Kuchynské trapasy

h2
1. dec 2013

Milé žienky, k vytvoreniu tejto diskusie ma inšpiroval môj včerajší "výtvor". Tešila som sa, že si so synom spravíme tvarohovú žemľovku, muž ju nemá rád, ale nebol doma, tak som išla na to. Žemľovka bola krásna, vydarila sa, až na jednu "maličkosť". Kúpila som iný tvaroh, než zvyčajne kupujem no a na obale nebolo nikde uvedené, že by bol solený. Väčšinou si čítam zloženie výrobku, no ale čo už môže obsahovať výrobok, ktorý sa volá len TVAROH? Nuž, tento obsahoval aj soľ, síce nepísali, koľko, ale podľa chuti dosť. 🙂 Takže sme mali slanú žemľovku, nepomohlo, ani keď som ju dodatočne riadne pocukrovala. Máte nejaké podobné príbehy? Podeľte sa s nami o ne, nech sa pobavíme. 🙂

kokorunecka
1. dec 2013

😀 Ja som si teraz spomenula na môj prvý pokus o upečenie pudingovej bábovky 😀
Všetko som išla podľa receptu, ale neviem, kde sa stala chyba, lebo po značnom smrade z rúry som ju vytiahla a hľa, okraje zhorené, čierne a vnútro? Žiadne 😀 Normálne, že vzduchoprázdno 😀 😀 😀 😀 😀

linda20111
1. dec 2013

@h2 Ja zvyknem varit pre psy kuracie hlavy alebo behaky, tak ze maju z toho aj polievku. V lete som im navarila vo velkom hrnci a nedala naraz lebo sa mi zdalo vela, tak som polovicu dala do mensieho hrnca do chladnicky aby mali na druhy den. A moj manzel prisiel rano hladny zo sluzby (ja som este spala) tak si tu polievku dal :D :D A este sa mi stalo ze som piekla bananove muffiny, ale vobec netusim co som urobila zle, robila som vsetko presne podla receptu, no boli take mazlave, cesto sa lepilo ako by neboli dopecene, ale pritom som ich piekla dlhsie ako bolo treba... A som zvedava aj na trapasy inych mamiciek, lebo je to dobra tema, trosku na pobavenie, mohli by aj tie "dokonale" prispiet nejakou srandou 🙂

hradnapani
1. dec 2013

ja som dost lava na varenie masa. Raz mi svokra poslala hovadziu kost, ze je to dobre na vyvar. V zivote som to nerobila, ale ked sa ozvala na navstevu, tak reku ze uvarime s muzom tuto dobrotu. Recept sme mali od nej nadiktovany, ale ja neviem, co sme tam dorobili, ale robilo sa to straaasne dlho a vysledok vyzeral ako spinava voda v kybli po umyti dlazky 😀
(kedze mam dobru svokru, tak sme jej to radsej ani nenaservirovali)

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moni244
1. dec 2013

môj prvý segedín mi skončil v koši, všetko som robila ako som mala, len ja múdra, naučená robiť max. soté, som to tam všetko nahádzala, dala vodu a nechala variť, lebo nikde nebolo napísané, priebežne miešať a dolievať vodu 😀 😀 čiže mi to na kompletku zhorelo

veronicka1901
1. dec 2013

Mne sa stalo nieco podobne, ked sme zili s muzom v Anglicku, chcela som na Vianoce napiect nejake suche pecivo a kupila som si margarin. Samozrejme, tiez slany a tiez to tam nebolo uvedene na obale a zlozenie som necitala (v Anglicku je na vyber aj slane a klasicke maslo). Takze sme mali krasne slane vanilkove rozky a medvedie labky. Fakt hnus, neodporucam 😀.

