Je pre Vas nejaky dennik najdoveryhodnejsi, ze v podstate co sa tam docitate beriete ako absolutnu pravdu.
Napr. keby v Denniku N napisali, ze atentat na Fica bol podvrh, tak budete to brat sa fakt?
Máme na Slovensku celú kôpku dôveryhodných denníkov - Denník N, Sme, Postoj... jediné, ktoré klamú sú dezinformačné média.
Problém ľudí je, že nechápu, aký je rozdiel medzi spravodajstvom a publicistikou a medzi správou a komentárom.
Nebudem riešiť, čo by v Denníku N napísali o atentáte na fica, ale tiež by som rád videl tie jeho jazvy.
@annm81 si ma pobavila 😃
Neviem ale ja verím skôr aktualitám. Atentát by som nespochybňoval. Okrem toho nemyslím si, že by si dovolil nejaký denník spochybniť atentát.
@babulkomale To ma teší. A čím konkrétne?
Dennik n, sme, aktuality. Ale nesledujem na pravidelnej baze ziaden dennik a ani ziadne spravodajstvo.
Ako fakt beriem udalosti, ktore davaju logicky zmysel.
A aby bol postrielany clovek bez kvapky krvi nalozeny do auta, cely jeho kratucky pobyt v nemocnici zahaleny do absolutneho zakazu informovat verejnost, a aby o par dni bol postrielany clovek uplne fit, to mi logicky zmysel nedava.
Dennik N, Sme, Aktuality, Postoj . A nic co sa tam docitam neberiem ako absolutnu pravdu, su to normalne informacie s ktorymi pracujem a vyhodnocujem ich.
Ak by v dennikuN napisali, ze atentat bol podvrh, tak by som to brala ako prvy inpulz, ak by to napisali uz vo viacerych mediach a boli by svedkovia, lekari, ktori by to tvrdili, potom by som to zacala brat ako informaciu, ktora meni moj pohlad na situaciu. Ak by prisla komisia a vysetrila to, tak by som to brala ako fakt. Tak funguje kriticke myslenie. Nie kazdu jednu informaciu, ktoru uvidim, hned povazujem za "absolutnu pravdu". Citam, sledujem, vyhodnocujem a ked dostatok relevantnych zdrojov tvrdi nieco, co som si povodne myslela, ze je inak, tak uvazujem ci som sa nemohla mylit.
Zatial relevantne zdroje tvrdia presny opak - Ficov atentat nebol podvrh, su svedectva lekarov co ho osetrovali, ja zatial nemam potrebu nabehnut na konspiracnu vlnu a tvrdit, ze to bol podvrh, aj ked si o Smere a Ficovi nemyslim nic dobre.
@annm81 že veríš novinám 😃 myslela som, ze takí ľudia ani neexistujú.
@babulkomale a čomu veríš ty?
@babulkomale je to jednoduché- nie som zakonšpirovaný človek, čo má paranoju a je presvedčený, že celý svet je jedno veľké klamstvo. A trebárs mnou zmenené denníky mi nedali dôvod predpokladať, že si správy vymýšľajú, čo sa o médiách štýlu Hlavné správy povedať nedá.
@babulkomale smiesne /alebo smutne?/ je skor, ako si ludia myslia ze prave oni maju patent na rozum, ze pravda je vzdy opacna, ako tvrdi ktokolvek iny, mudry, studovany, profesional vo svojom odbore, a ze vsetci naokolo ich klamu a snazia sa ich zabit.
@vanilkovazmrzka a potom to dôjde k takým absurdnostiam, že niekto vyhodnotí covid ako biologickú zbraň, aj keď je to z pohľadu účinnosti úplne neschopná zbraň. Alebo že niekto neverí na guľatosť Zeme, lebo nebol vo vesmíre a na geometrii v ZŠ nedával pozor, aby si to dokázal sám overiť aj bez cesty do vesmíru. Musí byť strašný život žiť s pocitom, že všetci naokolo mi neustále klamú - lebo prečo práve moje okolie a rodina by mali byť výnimočné, keď všetko ostatné je klamstvo.
