Kúpiť teraz byt, alebo počkať?

3. sep 2022

Klesajú ceny bytov? Oplatí sa ešte počkať s kúpou? Nevystrelia tie ceny ešte vyššie? ☹️

syslik81
3. sep 2022

vystrelia .. nikdy nic nezlacnie prave naopak

heleninamama
3. sep 2022

Dopyt bude stále, ľudia musia bývať. V mestách už pomaly niet kde stavať, novostavby sa presúvajú do okrajových častí sídlisk. Územný plán nepustí. Papierovačky a vybavenie povolení na stavbu u nás trvajú neskutočne dlho. Materiál na stavbu v poslednom čase zdražel aj o 100 a viac %, rovnako energie. Hore ide pomaly aj cena práce. Toto všetko sa premietne do výslednej ceny hotových bytov. Niet dôvodu, aby cena bytov klesala, aj keď si to mnohí želajú.

anjelicek26
3. sep 2022

artgumenty podla mna su

material ide hore
energia ide hore
tym padom personalne naklady a stavby su drahsie

vysledok - menej sa bude stavat

vysledok - malo bytov - nezmeneny dopyt
vysledok - vyssie ceny nehnutelnosti, aspon takto to vidim ja...

autor
3. sep 2022

Ja som tiež toho názoru, že to dole nepojde. No niekto tu na koniku písal, že ceny budú klesať 😂 tak som začala váhať

jana_eyre_2
3. sep 2022

Raz tie ceny klesať budú určite, avšak to nebude tak skoro.. keď potrebuješ bývať a nepočka ti to +-5rokov, tak teraz je určite lepšie ako neskôr..

jaskolka
3. sep 2022

Teraz v najbližších rokoch to zrejme dolu nepôjde. My sme kúpili dom koncom minulého roka, tetaz by pravdepodobne už cena bola vyššia.
A ani hypotéku už nebude tak ľahko postupom času získať, to je čiste môj názor, možno sa mýlim, ale keď skutočne teraz potrebuješ už bývať, tak odporúčam ísť teraz do kúpy.

autor
3. sep 2022

Áno, teraz potrebujem

luccija
3. sep 2022

Kupila by som teraz

petkavka
3. sep 2022

Ja sa financiam venujem od 10tich rokov (NIE som fin poradkyna). A aktualny stav viem Este zhodnotit v porovnani z CR. Na SK su zatial u.s. nizke t.j. nemaju vyrazny vplyv na objem zobratych hypo v celej ekonomike. Vysledok- jednoznacny tlak, ze ceny nehnutelnosti pojdu hore. A u.s. pojdu isto hore, Lebo musia (inflacia). Takze ak chces nehnutelnost pre seba na hypo - tak sup sup kupuj teraz. Iny pripad, ak mas prachy ...a Tu uz prechadzam do CR (ktora predbehla casovo SK a mozes vidiet buducnost SK v priamom premise). Takze narast u.s. z 2% na 7-8% a vysledok - rapidny pokles objemov hypo. Ludia nemaju na hypo a teda nemaju 300K E na nehnutelnost. Trh stagnuje a ceny starsich bytov/domov by mohli ist dole. Naproti tomu- novostavby zdrazeju. Akokolvek- investicne by som pockala tak 3mesiace/Pol roka, kam sa to zacne posuvat. Teraz by som investicne nekupovala- je sanca(nie istota) na pokles. Vo svete financii SA zaraba na prilezitostiach 🙂. Pekny vecer

bambulka814
3. sep 2022

Počkala by som do nového roka, vtedy sa situácia vyjasní. V zásade platí, že v UK a USA už ceny klesli a je predpoklad, že to príde sem. Nekupovala by som na jeseň, naopak, predávala by som na jeseň 🙂.

oblecenie99
3. sep 2022

@petkavka Ahoj, môžem sa sem trošku votriet? Čo si naopak myslíš o výmene bytu? Chceli by sme ísť do väčšieho, nehovorím, že je to akútne, ale o dva tri roky to už bude veľmi aktuálne, a už teraz je to pre nás dosť malé 😕 mame byt vo výbornej lokalite, za ktorý by sme dostali slušnú sumu, zostatok na hypo cca 60 000 eur. Oplatí sa ho teraz vymeniť, a navysit hypo, či počkať do jari, ako sa situácia vyvinie..? Ďakujem