zita19
1. dec 2013

Ja o kuchynskych preslapoch mozem pisat romany 😀 Moja prva krupica, co sme si s baracmi varili bola taka tuha, ze sa od nej aj noz odrazal. Ani sme ju z hrnca nevedeli vyinstalovat 😀 😀 😀

zuzinka1989
1. dec 2013

tak prispejem aj ja svojim trapasom... robila som vyvar, ale bola som maximalne nachladnuta, necitila som vone, dokonca ani chute...korenicky mam vsetky rovnake, bez nazvov, ale ja vzdy viem, kde konkretna vec byva...len co sa nestalo - niekto mi ich poprekladal...ja miesto mleteho korenia, som do vyvaru supla mletu skoricu 😀 to ste mali vidiet tie pohlady po ochutnani 😀 😝

jadodka
1. dec 2013

Minuly rok na Vianoce som sa odhodlala upiect zakusok Den a Noc,ja total lavica na pecenie😉, mordovala som sa zo zakuskom 3 hodiny, v recepte vsak stala osudova veta..."dajte vychladnut", tak v zapale sikovnosti a radosti ze aka cukrarka zo mna som pekne krasne plech s nadherne ozdobenym zakuskom dala do okna,vsetkych doma som nato upozornila,aby davali pozor. Po chvili nejakej praci ktora mi-hadam- zatemnila rozum som isla do kuchyne a tam kosaaas ako na Sibiri,tak s hundranim ze "aka kosa tu je"som s celou silou okno zatvorila. Plech zo zakuskom-mojou pychou 😁😁😁😁😁-vyletel von oknom aj so sietkou z okna. Esteze pod oknom nestalo ziadne auto. Do rana vsetky macky z okolia mnaucali pod barakom a vylizovali moj zakusok😁😁😁😁😁😁😁-sorry za pravopis,pisem z mobilu😘

stellamaris
1. dec 2013

mne sa podarilo znicit tlakovy hrniec 🙂 hodila som tam mäso podusit,potom som zabudla hrniec vypnut a tak hodinu(!) mäso som dusila,co ostalo v hrnci,sa nedalo odstranit nicim 😕 cierna masa mäsa 😀

zuzik307
1. dec 2013

byvali sme v podnajme, kde sme mali sklokeramicku varnu dosku...prihrievala som polievku, ked tu zrazu vypadol prud...polievka bola uz celkom tepla, tak sme si nabrali, najedli sa a sli do obchodu, ved co budeme doma robit, ked nejde ani PC ani TV 😉 ...vraciame sa po polhodke domov, citim zvlastny smrad...este sme si robili srandu, ze susedovi nieco prihorelo 😀 ...otvarame dvere, smrad sa stupnuje, pozriem na sporak...medzicasom zapli prud 😅 ...hrniec /svadobny dar od babky z predvadzacky, mal vydrzat vecnost 😕 / scvrknuty na polovicu vysky, kovova naberacka uz ani nemala tvar...nejako sme to zo sporaka zoskrabali a za tyzden aj ten smrad odisiel... 😵

laila22
1. dec 2013

@jadodka dobre som sa zasmiala 🙂

mantilka
1. dec 2013

Ja som si pri Jadodkynej prihode spomenula na Sacherovu tortu...krásne som ju ozdobila a ked som ju odkladala do chladnicky...ani neviem ako, vysmykla sa mi z ruky a buuuuuuuum na zem samozrejme vrchom.... 😕 😀 😀 😀. Neviem ako chutila a nikdy som si tento recept nevyskusala znova. 😀 😀 😀

22beba
1. dec 2013

ja neviem variť .. teda uvarim ale nič extra vždy sa mi pripália hrnce .. ale take moje naj je že som upiekla bublaninu a chcela som ju nakrajať a dala som ju von na balkon vychladiť ..... ale bohužial prisiel susedov pes a kým som prisla tak oblizoval už len prazdny plech 😀

zita19
1. dec 2013

Ja som raz pozvala nasich na nedelny obed. Ze bude kacka (teda 2 kacky), cervene kapusta a moje vlastne knedle. Rano som vstala, zarobila cesto, podusila kapustu, uvarila knedle a tak o pol jednestej som si spokojne sadla ku kave, ze aka som ja sikovna 🙂 🙂 V polovicke kavy mi doslo, ze kacky su v mraznicke!!! Jaka som bola vdacna za teplu vodu z kohutika. Asi po pol hodine obmyvania a vyplachovania sa mi z nich podarilo dostat tie sacky z vnutornostami ale kacky este furt zmrznute. Tak sa ozvalo vo mne moje technicke vzdelanie., takze hlinik dobry vodic tepla. Napchala som do tych kaciek guce alobalu vrazila do rury. Pokial dosli nasi, tak sa nastastie dopiekli, len moja mama nechapala, co v tych kackach ten alobal robi 😀 😀 😀 😀

