Je tu niekto kto pozna hríby?ak ano povedzte ze ci je to jedlá,dakujem
@lilla23 je to jedlá bedľa
Vyzera to na bedle. Nie som si ista, taketo nezbieram.
@bilberryday ved jedla bedla je hrib
@evkamotka jedla bedla určite nieje hrib, je to huba
Ochutnaj. Uvidis...😁
Prosím ťa ked nepoznáš nejedz výhod. Aby si nedopadla ako kamarátka že zjedli huby a skončili v nemocnici. Jej brat na ARE. Bolo to pred 8 rokmi ale spomienky majú stále. Ked nepoznám nejem a nezbieram a už by som nejedla ani v prípade že mi to niekto doniesol že to nazbieral a že ste to od niekoho dostali. Môže to byť aj jedľa bedľa ale aj to čo píše 7miriam77 že môže to byť jedovatá.
Ach, ja ked vidim takto poodrezavane huby tak sa mi vsetky chlpy jezia. Nepoznas, nejedz. Ak to zbieral niekto kto to opznal a dal vam, tak je to na tebe ci sa spolahnes. Vyzeraju ako jedle, ale nemozes na 100% vediet.
Chyba ti tam základný urcovaci znak pri bedliach a to je nozicka.. podla tej vies zistit ci je to bedla vysok - jedla, alebo iný druh bedle, ktoré sú nejedle alebo aj jedovaté.. v skratke - bedla to je, ale z tohoto ti nikto presnejsie neurci, cize to kľudne môže byť jedna z bediel jedovatých, nejedlych,...
Urcuje sa lahsie podla prstenca . Musi byt pohyblivy. A hrib je hrib (hrib dubovy ) a hriby, jedle, muchotravky .......to su huby ...
@cecilia29 pohyblivý prstenec ma aj bedla cervenejuca, tá je niekde považovaná za jedlu, inde zase za mierne jedovatú, spôsobujúci tráviace ťažkosti.. pri bedliach je istota iba rozpukana- tigrovana nozicka, tú má v kombinácii s pohyblivým prstencom IBA bedla vysoká...
@river_song aj bedla cervenajuca je jedlá, avšak chuťovo nie je tak výrazná ako iné jedlé bedle. A zažívacie ťažkosti ti môže spôsobiť akákoľvek jedlá huba, či hríb po zlom tepelnom spracovaní, po požití alkoholu..... atď
Prosim ta, hlavne nejedz niečo čo ti niekto na anonymnom fore povedal ze smelo do toho 🤦 ak si niesi istá, nikdy ziadne huby nejedz, bodka.. to ti povie hádam každý súdny človek..
@lilla23
Je to niektora z druhu bedlí, ale istotu máš ak je prsteň pohyblivý a hlúbik(noha) tigrovaná, to sú znaky bedle vysokej.vzdy keď berieš hubu ktorú nepoznáš,treba celú a vybrať zo zeme ,nie odrezať,aby ti to niekto mohol správne identifikovať (rada do budúcnosti).ja som sa veľmi veľa naučila v mykologickej poradni na FB,kde ti spoľahlivo poradia mykologovia,ale foto musí byť ako hovorím, úplne celá huba.takze toto by som radšej neriskovala.