Ahojte. Rozmyslam nad kupou bytu. Kedze sa bojim aby ma niekto neoklamal, tak asi cez realitku. Viete mi odporucitnejaku serioznu? Nemate skusenosti s realitkou Alpia? Aky je vlastne postup? Ma realitka uz vsetko overene- kadejake podlznosti predchadzajucich majitelov, kto je skutocny majitel a podobne? Nie ze zaplatimza byt a zrazu zistim ze trebaplatitnedoplatky. Prepisy elektriny a neviem coho este tiez urobi realitka alebo uz buduci majitel? Ci co vsetko vlastne realitka vybavi? Co zahrnaju mesacne naklady bytu? Kedze pochadzam z domu, som z toho jelen. Mozem si ich aj nejako overit? Viem ze elektrinu, vodu viem ovplyvnit alei napr.mi nieco nezataja. Napr.hypoteku panelaku na zateplenie...vsetko toto realitka ma skutocne zistene a overene?
@stepanka274 ale kde ich najdem? Ked som to zadala do googla tak mi nic nenaslo.
@stepanka274 vies mi prosim povedat co zahrnaju tie mesacne naklady na byt?
Najomne spravcovi co napr pri 3 izb.bytok okolo 160 az 200 eur, zalezi od poctu osob, plus elektrika, internet. V najomnom spravcovskej spolocnosti je zahrnute teplo, voda, spravidla smeti, prispevok do fondu oprav, elektrika v spolocnych priestoroch, vytah, niekedy aj upratovanie.
@lianka2 odkial si?
@lianka2 tak realitku vyberaj taku, ktora je na trhu uz dlhsi cas, par dobrych rokov. Pytaj sa znamych, kamaratov. Dobry realitak ti vela veci ulahci, vybeha, vybavi (kataster, urady, notar, pripadne aj banka). Za tuto sluzbu mozes realitke zaplatit aj dobrych 1000-2000 eur (toto je bezna suma; nehladaj zbytocne lacnejsieho), ale ten ich servis by mal stat uz za to
Povodneho majitela bytu si mozes aj sama overit u spravcu domu (do ktoreho byt patri; kazdy dom spravuje bud spravcovska spolocnost alebo spolocenstvo vlastnikov bytov - tuto informaciu obyvkle najdes vo vchode kazdeho domu) - tam sa osobne popytas na vsetky pripadne nedoplatky, vysku a obsah mesacnych nakladov (cca 100-200 eur) a vsetko ostatne, co ta zaujima o danom byte.
co sa tyka prepisu elektriny a dalsich - to si riesi uz novy majitel. Ten stary sa odhlasi, novy sa prihlasi. Ale nic narocne.
@hradnapani dakujem🙂
@hradnapani ale tie ceny bytov su na nete uverejnene uz s proviziou realitke, nie?
@lianka2 malo by to tak byt, ale treba sa pytat.
@stepanka274 dakujem🙂
@lianka2 obvykle ano, ale urcite nie vzdy
S realitkou ktorú spomínaš nemám skúsenosti a našťastie nemám skúsenosti ani s postupom prepisu elektriny a pod lebo to všetko za mňa vybavila realitka, cez ktorú som kupovala byt v Bratislave ja. Ja som šla cez realitku RE/MAX Right Way konkrétne cez makléra Petra Dobiasa http://reality-dobias.sk/ . A musím povedať, že ja som riešila len minimum vecí, pomohol nám aj s hypotékou a katastrom. S proviziou musíš rátať, to určite, ale zase za tú robotu čo spravia si to aj zaslúžia podľa mňa.
@lianka2 aj ste to nakoniec riesili cez realitku? Nasi vymyslaju, ze chcu predat dom a prestahovat sa blizsie k nam do bytu. Len neviem cez koho ako im zohnat byt. Nevyzname sa ani ja a ani manzel v papieroch co treba vybavit, tak by som potrebovala radu, ci to riesit cez realitku alebo ako 🙂 budem vdacna za kazdu radu
@xenia2 Tak my sme najprv hladali na vlastne triko, mysleli sme, ze to bude malina, ale velmi sme sa zmylili. Bola to makacka, neustale sme sedeli za pocitacom, pozerali ponuky, chodili po obhliadkach, dokonca sme natrafili na jedneho pana ktory byval v prenajatom byte a chcel nam ho predat. Takze vselijaki ludia su na tomto svete a pokial sa clovek nevyzna tak sa moze stat ze nebude mat ani peniaze a ani nehnutelnost, takze za mna urcite realitka.
@xenia2 Urcite by v takomto pripade bolo lepsie popozerat sa po realitke 🙂 po nejakej kvalitnej s dlhorocnymi skusenostami.
@agiagi takze ste tiez skoncili pri realitke? @veronka91 ono sa to povie lahko, ze po kvalitnej s dlhorocnymi skusenostami, ale ich je mnoho a najst medzi nimi su spravnu veru nie je jednoduche. Chcela som nasim pomoct, tak som googlila ze ake su realitky a tak a vyskocili mi desiatky.. :/ ja by som radsej dala na niekoho kto ma s nejakou dobre skusenosti, lebo takto sama len tazko nieco najdem :(
@xenia2 do IP ti napisem realitku s ktorou sme mali vybornu skusenost pri kupe nasho bytu. Skutocne nemozem povedat pol slova proti nim- snad sa za tych pat rokov nic nezhorsilo.
Pozri si referencie na realitku, prpadne na maklera