Dobrý deň, možno blbá otázka pre niekoho z vás ale naozaj si neviem rady.
Doma pijeme iba Turecku kávu presúvame to "štrk"
A Jacobs Velvet krema, ktorú prezyvame "Neska"
Chceli by sme si zadovážiť kávovar. Avšak väčšina z nich je len na espresso. A netušíme čo je čo, aká káva je ktorá káva 😂😂 vedel by nám niekto túto našu problematiku trošku priblížiť a vysvetliť?
Všetky kávovary sú aj na espresso. Potom záleží čo od takéto kávovaru očakávate a akú kávu chcete piť. Niekomu stačí aj kapsulovy napríklad dolce Gusto. Niekomu stačí len na espresso s tryskou a niekto chce vyslovene aj na cappuccino, latte, že chce s peničom mlieka a nemusí sa trápiť s tryskou.Niekto chce aj so zabudovaným mlyncekom. Niekomu stačí bez.. to všetko si vy musíte zistiť čo od toho chcete
Väčšinou sa do kávovaru dávajú celé kávové zrná a ten si ich pomelie. To je ten štrk. Môže sa dávať aj už pomletá káva, ale lepšie je keď sa robí z čerstvo pomletej.
Rozpustná je instantná a to do kávovaru nejde.
Ja mám napríklad uz pár rokov Sencor so zasobnikom na mlieko. A som spokojná. Nemá mlynček, kávu si buď kúpim mletú alebo si doma nameliem. Robí espresso, cappuccino a latte .. mlieko mi napeni sám .. stal do 150€ a my pijeme len latte takže nám vyhovuje
Blogokave.sk tam nájdeš všetko čo potrebuješ vedieť a máš aj veľa recenzií na rôzne značky kávy.
Na taky kavovar pouzijes taku kavu ako na turka - len nepomletu, ak ma v sebe zabudovany aj mlyncek, alebo pomletu, ak mlyncek nema.
Ak je to nejaky jednoduchy pakovy kavovar, odporucam kupit si aj mlyncek na kavu, a kupovat si nepomletu zrnkovu kavu.
A ked ta zaujima, aky druh odroda kavy je dobra - to sa neda povedat, zalezi od tvojich chuti, ale ak pijes turka a nesku, tak v tych kavach nebudes citit nejake vyrazne rozdiely :D
Kvalitna, silna kava je aj z tzv. mokakonvicky (koťogo). Stoja par eur, kedysi boli z hlinika, teraz uz su zvacsa nerezove a dostat ich v mnohych velkostiach a farbach. Dava sa do nich mleta kava, voda a postavia sa na platnu. Z vody sa vytvori para, stupa hore, prejde pomletou kavou a z oddelitelnej konvicky si potom nalievas do salok silnu kavu. Podla chuti a preferencii cukor, mlieko resp. smotanu. Ja si kupujem zrnkovu ci mletu 100% arabicu. Ale niektori oblubuju zmes arabicy a robusty v im vyhovujucom pomere. O chuti kavy rozhoduje odroda, stupen prazenia aj hrubost/jemnost pomletia. Fajnsmekri necukria a nemliekuju, ale musia si dlhym procesom pokus/omyl najst "tu svoju". A inym zas ta ich nemusi vyhovovat. Rozhodne plati, ze kvalitna kava NIE JE LEN espresso.
Presne ako u nas. Muz pil popradsku-“šuter-turka zalievaneho”. Ja som pila velvet.
V aprili kupil kavovar. Ale tu spravnu kavu stale hladame 🙈
Mne zatial chutila najviac popradska. Jemu nie-asi sa jej “prepil” kedze ju pil do teraz.
My mame kavovar uz vyse 10r a stale hladame tu naj kavu. Ked najdeme nieco co mam konecne chuti a nie je preprazena, tak po par baleniach je zas ina ta kava. Stale ju uprazia inak.
@majlo1234 presne. V kaviarňach je espresso stále chutnejšie ako doma. Ale tam vraj mávajú zrnkovú kávu v úplne iných cenových reláciach za kg, ako sme my "na doma" ochotní zaplatiť.
