Kvetná nedeľa

9. apr 2022

Ahojte chcem sa len opytat u nas sme nemali zvykom chodit spievat kvetnu nedelu .. ani ja som to nechodila spievat.. ale malu sme to naucili a zajtra ide 🙂 chcem sa spytat ci chodia aj Vase deturence spievat...

dori2
9. apr 2022

veru nie a pocujem tale cosi prvykrat 🙂

majki_ki
9. apr 2022

U našich na dolniakoch je to bežné 🙂 Vždy sme sa na to tešili

riskoh
9. apr 2022

Vnedalekej dedinke -zap.Slovensko ,je maly ludivy subor a odtial deticky chodia

fineta
9. apr 2022

Po novom už Palmová nedeľa 🙆‍♀️

autor
9. apr 2022

@fineta to je prosim aka? Dostante ma do obrazu 😄

fineta
9. apr 2022

"Od začiatku roku 2022 platí pre rímskokatolícku cirkev zmena misálu. Pre veriacich ľudí ide o niekoľko zmien a niektoré sa týkajú aj Veľkonočných sviatkov."

Nové názvy sviatocnych dní su taketo:

Nie Velky týždeň, ale Svätý týždeň.
Nie Kvetná nedeľa, ale Palmova nedeľa.
Namiesto Zeleneho stvrtka - Stvrtok svätého týždňa.
Uz nie Veľký piatok, ale
Piatok utrpenie Pána.
A namiesto Bielej soboty je Svätá sobota...

Toľko k novinkám z dielne liturgickej komisie. 🤷‍♀️ Zachytila som to predvčerom, doteraz sa zamýšľam, prečo teraz takéto zmeny.

euka210
9. apr 2022

U nas na vychode som nic take nepocula nikdy, o spievani.
Tento tyzden sa oficialne zmenili nazvy jednotluvych dni Velkej noci...strasne halo a protesty od ludi to vyvolalo. Podla mna sa viac upresnili a aj tak prejdu roky, kym si ludia zvyknu.

fineta
9. apr 2022

@euka210... A možno aj nezvyknú...

euka210
9. apr 2022

@fineta nam greko zacina strastný tyzden, strasti (cca pašie u rimo) sa citaju u nas v stvrtok. Ale kazdy den ma nazov Svaty a velky...pondelok, ... Ale kvetnu nedelu mame. A po velk.nedeli ide zase Svetly tyzden.

blaazi
10. apr 2022

@fineta je to snaha zjednotiť sa s latinským originálom, myslím. Tento rok vyšiel aj nový preklad misála, kde je viacero zmien, ktoré majú takú istú tendenciu.