icon

Kúpili by ste starý dom na účely oddychu?

xlucia
14. jún 2012

myslim nieco ako namiesto klasickej chaty. ak ano, ako dlho vam trvalo kym ste tam mohli s detmi chodit? chodia tam deti rady? a ako tam relaxujete vy?

xlucia
autor
14. jún 2012

nikto??

halienka
14. jún 2012

Záleží v akom stave, aby ste náhodou nasledujúcich 5 rokov neoddychovali ale museli makať na opravách 😉 Deti v takom veku ako máš si myslím, že určite by to privítali, hlavne ak je tam veľký dvor kde sa môžu vybehať a vyhrať do sýtosti. Pubertiaci to už moc neocenia, pre ne je už dôležitejšia partia...takže ja by som kúpila, ale v takom stave, že tam takmer nie je treba nič prerábať alebo opravovať, proste len zariadiť a užívať. 🙂

mamavera
14. jún 2012

ja asi nie, je to ďalšia domácnosť na upratovanie a nutné opravy, dosť veká investícia, deti vekom nebudú chcieť chodievať stále na to isté miesto. Na SK je veľa krásnych miest, kde sa dá chata či chalupa prenajať a náklady sú zlomkom toho, čo by stála kúpa. Určite dobre zvážiť všetky pre a proti.

maznacik007
15. jún 2012

nekupila na starom dome si neoddychnes ale musis riadne makat... a je to dost financne narocne my sme teda kupili stary dom v strede dediny kde bola predtym detska ozdravovna ciste prostredie, vela moznosti na bycikel kusok je termalne kupalisko ale my sme stary dom zburali a postavili novy... ale byvame tu normalne nie len cez vikendy...

v starom dome by som sa ja osobne bala plesni... a ze mi deti ochoreju z toho...

elise
15. jún 2012

rodičia kupili chalupu v zapadákove s veľkým pozemkom a za nami je pole mala som vtedy 6 rokov. chodila som tam rada (v zime v lete) do takých 13 rokov potom som odmietala a nechodila ak som tam išla som protestovala a bola som zdutá, veľ možnosti na rovesnikov tam nebolo.občas som prehovorila sesternicu alebo kamošku. potom som tam nechodila absolutne nikdy , ked som sa vydala chodili sme na chalupu iba ked naši dačo oslavovali ked sa narodil malý chodievame tam častejši a radi aj brácho s rodinkou tam pride je to veľmi prijemne až teraz som to veľmi ocenila 🙂 ale rodičia sa na chalupe namali dosť aj penazi tamdosť investovali a to kupil malý domček z pálených tehál

lujza123
15. jún 2012

@xlucia určite...hlavne ked človek býva na sídlisku v meste a má potrebu vypadnúť na vidiek prečo nie

viera27
15. jún 2012

ano, kupila. DOkonca aj nad tym rozmyslame. Mame sice novy dom, v ktorom byvame, ale ten mame moderny, strohy a technicky vybaveny. Rozmyslame do dalekej buducnosti niekde v "riti sveta" mensiu chatu/domcek bez signalu len tak na vypadnutie. S velkym kozubom a kozusinami, ovocnym sadom niekde pri lese.Navyse na rodinne oslavy, kapustnice a silvestrovacky ako stvorene. A deti to tiez ocenia, presne ako napisala @elise. Najskor ked budu male, potom prestavka a potom zase ked budu dospele 😉

tinki
15. jún 2012

@xlucia podľa toho, čo od toho domu očakávaš. Či ho chceš na to, aby sa tam deti hrali, alebo chceš použiť záhradu, aby si si niečo vypestovala, alebo si chceš z toho spraviť super výletný domček..Tiež záleží od toho, v akom stave je..Vieš, dom je neustály žrút peňazí. Ak je v takom stave, že stačí doniesť nejaký nábytok, tak je to fajn na víkedny a tak podobne..
Tiež treba myslieť na to, že ho treba vymaľovať, spraviť časom fasádu, chodníky, trávniky....
Takisto si rozmyslieť, či sa chcete do neho po čase natrvalo nasťahovať...lebo potom už treba pomaličky začať meniť všetko od základov...
Ťažko na takúto otázku ti odpovedať, lebo má široké spektrum možností...podľa stavu a toho na čo ho chcete..

