Žienky, poraďte mi nejaký naozaj kvalitný olivový olej. Aký kupujete vy a kde? ´Dakujem
@gulka2010 naozaj kvalitný olivový olej je domáci od známych, ktorí vyrábajú relatívne v malom. Všetko ostatné môže a nemusí byť kvalita. Zvyšky pesticídov a dokonca DDT našli aj v olejoch, ktoré mali nálepku BIO. Konkrétne aj veľmi známe a vychytené značky. Takže ako pri všetkom - v malom, po domácky. Ak máš známych na juhu, prípadne si jazykovo zdatná, dá sa doviezť aj naozaj kvalitný olej. Ale to, čo je v supermarketoch nie. Navyše je to často aj zle skladované. Všetky rastlinné tuky podliehajú oxidácii pomerne rýchlo a mali by byť zásadne v tmavej fľaši, na tmavom a chladom mieste. Čo sa vždy nedodrží už pri prevoze.
@alaguema suhlasim a dodavam, ze u nas si nasiel miesto bodliakovy olej, nakolko ma niekolkonasobne viac omega 6 a co je pre mna velke + je bez chuti a vone
Ak chces kvalitu urcite nekupuj nic od borges a nic v supermarketoch na nete sa daju zohnat velmi kvalitne grecke olivove oleje tie patria medzi topku a samozrejme potom talianske chorvati robia famozny olivovy olej a vzdy ked tam ideme si kupime od nejakych domacich domov urcite nie v suvenirovych stankoch ani supermarketoch.
@vanesanova prečo borges nie sú dobré? Rsp podľa čoho spoznáme kvalitný olej, keď je na obale akurát písané panensky, 1.lisovanie a pod?
@alobalka nie borges sa uz davno radi medzi odpad...spaniely celkovo nevedia robit kvalitne oleje naj su grecke talianske a chorvatske domace skuste kupit lidl olej a potom nejaky drahsi grecky uvidite aj ucitite rozdiel hned...v hustote voni farbe
@alobalka a este celkom dobry rozdiel je ze na kvalitnom oliv.oleji sa da aj piect nie vysmazat ale opekat maso ryby ten lacny je riedeny a hned zhori ten smrad je hrozny
@vanesanova dakujem, skusim
@gulka2010 mám kúpené hociaké Frans Jozef a mám aj priamo z turecka z olivového sadu a rodziel som nepostrehla...
@gulka2010 mal by byť dobre uzavretý.
@bale1rinka ak aj nepostrehneš rozdiel v chuti, tak určite je rozdiel v kvalite. Ale aj vzhľad, farba, konzistencia.
@vanesanova španieli robia skvelé oleje, rovnako ako robia skvelé víno. Ale tie v supermarketoch nekúpiš. Úžasné sú olivové oleje z Maroka. V oboch prípadoch treba hľadať domáce, alebo malé manufaktúry.
A aký používate na tepelnú úpravu? Ja Franz Jozef, tiež mi príde chuťou aj vôňou v pohode a je aj na etikete uvedené, že je vhodný na tepelnú úpravu. Inak na smazenie používam repkovy. Kadečo sa o olejoch popisalo, ide o to, aby boli pri vysokych teplotach stabilne, čo sa nedá povedať o napríklad panenskom olivovom oleji a mnohých netradicnych semienkovych olejoch. Proste, kde sú tie nenasytene dvojité väzby: ) Dobre hovorím?
Aj o kokosovom som čítala aj negatívne veci, asi treba zachovať aj rozumnú pestrosť. ..
@alobalka podľa mňa akýkoľvek olej zastudena lisovaný sa nemá používať na napr. vyprážanie-tepelnú úpravu, na vyprázanie používam kokosový a repkový.
@bale1rinka áno, aj ja si to myslím: )
Baby čiže kvalitu oli oleja ak je panensky posudzujete len podľa chuti, vône. ..z hľadiska ucinkov a bezpecnosti je to porovnateľné? Teda napr. ten španielsky vs. grécky ak sú z prvého lisovania? Áno, môže byť iná pôda, odroda olív, ale aj technologia pestovania a lisovania. Aj to môže mať vplyv. ..
@alobalka spanielske mali kauzu, kedze tam bol velky obsah tazkych kovov, kedze to pestovali na byvalej skladke.
@katharines niečo také sa mi marí
Treba citat etikety a hned uvidite, kolko z nich je v obchodoch kvalita - minimalne tieto dva body su pri vybere dolezite a presvedcia vas, ze na pultoch obchodov su vacsinou nie kvalitne - nech sa uz jedna o akakolvek znacku:
Za 1.) kvalitnejsi ma uvedenu presnu krajinu - teda povod. Ak je uvedene “zmes oliv z krajin EU”, tak to ma od kvality daleko - pozmiesane olivy z kade-kade
Za 2.) olovove KVALITNE oleje uvadzaju kyslost - a ta ma byt najviac 0,08%. Vsetko viac uz kvalitne moc nie je. A ja ked som kukala v obdhodoch a akoze aj hlavne tie “znackove”, tu kyslost tam uvedenu nemaju (zial zamerne, nad 0,08% by im klesla predajna cena). Dovodom je, ze ta sa uvadzat nemusi, ale vyrobca, ktoreho olej ma hodnotu do max 0,08% to tam s radostou uvedie, nakolko to svedci o jeho vysokej KVALITE oproti konkurencii.
Takze? Tieto dva body su asi uplny zaklad pri vybere kvalitneho ol. oleja. Lovu zdar 💪🏼😅✌🏼😂😂
Verte, ze sa zapotite...je to ako hladat ihlu v kope sena 😂😂
Ešte taký laický domáci test: kvalitný olivový olej by mal vraj v chladničke stuhnúť.
O olivovych olejochkoluje mnozstvo, ale obrovske mnozstvo mytov a nepravd. Ak sa chcete dozvediet viac o olejoch, precitajte si blogy na stranke : www.olivovygurman.sk
Informacie o olejoch priamo od vyrobcov najkvalitnejsich olivovych olejov. Ale v zasade plati toto:
1. povod - ak na obale nie je uvedeny povod oliv ale, Zmes oliv z EU - jedna sa o smejd.
2.garancia povodu
3. medzinarodne ocenenia.
Atd. Ale v hyper a supermarketoch kvalitu nekupite. To je na 1000 % istota.
Ked raz ochutnate cerstvo vylisovany ol.olej uz nikdy nebudete chciet ten zo supermarketu. Ten pravy je akoby stiplavy az ostry.. Maria Mikloskova ma olivovu farmu v Toskansku a predava olej. Liter za 8 eur.Pozrite Oliwood na FB.
@alobalka samozrejme, moja kamoška mi doniesla priamo z výroby olej z turecka (bola pri tom ako to lisovali) a účinky bolli rovnaké (mám psoriázu vo vlasoch) ako panenské oleje z obchodu, naj sa mi zdal franc jozef...
@gulka2010 z Lidl, panensky olivovy olej z Grecka