Ktorú zeleninu sa oplatí začať pestovať?

gabika4
21. jan 2019

Ahojte, viem, že je január, ale keďže je také hluché obdobie na zeleninku, tak rozmýšľam ktorú zeleninu sa oplatí pestovať :D Gazdinky, čo za zeleninu tento rok budete sadiť? Ktorá sa podľa vás najviac oplatí, prípadne dajte rady aký druh či odroda 🙂 Teším sa na príspevky 🙂

tosomja
21. jan 2019

@gabika4 ja keď raz budem mat záhradku, tak bude sama paradajka a feferonka 😀

jasminet
21. jan 2019

ja uz mam nakupene semiacka paradajok, paprik a baklazanu, z jarnej redkovky pre muza a z jesennej cviklu...a kopec mrkvy 😀

dominika6
21. jan 2019

@gabika4 my pestujeme
papriku,paradajky,cibuľu,cesnak,uhorky šalátové,kukuricu,mrkvu,cviklu,kaleráb,redkovky...čo by si chcela poradiť?

gabika4
autor
21. jan 2019

Zaujíma ma či nepestujete kvaku, prípadne či ste to niekedy jedli? Neviem či sa oplatí to posadiť.

joja101
21. jan 2019

vdacne su rajciny, tych budete mat kopec a potom zemiaky, tie sa vedia krasne na zimu ulozit napriklad v pivnici a nemusitecelu zimu ziadne kupovat 🙂

renatka100
21. jan 2019

@gabika4 na balkone pestujem paradajky, uhorky a jahody. Je to super, rastie to same, iba viazem na tycky. Jahody mame aj v decembri - mame stalerodiace.

gabika4
autor
21. jan 2019

@renatka100 neviete akú odrodu jahôd to máte?

iveta143
21. jan 2019

uhorky,paradajky,jahody, cvikla,cibula,tekvica hokaido

iveta143
21. jan 2019

este cuketa,kalerab

gabca025
21. jan 2019

Ja plánujem divoké rajčiny, klasické rajčiny, uhorky, papriky, rôzne dyne, bylinky (bazalka, majorán, rasca....), zemiaky, amarant, sóju , fazuľou, hrach, kukuricu (sladkú a aj popkornovú), cibuľu, cesnak, mrkvu, pór, celej, špenát, kapustu, brokolicu, petržlen, celer, cuketu, červenú cviklu. Uvidím čo mi z toho vyrastie, lebo toto bude prvý rok čo mám novú záhradu. Ešte som chcela zohnať šošovicu, ale zatiaľ sa mi to nepodarilo

renatka100
21. jan 2019

@gabika4 su stalerodiace - tak to predavaju - videla som och aj v obi aj hornbachu

osky
21. jan 2019

@gabika4 ja sadim.kvaku i vodnicu.niekedy kazdy rok niekedy kazdy druhy na striedacku.susime ju a na vianoce varime z toho polievku.
Vyborna je i na surovo .
Inak pestujem mrkvu a cviklu-presne koli tomuto hluchemu obdobiu v zime.krasne to vydrzalo vo vedrach poprikryvanych dekou vonku pod balkonom.tahame este stale cerstvu.
Po zbere som to necistila nechala take i s hlinou a mrkvu i s vnatou.nenatlacene...
Kapuste sa u mna medari ale kuoujem a robime si salat-kapusta cvikla mrkva.
Alebo mrkva cvikla cierna redkev por...
Odstavujem cviklu s jablckami.vyborny zdroj vitaminov.
Inak mam 2 dlhe vyvysene zahony a tam pestujeme vsetko mozne formou permakultury.
Chystam sa rozsirit este.vrelo odporucam.
Je super odtrhut rano cerstvu pazitku rajcinku redvicku uhorky.a nesmu chybat cukiny ci patizon...no vselico...hmmmm.uz sa na to tesim..

uglybetty1234
21. jan 2019

ja mam dva vyvysene zahony 2x 0,5 m a prvykrat som pestovala minuly rok. Mala som cuketu, hrach, fazulku, paradajky asi 4 sadenice, papriku, kalerab, mangold, redkvicky, uhorky. Cuketa jedna rastlina a na domacu spotrebu bohato stacilo, to iste uhorka. Mangold to je jak dive, to sme nestihali jest, redkviciek milion, uhoriek a rajcin tiez. Co mi neslo bola paprika, tu uz nedam. A baklazan mi vobec nevysiel.