xlucia
autor
15. jún 2012

@tinki je suchy, cisty, treba iba opravit strechu. je komplet zariadeny, treba kupit iba postele. a nie je tam sprcha ani vana. ale sporak, umyvadlo, wc tam je. chalanom sa tam hrozne paci, je tam vela ovocnych stromov.
je to uz zanedbane, bolo by to tam treba dat doporiadku. vnutro staci vymalovat

tinki
15. jún 2012

@xlucia tak keď je tak a chcete ho, tak neváhaj...deti sa potrebujú vonku vyšantiť..A na takom dvore je v lete tak super, ešte aj búrka je iná ako v byte...
Ak sa na to cítite, ste pripravený na kopec roboty a chce sa vám, tak to budete mať spravené raz-dva..A za aký čas? Podľa toho, koľko sa tomu budete venovať...koľko máte peňazí a tak..
Lebo niekedy nestačí len maľovať, lebo nové farby sa často neznášajú so starými a olupujú sa..Takže možno bude treba oškrabať, potom stierky ak budete chcieť mať pekné steny a to je tak na dva týždne robenia, popri deťoch myslím...
No a aspoň sprchový kút určite oceníte...takže aj na to treba myslieť..
Ale psychike prospeje také niečo...a deti sa tam vyšantia..

vroni
15. jún 2012

Nikdy!!! Moji rodicia taky kupili (bol obyvatelny, strecha drzala, kurenie fungovalo - na pevne palivo), mala som tusim zo pat rokov, odkedy som zacala chodit do skoly, bytostne som to tam neznasala, program s kamoskami cez vikend 0 bodov, lebo sa trepeme na dom, vikend co vikend, brrrrrrrrrr, v piatok sa balilo, nakladalo, vykladalo, vybalovalo, v nedelu to iste len v opacnom poradi... Neodpustila som to nasim dodnes (aj ked oni nechapu co 😉 ) Ked sa neopravoval dom, bola robota v zahrade (nikto ma nenutil makat, ale trcat som tam musela), dokolecka stale to iste.... Aj po rokoch rokucich (predsa len som uz stara korytnacka) tam pachnem maximalne raz za pat rokov a aj to mi lezie na nervy. Asi je to dedicne, ked sme raz za cas pozvani niekam "na zahradu", prevracia moje dieta ocami, ze "tam je nuuuuudaaaa..." 😀

mpg
15. jún 2012

t i n k i - Taký dom na dedine, alebo na vidieku môže byť celkom vhodný nato, aby deti lepšie chápali život v prírode. Ja som v takej dedine na vidieku určitý čas s rodičmi bývala a páčilo sa mi tam - ako sme mali doma ovocie, zeleninu, zvieratá, aj ľudia sa na dedine správajú trochu inak k sebe - všetci sa poznajú, vlastne sú ako jedna veľka rodina, mňa tie rôzné osudy aj zaujímali - bolo to poučné sledovať, aj ako na výstrahu alebo pre motiváciu.
Tiež som si obľúbila prírodu, liečivé bylinky a dodnes si ich obstarávam tak z prírody, všetky ich dobre poznám, tak isto hríby. Do malého lesa som sa chodila učiť opretá o brezu, alebo písala som tam verše. Tie píšem aj dodnes, aj o prírode.
Dobre ma to ukľudňovalo, ale poznám aj deti, ktoré takéto prostredie už nepotrebujú.. Chodila som tam aj behať, aj so psom a vlastne nikdy som sa nenudila. Či taký dom si obstarať alebo nie závisí, či chcete to, čo dedina ponúka alebo nie.