hradnapani
1. dec 2013

@zita19 kacka s hlinikovou plnkou 😅

linda20111
1. dec 2013

Este ma napadla jedna vec, ked sme byvali u svokry (ja som vtedy vedela uvarit max. spagety), svokra urobila maso a potom potrebovala odist niekde do mesta, tak mi kazala urobit varene zemiaky a dat na nich trosku petrzlenovej vnate co mala nasekanu v krabicke v mraznicke. Tak ja som zemiaky uvarila a potom som mala trochu zohriat olej a do toho dat trosku toho posekaneho petrzlenu, lenze ja som olej zohriala privelmi, ked som tam ten mrazeny petrzlen vlozila, zacalo to vsade strasne prskat, miesto zeleneho bol zrazu hnedy a bol vsade po celej kuchyni 🙂 🙂 🙂 Doteraz si na to stale spomeniem ked robim take zemiaky 🙂

maca_p
1. dec 2013

tak ja pridam, ked som varila prvy krat vianocnu rybaciu polievku, tak som nevedela, ze z hlavy sa vyrezavaju ziabre 😀 . tak sme ju uvarili, schosnili a az po vianociach sa ma mama spytala, ze ci som to vyrezala. ja ze nie 😀 . vraj sa tam zachtava vsetok bordel a a piesok. uz nikdy nebola nasa rybacia polievka taka dobra, ako prvy krat 😎 😎
ale toto je moje jedine fo páá 😀

caoli
1. dec 2013

tak ja už toho v kuchyni mám za sebou viac než dosť, takže dnes sa mi už trapasy (takmer) vyhýbajú. Ale tak jeden ešte z cias môjho čerstvého manželkovania - v urputnej snahe uvariť mužíkovi najlepšie prvé jedlo v našom úplne novom bytíku som piekla plnené kuriatko. Už bolo pekne hotové, voňavé, chrumkavé, tak bolo treba vybrať z rúry... lenže chybička se vloudila - jenská misa sa mi vyšmykla z rúk, ale tak, že časti kuraťa a plnky som zbierala ešte aj spod radiátora 3,5 metra vzdialeného od rúry 😀 A bola premiéra - zemiaková kaša so šalátom 🙂
Jaj, a ešte jeden - upiekla som krásny krémový koláčik, poliaty čoko polevou, a keďže bolo chladno, vyložila so ho na balkón stuhnúť. Po hoďke či tak nejak idem preňho, že si dáme, mňam mňam... a čo nevidím - v koláči až po dno pekáča vtlačená hnusná chlapská šľapaj, koláč samozrejme zdemolovaný na totálku, a ešte aj krém bol pootieraný o kraje pekáča, ako keď si niekto o patník otrie zablatené baganče. A ten môj hrdina len zatĺkal a zatĺkal… ale usvedčila ho jedna jediná ponožka visiaca na šnúre v kúpeľni 🙂

bodka70
2. dec 2013

dievčatá, sa tu smejem na vašich príhodách 😀 😀 😀 😀

ja varím vraj pomerne dobre, ale kedže som dosť roztržitá, príhod a nehôd z varenia mám tiež dosť.

spomenula som si, ako som varila puding podľa návodu na sáčku (čo by v pohode zvládol aj absolvent pomocnej školy v Belži 😀 😀 😀 😀 ). Asi 2 x sa mi stalo, že som zabudla na cukor, aj keď som sa to potom snažila dodatočne ocukriť, už sa to nedalo jesť, ten puding bol hnusný. Raz sa mi nechcelo to mlieko na puding zohrievať, tak som to len naraz trepla do hrnca - výsledkom bolo, že puding nechcel ani za svet zhustnúť, zospodu sa začal pripaľovať a nakoniec som ho vyhodila, lebo celý smrdel... 😎 😠
občas sa mi stane pri pečení koláčov a zákuskov, že zabudnem prášok do pečiva dať, alebo cukor či olej... A moja prvá torta pre ročnú dcérku mi skoro zhorela, ešte som ju zachránila, keď som orezala obhorené okrajky. 😝 😀
No a raz som sa vybrala s kočíkom na prechádzku aj s mužom a na sporáku som zabudla kuraciu polievku. Pomaličky sa varila....a varila...a varila.... 😎 😀 😀 😀 . Našťastie som prišla včas a ešte sme nehoreli, len na spodku hrnca ostalo cca 1 cm polievky - taký hustý vývar sa mi v živote nepodaril.... 😀