petkavka
3. sep 2022

@oblecenie99. Tak tu mame trosku protichodne tendencie. 1. Byty v dobrych lokalitach(centrach) nikdy neklesaju, takze Vas byt by mal narast na cene, pripadne stagnovat (oplatilo by sa pockat na rast). 2. Vacsie byty najma v okrajovych castiach by mohli klesat pripadne stagnovat (zase u teba to znamena pockat na moznost poklesu kupovaneho bytu). 3. No u teba je tu jedno velke ALE. 3. Doplatok budes kupovat na hypo. Za pol roka sa hypo moze kludne pohnut k 5%. (Takze tlak na okamzitu kupu, kym mas na to dostat a splatit hypo). ...No ale ja by som ti odporucila Este inu moznost. Kym su na SK nizke u.s.(,davam tomu Pol roka), tak zbehnut do banky a spytat SA aky max uver vam daju. Ak to Bude dost na kupu noveho bytu, tak kupit tento cisto na hypo a fix min 5rokov....stary byt dat do najmu a z toho platit navysenu hypo oproti povodnej. Zarobis na vsetkych stranach ...Tvoj byt v dobrej lokalite za 15 rokov narastie +najmy pojdu hore, takze viac prachov pre teba(Lebo u.s. pojdu hore a ludia nebudu mat na hypo) + za 20 rokov, ked splatis hypo- Este budes mat cisty prijem z druheho bytu......Tu je otazka, ci ti banka da tie prachy- inak financne nemas co pokazit. Ten byt vies predat vzdy a Este za viac.

gemerka17
3. sep 2022

@autorka
Ak berieš hypotéku tak treba sa rozhýbať čím skôr. Úroky idú hore. Najväčší dopyt po bytoch bola prvá polovica tohto roka. Preto aj ceny bytov ešte vystrelili. Kto chcel bývať, ten už byt má. V januári bol úrok okolo 1 %, teraz už sme pri 4%. (pre porovnanie pri hypoteke 200 000 e, je rozdiel 3 % 90 000 eur na úrokoch pri preplatení). Tiež si musíš položiť otázku, čo ideš kupovať. Pri novostavbách ceny klesať nebudú. V prípade staršieho bytu by sa mali ceny rozhýbať smerom nadol, pričom úrokové sadzby sa rozhýbu nahor. Teraz už začína možnosť sa viac dohodnúť na cene pri kúpe bytu. Záleží v akom meste a lokalite chceš byt kúpiť. Ja sledujem Bratislavu. Za 2 mesiace sa ponuka zvýšila o dosť a niektorí (viacerí) predajcovia majú v inzeráte napísané dohoda na cene. Ale ešte stále sa objavujú bytu, ktoré sú úplne ustrelené cenovo. Je však len začiatok septembra. Čím bude zimšie, tým budeme svedkami, že trhu s nehnuteľnosťami sa viac stabilizuje a začne klesať. Ja osobne som zvedavá ako dopadnú ceny 2 izbových bytov v starom meste v BA (niekde pýtajú už 300 000 za echt starý, čiastočne zrekonštuovaný byt, aj keď je takmer v centre).

autor
3. sep 2022

@gemerka17 a dohoda na cene v akom zmysle? 5%? Koľko mam mať odvahu si vypýtať?

gemerka17
3. sep 2022

To musíš vedieť podľa toho čo kupuješ. Neviem kde a v akej lokalite a v akom stave chceš kúpiť byt. Tiež na akej cene ten byt začína. Lebo môže byť už dobrá cena a všetci potom chmatnú (to sa až tak nestáva, každý chce teraz na tom vyryžovať). Musíš poznať lokalitu, koľko je dobrá cena za meter štvorcový. Aká je ponuka a cena bytov v okolí, či sa tie byty aj predajú. Skús si to vyskúšať aj ne nečisto. Proste v danej alebo podobnej lokalite choď na prehliadku a spýtaj sa dohoda na cene. Prípadne ponúkli a uvidíš.

nikto2234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
smajliica
3. sep 2022

Vo Svedsku su ceny 10-15% dole oproti zaciatku roka, ocakavame este dalsi pokles na jesen.
Neviem ako su na tom urokove sadzby na Slovensku, ale ak este nevzrastli tak zanedlho vzrastu. To by malo viezt k poklesu cien starsich nehnutelnosti. Ja by som pockala.

elizabet173
4. sep 2022

@smajliica v Dánsku je to to isté, aspoň podľa slov mojej známej

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@smajliica Vo svedsku nie je euro, detto ani v dansku
@elizabet173

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@autorka

Chapem tu niektore damy, ze sa snazia trosku oklamat si mozog, ale zial, v dobrych lokalitach, kde je praca, kde su moznosti stale, stale a stale budu rast ceny nehnutelnosti. A nie je to len u urokoch na hypo, mnoho ludi ma peniaze aj v investiciach, na účtoch a potrebuje ich "premienat" na niečo, kde sa mu budu lepsie zhodnocvoat. Preto dnes este nieco len pride do oficialneho predaja a uz neoficialne je 50-60 % bytov rozpredanych.