dada1212
15. jún 2012

@xlucia pri starom dome ho treba dať hlavne obhliadnuť či ide o "zdravú stavbu", teda či tam nie sú nejaké aj skryté vady, aby sa vám neskôr nezrútil na hlavu.
inak je to určite vhodnejšia kúpa ako nejaká chata, lebo to ak si prerobíte, môžte tam byť napríklad cez leto aj niekoľko týždňov, dá sa to urobiť tak, aby ste tam mali všetko čo potrebujete. napríklad v takej chate sa dá ťažko byť dlhšie, lebo tam nie je vyriešená teplá voda, nedá sa tam poriadne variť, takisto cez zimu ťažko nájdete nejaké riešenie, aby ste to dokázali poriadne vykúriť atd...
a aj do budúcnosti, môžte si to prerobiť a ísť aj napríklad aj na stálo bývať, prípadne vždy lepšie predáte dom ako chatu.

xlucia
autor
15. jún 2012

@mpg nie je to na dedine, ale v malom meste
@dada1212 myslim ze viem ake vady to ma, poznam ludi ktori tam predtym byvali

dada1212
15. jún 2012

@xlucia ak vieš a ak chceš, tak kúpte. ak tam ešte kúpite nejaký bojler na teplú vodu a poriešite vaňu alebo sprchový kút, tak podľa tvojho príspevku vyššie sa tam bude dať plnohodnotne byť aj dlhší čas.
a takisto ak nie je predražený, je to dobrá investícia, v dnešnej dobe kedy môže mať každý auto a za pár minút je tam kde potrebuje práve nehnuteľnosti v malých mestách alebo dedinách blízko miest neklesajú, ale práve stúpajú ich ceny, lebo veľakrát v takých oblastiach nie je už kde stavať a ľudia tam majú záujem bývať alebo chodiť na víkendy.

xlucia
autor
15. jún 2012

@dada1212 vidim ze sa asi vyznas, co je potom pre teba ze nie je predrazena?

mpg
15. jún 2012

@xlucia V malých mestách to záleží, kde je - ak niekde na okraji tak je tam aspoň ticho. My sme bývali na dedine, pri lese, bola tam aj minerálna voda, 3 km bolo kúpalisko a okresné mesto bolo len 4km, takže ak sme potrebovali niečo z mesta, tak to bolo blízko, takže sme mali blízko aj vidiek aj okresné mesto. Teraz bývam vo veľkom meste, ale ja som prispôsobivá a občas chodím aj na dedinu ešte mi tam býva mama.
A ako písala t i n k i , že aj búrka je na dedine na vidieku iná, tak to som aj ja nie raz pozorovala, aj som o tom písala v básni Objatie briez. Skúšala som dať poéziu aj na stránku www.mamtalent.sk, aj táto báseň tam je, tam som písala pod menom Mária G. Dá sa to nájsť v zozname autorov. Aj báseň Návrat, alebo Obraz je o prírode.

nada1326
15. jún 2012

@xlucia my sme takto kupili dom... bol v zlom stave, preto stal velmi malo... kupili sme ho pred 4 rokmi, obyvatelny bol asi po roku, ale muz tam makal sam - nebola tam voda, kupelka, wc, kym som bola na materskej tak som to tam milovala, byvali sme tam od leta do jesene, ale teraz to beriem skor ako zataz - upratovat byt, cez vikend dom, 2 krat plnit chladnicku, a este je tam aj zahrada 😝 😝 😝 ale deti to tam miluju 😉

dada1212
15. jún 2012

@xlucia ťažko povedať takto, ale treba si porovnať že za koľko sa v tej lokalite alebo v okolí predávajú také staršie domy. aj ked samozrejme je ťažko určiť že koľko by mal úplne presne taký dom stáť, lebo hlavne pri domoch má každá nehnuteľnosť nejaké špecifiká čo je pridávajú na cene ale a aj uberú, či je to už napríklad výhodná/nevýhodná poloha, akurátny alebo príliš veľký alebo malý pozemok, spoločný dvor, rozmiestnenie izieb, iné stavby na pozemku atd.
pri bytoch je to ľahšie, tam nie je problém nájsť v ponukách aj rovnaké byty s rovnakým rozložením izieb na rovnakom sídlisku.
dom je predsa len každý iný

xlucia
autor
15. jún 2012

@dada1212 ty sa tomu venujes profesionalne?

