Kurz prvej pomoci

papricka33
20. júl 2016

Ahojte, už ste si niekto urobili kurz prvej pomoci (s nacvikom resuscitacie na "Anci", pouzitim defibrilátora..). Posledný mesiac som bola svedkom dvoch kolapsov a všimla som si, že ľudia sú úplne "mimo", ked niekto vedľa nich odpadne ☹ Je mi z toho trochu smutno, keď vidím ten nezáujem a možno aj neznalosť ☹
Ak máte kurz, ste s ním spokojní? Máte fakt pocit, že ste si "istejší" a budete v pripade potreby vedieť lepšie reagovať?

andrejta
20. júl 2016

@papricka33 ja som ho absolvovala niekolkokrat vramci zamestnania. Nastastie som to nemusela este vyuzit ak neratam drobne synove ranky. Ale neviem ci by som na chvilu nespanikarila a nedostala okno, ak by som sa dostala do takej situacie. Kazdopadne zavolat zachranku zvladne hadam kazdy a tam ta uz navedu. Ale zas ak niekto odpadne, tak viem ulozit a zdvihnut nohy. A masaz srdca by som asi tiez urcity cas zvladla, hadam...

papricka33
autor
20. júl 2016

@andrejta ja som si ho tiež urobila, tiež cítim občas neistotu, ale asi to bude aj o nejakej, neviem, angažovanosti. Zažila som to teraz v kostole, išlo pritom o dieťa. Stáli sme opodiaľ, takže som stihla zachytiť reakcie ostatných okolo neho a veru málokto zareagoval ☹ (deti sedia na detskej omši samé v skupinke vpredu) Mala som pocit, že najbližší dospelí to brali tak, že "veď to nie je moje dieťa" ... Často nad tým uvažujem, že by také priebežne vzdelávanie v tomto smere malo byť organizované a pravidelné (školy, zamestnanie, centrá seniorov...) Takto je to len na dobrovoľnej báze (len niektoré väčšie firmy to robia ☹

andrejta
20. júl 2016

@papricka33 a pomohol tomu krpcovi niekto?

papricka33
autor
20. júl 2016

@andrejta ano, samozrejme. Len tie prve momenty boli take divne :-/ Bola to dievcinka, v kostole vydychany vzduch, dusno, tak sa zviezla. Klasika. Za chvilku bola o.k.

andrejta
20. júl 2016

@papricka33 aj mne tak raz bolo, len som stihla vybehnut na vzduch. Ved to, vydychany vzduch. Naftalinove babky, chudence deti

jeennyv
20. júl 2016

@papricka33 kurz pomoci mam v ramci autoskoly, resp, mala som v ramci vodicaku, ako hovoris, anca, heimlichov hmat, stabilizovana poloha atd. ale da sa urobit aj beznena cervenom krizy alebo pracujem v agenture kde ho robime aj my, stoji 16 eur cca a dostanes take potvrdenie, ze ho mas, tie kurzy su v rozsahu 8 hodin 🙂

timea7
21. júl 2016

@papricka33 absolvovala som v rámci zamestnania, nakoľko pracujem s deťmi a tam sa môže stať v sekunde čokoľvek, áno,cítim sa istejšie, s kurzom som bola veľmi spokojná.

papricka33
autor
21. júl 2016

@jeennyv ja mám urobený, ale už je to dávnejšie. Uvažujem o nejakom, ten na ČK vyzerá dobre 🙂 Ináč sú o dosť drahšie