Kto má skúsenosti s doučovaním angličtiny s Angličanom?

pisatelka
30. jan 2014

Ahojte, a nenájde sa niekto, kto by mal skúsenosti z doučovaním priamo s Angličanom jeden na jedného?

Cele pozadie som opisala v diskusii na https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/studium-anglictiny-za-hranicami-ci-doma/

sim87
30. jan 2014

Ahoj, nez som sa prestahovala do UK (s tym, ze sa nejdem vracat na SK ale chcem sa normalne zaclenit do spolocnosti, takze ziadne ze komunikacia iba so slovenskou, polskou, ceskou komunitou a pod.), tak som par mesiacov mavala sukromne konverzacie s chalanom, ktory je z Juhoafrickej republiky a bezne takto doucuje ludi (ked doucoval mna, ucil okrem sukromnych hodin aj v nejakej jazykovke). Po slovensky vie len zopar slovicok takze to bol echt native a inak ako v eng sa s nim proste nedalo 🙂

Moja situacia bola konkretne taka, ze hoci sa angline venujem veeelmi dlho, na SK som nikdy nebola zvyknuta rozpravat, tak som sa pred odchodom chcela 'rozkecat' - mavala som z toho dost mindraky a sebavedomie nic moc.
Nemozem povedat ze by mi hodiny s nim nepomohli, urcite hej min. v tom, ze som si zvykala na pocuvanie realnej anglictiny (hoci mal samozrejme iny prizvuk ako v UK, ale aj tu je plno ludi zo vsetkych kutov sveta a clovek sa musi naucit rozumiet roznym prizvukom) lebo predsa len realna anglictina ktorou bezne rozpravaju ludia znie inak nez ta, na ktoru sme zvyknuti z TV, hudby, jazykovych kaziet a pod. Takze v tomto smere mi to pomohlo, ale zeby som sa nejak zavratne rozkecala, to nie. Nie vsak jeho vinou, skor vo mne bol stale ten blok a strach a tiez som mala akysi 'bezpecny pocit' ze o xx minut sa lekcia skonci a potom mozem prepnut naspat do slovenciny, takze som sa az tak nesnazila. S beznym zivotom v anglicky hovoriacej krajine je to neporovnatelne, tu ked musis rozpravat v tom jazyku tak jednoducho rozpravas, inak sa neda, mozog sa potom na to prisposobi a po case to ide coraz lepsie.

Kazdopadne ale asi zavisi vzdy od jednotlivca - niektori ludia urcite taki rozpravaci blok nemaju a neboja sa - pokial je to tvoj pripad, tak ti sukromne hodiny mozu velmi pomoct (a ak sa vies dokopat k tomu ze budes na sebe naozaj makat). ak by si ale cakala ze sa to na teba nejak zazracne nalepi alebo ze ta vsetko tvoj ucitel nejak nauci tak je to asi zbytocna strata penazi. staci radsej pozerat filmy v originalnom zneni, citat v anglictine a pocuvat vsetko v anglictine a potom sa na teba nalepi asi viac s ovela nizsimi nakladmi 🙂

Je to asi aj stale o tom ako chce sam clovek na sebe makat - ak ma volu, nauci sa vela aj samostudiom. Rozkecanie sa potom nejak poriesi (napr. pobytom par mesiacov v cudzej krajine - kazdopadne by som odporucala min. neake 4-5 mesiacov, jeden-dva sa mi zda velmi malo. ale asi tiez zalezi na cloveku a ci sa potrebuje odblokovat alebo je nebojacny a keca hned).

Tiez je samozrejme dolezite, na akej urovni si momentalne - ak si zaciatocnik, hodiny s native speakerom ktory nevie po SK budu asi trochu zbytocne. Takto som zazila kurz spanielciny ale mam dojem ze mi takmer nic nedal - akurat som sa vtedy este viac zablokovala (tentoraz v spanielcine).

Dufam ze som ta obsiahlou odpovedou neunavila 🙂 Ak si nahodou z BA a chcela by si skusit tie sukromne hodiny, mozem ti dat kontakt na toho mojho native speakera.

babatkoling
30. jan 2014

ahoj, sim87 to tu pekne napisala, nemam vela co dodat.
Ja som prisla do UK v 2004 po viac ako 15 rokoch studia anglictiny (zacala som, ked som mala 11) - haha, ak sa to studiom da nazvat - na ZS a SS. Bola som medzitym aj v zahranici na niekolko mesiacov a tak som hned po prichode do UK skusila dat FCE a vyslo to bez pripravy na C.
Co sa tyka hodin konverzacie - musis si zvazit cenu. Ako napisala sim87, citat a pocuvat anglicke veci ti da velku slovnu zasobu, ale hovorit sa naucis, len ked mas moznost si to cvicit - s niekym konverzovat.
Dalsia vec je, ze oni trochu inak hovoria, ako pisu - myslim formou, vyjadruju sa inou formou. Toto je dolezite, len ak ides na nejake skusky.
Len malickost - uisti sa, ze ta tvoj ucitel bude opravovat, ked spravis chybu. Moj drahy - ktory je anglican a ma kvalifikaciu na ucenie anglictiny pre cudzincov zastava nazor, ze pokial sa tomu da rozumiet nie je potrebne opravovat male gramaticke chyby. Ja s tym nesuhlasim, najma ak si za to platis - nech ta nauci hovorit poriadne 🙂
ok, trochu chaoticke, ale snad to dava zmysel 🙂

roboas
19. dec 2016

Ahoj ja som taktiež uvažoval dlho nad doučovaním. Nakoniec som sa vrhol na online kurz : www.anglictina-bez-biflovania.sk/anglictina-pre... Jako je to veľmi pekne spracované a učenie cez to ma baví ale môj názor je že osobný kontakt je najviac. No ale čo už keď si nemôžme všetci dovoliť doučovania.