Ahojte žienky a muži,
s mužom sme si vyhliadli pejný prerobený domček, avšak dnes sme zistili, že má 120 rokov 🙈
Keďže s mužom sa extra do nehnuteľností nevyznáme, chcem sa vás spýtať, na čo by ste sa zamerali, aby ste zistili, či je dom v dobrej kondícií? Čo si treba všímať?
Išli by ste do kúpy tak starej nehnuteľnosti? 😊
Ďakujem
aj ked je prerobeny, urcite zistit ako je na tom statika, vlhkost murov, kanalizacia, krov-strecha, elektrina...to ze je prerobeny je sice lakave..no mury su stare..kto vie v akom su stave pod novym satom...a treba zistit ci uz nepatri medzi pamiatky..
pozemok na ktorom stoji patri komu? nie je tam viac majitelov? zistite si na miestnom urade co to o majiteloch, dome..
ja by som do toho nesla😔
Určite nie, a to už len z toho dôvodu ze oprava starého vyjde 2x viac ako postavať nový dom. Väčšinou je výhoda kúpiť starý dom len kôli pozemku a zbúrať. Tie materiály co sa používali už niesu v dobrom stave často krát. Staré domy bývajú zvlhnute a majú veľa skrytých chýb.
Treba si všíma tram ci není zhnity ty ale 120 ročný? Fuha to je dost
Zavolajte si na obhliadku odbornikov a nepytat sa matiek na zvacsa laicke nazory
Všetko je pravda, čo ženy píšu, ale netreba zabúdať ani na energiu ľudí, ktorí tam bývali, čiže aby tam ešte aj nestrašilo, v starých domoch prebývajú aj duchovia😉
@nadabula 🤣🤣
@nadabula ten je dobry
V podstate kupujete pozemok.
Zospodu domu sa treba zamerať. Teta zdedila po prastarých rodičoch pri potoku dom. Tiež taký 100 ročný a po čase pri rekonštrukcii zistila, že ho zaplavuje spodná voda. Strecha sa dá spraviť, ale ak je dom mokrý zdola, tak je to na .......😒.
aby nebol taky ze pod omietkou strcis prst a ostane ti diera v "tehle" 120 rocny barak je dvojnasobok toho co by som kupila ja 60 je tak akurat aj dost
zalezi ako je postaveny. nasi kupili 120 rocnu vilu, je to krasna honosna stavba a tie dnesne stavby sa na kvalitu nechytaju 🙂 ale je zas pravda, ze ta vila bola postavena bohatou rodinou, cize vsetko bolo tip top.
ked som bola v skotsku, tam tiez zili v 120 rocnom dome a tam sa to tiez bralo skor ako plus nez ako minus.
urcite treba zavolat odbornika na obhliadku, ale reci, ze to sa kupuje len pozemok a dom treba zburat, su len take kecy a vobec to nemusi byt pravda 🙂
Dôležite je či ma aj okolo domu na stenách kameňe ako tie klasicke stare domy to vlhnu takže riešenie ked neprajete si plesne je take že to treba injektáž aby ste nemali plesne od ktorých sú choroby to že je prerobený neznamena že nemôžu tam byť nedostatky aby ste sa neoklamali. Ja som kúpila taký 90 ročný dom po dedictve ale vedela som čo má čaka lebo majitelia nič nezatajovali lebo sme sa poznali až na malý detail vychytavky ako umyvadlo v skrini,a take drobne somarinky a aby mi nevlhla dolna izba som ju dala zainjektovať kedže boli na múre kameňe vlhlo to tak aby neboli plesne a to som riadne zaplatila 9100 eur za jednu izbu. Nakoľko to musi robiť odborne firma.Ostatok pomocou kamarátov sme robili kúpeľňu, môj priateľ ten urobil viac ako 80 percent práce. Kedže vie kade čo a to že je starý musite mať aj na viac peniaze nakoľko neviete ake prekvapko by vás čakalo. Starý dom má aj veľa nastrah to že je prerobený neznamena že musi byť TIP-TOP.Starý je starý raz darmo aj ked niekto chce stary nie vždy je to vyhodou. Aj ked prerobený ale nikdy by som sa nekupala v kúpeľni ktorú niekto použival fuj takže aj ked je dom prerobený a bol použivany investiciu tam bude treba dať.Aspoň na tu kúpeľnu. Dalej v akom stave sú rozvody plyn, voda, elektrika, kedže je to starý dom toto ak bude treba vymeniť to kopec penazi takže aj ked prerobeny ale s investiciou bude treba počitať.Hlavne múry podlahy ako pišu ostatne si treba všimať lebo to že je prerobeny neznamena že musi byť v poriadku. Môže začať vlhnuť a to by ste sa riadne preratali poriadny škrt cez rozpočet. Ak majitelia chcú predať tak môžu aj niečo zatajiť čo sa môže nasledne poriadne vypomstiť tým novým majiteľom.Najlepšie ako pišu ostatne vziať niekoho odborníka aj ked mu zaplatite ale aby ste mu ten dom ukazali aby ste s nim išli na obhliadku ten aby vám povedal či sa kúpa oplati alebo nie.Ak tam je stara strecha alebo staršia a nedajbože azbestova tak to robi len špecializovana firma ktora len to žeby ju rozbrali si zapyta poriadnu pálku.Ak je klasicka škridľova tak koľko ročna kedy bola menena a v akom stave je krov,tramy všetko do bodky detailov skontrolovať samozrejme vziať zo sebou odborníka ktorý sa do stavieb rozumie taka stara nehnuteľnosť potrebuje človeka ktorý sa do toho úplne rozumie a pozrie ako sa povie každý kút toho domu.Aby ste následne nepreplatili.Môj je už takmer hotový je tehlovo kamenny ale aj po kúpe musite mať po ruke vždy nejake peniaze nakoľko nikdy nevieš čo sa môže kedy stať.