dada1212
15. jún 2012

@xlucia profesionálne nie. skôr ma to len zaujíma. aj ked nehovorím, že by som sa tomu rada nevenovala profesionálne, ale to je dosť ťažké sa takým niečím uživiť 🙂

prasiatko30
15. jún 2012

Ja sama pre nas by som nechcela jeto vpodstate prikovanie sa k jednemu miestu vlastne ti zabrani chodit na ine miesta - na co si zaplati vikend niekde v horach ked mas chalupu na dzedzine ale som vdacna tomu ze moja svokra takyto domcek a tam chodime ked mamechut a je aj viacej ludi na udrziavanie nie sme k tomu domu "prikovani" 😉

xlucia
autor
16. jún 2012

@prasiatko30 neviem si predstavit presuvat na na vikend vlakom do tatier

prasiatko30
16. jún 2012

Tak to by som radsej investovala do auta 😉

maznacik007
16. jún 2012

bez auta na dedinu ist na vikend tak to je pre mna nepredstavitelne aj ked tam chodia vlaky... predsa len treba doniest plno veci aj nejaky material ak treba... obchod tam nemusi byt otvoreny nonstop, atd atd...

my sme tak mali starsi dom na dedine a byvali sme v meste v byte ale ten dom sme kupovali tak ze tam raz postavime teda ze ho zburame a postavime novy... v dome bolo kurenie, plyn, sporak teda splachovacie wc a kupelnicka... ale pre mna to bolo dost o drzku v piatok vsetko balit tam vybalovat...mat tam komplet vybavenu kuchynu na varenie., ninka zasa chcela byt cez vikend s kamoskami z mesta samozrejme sme tam chodili s autom ... par krat som sla vlakom najprv ked bol muz na sluzobke a to bol des...

dnes tu normalne zijeme mame uz novy domcek, dcera ma kamosky tu zo skoly cely den lietaju na bicykloch, plavame v bazene.... chodime do prirody... zbierame bylinky a tak...

ak by som si ja mala vybrat tak si taky domcek kupim len za velmi vyhodnu cenu vo velmi dobrej lokalite, a s vyhladom toho ze si tam raz nieco postavim, a ze potrebujem investovat peniaze,
ak by som si mala brat na to hypoteku a nemala by som k tomu aj auto tak si radsej kupim to auto.... a chodim na rozne chaty, alebo k moru s deckami hore do talianska....a tak...

ono je to pekne ze zahradka a sad a pod. ale o to sa treba starat...

erikasadek
16. jún 2012

@xlucia ak sa tam tvojim chalanom paci tak nevahaj je to dobrodruzstvo teraz niektore zeny ti napisu nikdy niketore preco nie, kazda sme ina!!!!!! a kazdemu vyhovuje iny zivot.. 😉
drzim palce.... 😉

xlucia
autor
18. jún 2012

@maznacik007 u nas auto nehrozi. toto nie je na dedine ale v malom meste

xlucia
autor
21. jún 2012

@erikasadek videli to a paci sa im velmi. dufam ze ak by sa to podarilo, tak este aj dlho bude a neomrzi ich to

bets
21. jún 2012

presne ako pise @vroni.
najviac ma na tom odradza to varenie, chystanie, nakladanie, vykladanie a znova nakladanie a vykladanie batoziny a vsetkeho, co je potrebne brat zo sebou. aj ked si tam clovek zariadi plne funkcnu domacnost, tak stale sa budu musiet prenasat potraviny a oblecenie a mozno aj dokola prenasat pradlo, aby sa doma opralo. potom doma je to len nahanacka stihnut domacnost cez tyzden, aby sa na vikend mohlo vyrazit. lenze tam oddychu vela nie je, lebo je to tiez domacnost kde aspon minimalne prace treba robit, nehovoriac ak je tam zahrada.
takto zili moji rodicia aj svokrovci. my sme si to uz radsej zariadili tak, ze mame domcek, kde byvame celorocne a ked mame potrebu vyjazdu, chodime na rozne miesta.