Dennikn, sme a aktuality, tie nezavisle aj ostanu, momentalne som velmi zvedava, ako dopadnu televizie…..napriklad som zvedava, ako budu hodnotit vcerajsi prejav nasho mierumilovneho pana premiera
@annm81 nepoznám Hlavné správy, ale manipulácia médiami je známa od vzniku médií samotných.
Vzdy niekomu patria a ten niekto rozhoduje, co tam bude. Tak to je a netreba byť ani konšpirátor.
@vanilkovazmrzka a to si kto myslí? Však navštív odborníka, ak máš také pocity...
@babulkomale A teda máš veľké šťastie, že žiješ v dobe, keď si môžeš pozrieť médiá z celého sveta, ktoré majú rôznych vlastníkov a prikláňajú sa k rozličným názorovým prúdom.
Pre mňa neexistujú médiá,denníky ktoré sú dôveryhodné.Ak tie správy neviem overiť,sú mi vlastne nanič.Snáď,možno,asi HN ekonomická časť.
@annm81 aj si pozerám a beriem ich s veľkou rezervou.
V denníkoch si stačí pozrieť správy a už vidieť, ako sú nezávislé, kde sú naklonené.
Aj niektorých redaktorov už všetci poznajú.
@petronelag Vieš dať pár príkladov, aby na základe správ bolo vidieť to, že nie sú nezávislé? Lebo ja sledujem viaceré médiá z rôznych častí sveta a aj rôzne orientované a spravodajstvo majú v podstate totožné, líšiace sa prakticky len v tom, čo vychádza z geografického umiestnenia.
@babulkomale ty odkial teda cerpas informacie, ked je pre teba vsetko nedoveryhodne?
@belllinka ved precitam si, ale beriem vsetko s rezervou. Uplne mi staci ked sa robi reportaz z miesta, kde som, z institucie kde prave posobim, alebo z akcie kde spolupracujem a viem ake su fakty a co je potom v mediach. Este aj mena dopletu 🤦 podla mna seriozna zurnalistika u nas nejestvuje. A nezavisla uz vobec nie.
@babulkomale daj príklad, čo doplietli.
@sevrin nebudem konkretizovat, ale deje sa to desatrocia ( nemam uz 18 🙂).
Nepotrebujem schvalenie mojich skusenosti na anonymnom fore. Len som odpovedala na otazku.
@babulkomale to je tiež taký štýl ako JPP. Alebo na margo témy, ako keď Fico prská na všetky strany ako mienkotvorné denníky šíria nenávisť ale nenávistné komentáre som čítal iba od neho.
@babulkomale preto si človek informáciu overuje v rôznych zdrojoch. A kredit média je daný aj tým, ako pracujú s faktami. Lebo správa o jednej a tej istej udalosti bude ináč podaná v Aktualitách, Novom čase alebo v Hlavných správach.
Podľa mňa sprostý ten čo verí vôbec niekomu.
Hneď vidno, že dotyčný nikdy neprišiel do kontaktu s médiami alebo tam nikoho nepozná.
Taký človek čo s tým skúsenosť má sa na to pozerá už inak.
@sevrin Ja sa na toto pýtam opakovane už pár rokov diskutérov, ktorí tvrdia, ako "mejnstrím" klame. Zatiaľ som sa príkladu nedočkala. Podľa mňa títo ľudia žiadne štandardné noviny nikdy nečítali, len opakujú to, čo niekde začuli - sú to ludia, ktorí majú potrebu byť za každú cenu v opozíci, či už preto, že im to dáva pocit výnimočnosti, alebo pre niečo iné.
Nanajvýš niekde na facebooku zahliadnu nadpis komentára z takéhoto média a bez toho, aby si to prečítali, hneď tú informáciu berú ako spravodajský fskt, úplne ignorujúc, čo sa píše ďalej ako v perexe a že to nie je spravodajstvo.
žiadny, ani v tomto režime, ani v minulom.