Len tak som si teraz mrkla "slnecnice", 1 - izbove byty, cize garzonky idu od 230 tis. EUR.

Ak proste ty sama potrebujes byvat, nerozmyslaj. Je dost realne, ze uz sa nedostanes nikdy k vlastnemu byvaniu. Kamoska tiez takto otalala, dnes uz nie je schopna si kupit byt a musi byt v sharovanom byte.

elizabet173
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 to je pravda, mne osobne je to fuk, kupovať ani predávať nejdem, myslím si, že v centrách veľkých miest ceny dolu nepôjdu nikdy, možno v okrajových častiach menších miest, ale že by nejako dramaticky, to si nemyslím

sendy1977
4. sep 2022

@elizabet173 tak v Prahe už ceny išli dole, tie top byty si cenu ako tak držia ale klasické byty už museli ísť s cenou dole. Čoraz viac ľudí nedostalo hypotéku.

oblecenie99
4. sep 2022

@gemerka17 Ďakujem. No ide o Košice, súčasný byt je v Starom Meste, problém je, že pre našu trojčlennú rodinu začína byť malý (máme štandardný dvojizbový byt) a teraz ma ten veľmi dobru cenu. Najideálnejšie by bolo si ho ponechať a zobrať ďalšie hypo na nový, aj keď toto asi nebude v našom prípade reálne. Otázkou teda je, či tu zostať a čakať...? či v najhoršom ho prerobiť na trojku (stavebno-technicky by sa dalo, aj keď to stojí tiež nemalé peniaze, najmä teraz a metre štvorcové proste nenafuknem... 🙄) alebo ísť do väčšieho, tento predať no a potom sa rozhodnúť, či pôjdeme na úkor lokality (čiže Staré Mesto vymeníme za sídlisko) a máme šancu na vymenu prakticky jedna ku jednej (cena nášho bytu je porovnateľná s cenou väčšieho, len v inej časti mesta), alebo hľadať niečo naďalej v centre (veľmi málo ponúk a už viac ako rok nás nič nezaujalo a to sledujeme intenzivne, navyše šialene predrazene) ale potom musíme dobrat ďalšie hypo 🤷 veľa otáznikov, bojíme sa rozhodnutia, tak tiež akoby čakáme "na zázrak".. v tomto menšom zostať nechceme, ale pravda je, že sme si už lokalitu tak obľúbili (ja mám aj blízko zamestnanie, dobrá dostupnosť všade a infraštruktúra, pár minút do absolútneho centra, pričom tiché prostredie pri vode bez zápch a hustej dopravy, ihriská, jasle, škôlky a školy pre deti) že mi je ťažko čo si len predstaviť sa vrátiť na sídlisko (ktorékoľvek), aj keď sme tam už dávnejšie bývali a nebolo zle, len predsa sa horšie zvyká na sídlisko z centra ako naopak.. 🤔 no dilema proste 😅

zmrzlinka2021
4. sep 2022

@sendy1977 lenze praha je CR, nemaju euro, ina mennova politika, vyssie uroky a to podstatne

smajliica
4. sep 2022

@zmrzlinka2021 Podla mna zvysenie urokovych sadzieb aj na Slovensku je len otazka casu, vzhladom na rekordnu inflaciu v eurozone sa tomu nevyhnete.
Ceny nehnutelnosti su typicky stabilnejsie v dobrych lokalitach, ale v krizach klesaju aj v tych dobrych, len je pokles miernejsi. A zrovna na Slovensku ceny rastli uz pomerne dlho, takze nejaka korekcia je pravdepodobnejsia ako v statoch, kde zaznamenali pokles po poslednej krize (ie Takiansko a Spanielsko).
Ekonomia nie je exaktna veda, takze nikdy nevies s urcitostou povedat co sa stane, a nie som expert, ale znamym momentalne radim kupit iba ak najdu svoju vysnivanu nehnutelnost kde planuju zostat aspon 5 rokov. Pripdne novostavby, ktore vzhladom na narast materialu a energii pravdepodobne nepoklesnu. S kuou starsieho bytu/ domu by som pockala aspon 2-3 mesiace.