v byte. A sieťky vám veru nepomôžu
@erikissima nemáme ich ani na jednom okne, máme ich pod strechou a tak sa ich výkaly hromadia na zemi pri dome, ktoré umývam - tak ako napríklad sa hromadia výkaly z vrabcich hniezd pod stromami na našej zahrade..
nechápem však tvoj ton, neviem odkiaľ si zobrala že ťa obviňujem z nejakého zhadzovania, to ti tak vadí, že som ti nedala za pravdu? 🤔 Tu sa už fakt nedá diskutovať bez toho aby človek nemal potrebu sa hádať? Pekný deň..
@duracellko asi sme sa nerozumeli!!! Ja nejdem ničiť hniezda!!!!! Tie sme nechali zboku domu majú ich 9 a každý rok sa tam vracajú. Ale včera si len vybodkovali z blata na prednej strane domu od ulice, a to rovno na novu dvojtýždňovú fasadu, a tam nechcem aby to mali. Nie sú to hniezda!!! Len 20 bodiek z blata!!! A tie chcem dať preč. To je všetko. Z boku domu si môžu ďalej robiť majú tam 9 hniezd aj 10 si môžu urobiť tam to nie je vidieť ale spredu domu to nie .
vystriekať prúdom vody