Kúpa auta z bazáru

16. mar 2023

ahojte, viete mi prosim poradit, ake ukony je potrebne vykonat po kupe? odhlasenie, prihlasenie majitela atd. co vsetko a cca aku sumu penazi si pripravit? zaujimalo by ma kolko cca vijde povinne zmluvne poistenie, ci kontrola auta, ktore je v bazary znamena, ze uz dalsia kontrola technickeho stavu po kupe nemusi prebehnut a ci toto vsetko vedia spravit aj v autobazary. vopred dakujem za odpovede

wade
16. mar 2023

Po kupe by mal autobazar auto odhlasit na tvoje meno (technicak by ti mali dodat do par dni). Potom musis ist auto prihlasit (potrebujes na to ten Technicky preukaz, svoj OP a uzavrete (a zaplatene) zakonne poistenie). Vyska poistky zalezi ci si davas aj havarijnu (kryje skody pri havarii na tvojom aute - je jedno kto je vinny) alebo iba zakonnu poistku (ta pokryva skody, ktore ty sposobis inym ucastnikom - ale tvoje auto nie). Ked si hodis do googla "zakonne poistenie" tak ti vyhodi mnozstvo portalov, kde zadas parametre, vek auta a uvidis cenu.

Inak - nieco z tychto ukonov sa daju robit aj online, ale s tym nemam skusenost. Mozno niekto doplni.

Ohladne technickej kontroly - kedze spominas autobazar - odporucam byt opatrny. Nenechal by som to na autobazar, kedze oni su trosku v konflikte zaujmov a pripadne chyby by ti zamlcali. Auto je jazdene a urcite nejake chyby ma. Ja si stale pred kupou necham preverit auto bud v autorizovanom servise, alebo inom - nezavislom servise. Je to standardna sluzba - zaplatis par desiatok eur. Ak predajca nesuhlasi - je to pre mna stopka a hladam ine auto.

Neviem aky mas budget, ale ak je to +10 tisic, tak skor odporucam ist na stranku autorizovaneho predajcu - a oni maju preverene / jazdene vozidla - ktore casto predavaju aj s nejakou zarukou. Ak sa bavime o budgete 5 tisic a menej, asi ti ostava iba autobazar, alebo sukromna inzercia.

maranco
16. mar 2023

Prihlásiť auto môžeš aj cez internet, a vtedy na poplatok máš 50% zľavu, potrebuješ občiansky preukaz vydaný po 7/2021 ak máš starší ti ho bezplatne vymenia
Povinné zmluvné poistenie si urobíš aj cez net a pri prihlasovaní pripojíš PDF poistnej zmluvy
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...
Plastovú kartičku/značky ti donesie poštový kurér a odovzdáš mu staré.

Porovnávače poistenia
https://www.superpoistenie.sk/kalkulacie-povinn...
https://www.netfinancie.sk/pzp/
https://www.mojepzp.sk/