Kto sa začal venovať spievaniu v dospelosti?

27. apr 2024

Ahojte, je tu niekto kto sa začal venovať spievaniu ako koníčku venovať až v dospelosti? Ako sa zlepšujete, stačia vám videá a online hlasové cvičenia alebo chodíte niekde na ZUŠ? Alebo poznáte nejaké dobré knihy alebo stránky? Niekoľko rokov hrám na klavír a gitaru, hudbe sa venujem hlavne iba ako oddychu, občas v kapele, ale keďže spievam iba krátko, tak si v tom prídem stratená. Ďakujem 🙂

peti_2005
27. apr 2024

Ja som začala so spevom teraz v dospelosti... Ja teda nehrám na žiadny hudobný nástroj ale spievam v kapele s hudobným doprovodom .
Som spokojná, baví ma to

autor
27. apr 2024

@peti_2005 ja v kapele zatiaľ iba zaskakujem vokály, mám rešpekt pred sólovým spevom. Cítim, že zatiaľ mám problém udržať správny ton a tiež problém s dychom, hlavne v rýchlejšom tempe, neviem vystihnúť správny moment pre nádych 🙂 ako dlho už spievaš? Mala si aj ty na začiatku podobne problémy?

mauduska
27. apr 2024

Ja som začala počas VŠ chodiť do ZUŠky na spev, ale predtým som chodila na klavír a husle, veľa rokov som bola v zbore. ZUŠku mega odporúčam, je to prakticky zadarmo (štúdium pre dospelých je okolo 120€/polrok) a teda ja som sa veľmi posunula. Spravila by som to určite znova, keby som sa mala druhý raz rozhodnúť.

peti_2005
27. apr 2024

Mala som skôr takú malú trému ako to zvládnem ale zvykla som si rýchlo a spievam asi 5 mesiacov

peti_2005
27. apr 2024

Ale chce to len tréning a to správne sústredenie

autor
27. apr 2024

@mauduska som naklonená zuške, pretože tam by som sa toho naučila najviac, len by to bolo asi aj časovo náročnejšie.
@peti_2005 ja trému našťastie nemám, roky som hrala na klavíri aj pred väčším publikom, tak som si zvykla. Asi je to len o tom vychádzaní z komfortnej zóny. Tak to si si zvykla poriadne rýchlo, ja občasne hrám a spievam asi rok a ešte stále niesom úplne stotožnená s niektorými vecami. Akú veľkú kapelu máte, ak sa smiem opýtať? Hráte aj na oslavách, svadbách?

mauduska
28. apr 2024

záleží od toho, čo je pre teba časovo náročné. určite by sa dalo dohodnúť, aby si tam chodila len raz za týždeň na 70 minút, resp. 2x po 35 minút a jedno z toho by si mohla spojiť s korepetíciou..