Kto u vás odhŕňa sneh pred bytovkou?

7. dec 2023

U nás je to len tak na dobrej vôli, ktorá v našom vchode chýba. Ale že úplne. Ak to nespravíme my, alebo raz som videla jedného pána tak nikto. Máme viacero vchodov v rámci jeden bytovky a náš vchod je vždy posledný s neodprataným snehom. Tak ma zaujíma či je to aj u vás len na dobrej vôli alebo máte nejaký rozpis. Upratovať nám chodí firma, ale tá sneh nerieši. Bývame na severe, takže si to užijeme celkom dosť.

Ďakujem za odpovede

ptvw
7. dec 2023

Ten kto ma aj sluzbu vo vchode u nás neupratuje firma

viestta
7. dec 2023

Z chodnikov ma odpratavat sneh ich vlastnik, ak nie su vase (pozemok zapisany v katastri) tak je to zodpovednost mesta alebo obce. Majitelia domov uz nemaju tuto povinnost. Niekde to robi upratovacia sluzba, ak to ma v zmluve. Inac je to len na dobrovolnosti obyvatelov.

sense
7. dec 2023

Upratovacia služba. Aj keď niekedy výjazd z garáž e u prácu keď sa už pomaly z garáž vyjsť neda

autor
7. dec 2023

@viestta chodík rieši mesto áno.. ale tá vyasfaltovaná časť možno 3x4m ktorá spája chodík s vchodom je asi náš problém.. podľa mňa je to jemne nedomyslené

barbora0308
7. dec 2023

U nas to robi upratovacia sluzba.

viestta
7. dec 2023

Ak to nie je vo vlastnicstve spolocenstva, tak aj to je verejny chodnik a ma ho cistit mesto. Pozri do katastra, ci pozemok pod chodnikom je vo vasom vlastnicstve. Ak je to vase, tak bud to ma robit upratovacia sluzba alebo ten, kto ma sluzbu, ale to musi byt dohodnute medzi vlastnikmi. Ak dohoda nie je, tak nikto nie je povinny odpratavat sneh.

petronellla87
7. dec 2023

Domovnik

zana147
7. dec 2023

My máme upratovaciu službu , ale tá nemá v zmluve odhrňanie snehu , tak máme rozpis ako na veľkú službu a ideme podľa neho .

petronela10149
7. dec 2023

tak ako pise @viestta ... ale, myslim, ze po medziludskych vztahoch, tak zvolame schodu a dohodneme sa... prepacte, ze takto sentimentalne, ale uz sa zabubulo na roky nasho detstva a detstva nasich rodicov? zoberieme sa a vypratame, este si urobime zazitok, vela snehu odprataneho, tak podme urobit detom radost, od snehuliakov, tunelov, iglu... nie je sneh, nedobre, je sneh, nedobre... pochopila som, ze vy sa snazite, chapem aj, ze je to unavne, ale je to aj o dohode v bytovom dome. navrhni stretnutie majitelov a dohodnite sa na kompromise...ak mate v bytovom dome seniorov, invalidov, odcetovanych mimo bydliska a v tu chvilu nemozu, tak hadam sa viete ludsky dohodnut kto tie smiesne stvorcove snehu odhrnie.

dadka1997
7. dec 2023

Ked som byvala na panelaku, sice nam tam chodila upratovacia služba, ale pri odhrabavani snehu sme sa striedali

autor
7. dec 2023

@petronela10149 samozrejme. Ale zase ja tak detsky dúfam v spravodlivosť, nie že jeden sa tam bude nadrapovať a druhý bude spokojný ako je pekne, lebo sa našiel nejaký blbec, ktorý to robí.. ale nech sa to rozdelí medzi viacerých

autor
7. dec 2023

@viestta kokso máš pravdu, je to pod mestom! Vzadu schodisko je naše a asi polka chodíka zadného, ale zvyšok je mestský... Ale napríklad dnes išiel traktor odhŕňač a iba rovno švacol chodík ale nezachádzal bližšie k vchodom

viestta
7. dec 2023

Autorka, posledne zimy boli takmer bez snehu, takze tento problem tu ani nebol. Pamatam sa na casy, ked sa este u nas v panelaku upratovalo podla rozpisu ako ma ked som prichadzala zo skoly zdrbala suseda, ze ako sme si dovolili neodhrnut sneh. Sneh, ktory napadal v priebehu dna ked sme ani jeden neboli doma, my v skole, rodicia v robote. A dalsi cirkus bol, ked sneh napadal v noci a otec ho pred odchodm do roboty neodhrnul. Dosla nam o pol osmej trieskat na dvere, ze mame s tym nieco robit. Tak sme to s bratom odhrnuli, zmeskali do skoly a kym sme sa vratili zo skoly, zas bol pred branou zavej a v brane stala nastartovana suseda aby spravila cirkus.
Neviem ako u vas, ale kym nenakyda pol metra snehu, tak sa cez ten sneh da prejst. Viac by ma trapila poladovica, vtedy je to naozaj nebezpecne, ale to staci sa vo dverach odtocit, zobrat z kredenca sol a posolit. To moze hocikto, netreba cakat na toho, kto je "zodpovedny".

vulka
7. dec 2023

U nás to roky robil sused. Keď ostarel prevzali sme to my, lebo nemal kto. Ale teraz sme dotlačili obec k tomu, že to odhŕňa taký malý obecný traktor.

prunee
7. dec 2023

Ma to robit vchodova sluzba podla rozpisu, alebo byvaju snehove sluzby v zimnom obdobi, urobte si rozpis podla bytov napr. od decembra do februara. Samozrejme, ak vacsie snezenie vyda prave na starsich, ci zdravotne obmedzenych susedov, treba pomoct a zastupit ich. Ale aj u nas je to na dvoch chlapoch - domovnik a moj muz.