Cerstvo prerobeny stary dom je macka vo vreci. Velke riziko.
Aj ked zaplatite odbornikovi aby ho prezrel, tym ze je cersto prerobeny, moze byt vela problemov neviditelnych. Nekupovala by som.
120 rocny je siroky pojem a nic moc nehovoriaci....moze to byt uplne v pohode, koniec koncov, ludia ziju v ovela starsich budovach, ci si vezmes trebars take historicke centrum...nie kazda moderna metoda sa samozrejme hodi na rekonstrukciu starej budovy, takze ak si nieste isti s manzelom, urcite nejakeho odbornika...alebo minimalne ak mas fotky, alebo nejaky popis...skus hodit dotaz na modru strechu...
My sme pred 12 rokmi kúpili dom, ktorý mal vtedy už vyše 80 rokov, čiže pomaly mu ťahá na stovku. Veľa sme na ňom poprerábali a pri tej prerábke sme videli, ako je poctivo postavený, je vidieť, že si ho niekto staval pre seba a nič neodflákol. Má hrubé 60 cm múry, takže v lete je v ňom príjemný chládok aj bez klímy (na prízemí, horné poschodie je dostavované). Milujem náš dom, verím, že nás prežije. Netvrdím, že všetky staré domy sú dobré, ale určite nesúhlasím ani s názorom, aký tu čítam, že je to barabizňa na zbúranie.
Ja si myslím, že aj novostavby majú x vád, takže nie len staré, maloktory dom je tip top a jedno aký má vek . Ako nevýhodu vidím čerstvú rekonštrukciu, lebo ťažko povedať či ju robili poctivo do hĺbky a s ohľadom na materiál domu alebo štýlom chcem to potom draho predat, tak dám najlacnejšiu omietku nevhodnú na taky dom , najlacnejšie okná atď.
Moja sestra kúpila 100 ročný dom dvojtehlu, celý podpivničený. Vôbec nebol zvlhnuty, statika bola dobrá, len steny trochu popraskané, všetko si robili sami, steny, elektriku, podlahy, stropy. Nič tomu domu nie je, majitelia sa oňho predtým tiež starali. Nájdite si pána, ktorý Vám to všetko pozrie
Skus si zavolať na obhliadku inspekcia budov/bytov nájdeš na nete firmy co sa tomu venujú. Áno stojí to nejaké peniaze ale ak máš vážny záujem o dom oplatí sa.
Starého domu by som sa nebála, skôr tej rekonštrukcie. Bohužiaľ veľa ľudí v tomto nedá na odborníkov ale robí si po svojom a potom to tak dopadne. Dom je vlhký, plesnivy, studený a samozrejme potom to dávajú za vinu starému domu nie spackanej a neodborne rekonstrukcii.
My mame vyse 100rocny dom, ma svoje caro, nepalena tehla robi taku mikroklimu ktoru ziadna novostavba mat nebude. Je to ale starost, rekonstrukcia musi byt robena s rozumom, oslovte statika, pripadne oz artur
zaklady , plyn , elektrika strecha .. hlavne od podlahy aby nevlhol .. ak sa nerozumiete najdite si dobreho stavbara alebo odhadcu a nech sa za vas na to pozrie.. radsej zaplatit a vediet na com ste ako kupit a ma sa rozpadnut ....