Ktoré struny mám potiahnuť?

maafr
3. mar 2022

Ahojte, chcem sa opýtať ak mám nakreslené akordy ktorými strunami mám potiahnúť struny ktoré nie sú nakreslené na obrázku na ktorých nie su tie prsty položene alebo ako zistím ktorou strunou na daný akord mám brnknúť ? Ďakujem za odpoveď

enka81
3. mar 2022

@maafr môj syn sa učí hrať na gitare podľa videí na YouTube, mrkni, možno budeš viac v obraze

maafr
autor
3. mar 2022

@enka81 nejde mi to. potrebujem asi niekoho osobne
🙉

maafr
autor
3. mar 2022

@enka81 A neviete mi presne povedať na akom kanále sa to učí alebo od koho je to na tom youtube tvorba ? ďakujem

cosmic_origin
3. mar 2022

@maafr Na struny sa brnká zhora. Väčšinou platí pravidlo ak sa akord končí napr. na 5. strune, brnkni len na tých 5 ak na 4., len na 4, ak na 6.strune, tak na všetkých 6.

enka81
3. mar 2022

@maafr oprava, na YouTube si pozerá komplexnejšie skladby, vraj ideálne je si stiahnuť apku Tabs, ale to je dobre, ak už máš trošku základy, pretože sú tam presné inštrukcie ako nejakú skladbu zahrať bez toho, aby človek rozumel notovým zápisom (sú tam akordy, rytmus brnkania, prípadne jednotlivé struny, kt. zahrať, atď.). Čo sa týka čítania "tabuliek", je to následovné: predstav si gitaru postavenú na výšku, podľa toho by mali byť rozložené struny z ľava do prava podľa praváckej gitary (čiže od najhrubšej struny po najmenšiu), čiže struny vyjadrujú v podstate "stĺpce" a "riadky" vyjadrujú pražce. Krúžky na strunách vyjadrujú, že kde ju stlačiť podľa toho, nad akým pražcom sa nachádza (v prípade, že máme strunu stlačiť napr. na 7. pražci, na pravej strane sú pražce očíslované, pokiaľ nie sú, znamená to, že tabuľka vyjadruje pražce úplne od hora (1.,2.,3.,4.)), často bývajú k nim pripísané čísla od 1 po 5, ktoré vyjadrujú prsty: 1 ukazovák - 5 malíček. Nad každým stĺpcom (strunou), na kt. sa nenachádza krúžok, sa nachádza buď prázdny krúžok, čo znamená, že struna má byť hraná bez toho, aby sme ju stláčali, alebo krížik, čo znamená, že strunu nehráme. Akord je súzvuk 3 a viac tónov, čo znamená, že prejdes brnkátkom po všetkých strunách, ktoré majú byť hrané smerom nadol. Pokiaľ chceš vedieť, ako ten akord má znieť, neostáva nič iné, ako ho vyhľadať na YouTube a spol. čo sa týka jednotlivých strún, ktoré treba zahrať u nejakých pesničiek, ako napr. "Let her ho" od Passengera (tzv. "fingerstyle") sa tabuľkami nezapisuje, ale buď notami alebo variantou, ktorú odporucujem, a to jest šesť prerušovaných riadkov, tzv. "tablature" alebo skrátene "tabs" (vyjadrujú struny od najhrubšej po najmenšiu zhora nadol), ktoré bývajú zvysli čiarami pravidelne oddelene (rovnako ako u notového zapisu), ktoré vyjadrujú doby, na prerušovaných čiarach sa vyskytnú čísla, ktoré vyjadrujú, aký pražec je stlačený (0 vyjadruje, že struna sa zahrá bez stlačenia) .

To by malo byť dostatočne vysvetlenie pre začiatočníka, pre komplexnejšie akordy a tablatúry je naozaj lepšie sa obzrieť po YouTube, pretože toto je len minimum na to, aby si mohla niečo začat hrať. (píše syn 🙂)

maafr
autor
4. mar 2022

@enka81 Ďakujem za radu 😉

whiteflower87
4. mar 2022

@maafr akord je suzvuk najmenej 3 tonov. Ak brknes jednu strunu ktoru zatlacis je to iba tón.
Ak mas schemu akordu zatlacis gulicky ktore su tam nakreslene. Davaj pozor aby si tie struny netlmila hned inym prstom. A vtedy ked potiahnes po strunach zapocujes akord.

whiteflower87
4. mar 2022

@cosmic_origin no to je trochu inak ak su basove struny v danom akorde, nevidim dovod ich nehrat. Tam je problem v tom ze zacinajuci hrac nie dobre postlaca struny a tak mu tam dunia iba basove struny a tie co maju zazniet nezneju.

aalt
4. mar 2022

@maafr ak sa struna v akorde nehra, tak byva oznacena x. Napr. v Ddur Dmol (nebarovy) sa nehra horna struna E. Ak sa struna hra "bez prsta" zvykne sa znacit o. To znacenie byva pred prvym prazcom. Este niekedy byva aj znacenie prstov cislami 1 ukozovak, 2 prostrednik atd.