lujza123
2. dec 2013

😀 😀 😀 😀 dobraa teema, pridam aj ja cosi. Moje zaciatocnicke kucharske trapasy boli take bezne, najhroznejsie co sa mi stalo bolo ked som v 14 robila pukance. Dala do panvice, zakryla a podla navodu cakala kedy dopukaju. Ked sa uz niekolko minut neozyvalo ziadne puknutie a kuchynu zaplnal smradlavy dym som usudila ze uz asi budu. Jasne ze boli...cierne ako uhol a pripecene po celom hrnci. V panike som ho chytila a dala vychladnut na balkon. Lenze to ma nenapadlo ze na celom balkone je nova umelohmotna podlozka. Takze po mojej kuchárskej premiere sa este 3 dni vetralo, podlozka s vypalenou dierou v strede skocila v kosi spolu s hrncom ktory mal znútra specene pukance a zvonku speceny plast 🙂

No najlepsie zazitky mam z jednej restiky v anglicku kde som pracovala ako kucharka. Restiku kupil majitel od jednej starej pani ktora ju predala aj s "vecnym bremenom" v podobe jej 19r. vnuka, ktorého mal po dobu dvoch rokov NEVYHODIT. Chalanisko bol perfektny clovek, bola s nim hrozna sranda a vsetci sme ho mali radi ALE bol totalny kucharsky antitalent.
Najskôr robil za barom, ale kedze za smenu vypil viac nez vsetci hostia pichli nam ho do kuchyne. On bol fakt neuveritelny..... Ked robil volske oko najskôr znicil asi 5 vajicok tak ze dal do panvice vodu namiesto oleje. Potom sa teda spytal ako sa to robi a ked sa dozvedel ze ma pouzit olej tak to vajicko hodil rovno do fritezy.
Niekedy sme ozdobili zmrzlinovy pohar listkom maty. On zaregistroval len nieco zelene, takze ked robil zmrzlinu on tak ju vo velkom style posypal nakrajanym petrzlenom. Pokazil mikrovlnku lebo tam dal ohriat jedlo v normálnom hrnci...ze ake funny ked to iskrickuje. Najhorsie bolo ked ostal nejakou nahodou v kuchyni chvilku sam bez dozoru a prisla objednavka na jedlo. Rychlo sa chopil prilezitosti varit a pustil sa do toho. Takto raz ugriloval steak zabaleny v potravinárskej folii. Vôbec mu neprekazal smrad ani cudny vzhlad specenej folie na mase a kludne ho dal na tanier a poslal do restiky. Alebo zabudol zapnut fritezu, dal tam hranolky. Ked sa nic nedialo usudil ze su asi zle, tak ich vybral, vyhodil do kosa, otvoril nove balenie, nasypal a znova cakal....
No najvacsi gol bol ked sa ponukol sefovi ze mu uvari obed, ze uz je v kuchyni dlho a ze mu predvedie ako skvelo sa naucil varit. Rozhodol sa ze sa bude prezentovat kuraciou polievkou. Samozrejme sa mu nechcelo robit normalnu slepaciu polievku, tak len opiekol maso, zalial vodou a nasypal tam sackovu polievku . Ja som bola vtedy chora a v rohu kuchyne, tam kde sme mali len pera, papiere, zastery ..proste take nejedle veci som mala odlozeny cibulovy sirup na kasel. Je to len nakrajana cibula zasypana cukrom. Po par hodinach cibula pusti stavu. Ten moj sirup mal uz par dni, takze to bol pohar plny tekutiny v ktorej plavala cibula...no a chlapec, samozrejme videl ze aha nakrajana cibula, dam ju do polievky. Vôbec mu neprekazalo to mnozstvo tekutiny, myslel si ze je to olej, ani vzhlad niekolkodnovej nalozenej cibule a cele to vylial do hrnca. No a verny svojej popletenej zbrklej povahe svoj kulinarsky vytvor vôbec neochutnal, rovno polievocku naserviroval sefovi...ten sa chudak skoro povracal hned pri prvej lyzicke sladkého vyvaru...a my tiez ked sme to zo smiechom ochutnavali..v zivote som nic odpornejsie nejedla. 😀

