Ahoj,zaujíma ma ako kúrite v panelákoch,vždy mávame oproti susedom vyšší nedoplatok.Vypínate radiátory,keď ráno odchádzate do práce príp. ich nastavíte na minimum alebo máte nonstop zapnuté na stredný stupeň? Počula som aj o ľuďoch,ktorí si nechávajú prichádzať teplo zo susedných bytov a sami majú radiátory vypnuté 😒 teda otváram diskusiu o všetko čo sa kúrenia,tepla v byte a šetrenia týka.
@janinah Najvacsua chyba: .Vypínate radiátory,keď ráno odchádzate do práce... steny aj zariadenie vychladnu, ked pridete domov musia sa vyhriat a tak idu radiatory na plne gule.
Lepsie je najst kompromisne riesenie.
V spalni na 1, 2. My mame v spalni stupacky, tak mame vypnuty radiator celkom. Cez den tam nikto nie je a v noci sa spi pod perinou. Ked mate male dieta v spalni, tak asi bude potrebovat teplejsie.
V obyvacke mame na 3. Ked citim, ze je nam zima trosku pridame.
V ostatnych izbach 2 - 3 podla potreby, v kuchyni mame tiez na 2. Cez den a v noci tam nikto nie je a ked sa vari, tak sa aj tak hybem a aj z varenim sa vyhraje.
Vetrat 2, 3 krat denne prievanom par minut. Za ten cas sa vzduch vymeni ale steny a zariadenie nevychadnu.
@janinah ahoj, asi zalezi od toho, aku teplotu chcete mat v byte...vy mozete chciet 24 stupnov, inym staci 20...my mame v byte priemerne 23 stupnov, kurenie mame z piatich moznych urovni nastavene na 4ty...tiez mavame vyssie nedoplatky ako susedia a to asi najskor preto, lebo okolo nas byvaju sami dochodci a ti kuria uplne minimalne, takze sme skor ten pripad, ze my vykurujeme aj ich byty 😖 urcite sa neoplaca vypinat, alebo uberat kurenie, kym ste mimo bytu, lebo pokial potrebujete vykurit vychladnuty byt, spotrebujete viac tepla, ako ked kurite priebezne...
@janinah Radiátor tlmím len v spálni, nakoľko tam celý deň nie sme. V detskej mám radiátor na plno, nakoľko deti sa hrajú na zemi, tak aby im nebola zima. V obývačke striedam stredný stupeň s tými nižšími, zbytočne byt nevykurujem, nie je to dobré ani pre deti ani pre nás s mužom. No a v kuchyni mám na plno, nakoľko máme prerobenú kuchyňu tým, že sme vybúrali balkon, tak z tých bočných balkónových stien ide dosť chlad a navyše v kuchyni často aj vetrám, keďže varím, pečiem a podobne. Záleží aj na tom, ako máš nastavené platby. Keď ich máš nízke, tak je jasné, že ti skôr príde nedoplatok ako preplatok. Susedia možno majú nastavené vyššie zálohové platby. Počula som, že vypínať radiátor úplne sa neodporúča, pretože "zožerie" viac, keď sa má rozohrievať zo studeného na teplý, že je lepšie ho nechať aspoň na tom menšom stupni, nech je trošku teplý.
@janinah ked sme prec alebo v noci, tak nevypinam uplne, aby to aspon trochu hrialo. Zatial sme nemali nedoplatky, dufam, ze to tak bude aj nadalej.
Mne to pride dost nefer, ked niektori susedia nekuria (resp. prikuria si iba vecer), preco by som im mala platit teplo ja? Zase na druhej strane, tie byty, ktore nie su krajne alebo narozne, budu vzdy vo vyhode, lebo prirodzene sa u nich drzi viac tepla a nemusia tolko kurit.
My bývame v dome takže je to trošku iné ale mamina býva v paneláku a tiež nevypína.keď ide do práce tak trošku stlmí ale má ich stále zapnuté.Má takú milú starú pani za susedu a tá jej vravela,že nech nevypína lebo jej steny úplne vychladnú a potom bude zase moc kúriť,aby sa jej byt zohrial.nedoplatky zatiaľ nemala,snáď ani nebudú 🙂 ale už aj ja som počula o takých prípadoch že ľudia nekúria a "vykurujú"ich vlastne susedia.
ja som ešte len druhú zimu v našom byte, ale zapnutý radiátor mám iba v obývačke na stupeň 3 a občas u syna v izbe na 2. sme krajný byt, čiže jednu celú stranu bytu mám bočnú stenu paneláku. dom je však super zateplený a je tam teplo. pýtala som sa aj susedov okolo mňa ako kúria oni a všetci to majú tak, že väčšinu radiátorov zapínajú iba v tuhej zime. takže všetci máme preplatky. všimla som si, že stupačky vedú cez celý byt a v obidvoch chodbách mám tým pádom podlahové kúrenie. 🙂 som zvedavá ako to výde za túto zimu, keďže máme prvý rok vlastnú kotolňu v paneláku.
Dobrý deň potrebovala by som poradiť. Pred dvomi rokmi sme sa nasťahovali do podnájmu v zateplenom 7 poschodovom paneláku. Celu zimu sme mali radiatori zapnuté na plno a tak nám pri vyúčtovaní prišiel nedoplatok 200 eur. Vedeli sme že sme kúrením nešetrili tak sme to samozrejme uhradili. Ďalší rok sme teda začali šetriť a kúrili sme Max na 4 stupni ale väčšinou sme mali radiatori zapnuté medzi 2-3. A prišiel nám nedoplatok 1400 euro. Preto sa chcem opýtať či niečo také je vôbec možné a či sa dá toľko minút v 2 izbovom byte v paneláku ktorý je aj zatepleni. Za kaZdu odpoveď budem veľmi vďačná ďakujem.
@janinah 1.,zisti sa ako sa rozpocitava teplo v BD.Zvykne byt 60 % na plochu bytu...tak je jedno ci setris...a 40 % ide podla meracov. To byva pri zateplenych..kedy ak sused nekuri..tak mu posielas teplo.2., v nezateplenych byva 70 % podla meracov a 30 na plochu...takze tak...plus cena tepla..ta ide kazdum rokom hore...
@janinah ako ti môže prichádzať teplo zo susedného bytu, keď máš radiátor vypnutý,,,to čo je za poriadnu blbosť ? A aj keď budeš mať radiátor zapnutý na minimum, ešte sa mi nestalo, že by mi susedia vykúrili byt ,to sú ozaj hoaxy,akým ľudia veria...des....a samozrejme, keď sú všetci v práci alebo v škole, tak radiátor zapnutý na minimum,,,
@janinah ja mam kuchynu na minime,detsku izbu,spalnu na stred a obyvacku tiez,....a kedze som doma na MD tak nevypiname, a mame preplatky klop,klop,klop,.... 🙂