Kúpa staršieho domu - postup

drobcek26l
15. jún 2013

Prosím Vás viete mi niekto poradiť ohľadom kúpi staršieho domu? Ako máme postupovať? Napríklad v prípade že dom stojí cca 20 000 eur a potrebovali by sme úver asi 40 000 aj na prerobenie. Je to reálne, požičiava takto banka, alebo to musíme financovať z vlastného. Prípadne aj iné rady ak máte niekto skúsenosti s takýmto bývaním. Ďakujem.

terezka1947
15. jún 2013

@drobcek26l vies,musis si dat dobry pozor aky starsi dom kupujes.....aby ta jeho oprava nevysla viac ako postavenie noveho 😒 .....asi najlepsie je kupovat uz postaveny dom v lokalite,kde niekoho poznas..aby ti vedel dat referencie...jednak na dom,no a susedia su dalsia kapitola..ci sa o ten dom majitelia dobre starali,...preco ho predavaju a tak...

drobcek26l
autor
15. jún 2013

@terezka1947 Na to si pozor dávame, už máme približne niečo vyhliadnuté, len neviem aký je ten postup ohľadom banky, či by nám požičala aj vyššiu sumu ako je hodnota domu, aby sme mali, aj na prerábku, nielen na kúpu.

janinah
15. jún 2013

choď na modrastrecha.sk tam máš kopu info a skúsenosti iných

aristka
15. jún 2013

zober si bezúčelový úver,ale treba ručiť viac lebo väčšinou dávajú myslím 90 percent,ale môžu aj 100 pobehajte si banky ,ale jedine to riešiť tým bezúčelovým úverom a daj sa na modrú strechu tam nájdeš dobré rady a pomôžo ti aj pri prerábke

mima4
15. jún 2013

@drobcek26l banka vam da aj viac peniazkov, len musite sa zarucit nielen tym domov v hodnote 20 tisic eur ale aj inou nehnutelnostou... najlepsie v hodnote dalsich 30 tisic eur...

drobcek26l
autor
15. jún 2013

@mima4 Problém bude v tom, že mi sa nemáme ako druhou nehnuteľnosťou zaručiť.

mima4
15. jún 2013

@drobcek26l nemate moznost si tych 20 tisic dalsich pozicat? napr. od rodiny?

comatsu
15. jún 2013

Iste si neber ten bezucelovy uver,lebo tam budu 2x take uroky ako na hypo.
Mate problem ze dom ma hodnotu 20 000 a chcete 40 000-lebo urobia vam odhad a dostanete max.100% ceny domu,aj to zalezi od prijmu aky mate.
Jedine este postupne prefinancovavat-nieco opravite,vybudujete...a banka vam uvolni dalsie prachy.
Inak ak este nemate 35r,tak sa vyplati poziadat o prispevok pre mladych.
A neaka banka,tusim Prima banka dva teraz hypo za 3,5% pre vsetkych.
Takze ak by ste mali st.prispevok-ten je 2% od statu a 1% od banky = 3%, celkovy urok by bol 3,5-3=0,5% na 5 rokov.
Takze by ste prvych 5r neplatili skoro ziadny urok.
Tolko len moj nazor.

drobcek26l
autor
15. jún 2013

@mima4 Nemáme takúto možnosť - škoda
@comatsu Ďakujem za radu, asi to budeme musieť nejako takto prešpeškulovať. mysleli sme že ten bezúčelový zoberieme na kúpu domu, a potom sa ním zaručíme a doberieme daľšie peniaze na prerábku ale teda asi to je somarina. Ďakujem

modrofuzik11
15. jún 2013

banka vacsinou nepozicia 100 % penazi z vysky hodnoty nehnutelnosti. myslim, ze je mozne zalozit aj buducu stavbu. alebo potom hypoteku dofinancovat spotrebnym uverom.

h2
15. jún 2013

Dalo by sa získať od banky viac peňazí v prípade, že by úradný odhad ceny domu bol vyšší, než kúpna cena. Neviem, či už máte odhad, ale dvojnásobnú sumu asi ťažko získate. Ale poteší aj pár tisíc navyše.

comatsu
15. jún 2013

Mozu zalozit aj buducu stavbu (teda ten dom co chcu prerobit) ale banka si posle svojho odhadcu a ak ma teraz hodnotu 20 000 tak im to odhadne tak na 17 000 a ak nebudu mat dostatocne velky prijem,stabilne zamestnanie...atd,kopa byrokratickych kok.tin tak im daju tak max.80% z tej sumy,teda okolo 13 500e.
Da sa spravit tak ze to co tam spravia nove navyse,tak im banka pusti dalsie prachy.
Lenze to by museli brat vsetko na fakturu dopredu,lebo ona vyplati len to co uvidi a samozrejme zakazdym si posle zase odhadcu =dalsie prachy pre bankstrov.
Mne ta kur.a v banke ani nepovedala ze mam narok na st.prispevok,ale som si to sam nahodou nasiel na nete.
A teraz ma napadlo ze ak to nechcu hned rychlo,da sa zalozit stavebne sporenie,sporit cca 2 roky a zobrat medziuver-tam je urok okolo 5%,ale dalsia moznost.
SPOTREBNY UVER NEBRAT a uz v ziadnom pripade sa neobracat na nebankovky nech by lakali cimkolvek-iste cesta prist o strechu nad hlavou !

danadany
15. jún 2013

asi tak ako píšu, určite nebrať spotrebný úver a tých 20 000 brať na spotrebák je najväčšia hovadinu, akú by ste urobili, by ste sa nedoplatili do konca života, treba zájsť do banky, najlepšie tam, kde vám chodí výplata a popýtať sa na úver, aký by vám schválili, treba s nimi jednať a pýtať sa na možnosti, treba sa opýtať, či majú svojho znalca alebo môžete mať svojho, každá banka má zoznam znalcov, pri ktorých neskúmajú či má nehnuteľnosť takú hodnotu ako píše a tak isto má čiernu listinu znalcov, kde kvôli tomu ani nemusia dať úver ako sa stalo nám, potom treba kontaktovať toho, čo oni odporučia a s ním sa dohodnúť aby do znaleckého dal najvyššiu možnú hodnotu domu a banka môže dať 100% niekedy dáva aj viac ale musíte mať dobrú bonitu v banke

aristka
15. jún 2013

žiadny spotrebný úver,tak ako píšu hore a postupovať ako píše danadany..najlepšie ísť do banky a poradia vám a koľko by vedeli dať,myslím percent z odhadu...

drobcek26l
autor
16. jún 2013

@aristka
@danadany
@comatsu
@h2
@modrofuzik11 Ďakujem Vám všetkým za rady

skriatok2
18. jún 2013

Kedysi pôžičky poskytoval aj štátny fond rozvoja bývania. Možno by bolo dobré skúsiť zobrať pôžičku odtiaľ. Ak ovšem nemajú vyčerpaný rozpočet.

drobcek26l
autor
18. jún 2013

@skriatok2 O tom som ešte nepočula, nevieš o tom niečo bližšie, prípadne ako sa to vybavuje?

skriatok2
19. jún 2013

Už som to dávno nesledovala.My sme kedysi chceli stavať dom, ale potom sme to urobili inak. Skús pozrieť na stránke www.sfrb.sk alebo sa choď opýtať na mestský úrad.