h2
autor
6. dec 2013

Tak dievčatá, ešte som si spomenula na jeden trapas z čias útlej mladosti (mohla som mať tak 15 rokov), robila som pre seba a pre otca večeru, hlivový perkelt, mama nebola doma, mala prísť až neskôr. U nás doma bolo zvykom mať stále v rýchlovarnej kanvici vodu, keď niekto potreboval počas varenia vodu, tak mal poruke. Takže som pri podlievaní perkeltu tiež siahla po kanvici, lenže som nevedela, že mama do nej naliala ocot, aby odstránila vodný kameň a, samozrejme, zabudla ho vyliať. Síce som hneď zacítila zápach octu, ale už bolo neskoro. Najlepšie zo všetkého bolo, že keď prišla mama a opýtala sa, čo sme večerali, otec zahlásil: Houby s voctem. 😀 Bola som na posmech celej rodine ešte niekoľko mesiacov. 🙂

mamcucha
9. okt 2014

Trosku ozivym temu, je skoda, ze zanikla...
Vydavala som sa velmi mlada a nikdy som sa nezaujimala o varenie alebo pecenie. Ked sme sa odstahovali od nasich, napadlo ma, ze skusim placky. Zavolala som mame, co do toho ide. Znelo to asi takto: Nastruhas si zemiaky, pridas vajicko, dochutis korenim a solou a potom pridas uz len muku, ale tak PŘIMĚRĚNĚ. Nevedela som co to znamena, tak som pridavala, kym to ako-tak spolu drzalo pokope. A hadajte co bolo po upeceni? Keby ten vytvor po niekom hodim, asi ho to zabije!!! Boli tvrdsie ako kamen. 😀 Od vtedy som ich neskusala a to sa uz zaradujem medzi tie lepsie kucharky. 🙂
Nieco podobne sa mi stalo, ked k nam necakane prisla svokra a ja som robila prvy raz domace langose. Ona zdesena, ze ako ich mozem potierat vodou, ze sa to musi olejom! No a vysledok bol rovnaky ako pri plackach. A este ta jej hlaska, ze ved nevadi, naucis sa.. Ma nas.ala, TRUBA!!! 😀 Od vtedy pouzivam na potieranie LEN vodu s cesnakom a su super makkucke. 🙂

lenkakravcova
1. nov 2018

Tak pridám aj ja 😃
Varila som ryžu prvýkrát na novom sporáku, v podnájme. Pekne som tam dala vodu, hodila ryžu, a nechala zatvorené variť. Po asi 10minútach začala vrieť, tak som ju len premiešala, a nechala tak. Nech si tam pekne vrie. A ona vrela vrela.. ja som si odbehla do obývačky, a asi po 2 min.cítim nejaký čudný smrad. Manžel vydesený vyskočil, že asi horí niečo. Bežím do kuchyne,, źe sa mi asi vyparila voda a pripálila ryža, aby som to aspoň ako tak zachránila, a tam ma čakalo prekvapenie 😃 - hrncu zhoreli ušká 😃 boli plastové, takže smrad ako z pálenia gumy všade po okolí. Ryža bola ale vpohode 😃

birika
18. feb 2022

mala som 12 rokov a u nas sa chystalo "driapanie peria", Tetuskam sme varievali veceru, tak ma mamicka poverila pripravou rostenky s ryzou. Masko som pripravile, pekne poopekala na domacej masti, polozila v mise na kraj sporaka (sporak na pevne palivo), samozrejme, misu som zhodila a rostenky pristali na kobercoch na zemi - mamicka mi pomohla ich pozbierat, omyli sme ich horucou vodou a ja som pripravila "kobercovu rostenku"...chutila vsetkym 🙂

janetinka27
18. feb 2022

@h2 asi rok po nastahovani do bytu,ktory sme si s nadsenim prerobili, som varila morcaci perkelt.moj muz je madar a tak davam do paprikoveho jedla vzdy dvojnasobok papriky.bol uz vecer,boli sme strasne unaveni a muz ma upozornil,aby som nezaspala,ale zaspali sme obaja na gauci...