@madeincssr akoze je pravda, ze na nasich cca 8 kav denne som zvykla kupovat lacnejsiu kavu😄 okolo 15 eur za kg, teraz som kupila skoro za 30 a rzdiel skoro ziaden😂
@mareka49 to ma vobec nenapadlo
@majlo1234 keby bol problém s tlakom tak by kávovar nefungoval tak ako má to by si bola počula aj všimla. V tom kávovare je malý motor ten sa dá vymeniť keď už je slabý. Takže bud nastavenie intenzity kávy alebo kúpiť inú kávu. Ja vzdy kupujem inú značku a mením aby som nebola furt na jednej znacke
@stellarstar a aku mas napriklad teraz? Ja neviem uz, nemam vyhraneny vkus, akurat nemam rada kyslu. Teraz sme kupili z malej praziarne pri bratislave, predtym som bezne bravala z obchodu tie vacsie zname znacky. Ziadne terno nic z toho, da sa to pit, ked to zalejem mliekom.
To s tym tlakom som si myslela preto, ze mam pocit, ze kava vyteka velmi rychlo a je malo “husta” ak vies co myslim.
@majlo1234 skús polaborovať s jemnosťou/hrubosťou mletia. Automatické kávovary majú spravidla niekde mechanický prepínač na 3-5 stupňov jemnosti mletia (kukni do manuálu). Čím jemnejšie, tým ťažšie sa cez kávu pretláča para/voda.
@madeincssr no prave to som hned nastavila na najemnejsie mletie, uz to viac nejde. Dovtedy bola kava v priesvitnom pohari jak spinava voda😒 kavovar ma skoro tri roky, mozno by nebolo od veci upgradnut na lepsi. Ale mam pocit, ze sa vratim naspat k pakovemu, zdala sa mi ta kava lepsia.
@majlo1234 momentálne mám popradskú crema predtým som mala lidl xxl bellaroma crema. Ja ale žijem v AT tak kupujem tu tie crema. A keď som na SK a je akcia tak kupujem tu popradskú lebo ta nám teraz dobre sadla a chuti nám. A mlieko kravské som zamenila za hafer ovsené mlieko a už by som sa ku kravskému nevrátila
Kávovar treba nastaviť máš to zle nastavené akú zn máš?
@majlo1234 skusila si dat do stredu čiže na 3? Ja to mám na 3 a žiaden problém káva ani svetlá ani tmavá a je akurát, veď kávovar máš ešte mladú
@stellarstar hej, na espresso by sa nemala mliet na uplne najjemnejsie, ale mozno maju v kavovare nieco zanesene/zakamenovane.
U nas pijeme Lavazzu z kavovaru.Na sk,ked si dam popradsku,je kyselsia ako Lavazza.
Nedavno som chutnal de Longhi, original kavu a velmi mi chutila.Chystam sa kupit,da sa len online,potom sem napisem😅.
@madeincssr a otazka je ci aj čistí kávovar pravidelne? Lebo ja skoro každý mesiac a odvápňujem hneď ako da vedieť plus voda z kanvice
@stellarstar ani nie. Keď to signalizuje, niekedy to nejaký čas ešte ignorujeme. Na kave to nepozorujem, ale teda v kaviarnach je stale chutnejsia ako z akehokolvek domaceho kavovaru, aky sme mali (ale ini mozu mat inu skusenost).
@tundra ano, mali sme ju tiez kupenu zo dva krat.
@stellarstar mozem vyskusat teraz prestavit na trojku, co to spravi. Ja davam vodu priamo z vodovodu do nadrzky, ale odvapnujem ho pravidelne znackovym odvapnovacom
@majlo1234 po prestavení na 3ku uvidíš rozdiel až pri 3 - 4 káve nie hneď ale dúfam že ti to pomôže
@stellarstar velka vdaka!
@bibaa137
blogokave.sk
@madeincssr ale nedavaju, neboj.
Viem co sa pouziva v kaviarnach a viem co uz roky pijem doma.
Skus si pozriet
blogokave.sk, dostanes mnoho odpovedi 👍👍👍
@bibaa137 aká káva je ktorá káva si môžeš naštudovať na nete, sú aj kávovary kt robia nielen espresso ale aj latte, macchiatto atď