gabika4
autor
21. jan 2019

@gabca025 ešte som nepočula, aspoň nie v mojom okolí, kto by sadil sóju a amarant, ako a kedy to sadíte? veľa sa toho urodí?....
@osky a ako chutí tá kvaka? píšete, že to sušíte, inak sa to nedá uskladniť? čítala som, že niekedy sa to jedlo podobne ako zemiaky, kým neprišli z Ameriky :D
......my zatiaľ nemáme svoju záhradku, budem sadiť u rodičov :D tento rok ideme stavať domček, a aj keď máme obrovský pozemok, nechcem sadiť na stavenisku a bojím sa aj zlodejov na dvoch nohách a aj na jednej slizkej nôžke :D

gabca025
22. jan 2019

@gabika4 tento rok chcem prvýkrát vyskúšať. Oboje sa sadí marec, apríl. Ja to budem sadiť až keď zlezie sneh a trošku sa pôda vysuší. Odhadujem koniec apríla. Na jeseň môžem dať info ako sa tomu darilo/nedarilo

gabika4
autor
22. jan 2019

@gabca025 tak amarant by mal výjsť a malo by sa mu dariť...pred nedávnom som čítala, že u nás to aj divo rastie ako burina, len ľudia nevedia čo je to :D na sóju som neskutočne zvedavá...milujem všetko z nej...nie veľa ľudí to má rado, no nám to mama robila, keď sme boli ešte deti a odvtedy mi to chutí, len to treba vedieť pripraviť 🙂

gabika4
autor
22. jan 2019

ešte som pozerala na rebarboru, musím si načítať ako sa to pestujee 🙂

gabca025
22. jan 2019

@gabika4 práve to, že amarant rastie ako burina, tak ma to inšpirovalo, že by sa mu mohlo dariť. Na sóju som aj ja veľmi zvedavá

lilucerullo
22. jan 2019

ja by som chcela nasadiť cibuľu, cesnak, cuketu, paradajky, papriky, mrkvu a jahody.

73daniela
22. jan 2019

@gabika4 nahodou skusenosti s pestovanim batatov??

kaja01
22. jan 2019

Tak ja paradajky, paprika, zemiaky aspoň 3 druhy (skoré vyberám už koncom júna), reďkovka, cvikla, uhorky nakladačky aj šalátové, cvikla, hokaido, cuketa, fazuľa aj fazuľka na zeleno, mak čierny a biely, cibuľa, cesnak, pór, kaleráby aj skoré aj na zimu, mrkva, petržlen a zeler.

katrin21
22. jan 2019

My vzdy mame rajciny,papriku, uhorky, jahody, cviklu kazdy druhy rok/ stacia 2 riadky/, mrkva, petrzlen, cibula a cesnak.. este hrasok byva a zo dva korene cukety.. vsetkeho mame 1-2 riadky, takze na malom kusku mame vsetko..len rajcin mavame viac korenov..sme dom v novej stvrti, ale aj kusok uzotkovej zahradky potesi.

Rajciny mame Bycie srdce- masite, aj klasicke tornado a dva korene cheery, alebo San marzano.

nada789
22. jan 2019

no dobre a kedy zacinate sadit priesady do kelimkov? ci si kupujete hotove priesady az na jar?

stellasweet
22. jan 2019

Tento rok musim este viac cukin, v lete to milujeme na vsetky sposoby jest, s rajcinami, bazalkou, cestovinami.... Tiez sadim hokaido, muskatove tekvice, spenat, salotku cervenu aj bielu, rozne chilli (habanero, jalapeno az po trinidad chilli, to mame plny fóliovnik len chilli.) A tiez korenovu zeleninu, rajciny.... A od minuleho roka uz aj nakladacky uhorky.

katren
22. jan 2019

@gabika4 ake hluche obdobie????svokra, studovana zahradnicka, ma uz semienka v kliceni...na planty je uz skvely cas 😉

gabika4
autor
22. jan 2019

@73daniela nemám, ale na fb som čítala príspevok jednej pani, ktorá skúsila len tak ako klasické zemiaky dať do zeme a teda vraj mala riadnu úrodu...len teraz si nepamätám či nepísala, že dozreli skôr ako tie klasické :D aj ja skúsim toho roku dať pár kúskov do zeme, uvidíme čo sa stane :D
@stellasweet i ja toho roku posadím rôzne druhy tekvíc, tiež ich zbožńuje a dcérka tiež...a čo sú to za druh muskatové tekvice? také som ani nepočula ...viete mi povedať ako je chuťovo rozdiel medzi hokaido a týmito muškátovými?
@katren myslela som hluché na zberanie úrody :D ale u nás aj na pestovanie, pochádzam zo studeného kraja, dokonca moji rodičia majú vždy chladnejšie ako ja, a to je medzi nami len 24 km :D ...my môžeme dávať niečo do zeme naozaj neskoro :( doma na parapete síce môžem pestovať, ale ešte neviem čo :D prezraďte, čo svokre práve klíči ? 🙂

katren
22. jan 2019

@gabika4 uz tam ma rajciny, papriky, papaja jej klici zo semienok...taka klasika...uhorky dava neskor

uglybetty1234
22. jan 2019

@nada789 ja kupujem priesady paradajka, cuketa, paprika, uhorka. Hrach, zelenú fazuľku a mangold zo semiačka.

ludka140281
22. jan 2019

ja sadim každý rok-hrach,paradajky,papriky,zemiaky.....teraz chcem cuketu a tekvicu pridat,,,deti to miluju...

natia29
Autor odpoveď zmazal
Zobraz