obaja sme sa naraz prebudili,z hrnca sa uz dymilo,muz vyskocil a bezal do kuchyne,nalial do hrnca vodu,vsade para a smrad. ja som medzitym dokoran otvorila dvere na balkon a vsetky okna v byte, zatvorila som izby,aby do nich nesiel smrad z kuchyne.bolo asi 22:30,vsade ticho,len u nas harmatanec😂 ten smrad sa urcite siril po celom panelaku a cez okna urcite do vsetkych okien susedov. v byte nebolo takmer vidiet, ten dym bol hysty a smrad priserny.islii sme spat ako dva udenace a gol bol,ze som si vtedy pri intenzivnom vetrani neuvedomila,ze som v obyvacke sice dvere na balkon otvorila,ale nase spalnove okno sa otvara na balkon,takze cez obyvackove balkonove dvere ten smrad naliezol oknom do spalne a bol tam stiplavy cmud,periny boli ako z udiarne a v nich sme spali😂

na druhy den sme mali teda zamoreny byt,musela som postuplne oprat uplne vsetko,aj vsetko oblecenie v skriniach, aj bundy,obliecky,potahy ,deky,uteraky,uplne vsetko.dva tyzdne som kazdy den roznymi pripravkami umyvala dokladne vsetky bytove dvere,skrinky,ruky som mala cele vysusene. cely cas sme mali po byte kopec misiek s octom,smrdel gauc, postel, nabytok, okna. ale co je najhorsie,smrdeli steny. bali sme sa,ze nase nove omietky budeme musiet zoskrabat, ale na nete pisal niekto podobnu prihodu a vraj byt prestal smrdiet po 2 tyzdnoch. a naozaj, po dvoch tyzdnoch tie omietky uz bolo citit len minimalne.

pripaleny hrniec som otvorila az na druhy den, moriak vyzeral dobre,muz ho vtedy zalial vodou,takze plaval vo vode, paseku vlastne narobila paprika,ktora po odpareni vody pri vareni zacala cmudit. moriaka sa zbavil muz,ani neviem ako,ja som bola mimo 🤣 hrniec bol novy,tescoma,dvojite dno,ale spodok hrnca az po horne dno sa zmenil zo striebornej farby na zlatu a ostal posiaty zvlastnymi bodkami 😂

janetinka27
18. feb 2022

a este vlastne, cele dni sa vetralo a ked sme sa vracali z prace,vzdy sme opatrne otvarali dvere a vchadzali do bytu a dufali,ze byt bude smrdiet menej,ale prve dni sme boli zufalo sklamani,lebo nas vzdy vo dverach ovalila udenina 🤣😂

domak2
18. feb 2022

@janetinka27 ja som uz stokrát niečo trochu pripalila, preto nedam dopustiť na ryzovar napríklad 😅 Ale môj muž, je v tomto level expert 🙄 Raz varil vajcia tak, že vybuchli a zoskrabavali sme ich zo stropu 😂 "ved len na minútu oko zatvoril" A raz mi volal keď som bola na dovolenke u našich, že ako sa vypína ten poziarny hlasic (asi som mala sadnúť na lietadlo a ísť to pozret 🤷‍♀️), lebo si opekal kura...aj s hrncom. 😅

stellamaris
18. feb 2022

@domak2 ryzovar mam doma ale nepouzila som ho este🤦‍♀️a to varim ryzu teda casto.Prvu ryzu pred rokmi v sacku som vyvarila na tuhu ryzovu hmotu🤣

mikadooo
18. feb 2022

@h2 ja som raz chcela uvariť takú tu kapustu na sladko-kyslo, ku bravčovému a knedli. Keďže som to predtým nikdy nevarila, tak som volala kamoške, ktorá varievala už na strednej doma s mamou nedeľné obedy atď. Tá suverénne, že pol hrnčeka cukru tam mám dať 😄. Výsledok si asi viete domyslieť 😁.