janinah
7. dec 2023

V tuším 1996 bola prvá veľká kalamita.V sobotu ráno ženy nemohli prejsť do obchodov.Z panelákov povychadzali chlapi s lopatami.zmetakmi a kadecom a bola snehová brigáda.so skvelou náladou.niekto aj fľašu na zohriatie doniesol....dnes všetci čakáme na vlastníka pozemku...tak čakájme...a trauma pohotovosť nestíha zlomeniny riešiť....

autor
7. dec 2023

@viestta neviem kde bývaš ty ale my na Orave sme teda bez snehu neboli... Ale áno dá sa cez to prejsť, nie je to po kolená.. aj dnes v noci nasnežilo možno 7cm...

trinneo
7. dec 2023

Takto ti poviem, my mase asi 30x7m pred bytovkou a parkovisko, vsetko patri mestu, (este nikdy neodpratalo)v bytovke býva 12 rodin a odpratavam ja s mojim muzom...preco?pretoze niet tej moralnej sily, ktora by donútila iných, aj tych ktori maju auta,aby sa tej lopaty chytili...serie ma to?ano stve,ale aspon sa udrzujeme v kondicke a dcere robime vzdy poriadnu smyklavku a snehuliakov...sme na vzduchu a nekysneme len vo vnútri...ale na najblizsej schodzi sa asi pokusim navrhnut nejake nove riesene, lebo nie vzdy mozeme odpratávať my...bola som v 9 mesiaci tehu a po troške som aj vtedy odpratavala lebo mi to nedalo a zabili by sme, keby to primrzlo...

la_dolce_vita
7. dec 2023

Mame rozpis a ide sa cez zimu podla neho. Pred tym ten, co mal aj upratovanie vo vnutri bytovky, teraz si uz za to platime, ale oni sneh neodhrnaju.

lenka.25
7. dec 2023

Keď sme si s mužom kupili byt , tak bol rozpis , no ja som rovno na schôdzi povedala , že to robiť určite nebudeme . Jednoducho nemám čas o štvrtej ráno odhrnat sneh . Takto sme vlastne aj zrušili upratovanie chodieb , to si platíme upratovaciu firmu a chodník odhŕňa správca domu

slavomira236
7. dec 2023

@viestta byvam v 4ti ako dedina rodinne domy A mesto nikdy este chodnik neodhrnulo. Skor s tym odhrnovacom este na chodnik navalaju.Ak neodhrniem tak nikto
Su luda ktory odhrnu a su ludia ktory nie. Ale ja musim aj keby sa mi mechcel lebo mama po mne huka ze ak niekto spadne xlomi nohu tak budemu musiet platit ze ma uda.Tak odhrnam. Ci chcem ci nie. Na nasej ulici je kostol pus zahrada k nem takze dlhy usek chodnika a tam napriklad nikdy nieje odhrnute.

jarmilaj
12. dec 2023

U nás je 6bytov, odhŕňam ja, spolu s mojím dospelým postihnutým synom. V pondelok, keď riadne snežilo, ako sme tak pracovali, prišiel sused, naštaroval svoje auto, presunul sa na odhrnutú plochu a poometal si celé auto. Jeho žena stála vo vchode, keď skončil, prisadla si do auta a odfičali. My sme to sledovali s úžasom, odložila som metlu, ktorú som kúpila ja minulú zimu, a finito, šlus a amen. Mám 47rokov, som najstaršia osoba v bytovke, všetko sú tu mladí, zatiaľ bezdetní. Zjavne som aj najsprostejšia

mirdita
13. dec 2023

@jarmilaj ľudia sú pripečení to je celá zkaza ľudstva. Nekaz si chuť. Pekný deň ti prajem

ajko2011
13. dec 2023

Domovník

2006_1211
13. dec 2023

Spraví to ten komu to tam prekáža, mne je jedlo ci tam je sneh alebo nie a keď to niekomu vafi tak si rovno pred garazpu odhrnu tak môžu aj pred vchodom

autor
13. dec 2023

@jarmilaj no to ma podrž to je hrozné!

onedaynick
13. dec 2023

@2006_1211 toto je smutny pristup

jarmilaj
13. dec 2023

Už to prebolelo😉. Ja sa len stále nestačím čudovať, čo sa to deje s dnešným svetom, ale prispôsobujem sa. Keď prídu smetiari, popracem na miesto už iba svoj kôš, keď mám službu, už neumývam aj dvere, nečistím mrežu na oškrabávanie blata, zopár krát cez leto pozametám okolo celej bytovky, záhradku kosieval môj otec, to som mu zatrhla, radšej dám 1x/leto5€ chlapom z dediny. Idú Vianoce, iba preto som umyla okno na chodbe. Sú tu mladí zdraví chlapi, jeden hráva po večeroch na gitare, druhý chodí venčiť psíka s mobilom, tretí nevychádza vôbec...Nechcem žiadne spoločné grilovačky, ale aby nemal kto nahlásiť pokazené vchodové dvere, alebo prehodiť žiarovku😔. Keď vypadne elektrika, beriem baterku a idem nahodiť spínač. Smutné.

2006_1211
13. dec 2023

@onedaynick mam male dieťa a muž furt v robote tak hádam im tam nebudem aj s malou chodiť odhrnat sneh keď raz za čas ideme na prechádzku

saxana000
13. dec 2023

U nas zvycajne ten kto ma cas a chut.my zvykneme s malou vyletiet hned ako nasnezi a blbnut v snehu pred barakom lebo na zapade.si toho snehu moc neuzijeme. tak hned zoberem aj lopatu a metlu zacnem s odhrnanim.. najprv auta potom chodnik..fitko zadarmo na vzduchu.paradicka